Prop. 86 S (2016–2017)

Oslopakke 3 – revidert avtale for perioden 2017–2036 og forslag til nytt takstsystem med tids- og miljødifferensierte bompengetakster

Til innholdsfortegnelse

4 Forslag til forlenget innkrevingsperiode og innføring av tids- og miljødifferensierte bompengetakster for Oslopakke 3

Samferdselsdepartementet legger i denne proposisjonen fram forslag til Stortinget om å forlenge innkrevingstiden for Oslopakke 3 til 2036, samt til å innføre nytt takstsystem med tids- og miljødifferensierte bompengetakster i eksisterende bompengering i Oslo med planlagt start 1. oktober 2017. Dette tilsvarer trinn 1 i den lokalt reviderte avtalen. Departementet vil komme tilbake til Stortinget med trinn 2 og 3 når de nødvendige avklaringene foreligger. Departementet vil også komme tilbake til Stortinget med en egen sak om bompengefinansiering av E18 Vestkorridoren når de nødvendige avklaringene foreligger.

Utvidet innkrevingsperiode

Samferdselsdepartementet legger til grunn at de lokale myndighetene har vurdert det som nødvendig med en forlenget tidsperiode for bompengeinnkrevingen, sett i lys av det lokalt vedtatte takstsystemet. Departementet vil ikke motsette seg denne vurderingen, og slutter seg derfor til forslaget om å forlenge innkrevingstiden i fra 2032 til 2036.

Tilrettelegging for tids- og miljødifferensierte bompengetakster i trinn 1

For å styre trafikkutviklingen i en retning som gir bedre framkommelighet og mindre utslipp av klimagasser og lokale luftforurensninger, har de lokale avtalepartene vedtatt å innføre tids- og miljødifferensierte bompengetakster i tre trinn. Trinn 1 innebærer å innføre nytt takstsystem i det eksisterende bompengesnittet i Oslo, opprinnelig med foreslått oppstart 1. mars 2017, mens trinn 2 innebærer å etablere nye bompengesnitt og fastsette framtidig takstnivå i Bærumsnittet.

De foreslåtte endringene i takstsystemet krever både en endring i veglova, tilrettelegging av det tekniske systemet for bompengeinnkreving innenfor AutoPASS og andre systemendringer for å muliggjøre avgifter som differensieres på ulike kjøretøytyper. Samferdselsdepartementet har i en egen proposisjon (Prop. 82 L (2016–2017)) lagt fram forslag til endring i veglova § 27 som bl.a. gjør det mulig å innføre miljødifferensierte bompengetakster. Departementet ga Statens vegvesen i brev av 21. juni 2016 oppdrag om å tilrettelegge for miljødifferensierte takster innenfor AutoPASS, og Statens vegvesen arbeider nå med de tekniske systemendringene som er nødvendige. Målet er å ha systemendringene på plass slik at miljødifferensiering av bompengetakstene kan innføres innen 1. oktober 2017.

Takstendringer i trinn 1

Vedtak om nye takster for trinn 1 er fattet av Akershus fylkesting 13. juni 2016 og Oslo bystyre 22. juni 2016. Vedtakene innebærer takster i Osloringen som vist i tabellen under. I Bærumssnittet beholdes dagens takster.

2016-kr

Lette kjøretøy (takstgruppe 1) <3500 kg

Tunge kjøretøy (takstgruppe 2) >3500 kg

Diesel

Normal-takst

Null-utslipp

Euro V og eldre

Euro VI

Null-utslipp

Utenom rush

48

43

0

160

100

0

Rush (0630–0900 og 1500–1700)

58

53

0

190

130

0

Kjøretøy med totalvekt til og med 3 500 kg og alle kjøretøy i kategori M1 utgjør takstgruppe 1. Andre kjøretøy utgjør takstgruppe 2. Kjøretøygruppe M1 inkluderer alle biler for persontransport med opp til åtte sitteplasser i tillegg til førersetet.

Takstene forutsettes prisjustert i tråd med konsumentprisindeksen.

I den lokalt reviderte avtalen er det forutsatt at brikkerabatten på 10 prosent videreføres. Stortinget har ved behandlingen av statsbudsjettet for 2016 sluttet seg til en harmonisering av rabattstrukturen i bompengeprosjekter som innebærer 20 prosent brikkerabatt for lette kjøretøy og ingen rabatt for tunge kjøretøy. Samferdselsdepartementet mener det er uheldig at dette ikke er lagt til grunn i den lokalt reviderte avtalen for Oslopakke 3, og forutsetter derfor at Oslo og Akershus innfører 20 prosent rabatt ved den neste større takstendringen i Oslopakke 3, dvs. ved lokal behandling av trinn 2.

Samferdselsdepartementet har gitt Statens vegvesen i oppdrag å forberede for miljødifferensierte bompengetakster med følgende takstgrupper for lette kjøretøy: dieselbiler, kjøretøyer med normaltakst, ladbare hybrider og nullutslippskjøretøyer. Også for tunge kjøretøyer har departementet gått inn for en egen takstgruppe for ladbare hybrider. De lokale avtalepartene har vurdert å innføre en egen takstgruppe for ladbare hybrider, men har ikke funnet dette hensiktsmessig. De lokale vedtakene i Oslo og Akershus inneholder derfor ingen egen gruppe for ladbare hybrider. Ved innføringen av trinn 1 forutsetter departementet at lette ladbare hybrider får normaltakst, mens ladbare tunge kjøretøyer får samme takst som Euro VI.

Tilrettelegging for trinn 2

Trinn 2 i det lokale forslaget til takstendringer forutsetter nye bompengesnitt på Oslos bygrense fra Romerike og Follo, samt ved Fornebu for den trafikken som i dag ikke passerer Bærumsnittet. I tillegg er de lokale partene enige om å utrede nytt trafikantbetalingssystem i Oslo med nye bomsnitt. I følge den lokalt reviderte avtalen skal nye bompengetakster for suppleringssnittene på bygrensen, Bærumsnittet og for innkrevingspunkter i Oslo samt brikkerabatten behandles samtidig våren 2017. Departementet vil komme tilbake til Stortinget med forslag til trinn 2 og 3 av Oslopakke 3 når nødvendige lokale vedtak foreligger.

Samferdselsdepartementet viser til at Stortinget har fattet vedtak om at det skal etableres en nasjonal bindende regel om at nullutslippskjøretøy ikke skal betale mer enn maksimalt 50 prosent av takstene for konvensjonelle kjøretøy når det gjelder bompenger, ferje og parkering, jf. Innst. 2 S (2016–2017). Samferdselsdepartementet vil vurdere hvordan anmodningsvedtaket skal følges opp, og vil komme tilbake til Stortinget om dette på en egnet måte. Nullutslippsteknologi er i melding om Nasjonal transportplan 2018–2029 definert som kjøretøy som bruker elektrisitet og hydrogen som energikilde i batteri eller brenselcelle, og som ved bruk ikke har utslipp av klimagasser.