St.meld. nr. 41 (2003-2004)

Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2003, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid

Til innholdsfortegnelse

3 Utenriksdepartementets arbeid for økt åpenhet

I Innst. S. nr. 41 (2003-2004) om eksport av forsvarsmateriell i 2002 gis det uttrykk for at størst mulig grad av åpenhet omkring våpeneksport er viktig av hensyn til sektorens legitimitet i befolkningen. Regjeringen blir bedt om å utrede muligheten for å praktisere økt åpenhet om eksport av forsvarsmateriell nasjonalt og internasjonalt, herunder rutiner for Stortingets innsyn. Videre gis det uttrykk for ønske om en nærmere redegjørelse for dette i meldingen om eksport av forsvarsmateriell i 2003.

En rekke tiltak er iverksatt i tilknytning til årets melding for å gi økt innsyn i eksporten av forsvarsmateriell. Informasjonen som gis om eksporten er mer detaljert enn i tidligere meldinger. Det er lagt vekt på å beskrive i større detalj varene og teknologien som er utført, samt å opplyse hvilke land som har mottatt varene. Med sikte på å oppnå en mer oversiktelig fremstilling av omfanget av eksporten er det utarbeidet diagrammer og grafiske fremstillinger. I tillegg gis det for første gang informasjon om avslag på lisensøknader. Det gis også informasjon om formidling av forsvarsmateriell mellom tredjeland og om overføring av produksjonsrettigheter av fors­varsmateriell til utlandet.

Det gis mer informasjon enn tidligere om:

  • hvilke varer som er utført, herunder hvordan varene fordeler seg mellom kategori A- og B-materiell.

    I tillegg gis det i motsetning til tidligere års meldinger innsyn i:

  • avslag på lisenssøknader;

  • tillatelser til formidling av forsvarsmateriell fra ett tredjeland til et annet;

  • tillatelser til overføring av produksjonsrettigheter.

Følgende tiltak skal bidra til økt oversiktlighet:

  • oversikt over eksporten fordelt på regioner fremstilles i form av diagrammer;

  • oversiktene over eksporten fra år til år fremstilles grafisk;

  • forklaringer, blant annet i form av fotnoter, benyttes i større grad.

Utenriksdepartementet kan kreve at eksportørene fremlegger enhver opplysning som anses nødvendig i forbindelse med behandlingen av søknader om eksportlisens. Den vide retten til innhenting av bedriftssensitiv informasjon har sitt motstykke i taushetsbestemmelsene i loven. Disse bestemmelsene skal bl.a. ivareta hensynet til at antallet norske bedrifter som eksporterer forsvarsmateriell er begrenset, og at norske eksportører av den grunn er særlig sårbare i forhold til bedriftssensitiv informasjon. Departementet tilstreber økt åpenhet i eksportkontrollsaker, og er innstilt på å være så åpen som mulig. Praktiseringen av økt innsyn må imidlertid skje innenfor rammen av de begrensninger som den lov­bestemte taushetsplikten setter.

Når det gjelder rutinene for Stortingets innsyn i eksporten av forsvarsmateriell anser Regjeringen at Stortingets løpende behov for innsyn bør kunne ivaretas gjennom den årlige Stortingsmeldingen om eksport av forsvarsmateriell med de endringer som nå er iverksatt for å sikre økt åpenhet og innsyn.

Til forsiden