St.meld. nr. 23 (2005-2006)

Om gjennomføring av europapolitikken

Til innholdsfortegnelse

7 Arbeidsprogrammene

For at de overordnede målsetningene med europapolitikken skal ivaretas på en effektiv og samordnet måte er det utarbeidet arbeidsprogrammer innenfor EØS, justis- og innenrikssaker og utenriks- og sikkerhetspolitikk. Arbeidsprogrammene er viktige i oppfølgingen av handlingsplanen. Arbeidsprogrammene inneholder oversikter over prioriteringene for norsk deltakelse og innsats på ulike områder og i enkeltsaker. De er forankret på politisk nivå og oppdateres jevnlig. Fagansvarlig departement og underliggende etater skal bidra i utformingen av arbeidsprogrammene på sine respektive saks- og arbeidsområder.

Arbeidsprogrammene tar utgangspunkt i EUs dagsorden og de prioriteringer som fremkommer gjennom Europakommisjonens og Rådets arbeidsprogram. Disse vedtas normalt i desember og skisserer planlagt fremdrift av nye forslag og tentativ dagsorden for rådsmøtene.

Programmene skal være et verktøy for å fremme norske interesser overfor EUs institusjoner og medlemsland på en mest mulig effektiv måte og på et tidlig stadium, og skal øke innslaget av systematikk, strategi og samordning i vårt totale arbeid overfor EU. I tillegg skal programmene benyttes som verktøy i utenriksstasjonenes kontakt med vertslandets myndigheter.

Arbeidsprogrammene er ikke ment å være en uttømmende liste over alle saker i Norges forhold til EU.

På EØS-området er hver enkelt sak i arbeidsprogrammet omtalt etter et fast mønster. For hvert punkt i arbeidsprogrammet står det oppført hvilket departement som er fagansvarlig. Videre gis et kort sammendrag av sakens innhold og status for behandlingen av rettsakten/initiativet på EU-siden, samt et avsnitt om betydningen av saken for Norge og norsk holdning der det er hensiktsmessig. En klar, uttalt norsk posisjon gjør arbeidet med å jobbe for norske interesser enklere og muliggjør mer målrettet oppfølging overfor Europakommisjonen, EU-formannskapet, Europaparlamentet, samt EUs medlemsland.

For justis- og innenrikssaker følges i hovedsak samme mønster. Systematikken er noe enklere på FUSP-området, der samarbeidet er av en annen karakter.

Arbeidsprogrammene er tilgjengelige på Europaportalen.

Til forsiden