St.meld. nr. 11 (2005-2006)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2005

Til innholdsfortegnelse

27 Erklæring fra utenriksminister Jonas Gahr Støre på det 13. møtet i OSSEs ministerråd Ljubljana 6. desember 2005

Takk.

Vi trenger OSSE. Tretti år etter at Sluttakten ble vedtatt i Helsingfors, står de felles prinsipper og mål som forener oss, fortsatt ved lag. Vår visjon handler om demokrati, sikkerhet og bærekraftig utvikling. Vi har en bred og operasjonell tilnærming. Våre institusjoner og feltoperasjoner er særdeles godt egnet til å fremme disse felles målsettingene.

Jeg vil gjerne benytte anledningen til å rette oppmerksomheten mot tre områder som krever rask handling:

  • hvilke oppgaver vi skal prioritere,

  • hvordan vi kan gjøre OSSE mer effektiv, og

  • hvordan vi kan styrke samarbeidet med andre internasjonale organisasjoner.

Først om prioriteringen av oppgavene. Felles trusler mot sikkerheten lar seg best bekjempe gjennom multilateralt samarbeid. Stabilitet og økonomisk vekst kan best oppnås gjennom demokrati og rettssikkerhet. De enkelte landene må finne sin egen løsning ut fra de erfaringer de gjør seg. Det er ikke mulig å anvende én og samme løsning overalt. Men det finnes visse kjerneverdier og grunnleggende standarder som vi alle kan slutte oss til. OSSE må bidra til å sikre disse verdiene og standardene.

Så har vi fremveksten av nye utfordringer – eller trusler – knyttet til den politiske stabiliteten og menneskers sikkerhet i OSSE-området. Terrorisme, ulike former for «trafficking», innvandring og spørsmål om integrering og fremmedfrykt er alle alvorlige problemer som best lar seg løse gjennom multilateralt samarbeid.

Fokus på gamle og nye utfordringer må imidlertid ikke føre til at vi taper av syne de konfliktene som ennå ikke har fått sin løsning i vår region. Beslutningene og forpliktelsene fra Istanbul må gjennomføres fullt ut.

En av de mange og nye utfordringene som krever rask handling fra vår side, er den verdensomspennende kampen mot en av vår tids verste former for kriminalitet, nemlig handelen med mennesker. Norge ser med glede på tillegget om handel med barn til OSSEs handlingsplan til bekjempelse av menneskehandel.

Kriminelle nettverk utnytter dem som er fattige, og som ønsker et bedre liv. Det vi beslutter i OSSE, er viktig. Men det som virkelig betyr noe, er hva de enkelte deltakerstatene iverksetter av konkrete tiltak. Problemet må tas opp i sin fulle bredde. Vi må alle bekjempe fattigdom og beskytte dem som utsettes for menneskehandel, slik at de igjen kan få et meningsfylt liv.

Dessverre er det ofte slik at vi ser en oppblomstring i handelen med mennesker i forbindelse med fredsbevarende operasjoner. Vi må samarbeide med andre for å få bukt med dette ondet, særlig med NATO, EU og FN. Vi trenger en felles tilnærming for å sikre at internasjonale styrkers nærvær ikke bidrar til å opprettholde etterspørselen.

La meg også få si noen ord om vårt samarbeid på det økonomiske og miljømessige området sett i lys av OSSEs rolle som en bred sikkerhetsorganisasjon. Det neste møtet i Økonomisk forum har transport som hovedtema, og det lover godt. Transport har avgjørende betydning for vår økonomiske fremgang. Norge støtter initiativet til det påtroppende belgiske formannskapet. Vi er rede til å bidra aktivt og til å dele vår erfaring fra samarbeidet i Norden og Barentsregionen.

Og så over til det andre punktet jeg nevnte om å gjøre OSSE mer effektiv.

Vi må benytte den anledningen reformpanelet har gitt oss til å få tilbake følelsen av å stå sammen om et felles formål. Vi kan ikke tillate oss at det får oppstå nye skillelinjer. Politisk uenighet må ikke hindre oss i å prøve å finne løsninger som Organisasjonen er tjent med, og som vil gjøre den mer effektiv.

Jeg er klar over at vi trenger mer tid for å komme til enighet om den videre utviklingen av OSSE. Norge ser likevel med glede på «veikartet» for reformprosessen og kursen videre.

Vi bør ta fatt på neste års arbeid med samme mål for øye, nemlig å styrke OSSEs effektivitet. Reform av OSSE bør være i samtlige deltakerstaters interesse.

Reformarbeidet må likevel ikke gå på bekostning av den delen av OSSEs virksomhet som kan vise til gode resultater. Overvåking og oppfølging av valg må fortsatt være en sentral oppgave for OSSE.

Sentralt for Norge står spørsmålet om en mer helhetlig organisasjon og større fokus på kjerneoppgavene. Vi er villig til å gjennomføre og støtte gjennomføringen av alle tiltak som kan bidra i så måte.

For det tredje må vi rette blikket mot andre organisasjoner som kan ha betydning for sikkerheten i Europa. Hovedprinsippet må være at vi definerer hva som er våre sterke sider, og på hvilke områder vi kan tilføre en merverdi. Norge ser med glede på det nære samarbeidet som har utviklet seg mellom OSSE og Europarådet, et samarbeid som er praktisk rettet og konsentrert om bestemte saker. Det er også viktig at vi samarbeider tett med FN, NATO og EU, slik at ressursene kan bli best mulig utnyttet. Det er helt klart en fordel å samarbeide nært på områder der vi alle er engasjert.

Til sist vil jeg få takke dr. Rupel og hans team for å ha ledet Organisasjonen på en effektiv måte under Slovenias formannskap. Deres engasjement og effektivitet har imponert alle. Jeg ser fram til et nært samarbeid med våre belgiske kollegaer neste år.

Takk.

Til forsiden