Prop. 98 S (2014-2015)

Samtykke til inngåelse av avtale av 8. april 2015 mellom Norge og Sverige om endring av avtale om et felles marked for elsertifikater

Til innholdsfortegnelse

4 Nærmere om de enkelte bestemmelsene i avtalen

Fortalen i endringsavtalen viser til ønsket om å tilrettelegge for at Sveriges regjering kan øke sitt nasjonale ambisjonsnivå til å finansiere 30 TWh ny fornybar elektrisitet innen år 2020 sammenlignet med år 2002, innenfor rammen av det felles elsertifikatsystemet. Videre viser fortalen til et ønske om å legge til rette for et godt investeringsklima på tvers av landegrensene, og for måloppnåelse i år 2020.

Avtalens punkt I innebærer endringer i artikkel 2 nr. 1 og nr. 2, artikkel 6 nr. 1 og artikkel 14 nr. 2 i avtalen av 29. juni 2011.

Endringene i artikkel 2 fastsetter partenes nye mål og Sveriges nye forpliktelse. Samlet mål for ny fornybar elektrisitetsproduksjon i det felles elsertifikatmarkedet skal være 28,4 TWh i år 2020. Sverige skal tilstrebe å annullere elsertifikater tilsvarende 15,2 TWh for år 2020. I tillegg til forpliktelsene som følger av avtalen av 29. juni 2011, skal Sverige tilstrebe at det for perioden fra og med 1. januar 2018 til og med 31. desember 2035 blir annullert elsertifikater tilsvarende ytterligere 30 TWh utover forpliktelsen i dagens avtale. Norges forpliktelse til å annullere sertifikater endres ikke.

Endringene i artikkel6 nr. 1 fastsetter at Sveriges økte annulleringsforpliktelse, som følger av artikkel 2 nr. 2 etter endringen i denne avtalen, skal fastsettes med utgangspunkt i en lineær opptrapping i kvotene fra 2018 fram mot 2020.

Endringene i artikkel 14 fastsetter at rapportering i henhold til fornybardirektivet skal baseres på at elproduksjon fra de anlegg som inngår i det felles elsertifikatmarkedet fordeles med 50 prosent til hver part inntil partene er godskrevet 13,2 TWh hver. Deretter godskrives Sverige 100 prosent inntil Sverige er godskrevet ytterligere 2 TWh. Rapportering av resultater utover dette fordeles deretter med 50 prosent til hver part.

Avtalens punkt II fastsetter at Sverige skal legge fram et forslag for riksdagen i løpet av 2015 om å fjerne gjeldende fritak for energiskatt i kap. 11 § 2 i lagen (1994:1776) om skatt på energi for vindkraftproduksjon som ikke leveres yrkesmessig og for øvrig elproduksjon basert på fornybare energikilder som ikke leveres yrkesmessig. Forslaget skal gjelde for anlegg som settes i drift etter 1. juli 2016, med installert produksjonskapasitet som fører til en årlig elproduksjon som overstiger årlig elproduksjon tilsvarende om lag den produksjonen som effektgrensen på 100 kVA i gjeldende elavgiftsregelverk i Norge leder til.

Avtalens punkt III fastsetter at partene i forbindelse med den andre kontrollstasjon skal utrede om det er behov innenfor rammene for det felles elsertifikatmarkedet å innføre en regel for når anlegg må være idriftsatt for å kunne godkjennes for tildeling av elsertifikater.

Avtalens punkt IV fastsetter at partene i forbindelse med den andre kontrollstasjon skal vurdere om kvotekurven skal lovreguleres på en slik måte at justering av årlige elsertifikatkvoter som følger av denne endringsavtalen, og avtalen av 29. juni 2011, ikke må være gjenstand for lovendring. Partene skal ta stilling til om en slik lovendring bør gjennomføres.

Avtalens punkt V fastsetter at endringsavtalen skal tre i kraft 1. januar 2016 dersom begge parter senest 31. desember 2015 har notifisert hverandre gjennom noteveksling at deres interne konstitusjonelle krav er oppfylt. Ikrafttredelse av avtalen forutsetter også at den svenske riksdagen har fattet vedtak i overensstemmelse med den svenske regjeringens forslag om å fjerne fritaket for energiskatt på elektrisk kraft som nevnt i avtalens punkt II.