St.meld. nr. 28 (2002-2003)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2002

Til innholdsfortegnelse

1 Erklæring fra ministermøtet i Porto

Tiltak for å møte en ny og endret situasjon

1. Utenriksministrene i deltakerstatene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa er kommet sammen i Porto og har bekreftet at vi er fast bestemt på å samarbeide for å beskytte våre befolkninger mot de nåværende og nye trusler mot sikkerheten. Utviklingen av det politiske, sikkerhetsmessige og økonomiske klima skaper nye utfordringer for OSSE. Etter hvert som vi beveger oss inn i det nye århundret, ser vi disse utfordringene klarere. OSSEs enestående bidrag til et internasjonalt samfunn der alle nasjoner og individer kan føle seg trygge, blir av stadig større verdi. Vi har en historisk anledning til å skape varig fred, fremgang og demokrati i hele Europa, som blir stadig mer forent.

2. Vi bekrefter vår forpliktelse til å fremme sikkerhet og samarbeid i alle deler av et OSSE-område uten skillelinjer ved å skape gjensidig tillit og arbeide sammen for å løse sikkerhetsspørsmål i en ånd av åpenhet og partnerskap. I tillegg til vårt arbeid kommer den innsatsen som gjøres av andre internasjonale organisasjoner og institusjoner som vi samarbeider nært med, med utgangspunkt i Plattformen for kooperativ sikkerhet.

3. Stilt overfor sikkerhetstrusler av ny karakter, må vår organisasjon samtidig utvikle nye tiltak som omfatter og styrker alle de tre dimensjonene i vår helhetlige tilnærming. Vår innsats for å fremme fred og stabilitet må gå hånd i hånd med vår faste beslutning om å sikre full respekt for menneskerettighetene, de grunnleggende friheter og rettsstatens prinsipper, og å styrke de viktigste forutsetningene for en bærekraftig utvikling i våre land.

4. Terrorisme er fortsatt en trussel mot enkeltpersoners og verdens sikkerhet, slik de siste terrorhandlingene som gisseldramaet i Moskva viser. Pakten for forebygging og bekjempelse av terrorisme, som vi har vedtatt i dag, legger prinsippene for en felles strategi med hensyn til terrorisme. I Bucuresti i fjor vedtok vi, som følge av hendelsene 11. september, en handlingsplan for bekjempelse av terrorisme, og i dag har vi besluttet å intensivere vår innsats ytterligere for å iverksette denne.

5. For å sikre at OSSE skal kunne gi et effektivt svar på nåværende og fremtidige utfordringer, har vi besluttet å fortsette arbeidet i 2003 med en strategi for å møte trusler mot sikkerheten og stabiliteten i det 21. århundre. OSSEs årlige tilsynskonferanse om sikkerhetsspørsmål, som vi i dag har truffet beslutning om opprettelsen av, vil tjene som ramme for arbeidet med å styrke dialogen om sikkerhet og for å gjennomgå sikkerhetsarbeidet iverksatt av OSSE og deltakerstatene. Vi har også besluttet å gjennomgå OSSEs rolle i fredsbevarende operasjoner, med sikte på å evaluere OSSEs kapasitet og kartlegge mulighetene for Organisasjonens engasjement på dette området.

6. Et godt politi kan bidra i betydelig grad til sikkerhet og stabilitet. Vi bekrefter at OSSE bør fortsette å utvikle sin kapasitet til å yte bistand til deltakerstater som ønsker å styrke sin politikompetanse, og vi oppmuntrer deltakerstatene til å skaffe de nødvendige ressursene.

7. Vi har i dag besluttet å utvikle en ny strategi i løpet av 2003 for å styrke OSSEs økonomiske og miljømessige dimensjon som skal fastlegge målene, prinsippene, kriteriene og metodene som skal gjelde for OSSEs aktiviteter på dette området, herunder bedre samarbeid om miljøspørsmål. Økonomiske og miljømessige faktorer kan true sikkerheten og stabiliteten. Katastrofen forårsaket da oljetankeren Prestige forliste noen hundre kilometer utenfor stedet hvor vi holder dette møtet, gir oss en smertelig påminnelse om behovet for å verne det marine miljø mot oljeforurensning og de konsekvenser det har for lokalbefolkningen. Vi oppfordrer deltakerstatene, Den internasjonale sjøfartsorganisasjon og andre berørte internasjonale organisasjoner til å styrke sin innsats for å sikre at det marine miljø beskyttes mot slike katastrofer ved å styrke samarbeidet om forebygging, reduksjon av og kontroll med oljeforurensning med utgangspunkt i full overholdelse av folkeretten.

8. Den menneskelige dimensjon forblir kjernen i Organisasjonens virksomhet. De nye reglene for OSSEs møter for gjennomføringen av den menneskelige dimensjon, som ble vedtatt i år, vil ytterligere effektivisere Organisasjonens og institusjonenes arbeid. Vi er blitt enige om å revidere og oppdatere OSSEs handlingsplan for bekjempelse av menneskehandel. Det er en høyt prioritert oppgave å fremme toleranse og ikke-diskriminering, som vi har vedtatt en egen beslutning om. Vi har også vedtatt en beslutning om forpliktelser i forbindelse med valg, og vil samarbeide ytterligere på dette området.

9. Vi erkjenner at våre institusjoner og feltoperasjoner, takket være en engasjert stab, bidrar i betydelig grad til å iverksette OSSEs mål og prinsipper, i samarbeid med vertsstatene. Vi gir Det faste råd i oppdrag eventuelt å vurdere hvordan feltoperasjonenes drift og effektivitet ytterligere kan forbedres.

10. Ikke alle utfordringer som OSSE står overfor, er nye. Vi er fortsatt foruroliget over de vedvarende konfliktene i ulike regioner i OSSE-området, som risikerer å føre til at Organisasjonens prinsipper ikke vil bli overholdt, og som har konsekvenser for fred og stabilitet. Vi forplikter oss til å intensivere vår innsats for å løse disse konfliktene.

11. Vi gleder oss over den betydelige fremgangen som er gjort når det gjelder å innfri forpliktelsene vi påtok oss under toppmøtet i Istanbul i 1999, og ser fram til at alle berørte parter raskt gjennomfører disse forpliktelsene fullt ut.

12. Vi berømmer arbeidet som er utført i løpet av året for å bedre forvaltningen av Organisasjonen. Vi pålegger OSSE-rådet, gjennom arbeidsgruppen for OSSE-reform, å fortsette behandlingen av de resterende sakene i den berørte formannskapsrapporten, samt å treffe hensiktsmessige beslutninger i 2003. Vi gir også OSSE-rådet i oppdrag å fortsette sitt arbeid om OSSEs rettslige stilling og privilegier og immunitet.

13. Våpenkontroll og tillits- og sikkerhetsskapende tiltak er fortsatt helt nødvendig for vår helhetlige tilnærming til sikkerhet. Vi gleder oss over beslutningene som er truffet i Forum for sikkerhetssamarbeid (FSC) om å styrke gjennomføringen av OSSE-dokumentet om håndvåpen og lette våpen, om håndteringen av den risiko som følger av lagring av overskuddsammunisjon og sprengstoff, samt om at atferdskodeksen for de politiske og militære sider ved sikkerheten skal tillegges større vekt i kampen mot terrorisme. Vi gir FSC i oppgave å bidra til felles svar på eksisterende og nye utfordringer for sikkerheten.

14. Vi gleder oss over det første årets vellykkede gjennomføring av Avtalen om åpne luftrom. Vi minner om at OSSEs deltakerstater kan søke om å tiltre avtalen. Vi noterer oss at søknadene fra en rekke av OSSEs deltakerstater allerede er blitt godtatt av avtalepartene eller står på dagsordenen iden rådgivende kommisjon for Avtalen om åpne luftrom.

15. Vi vil fortsette å oppmuntre til samarbeid og dialog med våre samarbeidspartnere i middelhavsområdet og med Japan, Republikken Korea og Thailand. Vi ser fram til deres fortsatte aktive og målrettede deltakelse i OSSEs arbeid på områder av felles interesse.

16. OSSE spiller en enestående rolle når det gjelder å fremme demokrati, fred og stabilitet i hele OSSE-området. Organisasjonen skaper tillit gjennom dialog og åpenhet, styrker det sivile samfunn, tar tak i de dypereliggende årsakene til at stabiliteten er truet, fastlegger prinsipper og forpliktelser og fremmer gjennomføringen av disse. Den gir også statene praktisk hjelp til å styrke sine institusjoner for at de skal kunne møte nye utfordringer. Denne rollen er viktigere enn noen gang i det nye sikkerhetsklimaet. I dag uttrykker vi vår faste beslutning om å styrke Organisasjonen og å tilpasse den til de endrede forhold.

1A Tolkningserklæring i henhold til punkt 79 (kapittel 6) i De endelige anbefalingene fra konsultasjonene i Helsingfors

Fra Nederlands delegasjon (også på vegne av Belgia, Canada, Danmark, Det forente kongerike, De forente stater,Frankrike, Hellas, Island, Italia, Luxembourg, Norge, Polen, Portugal, Spania, Den tsjekkiske republikk, Tyrkia, Tyskland og Ungarn):

«Når det gjelder punkt 11 i ministererklæringen og Ministerrådets erklæringer om Moldova og Georgia, ønsker vi å gjengi punkt 15 i erklæringen fra Nato-landenes toppmøte i Praha 21. november 2001.

«Vi er som før forplikta til CFE-avtalen, og stadfester at vi går inn for ei snarleg iverksetjing av den tilpassa avtalen. CFE-regimet er eit grunnleggjande bidrag til eit tryggare og meir integrert Europa. Vi gler oss over haldninga til dei ikkje-CFE-landa som har sagt at dei aktar å be om å få tiltre den tilpassa CFE-avtalen når denne trer i kraft. Stabiliteten og tryggleiken i Europa ville vere mykje tent med at desse landa fekk høve til å tiltre. Vi gler oss over at Russland har oppnådd viktige resultat i arbeidet med å redusere styrkane i området for artikkel V i avtalen til avtala nivå. Vi ber om at dei uinnfridde tilsegnene frå Istanbul med omsyn til Georgia og Moldova snarast vert oppfylte, noko som vil gjere det mogeleg for allianselanda og andre avtalepartar å gå vidare mot ratifikasjon av den tilpassa CFE-avtalen.»»

Til forsiden