Prop. 78 L (2016–2017)

Endringer i friskolelova, voksenopplæringsloven og folkehøyskoleloven (dekning av utgifter til spesialundervisning i friskoler m.m.)

Til innholdsfortegnelse

6 Innføring av hjemmel til å pålegge friskolene meldeplikt ved salg, fusjon, fisjon og nedleggelse

6.1 Bakgrunnen for forslaget

Etter friskoleloven § 6-3 skal alle offentlige tilskudd og skolepenger komme elevene til gode, og det er forbudt å ta ut utbytte. Loven ble med virkning fra 1. august 2015 endret på en del punkter. Blant annet ble utbytteforbudet videreført og tydeliggjort. Det ble innført nye krav til innsyn og økt dokumentasjonsplikt. For ytterligere å sikre god kontroll og oppfølgning av godkjente friskoler vurderer departementet det som hensiktsmessig å innta en hjemmel i forskrift for å kunne pålegge godkjente friskoler meldeplikt ved salg, fusjon, fisjon og nedleggelse. En slik meldeplikt kan sikre at verdioverføringer ikke skjer i strid med loven.

6.2 Gjeldende rett

Friskoleloven med forskrift har i dag ingen bestemmelser som pålegger friskolene meldeplikt ved salg, fusjon, fisjon og nedleggelse.

6.3 Høringsforslaget

På grunnlag av ovennevnte ble det i høringen foreslått å innføre en forskriftshjemmel for å kunne pålegge friskolene meldeplikt ved salg, fusjon, fisjon og nedleggelse av friskoler. Forskriftshjemmelen ble foreslått tatt inn som nytt fjerde ledd i friskoleloven § 7-2.

6.4 Høringsuttalelser

Det har kommet inn 17 høringsuttalelser til dette forslaget. Samtlige er positive. Seks av disse har støttet forslaget uten å begrunne det nærmere. De øvrige elleve har egne begrunnelser eller begrunnelser som ligger nært opp til den som departementet anførte i sitt høringsnotat.

Abelia – Forum for Friskoler – sier det i sin høringsuttalelse slik:

«Forum for Friskoler mener det er viktig med åpenhet og transparens i økonomien til private skoler som mottar statsstøtte, og at dette også må gjelde krav til å melde fra ved strukturelle endringer. Klare og forutsigbare tilsynsordninger som ivaretar behovet for rettssikkerhet, både for skolene og elevene, bidrar til at offentlige midler benyttes i tråd med samfunnsoppdraget og er tillitsskapende for allmenheten.»

Tre av de elleve høringsinstansene som støtter forslaget og som også har begrunnet sin støtte, har noen tilleggskommentarer.

Fagforbundet påpeker følgende:

«Fagforbundet støtter dette, men vil også peke på at regnskapsinformasjon skal være mest mulig offentlig tilgjengelig fordi det er viktig at innbyggerne har tillit til at systemet for skattebetalte tjenester fungerer som det skal. Tjenestene er finansiert av det offentlige og rapportering og informasjon om regnskap for foretak som driver skole etter friskoleloven bør være mest mulig åpent for allmennheten. Enkelte tilsynssaker (U.dir i 2010) fra slike skoler viser at det er behov for å stille krav om tilleggsinformasjon og mer spesifiserte opplysninger om deres regnskap overfor disse foretakene.»

Norske Fag- og Friskolers Landsforbund(NFFL) støtter også forslaget og uttaler:

«Vi ser gjerne at forskriften definerer en varslingsplikt, slik at myndighetene – og samfunnet generelt – får kjennskap til planer om slike tiltak i rimelig tid før realiseringen skjer.»

Utdanningsdirektoratet ber departementet avklare om meldeplikten skal omfatte alle aksjetransaksjoner. I tillegg sier direktoratet:

«Utdanningsdirektoratet mener det er hensiktsmessig at det slås fast at det er skolen som må dokumentere at eventuelle gjenstående eiendeler i skolen ved nedleggelse ikke stammer fra statstilskudd, og at det må redegjøres for dette dersom en skole nedlegges.»

6.5 Departementets vurderinger

Etter departementets erfaring forekommer salg, fisjon og fusjon av friskoler relativt sjelden. Dette antas blant annet å skyldes at godkjenninger av friskoler er knyttet til organisasjonsnummeret, at det er begrenset adgang til etter gjeldende regelverk å drive annen virksomhet i samme rettssubjekt som skolen og at det er klart avgrenset hva statlige tilskudd og skolepenger kan brukes til.

Verdioverføring ved salg, fisjon og fusjon vil normalt være forbudt etter friskoleloven. Manglende informasjon om slike transaksjoner kan etter departementets syn innebære en risiko for at lovbrudd ikke avdekkes. En hjemmel i forskrift til å pålegge friskolene meldeplikt ved salg, fisjon og fusjon vil gjøre det mulig for tilsynsmyndigheten å avdekke eventuelle verdioverføringer i strid med regelverket. En meldeplikt kan også ha en preventiv funksjon.

Når det gjelder nedleggelse av friskoler vil departementet bemerke at det i praksis vil gå noe tid fra en friskole legges ned til direktoratet blir orientert om dette. En meldeplikt vil bidra til at utdanningsmyndighetene raskere får informasjon ved nedleggelse av en friskole.

Etter departementets oppfatning vil innføring av en meldeplikt i tråd med høringsforslaget ved salg, fusjon, fisjon og nedleggelse ikke være urimelig byrdefullt for friskolene. Departementet peker i denne sammenheng på at samtlige høringsinstanser som har uttalt seg er positive til forslaget.

Når det gjelder de høringsinstansene som har tilleggskommentarer, vil departementet bemerke følgende:

Departementet er enig med Fagforbundet som i sin høringsuttalelse ønsker mest mulig åpenhet i regnskapsinformasjon i slike saker. Departementet viser i denne sammenheng til at det i «ny friskolelov» med virkning fra 1. august 2015 er innført nye krav til innsyn og økt dokumentasjonsplikt.

Departementet har merket seg NFFLs ønske om en forskriftsfestet varslingsplikt på dette området, og vil eventuelt foreta en nærmere vurdering av behovet for dette ved en fremtidig forskriftsrevisjon.

Utdanningsdirektoratet ønsker en avklaring på om alle aksjetransaksjoner skal omfattes av meldeplikten. Departementet vil bemerke at forbudet mot verdioverføring kan bli illusorisk dersom aksjetransaksjoner ikke skal meldes. Er skolen organisert som et aksjeselskap, noe som er ganske vanlig, vil eksempelvis både et salg og en fusjon innebære at nettopp aksjeposter skifter eier. Selv mindre aksjeposter kan representere betydelige verdier. Meldeplikten vil miste sin funksjon og ulovlige verdioverføringer lett kunne skje dersom aksjetransaksjoner ikke skal være omfattet. For øvrig gir departementet sin tilslutning til direktoratets syn om at skolen må redegjøre ved nedleggelser for hvor stor del av gjenstående verdier som ikke skriver seg fra mottatte statstilskudd.

Departementet vil bemerke at det synes mest vanlig å operere med begrepene fisjon og fusjon i tilknytning til rettssubjekter organisert etter aksjeselskapsformen. Men departementet vil understreke at den foreslåtte meldeplikten skal gjelde selv om slike organisasjonsmessige endringer skjer med friskoler organisert på annen måte enn gjennom aksjeselskapsformen. Det gjelder også om endringene ikke benevnes fisjon og fusjon, men som splittelser, delinger, sammenslåinger o.lign. Realiteten er den samme – verdier overføres friskolene imellom gjennom slike organisasjonsmessige endringer. Det er etter departementets syn derfor naturlig at meldeplikt til godkjenningsmyndighetene skal gjelde i alle slike tilfeller. I noen tilfeller kan slike organisasjonsmessige endringer innebære at det reelt sett dreier seg om opprettelse av en ny friskole. En slik må ha godkjenning på samme vilkår som nye friskoler ellers må ha.

6.6 Departementets forslag

På denne bakgrunn legger departementet frem forslag om å innføre en hjemmel i forskrift til å pålegge meldeplikt ved salg, fusjon, fisjon og nedleggelse av friskoler. Forskriftshjemmelen foreslås tatt inn som nytt fjerde ledd i friskoleloven § 7-2.

Til forsiden