St.meld. nr. 44 (2002-2003)

Om digitalt bakkenett for fjernsyn

Til innholdsfortegnelse

3 Situasjonen i andre land

Den internasjonale utviklingen av digitale bakkenett for fjernsyn er ikke ensartet. Enkelte trender i markedsutvikling og reguleringsmodeller kan likevel identifiseres:

  • De fleste land i Europa har erkjent at digitalt fjernsyn vil ta over for analogt fjernsyn og at digitale bakkenett har en rolle å spille i den forestående overgangen.

  • Problemene operatører har møtt i Storbritannia, Spania og delvis Sverige, ser ikke ut til å ha påvirket framdriften eller planlegging av digitale bakkenett i andre land. De kan imidlertid ha hatt betydning for hvilke forretningsmodeller utbyggere i ulike land vil basere seg på.

  • Forretningsmodeller der betalingskanaler skulle motivere seerne til å abonnere på tilbudet har ikke vært noen suksess. Til tross for noe lavere priser, har DTT-aktørene ikke maktet å konkurrere effektivt med kanaltilbudet satellitt og kabel kan tilby.

  • Løsninger basert på et tilbud av gratiskanaler er blitt lansert i bl.a. Storbritannia og Berlin. De foreløpige erfaringer med disse prosjektene er at publikum viser stor interesse for å kjøpe seg eget mottakerutstyr for å ta inn disse sendingene.

  • Interaktive tjenester og Internett har så langt ikke vært noen drivkraft for utbredelsen av DTT. Dette kan forandre seg hvis det blir enighet om en felles åpen standard, f.eks. MHP (Multimedia Home Plattform).

  • Konsesjoner blir tildelt én plattformoperatør som selv setter sammen hele eller store deler av innholdet på plattformen. Konsesjonsperiodene er lange, minimum 10 år.

  • Konsesjoner tildeles ofte konsortier der store aktører innen media/telekommunikasjon/industri deltar (England, Portugal og Nederland). Disse har styrke og kompetanse til å drive frem en vellykket satsing på digitalt bakkenett.

  • Landene som introduserte digitale bakkenett tidlig revurderer sine modeller for regulering og konsesjonstildeling.

  • Tidspunkt for avstengning av analoge sendinger og tiltak for å stimulere utviklingen i retning av avstengning får økende oppmerksomhet. Foreløpig er det bare Tyskland (Berlin-området) som har kombinert DTT-utbygging med en (begynnende) analog utfasing.

Også EU-kommisjonen er i ferd med å engasjere seg mer aktivt i overgangen til digitalt fjernsyn. I forbindelse med EUs nye regelverk for elektroniske kommunikasjoner vil EU-kommisjonen i løpet av 2003 legge frem en meddelelse om overgangen til digitalt fjernsyn. Medlemsstatenes planer for overgangen til digitalt fjernsyn vil bli offentliggjort på slutten av året hvorpå Kommisjonen vil vurdere om det skal foreslås konkrete anbefalinger og tiltak.

En nærmere beskrivelse av utviklingen så langt og planer for digitale bakkenett for fjernsyn i enkelte andre land følger i vedlegg 1.

Til forsiden