Prop. 98 S (2014-2015)

Samtykke til inngåelse av avtale av 8. april 2015 mellom Norge og Sverige om endring av avtale om et felles marked for elsertifikater

Til innholdsfortegnelse

1 Avtale mellom Kongeriket Norges regjering og Kongeriket Sveriges regjering om endring av avtale om et felles marked for elsertifikater

Fortale

Kongeriket Norges regjering og Kongeriket Sveriges regjering inngikk 29. juni 2011 en avtale om et felles marked for elsertifikater. Med bakgrunn i avtalen av 29. juni 2011 inngås denne endringsavtale mellom Kongeriket Norges regjering og Kongeriket Sveriges regjering, heretter kalt «partene».

Partene

VIL LEGGE TIL RETTE for at Sveriges regjering kan øke sitt nasjonale ambisjonsnivå til å finansiere 30 TWh ny fornybar elektrisitet innen 2020 sammenlignet med 2002, innenfor rammen av det felles elsertifikatsystemet,

ØNSKER Å LEGGE TIL RETTE for et godt investeringsklima på tvers av landegrensene,

LEGGER VEKT PÅ å følge investeringsklimaet i elsertifikatmarkedet og vurdere enkelte tiltak for å oppnå målet i 2020 og

ER BLITT ENIGE OM FØLGENDE:

I

Artikkel 2 nr. 1 og nr. 2, artikkel 6 nr. 1 og artikkel 14 nr. 2 i avtalen av 29. juni 2011 endres til å lyde som følger:

Artikkel 2

Mål og forpliktelse

  • 1. Samlet mål for ny fornybar elektrisitetsproduksjon i det felles elsertifikatmarkedet er 28,4 TWh i år 2020.

  • 2. Kongeriket Norges regjering skal tilstrebe å annullere elsertifikater tilsvarende 13,2 TWh for år 2020, og Kongeriket Sveriges regjering skal tilstrebe å annullere elsertifikater tilsvarende 15,2 TWh for år 2020. Partene skal tilstrebe at det for perioden fra og med 1. januar 2012 til og med 31. desember 2035 blir annullert elsertifikater tilsvarende 198 TWh hos hver av partene fra anlegg som blir godkjent i henhold til artikkel 4 etter avtalens ikrafttredelse. I tillegg skal Kongeriket Sveriges regjering tilstrebe at det for perioden fra og med 1. januar 2018 til og med 31. desember 2035 blir annullert elsertifikater tilsvarende ytterligere 30 TWh.

Artikkel 6

Elsertifikatplikt og fastsettelse av kvoter

  • 1. Hver av partene bestemmer selv hvem som er elsertifikatpliktige og hvilket elektrisitetsforbruk som skal inngå i fastsettelsen av kvotene. Kvoten for de enkelte årene skal fastsettes med utgangspunkt i en lineær opptrapping fram mot 2020. Den økte annulleringsforpliktelsen for Kongeriket Sveriges regjering som følger av artikkel 2 nr. 2 etter endringen i denne avtalen skal fastsettes med utgangspunkt i en lineær opptrapping i kvotene fra 2018 fram mot 2020.

Artikkel 14

Notifikasjon i henhold til fornybardirektivet

  • 2. Rapportering i henhold til fornybardirektivet skal baseres på at elproduksjonen fra de anlegg som inngår i det felles elsertifikatmarkedet skal fordeles som følger:

    • a) med 50 prosent til hver av partene inntil partene er godskrevet 13,2 TWh hver

    • b) deretter med 100 prosent til Sverige inntil Sverige er godskrevet 2 TWh i tillegg til punkt a

    • c) deretter 50 prosent til hver av partene

Ved rapportering om måloppnåelse i henhold til fornybardirektivet benyttes data om utstedte elsertifikater i respektive stater for anlegg idriftsatt etter ikrafttredelsen av denne avtale, fratrukket produksjonsdata fra torvbasert produksjon av elektrisk energi.

II

Sveriges regjering skal legge fram et forslag for riksdagen i løpet av 2015 om å fjerne gjeldende fritak for skatteplikt i kap. 11 § 2 i loven (1994:1776) om skatt på energi for vindkraftproduksjon som ikke leveres yrkesmessig og for øvrig elproduksjon basert på fornybare energikilder som ikke leveres yrkesmessig. Forslaget skal gjelde for anlegg som settes i drift etter 1. juli 2016 og hvor installert produksjonskapasitet fører til en årlig elproduksjon som overstiger en årlig elproduksjon tilsvarende om lag den som effektgrensen på 100 kVA i Norge leder til.

III

I forbindelse med den andre kontrollstasjon skal partene utrede om det er behov innen rammene for det felles elsertifikatmarkedet å innføre en regel for når anlegg må være idriftsatt for å kunne godkjennes for tildeling av elsertifikater. I utredningen skal det særlig vurderes hvordan muligheten til å godkjenne anlegg idriftsatt etter 2020 kan påvirke investeringsklimaet og måloppfyllelse i 2020.

IV

I forbindelse med den andre kontrollstasjonen skal partene vurdere om kvotekurven skal lovreguleres på en slik måte at justering av årlige elsertifikatkvoter som følger av denne endringsavtalen og avtalen av 29. juni 2011 ikke må være gjenstand for lovendring. Partene skal ta stilling til om en slik endring bør gjennomføres.

V

Ikrafttredelse

Denne avtalen skal tre i kraft 1. januar 2016 dersom begge parter senest 31. desember 2015 har notifisert hverandre gjennom noteveksling at deres interne konstitusjonelle krav er oppfylt og den svenske riksdagen har fattet vedtak i overensstemmelse med forslaget om å fjerne gjeldende fritak for skatteplikt som den svenske regjeringen skal legge fram i henhold til punkt II i denne avtalen.

Til bekreftelse av foranstående har de undertegnende etter behørig fullmakt, undertegnet denne avtalen.

Utferdiget i to eksemplarer, på norsk og på svensk, som begge har samme gyldighet.

For Kongeriket Norges regjering

For Kongeriket Sveriges regjering

Oslo, den 8. april 2015

Stockholm, den 8. april 2015