St.prp. nr. 1 (2003-2004)

FOR BUDSJETTERMINEN 2004 — Utgiftskapitler: 1800-1830, 2440-2442 og 2490 Inntektskapitler: 4810-4860, 5440, 5490, 5608, 5680 og 5685

Til innholdsfortegnelse

Del 2
Budsjettforslag

Programområde 18 Olje- og energiformål

Programkategori 18.00 Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet

Olje og energidepartementet (OED) har både ordinære departementsfunksjoner, etatsansvar for Oljedirektoratet (OD) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), samt ansvar for statlig eieroppfølging av Statnett SF, Enova SF, Statoil ASA, Petoro AS og Gassco AS. Departementet ivaretar rollen som sekretariat for den politiske ledelsen i tillegg til å inneha rollen som sektorforvalter.

OED er organisert i fire avdelinger; Utvinnings- og markedsavdelingen, Petroleumsavdelingen, Energi- og vassdragsavdelingen og Administrasjons- og økonomiavdelingen. Departementet hadde pr. 1. mars 2003 en bemanning på 135 tilsatte, fordelt på 64 kvinner og 71 menn, som til sammen utgjorde om lag 133 årsverk 1.

OED har energiråd ved ambassaden i Washington og ved Norges delegasjon til EU i Brussel, energi- og miljøråd ved ambassaden i Moskva og en energimedarbeider ved OECD-delegasjonen i Paris. Departementet har flere permanente råd, utvalg og kommisjoner. Av de mest sentrale er Petroleumsprisrådet, Unitiserings- og rørledningsdelegasjonen, samt ulike beredskapsråd og utvalg. Innenfor Olje- og gasssektoren er det åtte kommisjoner, henholdsvis Statfjord-, Murchison-, Ekofisk-, Teesside-, Frigg-, Heimdal-, Ekofisk-, Emden-, Zeepipe-, Europipe- og Norfra-kommisjonen.

Resultatmål 2004

I 2004 vil departementet prioritere arbeidsinnsatsen med utgangspunkt i sentrale mål, strategier, resultatkrav og andre styringssignaler. Dette gjelder blant annet følgende områder:

Olje- og gassforvaltningen

Departementet vil følge utviklingen i olje- og gassmarkedene. Regjeringen ønsker et stabilt og forutsigelig oljemarked. Dette vil bidra til å sikre et jevnt aktivitetsnivå på norsk kontinentalsokkel. Regjeringen vil følge utviklingen i oljemarkedet og eventuelt bidra med produksjonsregulerende tiltak hvis aktivitetsnivået på norsk kontinentalsokkel er negativt påvirket som følge av situasjonen i oljemarkedet. Når det gjelder gass vil departementet spesielt følge utviklingen av selskapsbasert avsetning.

Departementet vil arbeide videre for å legge til rette for at industrien kan ha mest mulig jevn tilgang på prospektivt areal. Departementet vil videreføre ordningen med nominerte konsesjonsrunder annet hvert år. Når det gjelder timeplan for 18. konsesjonsrunde har departementet lagt opp til tildeling av nye utvinningstillatelser før sommeren 2004. Systemet med tildeling i forhåndsdefinerte leteområder i modne deler av kontinentalsokkelen, vil bli videreført i tråd med St.meld. nr. 38 (2001-2002) og St.prp. nr. 1 (2002-2003).

Departementet vil videreføre arbeidet med oppfølging av utredning av helårlig petroleumsvirksomhet i Lofoten og Barentshavet (ULB) i 2004, herunder vurdere ytterligere forsknings- og utredningsbehov knyttet til blant annet sjøfugl.

Departementet vil ivareta myndighetenes ansvar vedrørende utbygging og drift, samt disponering av innretninger på kontinentalsokkelen. Målet er å sikre ressursforvaltningen gjennom forsvarlig og effektiv utbygging og drift av våre petroleumsressurser.

Potensialet for å øke utvinningen fra produserende oljefelt er fremdeles betydelig. Departementet vil fortsatt følge opp det arbeidet rettighetshaverne utfører for å utvikle og iverksette tiltak som gir bedre ressursutnyttelse. Myndighetene har som målsetting at den forventede gjennomsnittlige oljeutvinningen på kontinentalsokkelen skal nå 50 pst.

Departementet vil videreføre arbeidet med å styrke utviklingen av ny teknologi og å øke kompetansen i næringen. En økt satsing på disse områdene vil øke den langsiktige verdiskapingen på kontinentalsokkelen og styrke den industrielle konkurransekraften til næringen.

Departementet vil løpende vurdere størrelsen på statens eierandel i Statoil ASA. Departementet vil bidra til at Petoro AS ivaretar statens deltakerandeler, i de interessentskap der staten til enhver tid har slike, på en effektiv måte.

Departementet vil bidra til at Gassco AS er en effektiv og nøytral transportoperatør for gass.

Departementet vil videreføre arbeidet med å skape tettere bånd mellom den britiske og den norske olje- og gassvirksomheten. Målet er blant annet å oppnå en mer effektiv utnyttelse og utvikling av infrastrukturen for produksjon og transport i Nordsjøen, ta ut driftsmessige synergier over sokkelgrensen, samt oppnå en mer effektiv disponering av innretninger.

Departementet vil fortsette sitt arbeid for å begrense petroleumssektorens utslipp gjennom bruk av kostnadseffektive virkemidler. Departementet vil satse på miljøforskning blant annet for å møte utfordringene som ligger i skjæringspunktet mellom petroleumsaktivitet, fiskeri og vern om det ytre miljø. Departementet vil videreutvikle samarbeidet mellom myndighetene og industrien blant annet for å nå målet om nullutslipp av mulige miljøfarlige stoffer til sjø innen 2005.

Departementet vil bidra til internasjonalisering av den norske olje- og gassnæringen.

Departementet vil videreføre arbeidet med å styrke den globale energidialogen. I mai 2004 vil det 9. energiministermøtet mellom produsenter og konsumenter bli avholdt i Amsterdam, og Nederland har bedt Norge om å være «co-host» for dette møtet. Departementet vil videre støtte opp under aktivitetene til det nye internasjonale energisekretariatet for dialogprosessen i Riyadh.

Departementet vil bidra til en høyest mulig leveransesikkerhet for olje og gass fra norsk sokkel, blant annet ved å gjennomføre en øvelse i kriseledelse for petroleumssektoren og sluttføre systemrevisjonen av det nasjonale planverket i forhold til nytt NATO-planverk.

Departementet vil videreføre omleggingen av konseptet for beredskapslagring av oljeprodukter, blant annet ved å sluttføre den pågående nedleggelsen av ett drivstoffanlegg og trekke beredskapsproduktene ut fra et NATO-anlegg for overføring til kommersielle lagre.

Energi- og vassdragsforvaltningen

Tilsiget til kraftmagasinene høsten 2002 ble det klart laveste som er registrert siden målingene begynte for over 70 år siden, og situasjonen ble lenge vurdert som svært bekymringsfull. Utviklingen utover første halvår 2003 førte imidlertid til en bedring av situasjonen. Det vil framover bli arbeidet mye med spørsmål knyttet til sikkerheten i energiforsyningen. Dette gjelder særlig i forhold til svikt i kraftproduksjonen ved tørrår, men også i forhold til effektbalansen. Spørsmålet om økt overføringskapasitet til utlandet vil ha oppmerksomhet i tiden som kommer. Departementet vil i den forbindelse legge fram en stortingsmelding om forsyningssikkerheten for energi.

Departementet vil følge opp behandlingen av saker om bygging og drift av kraftledninger, vindkraftverk og andre elektriske anlegg etter energiloven og bygging og drift av gassrørledninger etter lov om felles regler for det indre marked for naturgass mv. Sakene skal få en effektiv og forsvarlig behandling.

Det er sentralt å vurdere hvordan det samlede energisystemet fungerer i forhold til viktige mål for miljø, økonomisk effektivitet og sikkerhet. Departementet vil følge utviklingen i energimarkedene. Regulering av infrastruktur er sentralt i departementets arbeid og påvirker mulighetene til å nå overordnede mål. Reguleringene omfatter både overførings- og fordelingsnettet for elektrisitet, fjernvarmenettet og gassrør på land.

Omlegging av energibruk og -produksjon er et betydelig virksomhetsområde. Oppfølging av Enova SF som forvalter midlene til energiomleggingen står sentralt i denne sammenhengen. Departementet vil også arbeide for å etablere et internasjonalt pliktig sertifikatmarked for fornybar elektrisitet i tråd med St.meld. nr. 9 (2002-2003) Om innenlands bruk av naturgass mv. (gassmeldingen) og Innst. S. nr. 167 (2002-2003). Implementering av EU-direktivene om henholdsvis fremme av elektrisitet fra fornybare kilder i det indre el-markedet og om energibruk i bygninger vil være viktig i tiden som kommer.

Departementet vil vurdere nærmere alternative løsninger for hvordan naturgass kan føres frem til aktuelle innenlandske brukere gjennom rørtransport og LNG- transport, jf. gassmeldingen. Ulike finansieringsformer for infrastruktur for naturgass vil bli vurdert. Det tas sikte på å opprette et kompetansesenter for sluttbrukerteknologi på Haugalandet i Rogaland.

Forskning i skjæringsfeltet mellom energi og miljø er et av Regjeringens satsingsområder. Satsingen skal blant annet bidra til å nå målene for omlegging av energisektoren. En særlig utfordring er å bidra til forskning, utvikling og kommersialisering av teknologier for mer miljøvennlig bruk av naturgass til energiformål. Regjeringens satsing på renseteknologi for gasskraft er sentral i denne sammenhengen. Likeledes vil fremstilling, distribusjon og bruk av hydrogen som energibærer være satsingsområder for en mer miljøvennlig bruk av naturgass i tiden fremover. Regjeringen har i den forbindelse nedsatt et offentlig hydrogenutvalg som skal fremme forslag til videre satsing på hydrogen som energibærer gjennom utforming av et nasjonalt hydrogenprogram. Utvalget skal legge frem en offentlig utredning senest 1. juni 2004.

Olje- og energidepartementet står sentralt i forvaltningen av vannressursene i Norge. Implementeringen av EUs vanndirektiv vil være et viktig arbeidsområde i 2004. Arbeidet med NVEs handlingsplan for forbygging og sikring mot kvikkleire i tilknytning til vassdrag skal følges opp. Det skal også legges frem en stortingsproposisjon om supplering av verneplanen for vassdrag.

Det er viktig at det samlede regelverket i kraftsektoren fremmer effektivitet i markedet samtidig som det bidrar til gode løsninger når det gjelder forvaltningen og nasjonal kontroll over vannkraftressursene. Regelverket for tidsbegrensede konsesjoner og hjemfallsvilkår vurderes av et offentlig utvalg, som skal legge frem en offentlig utredning med forslag til lovendringer i løpet av andre tertial 2004. Utredningen vil bli sendt på høring høsten 2004.

Vannkraftproduksjon er underlagt særskilte skatteregler og konsesjonsbaserte ordninger, blant annet konsesjonsavgift og konsesjonskraft. Regelverket skal blant annet ivareta inntektsfordeling og effektiv ressursbruk. Deler av regelverket er komplisert, og det har derfor vært grunn til å vurdere forenklinger på enkelte områder. For en nærmere omtale av forslag til endringer i kraftskattereglene og provenyvirkninger, vises det til St.prp. nr. 1 (2003-2004) Skatte-, avgifts- og tollvedtak. De konkrete forslag til lovvedtak for endringer i skattereglene fremgår av Ot.prp. nr. 1 (2003-2004) Skatte- og avgiftsopplegget 2004 - lovendringer. I del III, kap. 10 omtales i korthet de endringer som foreslås og de konsekvensene forslagene har for energipolitikken. I tillegg gis en omtale av enkelte problemstillinger og vurderinger knyttet til konsesjonsregelverket og de konsesjonsbaserte ordningene.

Stortinget har bedt Regjeringen om å lage en plan for opprustning av overføringsnettet med sikte på å redusere energitapene innen utgangen av 2003, jf. Stortingsvedtak nr. 552 av 18. juni 2003. Planen vil inngå i stortingsmeldingen om forsyningssikkerhet som departementet skal legge frem.

Departementet vil prioritere deltagelse i internasjonale fora innenfor forvaltning av vann- og energiressurser, og bidra til internasjonalisering av norsk vann- og energikompetanse. Norge er en del av det nordiske kraftmarkedet og det blir arbeidet for felles europeiske markeder for gass og elektrisitet. Gjennom EØS-avtalen påvirker denne utviklingen oss direkte. Norge deltar også i energisamarbeidet under Nordisk Ministerråd og i Østersjø-samarbeidet på energi. Oppfølgingen av FNs verdenstoppmøte i Johannesburg i 2002 står også sentralt i departementets internasjonale arbeid.

Kap. 1800 Olje- og energidepartementet

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

01

Driftsutgifter

103 150

103 000

106 339

21

Spesielle driftsutgifter , kan overføres

25 460

24 430

27 900

22

Beredskapslagre for drivstoff , kan overføres

22 749

21 000

21 500

70

Internasjonalisering av petroleumsvirksomheten , kan overføres

15 750

16 000

17 000

71

Tilskudd til Norsk Oljemuseum

1 000

3 000

4 000

72

Investeringsfond for klimatiltak i Østersjøområdet

8 100

8 100

Sum kap. 1800

168 109

175 530

184 839

Vedrørende 2003

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2003 ble post 01 Driftsutgifter og post 21 Spesielle driftsutgifter økt med henholdsvis 2,7 og 12 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 65 og Innst. S nr. 260 (2002-2003).

Post 01 Driftsutgifter

Det foreslås bevilget 106,339 mill. kroner i ordinære driftsutgifter under departementet for 2004, en økning på om lag 3,4 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Foruten prisjustering av driftsbudsjettet (om lag 1 mill. kroner) er de økte utgiftene knyttet til Hydrogenutvalget og Hjemfallsutvalget (2,5 mill. kroner).

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

For å løse sine oppgaver er departementet avhengig av tilgang til fremtredende og dyktige kunnskapsmiljøer i Norge og internasjonalt for å supplere egen fagkompetanse og saksbehandlingskapasitet.

Midlene under denne posten nyttes hovedsakelig til ulike typer utredninger og analyser, uavhengige vurderinger og evalueringer, beslutningsstøtte og annen støtte av tidsbegrenset karakter knyttet til oppgaver innenfor departementets ansvarsområde. Bevilgningen vil også bli brukt til å dekke departementets bidrag til det internasjonale energisekretariatet ( IEFS) i Riyadh.

Det foreslås bevilget 27,9 mill. kroner i 2004, en økning på om lag 3,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Økningen knytter seg til oppfølging av gassmeldingen, herunder Hydrogenutvalget, og til Hjemfallsutvalget.

Departementet har i 2003 fullmakt til å overskride bevilgningen til dekning av meglerhonorar og utgifter til faglig bistand ved salg av statlige aksjeposter samt andre endringer som kan få betydning for eierstrukturen i Statoil ASA. Fullmakten foreslås videreført i 2004, jf. Forslag til vedtak III. Det vises for øvrig til omtale under kap. 5685 Aksjer i Statoil ASA.

Videre foreslås det en fullmakt til å pådra forpliktelser for inntil 2,5 mill. kroner utover gitt bevilgning, jf. Forslag til vedtak VI.

Post 22 Beredskapslagre og drivstoff, kan overføres

Bevilgningen på posten går i all hovedsak til leie av lagerkapasiteter hos oljeselskapene for OEDs beredskapsprodukter. Bevilgningen dekker også nødvendig omplassering og oppgradering av deler av produktene, samt et forholdsmessig bidrag til drifts-/vedlikeholdsbudsjettet for Namsen oljeanlegg, et NATO-anlegg, hvor OED er kontraktspartner og bruker inntil medio februar 2005. Avtaleforholdet er sagt opp. Det innebærer at OEDs beredskapsprodukter innen den tid må trekkes ut av Namsen-anlegget, delvis oppgraderes og plasseres i andre tankanlegg som drives kommersielt.

Operasjonen er et element i omleggingen av konseptet for beredskapslagring av oljeprodukter. Det innebærer at produktene trekkes ut av store, ikke-kommersielle drivstoffanlegg, hvor produktene ikke rulleres tilfredsstillende på grunn av manglende gjennomstrømning, for innlegging i kommersielt drevne tankanlegg. Denne omleggingen er ressurskrevende og vil pågå utover 2004.

Det foreslås bevilget 21,5 mill. kroner under posten i 2004, en økning på 0,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Post 70 Internasjonalisering av petroleumsvirksomheten, kan overføres

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

Intsok

10 000

10 000

12 000

Petrad

3 000

3 000

3 000

Prosjektmidler

2 750

3 000

2 000

Sum post 70

15 750

16 000

17 000

Det foreslås bevilget 17 mill. kroner under posten for 2004, en økning på 1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Intsok

Intsoks mål er å styrke det langsiktige grunnlaget for verdiskaping og sysselsetting i norsk petroleumsindustri gjennom fokusert internasjonal virksomhet. Utgangspunktet er den kompetanse som norsk petroleumsindustri har bygget opp på norsk kontinentalsokkel, så vel som internasjonalt.

Intsok markedsfører norsk olje og gassindustri i utvalgte markeder. Dette gjøres gjennom ulike fellestiltak for medlemsbedriftene som skal øke deres gjennomslagskraft i internasjonale markeder. Slike fellestiltak kan være nettverksmøter, seminarer og presentasjoner for nøkkelkunder, samt delegasjonsreiser.

Et viktig virkemiddel er bruk av lokale rådgivere. Spesielt mindre bedrifter uten lokal representasjon og nykommere i markedene har god nytte av Intsoks lokale rådgivere. Det er pr. i dag ansatt lokale rådgivere i Angola Brasil, Iran, Nigeria, Russland og USA. Intsok samarbeider med Norges Eksportråd i de markedene hvor denne organisasjonen er representert med olje- og gasskompetanse.

Det operative målet for Intsok er å bidra til å øke den norske olje- og gassrelaterte omsetningen utenlands fra et estimert beløp på 35 mrd. kroner i 2001 til 50 mrd. kroner innen 2005.

Siden 1997 har antall medlemsbedrifter vokst til mer enn 100 bedrifter, inkludert datterselskaper er det om lag 140 bedrifter. Ved å forene kompetansen som medlemsbedriftene representerer, kan Intsok markedsføre norsk olje- og gassindustri som en næringsklynge i verdensklasse.

Tabell 4.1 Finansiering av Intsok

Betegnelse

Regnskap 2002

Budsjett 2003

Budsjett 2004

Bidrag fra partnere og deltakeravgifter

7 377 800

9 500 000

8 000 000

Tilskudd OED

10 000 000

10 000 000

12 000 000

Finansinntekter

771 579

600 000

500 000

Sum inntekter

18 149 379

20 100 000

20 500 000

Resultatmål 2004

I 2004 vil Intsok videreutvikle tjenester på følgende måte:

  • Foreta en analyse av verdensmarkedet for petroleumsrelaterte varer og tjenester som grunnlag for en langsiktig strategi mot 2010.

  • Utvidelse av virksomheten til eventuelt å omfatte Irak, Kasakhstan og Nord-Afrika.

  • Videreutvikle konseptet med lokale rådgivere i prioriterte markeder.

  • Økt fokus på kvalifisering av Intsok partnere mot prioriterte kunder.

  • Økt innsats for profilering av norsk oljevernberedskap.

  • Konkretisering av innholdet i begrepet «samfunnsansvarlige bedrifter i petroleumsbransjen».

Resultatrapport 2002

Intsok har befestet sin rolle som den sentrale institusjonen i arbeidet med å styrke eksporten av norsk olje- og gassteknologi og kompetanse.

Intsok har etablert flere regionale nettverk hvor partnerne kan møtes for å utveksle erfaringer og diskutere markedstiltak og nye initiativ. Effektiv utnyttelse av Internett er en viktig del av dette nettverksarbeidet, og på Intsoks web-sider kan medlemmene finne markedsrapporter og annen detaljert informasjon fra de viktigste markedene.

Intsok har også i 2002 organisert delegasjonsreiser og seminarer til prioriterte markeder, noe som har økt mulighetene for å synliggjøre norske produkter, teknologi og kompetanse. Blant annet har Intsok arbeidet for å kartlegge og tilrettelegge forholdene for industrielt samarbeid med «nye markeder», herunder Russland og Kina.

Intsok har også satt samfunnsansvar på dagsorden. Blant annet var dette et av temaene på Intsoks årskonferanse.

For å styrke sin gjennomslagskraft i prioriterte markeder, har Intsok bygget opp sin lokale representasjon i utvalgte land. I 2002 ble det tilsatt lokale rådgivere i Brasil, Iran og Houston, USA.

Petrad

Stiftelsen Petrad er et organ i norsk bistandsarbeid når det gjelder forvaltning og kompetanseoppbygging innenfor petroleumsområdet i utviklingsland og mer industrialiserte land. I sin opplæringsvirksomhet benytter Petrad forelesere fra norsk petroleumsindustri og forvaltning, og trekker på den måten med og profilerer norsk industrikompetanse. I tillegg til bistandsperspektivet er intensjonen at Petrad skal bidra til internasjonalisering gjennom nøytral profilering av norsk petroleumsindustri og kompetanse.

Utenriksdepartementet og OED tok i 2002 initiativet til en gjennomgang av Petrad for å legge grunnlag for en ny finansierings- og organisasjonsmodell. Formålet har vært å finne en løsning som sikrer stabil og forutsigbar finansiering av driften, samt en organisasjonsmodell som styrker Petrads tjenestetilbud i markedet for petroleumsrelatert kompetansebygging.

Arbeidet ble utført av en utredningsgruppe med representanter fra OED, Utenriksdepartementet, NORAD, Oljedirektoratet, utdanningsmiljøet, samt petroleumsindustrien på både oljeselskaps- og leverandørsiden. Utredningsgruppens anbefalinger ble forelagt de to departementene i november 2002.

Med utgangspunkt i utredningsgruppens anbefalinger vil OED fortsatt støtte opp om Petrads virksomhet. Sammen med NORAD vil OED bidra med grunnfinansiering til stiftelsen. Det er oppnevnt et nytt styre.

Tabell 4.2 Finansiering av Petrad

Betegnelse

Regnskap 2002

Budsjett 2003

Budsjett 2004

Kursavgift og andre inntekter

493 237

2 500 000

2 000 000

Tilskudd NORAD

7 200 734

6 000 000

7 500 000

Tilskudd OED

3 000 000

3 000 000

3 000 000

UD prosjekt

1 945 000

1 000 000

1 000 000

Sum inntekter

12 638 971

12 500 000

13 500 000

Resultatmål 2004

Det forventes at det nye styret arbeider aktivt for videreutvikling av Petrad for å imøtekomme behov innen norsk bistand og internasjonalisering av norsk petroleumsbistand. I dette inngår å styrke samarbeidet med relevante høyskoler og universitet for videreutvikling av Petrads kurstilbud. Petrad vil avholde to åtte ukers kurs i Norge. Petrad vil også gjennomføre seminarer internasjonalt, blant annet i samarbeid med Intsok i prioriterte markeder.

Resultatrapport 2002

I 2002 gjennomførte Petrad to åtte-ukers kurs og 25 seminarer for totalt 919 deltakere. Fem av seminarene var delvis finansiert av OED og gjennomført i samarbeid med Intsok. Petrad organiserte også et Exploration Promotion Forum for ni land i Øst- og Sørøst Asia som en del av arrangementet Offshore Northern Seas i Stavanger. Petrad har også bistått Utenriksdepartementet, samt NTNU med organisering av studiebesøk.

Prosjektmidler

Internasjonalisering av petroleumssektoren innebærer på mange måter å markedsføre en norsk modell der myndigheter, oljeselskaper og leverandørindustri utgjør en enhet. I sitt arbeid for bærekraftig utvikling støtter også Regjeringen arbeidet for internasjonale regler når det gjelder åpenhet om betaling og forvaltning av inntekter fra råstoffindustrien. Norsk petroleumsindustris engasjement i andre land bør derfor baseres på de samme forretningsmessige og etiske normer som selskapene følger i Norge.

Et viktig arbeid OED ønsker å videreføre sin deltagelse i, er det britiske initiativet EITI (Extractive Industries Transparency Initiative) om større åpenhet rundt pengestrømmer i den internasjonale utvinningsvirksomheten, herunder petroleumsindustrien.

Norge har en betydelig og velfungerende petroleumssektor. Det er derfor stor interesse for hvordan vi har organisert og utviklet denne virksomheten. Vi har i dag nære relasjoner både på politisk, forvaltningsmessig og industrielt plan med en rekke land. Det er inngått samarbeidsavtaler på ulike nivåer med blant annet Aserbajdsjan, Angola, Nigeria, Russland og Venezuela. Det er økende etterspørsel etter, og interesse for norsk kompetanse, teknologi og erfaring med forvaltning av petroleumssektoren. Dette gjenspeiler seg blant annet i en stor pågang av delegasjonsbesøk fra ulike petroleumsnasjoner.

Norsk petroleumsindustri er ofte engasjert i land hvor myndigheter og lokal industri etterspør assistanse som går utover tradisjonelle vare- og tjenesteleveranser. For å dekke en slik utvidet etterspørsel er norsk olje- og gassindustri avhengig av et samarbeid med norske myndigheter. Det er derfor behov for midler som kan understøtte et slikt industri- og myndighetssamarbeid.

Formålet er å bidra til næringsutvikling og forvaltning innen petroleumssektoren i land hvor norsk petroleumsindustri har interesser. Overordnede problemstillinger, så vel som tiltak som adresserer spesifikke behov innen disse områdene, for eksempel oljevernberedskap, lokalt innhold i vare- og tjenesteleveranser, opplæring innen spesifikke fagområder, er aktuelle å støtte. Tiltakene skal være bedriftsnøytrale, det vil si å ha en karakter som går utover den enkelte bedrifts interesser.

Hverken Intsok, Petrad eller enkeltbedrifter kan løfte denne type prosjekt alene. Prosjektene har delvis en politisk/forvaltningsmessig forankring, men samtidig en betydelig kommersiell side da de bidrar til å styrke relasjoner og markedsadgang for norske bedrifter.

Intsok, som den sentrale aktør når det gjelder internasjonalisering av den norske olje- og gassindustrien, er tillagt ansvaret for forvaltningen av hoveddelen av prosjektmidlene.

Resultatmål 2004

OED vil i 2004 fortsatt støtte prosjekter som kan bidra til overføring av kompetanse og teknologi, samt erfaringer fra forvaltningen av de norske petroleumsressursene til petroleumsproduserende land der norsk industri har interesser.

Det vil legges vekt på oppfølging av de prosjektene som er påbegynt. Nye prosjekter og markeder vil også vurderes, noe som blant annet er relevant for Nord-Afrika og land omkring det Kaspiske hav. Det vil arbeides med å bringe inn nødvendig ekstern finansiering. En del prosjekter vil være aktuelle kandidater for norske bistandsmidler, andre vil følges opp av industrien alene eller i samarbeid med norske myndigheter.

Det ble i 1998 inngått en samarbeidsavtale mellom Norge og Aserbajdsjan, hvor norske myndigheter forpliktet seg til å være vert for aseriske studenter som skal gjennomføre et to-årig Master of Science studium ved NTNU i Trondheim. Studiene er en del av NTNUs oppdragsundervisning for NORAD. I budsjettforslaget for 2004 er det tatt høyde for at inntil fire aseriske studenter vil få sine studier ved NTNU finansiert av OED.

Resultatrapport 2002

Eksempler på tiltak som er gjennomført eller påbegynt i 2002 er:

  • Støtte til det nasjonale petroleumsinstituttet i Angola. Dette er et samarbeid mellom angolanske myndigheter og norske bedrifter med undervannskompetanse. Formålet er å etablere et offentlig opplæringstilbud innen undervannsteknologi på yrkesfaglig nivå. Planen er å starte opp yrkesrettet opplæring innen undervannsteknologi, drift og vedlikehold primo 2004.

  • Et opplæringsprogram for kvalitetssikring i angolansk leverandørindustri har blitt utformet. Som en integrert del inngår et program for bekjempelse av HIV/AIDS. Et viktig mål er å kvalifisere angolanske leverandørbedrifter for ISO-sertifisering. Dette anses som en forutsetning for utvikling av lokal industri innen petroleumssektoren. Iverksettelse av programmet avhenger av delfinansiering fra NORAD, som har en søknad til behandling.

  • Nigeria er, som Angola, i en fase hvor det arbeides for å oppnå høyere nasjonalt innhold i oljeindustrien. I 2002 ble det påbegynt en studie for å kartlegge muligheter for økt lokal deltagelse. Kartlegging av lokal industri skal blant annet avdekke mulige områder for samarbeid med norsk industri og for teknologioverføring. Resultatet av kartleggingen vil bli presentert i 2003 for eventuell oppfølging i 2004.

  • Kompetanseutvikling for ledelsen i iranske oljeselskap innen drift og vedlikehold av felt til havs. Prosjektet ble i gangsatt i 2002.

  • Norsk olje- og gassrelatert industri retter i større grad sin interesse mot Russland, og russiske oljeselskaper etablerer nå omfattende samarbeid med vestlige leverandørbedrifter. Det ble i 2002 benyttet prosjektmidler for å identifisere teknologibehov i russiske oljeselskaper, og det ble gjennomført seminarer for å fremme teknologiutveksling med norsk industri.

Post 71 Norsk Oljemuseum

Styret og administrasjonen i Norsk Oljemuseum (NOM) har gjennom det siste året jobbet aktivt med å utvikle nye inntektsmuligheter for museet. Særlig arbeidet med å etablere et sponsorfond har hatt høy prioritet. Dette har resultert i et fond med bekreftede tilsagn på 27,7 mill. kroner i grunnkapital. Det anses som realistisk at fondskapitalen kan komme opp i om lag 30 mill. kroner.

Driftsfondet på 10 mill. kroner som staten tidligere har bidratt med vil være tømt ved utgangen av 2003. Selv med økt avkastning fra det nye sponsorfondet vil NOM ha behov for økt statlig tilskudd for å kunne opprettholde driften på dagens nivå. For 2004 foreslås det derfor bevilget 4 mill. kroner i driftsstøtte til NOM, en økning på 1 mill. kroner i forhold til 2003. Videre gir Stavanger kommune årlig driftsstøtte på 1,6 mill. kroner.

Tabell 4.3 Finansiering av Norsk Oljemuseum

Betegnelse

Regnskap 2002

Budsjett 2003

Budsjett 2004

Driftsinntekter

5 800 000

6 200 000

6 100 000

Inntekter fra Sponsorfond/Forskningsfond

1 300 000

1 500 000

1 700 000

Tilskudd Stavanger kommune og andre

1 600 000

1 600 000

1 600 000

Tilskudd OED

1 000 000

3 000 000

4 000 000

Uttak fra driftsfond

2 700 000

1 300 000

0

Sum inntekter

12 400 000

13 600 000

13 400 000

Post 72 Investeringsfond for klimatiltak i Østersjøområdet

På Østersjølandenes energiministermøte i Vilnius i november 2002 ble det vedtatt å etablere Østersjøområdet som et forsøksområde for utprøving av Kyotomekanismene. Dette er en del av oppfølgingen av BASREC samarbeidet (Intergovernmental Baltic Sea Region Energy Cooperation), som ble etablert i 1999 mellom energiministrene i Østersjøregionen og EU.

De nordiske energiminstrene besluttet i juni 2002 å etablere et investeringsfond for klimatiltak i Østersjøområdet. Fondet skal fungere som katalysator for Testing Ground samarbeidet med henblikk på å gjennomføre et antall konkrete felles gjennomføringsprosjekter i Østersjøregionen og vinne erfaring med slike prosjekter. Norge kan få del i kreditter fra disse prosjektene. Investeringsfondet er et meget viktig steg i gjennomføringen av Østersjøregionen som et forsøksområde for utprøving av Kyotomekanismene.

Arbeidet skal bygge på den kompetanse som er opparbeidet i Det nordiske miljøfinansieringsselskapet (NEFCO) og Den nordiske investeringsbanken (NIB). NEFCO skal forvalte fondet. Foruten de nordiske landene vil fondet være åpent for andre investorland og private virksomheter. Tyskland, som er en av deltagerne i BASREC samarbeidet, har signalisert at de vil bidra med midler til fondet.

De nordiske landene er enige om å sette av til sammen 10 mill. euro til fondet. Beregnet med utgangspunkt i Norges BNP andel i 2002 utgjør Norges andel anslagsvis 16,2 mill. kroner. Innbetalingen av Norges andel er foreslått fordelt over budsjettet for 2003 og 2004. Det er bevilget 8,1 mill. kroner til fondet i 2003.

Det foreslås bevilget 8,1 mill. kroner (andre halvdel av Norges bidrag) til investeringsfondet for klimatiltak i Østersjøområdet i 2004.

Resultatrapport 2002

Olje- og gassforvaltningen

Departementet gjennomførte i 2002 salget av om lag 6,5 pst. av SDØE-andelene til Norsk Hydro og andre selskaper. I etterkant av dette tok departementet initiativ for å gjennomføre en harmonisering av de resterende rettighetshaverne i Oseberg-området. Dette arbeidet som ble sluttført innenfor rammen av 6,5 pst. salget var del av en større restrukturering av det statlige engasjementet på kontinentalsokkelen, der delprivatiseringen av Statoil ASA og opprettelsen av Gassco AS og Petoro AS inngikk som viktige elementer.

På bakgrunn av Stortingets behandling av St.prp. nr. 36 (2000-2001) og departementets anmodning, ble eierne av gassrørene på kontinentalsokkelen enige om vilkårene for en enhetlig eierstruktur for gasstransportsystemet (Gassled). Departementet har sluttført arbeidet med å utforme nye forskriftsbestemmelser om tariffastsettelse mv.

Departementet arbeidet i 2002 med forslag til utvidelse av petroleumslovens virkeområde på land. Forslag om endringer i Petroleumsloven ble fremmet i mars 2003.

I 2002 ble det gitt myndighetsgodkjennelse for utbygging av feltene Skirne, Byggve, Vigdis Extension, Visund gasseksport, samt fattet vedtak om disponering av Ekofisk-tankens betongunderstell.

Spørsmålet omkring norsk kontinentalsokkels konkurransekraft er en sentral del av departementets arbeid innenfor olje- og gassvirksomheten. Arbeidet med å styrke norsk kontinentalsokkels konkurransekraft for å sikre fremtidige investeringer, samt styrke norsk leverandørindustris konkurranseevne ble videreført blant annet i regi av KON-KRAFT.

Departementet gjennomførte i 2002 tildelinger i 17. konsesjonsrunde og i Nordsjøtildelingene 2001. Samtidig har en arbeidet med å effektivisere tildelingssystemet slik at en i større grad enn tidligere skiller mellom modne og umodne områder på kontinentalsokkelen.

På energiministermøtet i Osaka (8th International Energy Forum - IEF) i september 2002 ble det besluttet å opprette et permanent sekretariat i Riyadh, Saudi-Arabia, for dialogprosessen mellom oljeprodusenter og oljekonsumenter IEFS (International Energy Forum Secretariat). Norge er medlem av sekretariatets styre.

Departementet har fulgt opp og videreutviklet norsk oljemarkedspolitikk for å ivareta norske interesser, blant annet ble det gjennomført produksjonsregulerende tiltak i 1. halvår 2002. Departementet har vært i aktiv dialog med EU-kommisjonen om innlemmelse av gassdirektivet i EØS-avtalen og gjennomføring av det i norsk lovgivning.

Departementet har i 2002 sammen med andre departementer, OD og industrien ved OLF, arbeidet for en kostnadseffektiv oppfølging av forpliktelsene under Klimakonvensjonen. Også i tilknytning til andre utslipp til luft og utslipp til vann har det vært nedlagt en betydelig innsats.

Grunnlagsdokument for tilpassing av gjeldende norske krisehåndteringstiltak til dagens oljemarked og forpliktelsene overfor IEA er sluttført.

Beredskapsorganisasjonen for drivstofforsyningen er endret og revidert instruks er fastsatt av departementet.

Energi- og vassdragsforvaltningen

Som et ledd i arbeidet med å forenkle og effektivisere saksbehandlingen i vannkraftsaker fikk NVE delegert myndighet til å gi konsesjon etter vannressursloven for kraftutbygginger inntil 5 MW.

Det ble arbeidet videre med forskrifter og generell oppfølging av spørsmål knyttet til vannressursloven som trådte i kraft i 2001.

Det ble lagt frem stortingsproposisjon om ny reguleringskonsesjon for Byglandsfjorden m.m. i Otravassdraget og tillatelse til diverse overføringer til Brokke kraftverk og bygging av Skarg kraftverk, jf. St.prp. nr. 73 (2001-2002).

Det ble gitt tillatelse til flere mindre kraftutbygginger.

St.meld. nr. 9 (2002-2003) Om innenlands bruk av naturgass (gassmeldingen) ble lagt fram. I meldingen trakk Regjeringen opp en helhetlig strategi for bruk av gass og en strategi for å legge til rette for gasskraftverk med CO2-håndtering. I tillegg ble det i meldingen gitt en vurdering av tiltak for en sterkere grad av elektrifisering av sokkelen og en vurdering av et system for grønne sertifikater.

Det ble foreslått å videreføre tilskuddsordningen til innenlands bruk av naturgass og å opprette et nasjonalt kompetansesenter for bruk av naturgass på Haugalandet i Rogaland.

Regjeringen la i meldingen videre fram en strategi for å realisere gasskraftverk med CO2-håndtering. Regjeringen vil fortsatt prioritere FoU på miljøvennlig gassteknologi. Det skal også opprettes et innovasjonsselskap for gassteknologi i Grenland i 2005.

I gassmeldingen varslet Regjeringen videre at den vil arbeide for en mer energieffektiv energiforsyning i petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen. Blant annet må kraftoverføring fra land til sokkelen ses i lys av realisering av gasskraftverk med CO2-håndtering.

I gassmeldingen ble det slått fast at departementet er positiv til etableringen av et internasjonalt sertifikatmarked for fornybar el. Departementet gikk inn for at Norge skulle delta i et slikt marked.

Ot.prp. nr. 81 (2001-2002) Om lov om felles regler for det indre marked for naturgass mv. ble lagt fram og behandlet av Stortinget, jf. Innst. O. nr. 84 (2001-2002). Det innebærer at direktiv 98/30/EF om felles regler for det indre marked for naturgass (gassmarkedsdirektivet) vil være implementert så snart forskriftene til loven er etablert.

I forbindelse med oppfølgingen av energiomleggingen ble det utarbeidet og undertegnet en avtale mellom departementet og Enova SF om forvaltningen av midlene fra Energifondet i perioden 2002-2005. Det ble videre utformet retningslinjer for eierstyringen av Enova.

Departementet la i 2002 frem en strategi for utbygging av vannbåren varme.

Statnett SFs formålsparagraf ble endret og det ble valgt nytt Brukerråd, som følge av Stortingets behandling av gjennomgangen av Statnetts organisering og oppgaver, jf. St.prp. nr. 1 (2001-2002) og Innst. S. nr. 83 (2002-2003). Brukerrådets sammensetning tilfredstiller nå likestillingskravene.

Industrikonsesjonslovens bestemmelser om konsesjonsvarighet og hjemfallsvilkår ble gjennomgått. Forslag til lovendring ble sendt på høring. I 2003 ble det nedsatt et offentlig utvalg for å utrede saken ytterligere. I forbindelse med behandlingen av dokument nr. 8:25 (2001-2002), ble bestemmelsene om skatter i konsesjonskraftprisgrunnlaget vurdert, jf. Stortingsvedtak nr. 161 av 12. desember 2002. Endrede retningslinjer ble vedtatt 7. april 2003 med virkning fra 1. januar 2003.

Programkategori 18.10 Petroleumsforvaltning

Oljedirektoratet

Oljedirektoratet (OD) ble opprettet i 1972, og er lokalisert med hovedkontor i Stavanger og et lokalt kontor i Harstad. OD hadde pr. 1. mars 2003 en bemanning på 353 tilsatte, fordelt på 158 kvinner og 195 menn, som til sammen utgjorde om lag 336 årsverk 2.

Til og med 31. desember 2003 er OD underlagt Olje- og energidepartementet (OED) i ressursforvaltnings- og administrative saker og Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) i spørsmål knyttet til sikkerhet og arbeidsmiljø.

Regjeringen la 24. januar 2003 fram St.meld. nr. 17 (2002-2003) Om statlige tilsyn. I meldingen går Regjeringen inn for å skille ut tilsynet med sikkerhet og arbeidsmiljø som et eget tilsyn underlagt AAD. Det nye tilsynet vil ha utgangspunkt i sikkerhets- og arbeidsmiljødelen av OD. Ved opprettelsen av Petroleumstilsynet vil ressursdelen av OD forbli et direktorat underlagt OED. Stortinget sluttet seg til dette ved behandlingen av stortingsmeldingen 6. juni 2003.

OD har i dag en organisasjon med høyt spesialiserte medarbeidere som arbeider integrert med sikkerhets- og ressursspørsmål. Ved en deling av direktoratet vil det være uhensiktsmessig om organisasjonene utvikler unødig dobbeltkompetanse. De to organisasjonene må kunne trekke på hverandres kompetanse, men likevel slik at dette ikke går ut over hensynet til ryddighet og rolleklarhet. OED og AAD har sammen med OD utredet hvordan dette best kan skje. Det er besluttet at de nye etatene skal:

  • ha et gjensidig informasjonsansvar og åpenhet innenfor sakskomplekser det jobbes parallelt med i de to etatene

  • ha regelverk med entydige rapporteringsveier for næringen. Dette suppleres med bakenforliggende saksbehandlingsløsning som blant annet regulerer informasjonsflyten myndigheter imellom

  • bistå med kompetanse i forbindelse med faglige vurderinger, i oppgaver som skal utføres i den andre etaten og i saker der begge myndigheter er involvert

  • vurdere å etablere et koordinerende ansvar for en av etatene innenfor gitt saksområde eller fase

  • etablere løsninger som begrenser behovet for overlappende administrative funksjoner og fellestjenester

De fast ansatte i OD pr. 31. desember 2003 går inn i en av de to nye etatene. Som følge av dette skilles ca. 44 pst. av arbeidsstokken ut til det nye Petroleumstilsynet fra 1. januar 2004.

OD vil fra 1. januar 2004 utøve forvaltningsmyndighet i forbindelse med undersøkelser etter og utnyttelse av petroleumsforekomster på den norske kontinentalsokkelen. Det omfatter også myndighet til å fastsette forskrifter for virksomheten og fatte vedtak om samtykke, pålegg og unntak og godkjenninger mv. i henhold til regelverket.

OD har en sentral rolle innenfor norsk petroleumsforvaltning, og er et viktig rådgivende organ for OED.

Innenfor deler av avgiftsområdet utøver OD myndighet på vegne av Finansdepartementet.

Hovedmål og resultatmål for 2004

Ut fra Regjeringens hovedmål i energipolitikken når det gjelder olje og gass, er det utledet følgende mål for OD:

OD skal bidra til å skape størst mulig verdier for samfunnet fra olje- og gassvirksomheten gjennom en forsvarlig ressursforvaltning med forankring i sikkerhet, beredskap og ytre miljø.

Forvaltningen av petroleumsressursene på kontinentalsokkelen innebærer også at de blir utnyttet på en sikker og forsvarlig måte. OEDs forvaltningsansvar innebærer derfor en helhetlig oppfølging som også ivaretar departementets sektoransvar for det ytre miljø. For å oppnå dette er det viktig at OD og det nyopprettede Petroleumstilsynet finner fram til gode samarbeidsløsninger innenfor sektoren.

OED har det beredskapsmessige ansvar for leveransesikkerhet fra norsk kontinentalsokkel og beredskap med tanke på en krigssituasjon. Helse-, miljø- og sikkerhetsdelen blir håndtert av Petroleumstilsynet, inkludert beredskap mot terrorhandlinger. OD skal utarbeide rutiner for rapportering og viderevarsling til OED av hendelser som omfatter produksjonsstans, større utslipp til sjø og luft, dødsfall, store skader på materielle verdier, streik og endring av driftsform. Det er viktig at den spesialiserte beredskapskompetansen kombineres med kunnskap om rørledninger, prosessanlegg, vedlikehold, teknisk sikkerhet, gassforvaltning og ressursportefølje for å gi et helhetlig bilde av forsyningssikkerheten. OD og Petroleumstilsynet må derfor utarbeide gode samarbeidsløsninger og -avtaler for å sikre optimal og effektiv ivaretakelse av etatenes respektive beredskapsansvar og de tilhørende departementers nødvendige informasjon.

Innenfor ressursforvaltningsområdet er hovedmål, mål og strategier omtalt innledningsvis i denne proposisjonen. Dette skal i årene fremover ligge til grunn for ODs virksomhet og underbygges av årlige resultatmål.

For øvrig planlegger og styrer OD sin virksomhet i en planperiode på tre år. Det er utarbeidet en strategisk plan for perioden 2002-2004. I denne planen er det utformet langsiktige strategier som er styrende for direktoratets virksomhet i perioden. De langsiktige strategiene tar utgangspunkt i overordnede føringer og den etablerte målstruktur, og reflekterer eksterne og interne utfordringer som direktoratet ser i perioden.

Resultatmål for 2004

  1. kostnadseffektiv leting

Anslaget for uoppdagede ressurser på norsk kontinentalsokkel er minst like stort som de volum man har produsert og solgt de siste 30 år. Resultatene fra leteaktiviteten de siste årene har imidlertid vært skuffende. Fremover vil det derfor være en utfordring å påvise og utnytte de uoppdagede ressursene på en forsvarlig måte. OD skal tilrettelegge for leting på rett sted til rett tid.

OD spiller en viktig rolle i forbindelse med departementets arbeid med å videreutvikle lete- og konsesjonspolitikken på norsk kontinentalsokkel. OD skal komme med forslag og innspill til departementet på hva som kan gjøres for å møte utfordringene en står ovenfor. Videre skal OD prioritere arbeidet med konsesjonstildelinger, ikke minst for å sikre en tidsriktig tildeling av leteareal og derigjennom optimal utforskning av kontinentalsokkelen.

Myndighetene har de senere årene arbeidet med å effektivisere tildelingen av nye utvinningstillatelser i leteområder som ligger nær eksisterende infrastruktur. Fra 2003 er det etablert faste, forhåndsdefinerte arealer i modne deler av Nordsjøen og Norskehavet. Det er en utfordring å få selskapene til å lete i områder med eksisterende og planlagt infrastruktur. Her er det en to-delt problemstilling: tidsriktig tildeling av areal og rask avklaring av ressurspotensialet i tildelte utvinningstillatelser. Det siste er særlig viktig for å unngå at selskapene blir sittende med store letearealer og funn de ikke arbeider aktivt med.

  1. kostnadseffektiv uttak av petroleum, utnyttelse av infrastruktur og samordning på tvers av utvinningstillatelser

Det gjennomsnittlige oljeuttak fra felt som er satt i produksjon ligger an til å bli 44 pst. Myndighetene har som målsetting å bidra til at utvinningsgraden økes til 50 pst. Det er et betydelig verdipotensial forbundet med å øke utvinningen fra produserende felt. Men oppgaven er formidabel. Selv det å realisere gjeldende planer forutsetter betydelig innsats. Økt utvinning krever kontinuerlig og systematisk innsats fra både industri og myndigheter. OD skal derfor prioritere rollen som konstruktiv pådriver for å fremme verdiskapende aktivitet og framdrift i allerede foreslåtte prosjekter. OD skal i sitt arbeid fokusere på prosjekter med begrenset fremdrift og som samtidig er tidskritiske. Videre skal OD vurdere behov for teknologiutvikling, mulige samordningsgevinster samt tiltak som kan øke levetiden for produserende felt.

ODs oppgave er å fokusere på optimal utvinning av ressursene fra et sokkelperspektiv. En sentral oppgave er å bidra til helhetstenkning i utvinning av både gass og væske. Norskehavet representerer den største utfordringen da en transportløsning vil være meget viktig med hensyn til videre leting, modning og utvikling av området. Det er også gassressurser i den nordlige delen av Nordsjøen som mangler transportløsning de første ti årene. En av utfordringene blir å sikre insentiver slik at aktører vil investere i rørledninger. Gode transportløsninger er viktige for leveransesikkerhet/beredskapsløsninger. OD må fortsatt være sterkt inne i disse problemstillingene.

Det forventes at framtidige oljefunn vil være vesentlig mindre enn gigantfeltene som ble funnet på 70- og 80-tallet. En forsvarlig forvaltning av ressursene fordrer imidlertid at også mindre, lønnsomme, forekomster blir utviklet. Slik utvikling vil i mange tilfeller kreve bruk av eksisterende infrastruktur. En del oljefelt, ikke minst i Tampenområdet, går nå inn i en såkalt sluttfase. I en slik fase er faktorer som samordning, områdefokus og satsing på tiltak for økt oljeutvinning avgjørende for å bidra til økt verdiskaping.

  1. reduksjon av utslipp

For å bidra til ivaretakelse av departementets sektoransvar knyttet til det ytre miljø, skal OD videreføre arbeidet med rammebetingelsene for industrien for å minimere forurensende utslipp fra virksomheten. OD skal i tillegg til å følge opp aktivitetene på kontinentalsokkelen blant annet utrede ulike utslippsreduserende tiltak og teknologier, herunder virkemidler og kostnader forbundet med disse og gi faglige råd til OED. ODs oppgaver vil også medføre deltakelse i nasjonale og internasjonale fora som arbeider med beskyttelse av miljøet, utarbeidelse av utslippsprognoser, etablering av historisk datagrunnlag for utslippsnivåer, informasjonsarbeid og annet samarbeid med andre myndigheter.

I miljøarbeidet skal det spesielt være fokus på å vurdere miljøløsninger for restrukturering av Tampenområdet og andre sentrale områder. I tillegg vil oppfølging av teknologiutvikling, også med hensyn til å muliggjøre aktiviteter i miljøsårbare områder være et prioritert arbeid.

  1. faktagrunnlaget

OD er det eneste organ med tilgang på alle viktige data i tilknytning til petroleumsvirksomhet på norsk kontinentalsokkel. Dette danner grunnlaget for at OD til enhver tid har en fullstendig oversikt over ressursene på norsk sokkel, produksjon, kostnader, utslipp, inntekter og verdier mv. OD skal videreutvikle det eksisterende faktagrunnlaget som utgangspunkt for vurderinger og beslutninger for direktoratet, andre myndigheter og industrien.

OD har vært og skal fortsatt være en pådriver for å få utviklet gode løsninger for effektiv tilrettelegging og deling av informasjon med næringen.

Kap. 1810 Oljedirektoratet (jf. kap. 4810)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

01

Driftsutgifter

255 446

254 100

157 550

21

Spesielle driftsutgifter

89 684

67 000

54 600

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold , kan overføres

6 519

6 500

5 000

Sum kap. 1810

351 649

327 600

217 150

Vedrørende 2003

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2003 ble post 01 Driftsutgifter økt med 0,8 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 65 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003).

Post 01 Driftsutgifter

Foruten lønn og ordinære driftsutgifter dekker posten blant annet utgifter i forbindelse med utredningsprosjekter og konsulenttjenester.

OD og Petroleumstilsynet deles i to selvstendige etater fra 1. januar 2004. Hver etat må ha kjerne-, strategisk-, administrativ- og informasjonskompetanse. Dagens kjernekompetanse innenfor sikkerhet og arbeidsmiljø skilles ut til Petroleumstilsynet. Dette utgjør, ifølge ODs analyse, 44 pst. av dagens arbeidsstokk.

Ut fra kravet om å fremstå som to selvstendige etater, har OD drøftet ulike løsninger for organisering av administrative tjenester. Delingen vil innebære at de to virksomhetene vil ha egne administrative funksjoner for:

  • Kommunikasjon og informasjon inkl. publisering, nettredaksjon og grafiske tjenester.

  • Dokument-, økonomi- og personalforvaltning.

Etatene skal samlokaliseres, og en har valgt å utnytte stordriftsfordeler ved å ha enkelte fellestjenester. Med fellestjenester menes at den ene etaten drifter tjenesten både for egen virksomhet og den andre etaten. Den etaten som ikke har tjenesten, har krav på et tjenestetilbud ifølge en etablert samarbeidsavtale. Det er lagt opp til at begge etatene skal drifte ulike fellestjenester.

Totalbudsjettet knyttet til fellestjenester er plassert hos den etat hvor oppgaven(e) har sin organisasjonsmessige tilhørighet og hvor driftsansvaret er plassert. Imidlertid må også den andre etaten ha sin andel av disse utgiftene i sine budsjetter og utgiftsføre disse mot tilsvarende inntektsføring/ refusjon hos den etat som har driftsansvaret. Det må etableres overgangsordninger for 2004. Samarbeidsavtalen vil bli gjennomgått/vurdert i 2005.

Det foreslås bevilget 157,55 mill. kroner under posten i budsjettet for 2004, en reduksjon på 96,55 mill. kroner. Endringen har sammenheng med at det foreslås å overføre 112,6 mill. kroner til det nye Petroleumstilsynet under kap. 1572, post 01. Foruten ordinær prisjustering foreslås det å øke posten som følge av at begge virksomhetene må etablere kjerne-, strategisk- administrativ- og informasjonskompetanse. Hoveddelen av fellestjenestene foreslås lagt til OD. Som en følge av dette foreslås posten økt med 11 mill. kroner. Økningen vil motsvares av tilsvarende inntekter fra Petroleusmstilsynet under kap. 4810, post 10 Refusjoner.

Da det er en viss usikkerhet knyttet til omfanget av fellestjenester som skal utføres av OD foreslås det at bevilgningen for 2004 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4810 Oljedirektoratet, post 10 Refusjoner, jf. Forslag til vedtak II. Videre foreslås det at bevilgningen til direktoratets kantinedrift for 2004 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4810 Oljedirektoratet, post 06 Ymse inntekter, jf. Forslag til vedtak II.

Post 21 Spesielle driftsutgifter

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

Tilsyn med petroleumsvirksomheten

11 384

14 000

1 800

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

78 300

32 000

31 800

Undersøkelser mv.

21 000

21 000

Sum post 21

89 684

67 000

54 600

Det foreslås bevilget 54,6 mill. kroner under posten i budsjettet for 2004, en reduksjon på 12,4 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Endringen har hovedsakelig sammenheng med at det overføres 14 mill. kroner til kap. 1572, post 21 som følge av etableringen av Petroleumstilsynet som egen virksomhet under AAD.

Tilsyn med petroleumsvirksomheten

Forslaget omfatter direkte utgifter til tilsyn med petroleumsaktivitetene som direktoratet utfører selv eller ved hjelp av eksterne konsulenter. Utgiftene refunderes fullt ut av operatørselskapene. Tilsyn med petroleumsvirksomheten budsjetteres til 1,8 mill. kroner i 2004.

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

OD arbeider aktivt sammen med petroleumsindustrien i ulike samarbeidsfora innen områder som: effektiv dataforvaltning (DISKOS), økt oljeutvinning (FORCE), forbedret drift og vedlikehold (CORD), samt prognoser og usikkerhetsvurderinger relatert til petroleumsproduksjon (FUN).

Utgifter tilknyttet oppdrags- og samarbeidsvirksomhet omfatter også ODs samarbeidsavtale med NORAD om rådgivning innen petroleumsforvaltning for utviklingsland. I dette arbeidet bidrar Petrad med organisering av kurs og seminarer.

Oppdrags- og samarbeidsvirksomheten budsjetteres til 31,8 mill. kroner i 2004, jf. kap. 4810, post 02.

I tilknytning til oppdrags- og samarbeidsvirksomheten foreslås det at bevilgningen for 2004 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4810 Oljedirektoratet, post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet, jf. Forslag til vedtak II.

Undersøkelser mv.

De siste årene har OD årlig bruk 16-17 mill. kroner på å kartlegge norsk kontinentalsokkels yttergrense. Det meste av midlene er benyttet til kartleggingsarbeid i Norskehavet og Polhavet, samt en mindre del i Sørishavet. Dette arbeidet vil bli videreført i 2004. Eventuelle krav må forelegges FN-kommisjonen Commision on the Limits of the Continental Shelf senest 6. juli 2006.

I tillegg omfatter forslaget utgifter i forbindelse med innsamling og bearbeiding av geofysiske, geologiske og geokjemiske undersøkelser, systematisering av disse og andre sokkelrelaterte data, samt vedlikehold av nødvendig utstyr for å ivareta disse oppgavene. Aktivitetene er svært viktige for vurderingen av nye leteområder og organisering av en effektiv letevirksomhet på norsk sokkel. De ulike undersøkelsene og studiene er av stor betydning for å kartlegge petroleumspotensialet på norsk sokkel.

Undersøkelser budsjetteres til 21 mill. kroner i 2004, en videreføring av saldert budsjett 2003.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Det foreslås en bevilgning på 5 mill. kroner under posten for 2004, en reduksjon på 1,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Endringen har sammenheng med at det overføres 1,5 mill. kroner til det nye Petroleumstilsynet under kap. 1572, post 45.

Direktoratet har de siste årene gjennomført en betydelig teknologisk modernisering i forbindelse med tilgjengeliggjøring av aktuelle fagdata og utvikling av elektroniske nettverk i samarbeid med oljeindustrien. OD har måttet, og må fortsatt videreutvikle nettverk, backupløsninger, lagringskapasitet og ta i bruk nyutviklet maskin- og programvare for å være à jour med utviklingen i næringen. OD vil jobbe videre med å fullføre prosjekter innenfor området elektronisk saksbehandling og legge til rette for en døgnåpen forvaltning. Dette vurderes som svært viktige forhold for å kunne drive en profesjonell myndighetsutøvelse.

Kap. 4810 Oljedirektoratet (jf. kap. 1810)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

01

Gebyr- og avgiftsinntekter

1 952

2 500

2 500

02

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

46 920

32 000

31 800

03

Refusjon av tilsynsutgifter

58 147

56 500

11 000

04

Salg av undersøkelsesmateriale

2 500

1 000

05

Salg av publikasjoner

47

06

Ymse inntekter

1 643

2 000

1 200

08

Inntekter barnehage

3 636

3 500

3 600

10

Refusjoner

960

11 000

15

Refusjon arbeidsmarkedstiltak

282

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

1 851

17

Refusjon lærlinger

193

18

Refusjon av sykepenger

3 827

Sum kap. 4810

119 458

99 000

62 100

Post 01 Gebyr- og avgiftsinntekter

Posten omfatter gebyrer i forbindelse med behandling av undersøkelses- og utvinningstillatelser og registreringer i petroleumsregisteret. Totalt budsjetteres det med 2,5 mill. kroner i gebyr- og avgiftsinntekter for 2004, en videreføring av saldert budsjett 2003.

Post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Det budsjetteres med 31,8 mill. kroner i inntekter fra oppdrags- og samarbeidsvirksomhet i 2004, en reduksjon på 0,2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003, jf. kap. 1810, post 21.

Post 03 Refusjon av tilsynsutgifter

Posten dekker rettighetshavernes refusjon til OD for utgifter direktoratet har hatt i forbindelse med tilsyn med petroleumsvirksomheten til havs.

Det budsjetteres med 11 mill. kroner i refusjonsinntekter for 2004, en reduksjon på 45,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Endringen har sammenheng med at posten er prisjustert, samt overføring av oppgaver til det nye Petroleumstilsynet, jf. kap. 4572, post 03.

Post 04 Salg av undersøkelsesmateriale

Inntektene under posten kommer fra salg av seismisk undersøkelsesmateriale til oljeselskapene. Det er stor usikkerhet knyttet til disse salgsinntektene. Kravet til obligatoriske kjøp av ODs datapakker er frafalt og prisen er redusert til kun å dekke administrasjonsutgifter knyttet til datapakkene, jf. St.meld. nr. 39 (1999-2000). Videre har de fleste aktørene på norsk sokkel allerede kjøpt rettigheten til å bruke de fleste av ODs datapakker. Det er usikkert om det blir noen salg av data i 2004.

På denne bakgrunn budsjetteres det med inntekter på 1 mill. kroner fra salg av undersøkelsesmateriale, en reduksjon på 1,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Post 06 Ymse inntekter

Det budsjetteres med 1,2 mill. kroner i inntekter på posten i 2004, en reduksjon på 0,8 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Endringen har sammenheng med opprettelsen av kap. 4572, post 06.

Post 08 Inntekter barnehage

Under denne posten inntektsføres foreldrebetaling og statstilskudd i forbindelse med barnehagen i OD. Det budsjetteres med 3,6 mill. kroner i inntekter under barnehagen i 2004.

Lønnsutgifter og andre driftsutgifter ved barnehagedriften budsjetteres til om lag 6 mill. kroner og dekkes over ODs ordinære driftsbudsjett.

Post 10 Refusjon

Grunnet at Petroleumstilsynet og Oljedirektoratet samlokaliseres og vil utnytte stordriftsfordeler ved å ha enkelte fellestjenester, budsjetteres det med 11 mill. kroner i refusjoner fra Petroleumstilsynet, jf. kap. 1810, post 01 Driftsutgifter.

Resultatrapport 2002

Resultatmål a-c: Maksimere kostnadseffektiv leting, kostnadseffektiv uttak av petroleum og kostnadseffektiv utnyttelse av infrastruktur og samordning på tvers av lisensgrenser

OD har i 2002 vært involvert i arbeidet med 17. konsesjonsrunde, Nordsjøtildelingen 2002, samt kommet med forslag til områder som bør inngå i 18. konsesjonsrunde.

OD har i 2002 utarbeidet et forslag til et forhåndsdefinert område som skal omfattes av årlige tildelinger i modne områder fra og med 2003.

OD har foretatt en gjennomgang av aktiviteten i utvinningstillatelser der arbeidsforpiktelsen er fullført og hvor det ikke har vært leteboring i løpet av de siste fire år.

I 2002 har OD oppdatert letemodellene i Barentshavet.

I forbindelse med St.meld. nr. 39 (1999-2000) ble det åpnet for at selskaper kunne be om forhåndsvurdering i forhold til en eventuell rolle som operatør og/eller rettighetshaver (lisensdeltaker) på sokkelen uten å ha avtalt kjøp av lisensandeler. OD foretok i 2002 forhåndsvurdering av fem selskaper.

OD har i 2002 kartlagt verdipotensialer for alle felt som er satt i drift på norsk sokkel. Gjennom arbeidet er det for alle kartlagte prosjekter identifisert; størrelser (ressuser/verdier), på hvilke felter potensialene finnes, tidskritikalitet, teknologibehov, samt hva som er de viktigste hindre for realisering. Det er også foretatt en rangering/prioritering av prosjektene med henhold til myndighetsoppfølging.

OD har hatt en omfattende oppfølging av planer i tidlig fase for Ormen Lange-utbyggingen, særlig med tanke på skredfare, konseptvalg og transportløsninger.

OD behandlet i 2002 flere utbyggingsprosjekter blant annet: Troll NGL-anlegg, Skirne, Bygve, Vigdis Extension, Visund gass. Videre har OD vurdert avslutningsplanen for Frigg.

OD har i 2002 foretatt en gjennomgang av utvinningsstrategien for Gullfaks, Statfjord og Murchison. OD har vært pådriver for intensivert innsats for økt oljeutvinning på Gullfaks og har blant annet bidratt konkret til en ny geologisk forståelse av Gullfaks Sør, for å påvirke en mulig bedre reservoarstyring. OD har fulgt opp planene for gassuttak fra Statfjord, for å bidra til at alle samfunnsøkonomisk lønnsomme løsninger blir vurdert.

OD har i 2002 foretatt områdestudier for Sydlige Nordsjø, Tampen og Norskehavet. Hensikten har vært å identifisere verdiskapingspotensial og kartlegge mulige synergier på tvers av ulike utvinningstillatelser. For Sydlige Nordsjø er det foretatt en gjennomgang av prospektivitet i området, med fokus på mulige gassressurser rundt Ula og en evaluering av eksportkapasiteten i området med fokus på olje.

OD har i 2002 prioritert arbeidet med områdestudie i Tampenområdet. Det er tatt initiativ overfor rettighetshaverne for å få en samlet gjennomgang av potensialet for økt verdiskaping fra området. OD har vært pådriver for at mulighetene for økt utvinning fra felt i sluttfasen blir enda bedre utredet, at det blir aktiv leting i området, og at fokus blir rettet inn mot å velge løsninger som bidrar til en bedret realøkonomi for Tampen. Det er eksempelvis identifisert et potensial for å øke utvinningen ved å injisere CO2, å samordne transportløsningen for olje, og å stenge ned enkelte innretninger på et tidlig tidspunkt.

I Norskehavet har OD avdekket at gasstransportbehovet er større enn tilgjengelig kapasitet i Åsgard Transport (ÅTS). Ny gasstransportløsning (økt gasstransportkapasitet) kan bidra vesentlig til verdiskapingen i området. Funn kan bygges ut tidligere enn dersom en må vente på ledig kapasitet i ÅTS. Flere gassfunn i området trenger avgrensingsbrønner og flere av funnene har nærliggende gassprospekter. Leteaktiviteten i området syns imidlertid å være begrenset av at det ikke er ledig gasstransportkapasitet.

OD har i 2002 gjort vurderinger knyttet til effekten av et nytt adgangsregime for gasstransportsystemet på forvaltningen av olje- og gassressursene. Videre der det gjennomført et omfattende arbeid knyttet til infrastrukturløsninger for Ormen Lange/Norskehavet og eksportforbindelse til Storbritannia.

OD utførte i 2002 en omfattende analyse av faren for tap av oljeressurser på Troll ved økt gassuttak. Arbeidet konkluderte med at gassuttaket på kort sikt kan økes med liten risiko for at verdiskapingen fra olje og gass på Troll blir skadelidende. Dette arbeidet dannet grunnlag for ODs anbefaling om å godkjenne produksjonssøknaden på Troll.

Resultatmål d: Maksimere faktagrunnlaget for beslutninger

OD har videreført arbeidet med å effektivisere lagring, kvalitetssikring og håndtering av data både innen ressurs- og sikkerhetsforvaltning. OD fokuserer på å oppdatere aktuelle data samt å publisere disse fortløpende på direktoratets internettsider, noe som næringen har vist stor interesse for.

Resultatmål e: Minimere utslipp som belaster ytre miljø

OD har i 2002 kommet med innspill til Utredning Lofoten-Barentshavet, Havmiljømeldingen og Gassmeldingen.

OD har fremskaffet utslippsprognoser som inngår i de nasjonale prognosene basert på selskapenes forventninger til aktivitet, samt ODs egne vurderinger knyttet til høyere ressurskategorier. OD har videre utarbeidet historiske utslippsdata for sokkelen og har identifisert de viktigste problemstillingene knyttet til kvotehandel med NOx.

I samarbeid med NVE har OD vurdert bruk av elkraft fra land til bruk offshore.

Resultatmål f, g: Minimere skader på mennesker og opprettholde og videreutvikle et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Minimere kostnader forbundet med risiko for materielle skader og utilsiktede driftsavbrudd.

Regjeringen går inn for å skille ut tilsynet med sikkerhet og arbeidsmiljø som et eget tilsyn underlagt Arbeids- og administrasjonsdepartementet jf. St.meld. nr. 17 (2002-2003) Om statlige tilsyn. AADs St.prp. nr. 1, kap. 1572 Petroleumstilsynet vil derfor omtale ODs resultatrapport for 2002 vedrørende helse, miljø og sikkerhet.

Petoro AS

Driftstilskuddet til Petoro AS er fra og med 2004 flyttet fra programkategori 18.70 Petroleumsvirksomheten, kap. 2443 Petoro AS, jf. omtale under programkategori 18.70.

Bakgrunn

Petoro AS ble stiftet 9. mai 2001 på bakgrunn av restruktureringen av det statlige engasjement, jf. St.prp. nr. 36 og Innst. S. nr. 198 (2000-2001), samt Ot.prp. nr. 48 (2000-2001). Ordningen med Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) er som tidligere, men med Petoro som nytt ivaretagerselskap.

Petoro har forretningskontor i Stavanger. Selskapet har 60 ansatte.

Hovedoppgaver og målsettinger for Petoro AS

I følge Petoros formålsparagraf, som er fastsatt i § 2 i selskapets vedtekter, skal Petoro «ivareta de forretningsmessige forhold knyttet til statens direkte engasjement i petroleumsvirksomhet på norsk kontinentalsokkel og virksomhet i tilknytning til dette.»

På bakgrunn av rammer og føringer for Petoros virksomhet som følger av petroleumslovens kap. 11, St.meld. nr. 38 (2001-2002), selskapets vedtekter og andre relevante stortingsdokumenter, har Olje- og energidepartementet som ansvarlig eierdepartement for Petoro, definert følgende hovedoppgaver for selskapet:

  1. Ivaretagelse av statens direkte deltagerandeler i de interessentskap der staten til enhver tid har slike.

  2. Overvåkning av Statoils avsetning av den petroleum som produseres fra statens direkte deltagerandeler, i tråd med avsetningsinstruksen til Statoil.

  3. Økonomistyring, herunder føring av regnskap, for statens direkte deltagerandeler.

Herunder skal:

  • Petoro være en aktiv partner som gjennom helhetsvurderinger skal bidra til å maksimere verdien av porteføljen. Arbeidet skal orienteres mot områder og oppgaver der selskapet med basis i porteføljen, og i samspill med øvrige aktører på norsk kontinentalsokkel, i særlig grad kan bidra til å øke verdiskapingen, hensyntatt statens samlede økonomiske interesser.

  • Petoro, gjennom ivaretagelsen av SDØE, sikre effektiv og lønnsom utbygging og drift og sikkerhet for mennesker og miljø.

  • Petoro påse at Statoil utfører avsetningen av statens petroleum sammen med sin egen i samsvar med Statoils avsetningsinstruks. Det skal sikres at det oppnås en høyest mulig samlet verdi av statens og Statoils petroleum. Videre skal det sikres en rettmessig fordeling av inntekter og kostnader.

  • Petoro ivareta god økonomistyring og kontroll av SDØE i samsvar med økonomireglementet for staten, herunder sikre periodiske avviksanalyser og rapportering av SDØEs finansielle tilstand og utvikling.

  • Petoro forestå regnskapsføring for SDØE-porteføljen; herunder oppfølging og kvalitetssikring av regnskap, budsjett og prognoser.

Olje- og energidepartementet legger til grunn at Petoros bruk av driftstilskudd, ressurser og selskapets kompetanse, konsentreres om disse oppgavene. Det er selskapets ansvar å se til at prioriteringene er i samsvar med de tre oppgavene. De danner grunnlaget for selskapets virksomhet.

Petoro er et ivaretagerselskap. Selskapet vil derfor på mange måter skille seg klart fra andre selskaper i petroleumsindustrien. Ivaretagelse av de forretningsmessige forhold innebærer blant annet at selskapet ikke skal utøve myndighets- eller samfunnsmessige funksjoner ved denne ivaretagelsen. Dette er det sektoransvarlig myndighet, Olje- og energidepartementet og Oljedirektoratet, som er ansvarlig for. Petoro skal rendyrke sin unike rolle som ivaretagerselskap.

Hovedmål og resultatmål for 2004

Petoros overordnede mål er å bidra til å maksimere den samlede økonomiske verdien av SDØE-porteføljen. Petoro har som rettighetshaver for denne vesentlige porteføljen på norsk sokkel mulighet til å være pådriver for verdiskapende tiltak med spesiell fokus på områdetenkning og samordning av felt for å oppnå effektiviseringsgevinster, kostnadsreduksjoner og økt utvinning. I tillegg vil Petoro sikre høyest mulig inntekter for staten gjennom aktiv overvåking av Statoils avsetning av statens olje- og gass. De store verdiene som forvaltes tilsier også at Petoro har fokus på god økonomistyring, herunder føring av regnskap for SDØE-porteføljen.

For at Petoro skal kunne gjennomføre prosjekter og tiltak med vesentlig verdipotensial, er selskapet avhengig av å kunne kjøpe ekstern spisskompetanse. Bransjens teknologiske kompleksitet, porteføljens bredde og det økonomiske potensial, nødvendiggjør bruk av ekstern kompetanse. Prosjektene i 2004 der Petoro vil ta i bruk ekstern kompetanse knytter seg blant annet til driftsform og områdefokus på Tampen og Haltenbanken, regularitets- og kostnadsfokus, økt utvinning, prosjektgjennomføring på Snøhvit, fjernstyrt drift, samt videreutvikling av infrastruktur på norsk sokkel.

Kap. 1815 Petoro AS

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

70

Administrasjon

223 000

Sum kap. 1815

223 000

Post 70 Administrasjon

Det foreslås et driftsbudsjett for Petoro AS på 223 mill. kroner for 2004. Dette inkluderer utgifter til egen organisasjon og til kjøp av eksterne tjenester knyttet til forretningsføreravtaler, rådgivere og kjøp av spisskompetanse, merverdiavgift osv. Forslaget innebærer en økning i forhold til saldert budsjett 2003 på 3 mill. kroner. Endringen er knyttet til prisjustering av relevante poster i Petoros budsjett.

For å holde driften til Petoro AS stabil og effektiv har Petoro behov for å inngå avtaler som innebærer økonomiske forpliktelser utover ett budsjettår. Dette knytter seg først og fremst til avtaler om leie av materiell, utstyr og tjenester, herunder konsulenttjenester og regnskapstjenester. På denne bakgrunn foreslås det en fullmakt til å pådra forpliktelser for inntil 35 mill. kroner utover gitt bevilgning, jf. Forslag til vedtak VI.

Resultat 2002 og måloppnåelse

I 2002 mottok Petoro et tilskudd fra staten på 250 mill. kroner. Tilskuddet skulle dekke selskapets drift og underskuddet på driftsresultatet for 2001 på om lag 8,5 mill kroner, jf. generalforsamlingsvedtak av 28. mai 2002. I tillegg til driftstilskuddet hadde selskapet netto renteinntekter på om lag 3,8 mill. kroner og andre driftsinntekter på om lag 0,2 mill. kroner.

Selskapets regnskapsførte utgifter i samme år beløp seg til om lag 234,6 mill. kroner. Dette gav et årsresultat på om lag 19,2 mill. kroner. Når underskuddet fra 2001 er trukket fra, gjenstår om lag 10,9 mill. kroner. Styret foreslo at dette beløpet overføres til selskapets frie egenkapital. Generalforsamlingen vedtok 18. juni 2003 å følge styrets anbefaling.

Prestasjonsmåling av Petoro i 2002

Bakgrunn

I Innst. S. nr. 198 (2000-2001) ba energi- og miljøkomiteen Olje- og energidepartementet etablere klare suksesskriterier for Petoro og metoder som måler om disse oppnås. Olje- og energidepartementet gjennomførte dette arbeidet i 2003.

Petoro er et unikt selskap, noe som gjør sammenligning med andre selskaper vanskelig. Dette innebærer at mange av de operasjonelle og finansielle mål som benyttes for å vurdere prestasjonene til oljeselskap ikke egner seg for prestasjonsmåling av Petoro.

Departementet valgte å benytte konsulentselskapet Wood Mackenzie til å foreta en prestasjonsmåling av Petoros virksomhet i 2002. I tillegg har Wood Mackenzie beregnet endring i nettonåverdi i SDØE-porteføljen i 2002.

Wood Mackenzies analyse

Metodikk

For å vurdere hvordan Petoro utfører de tre hovedoppgavene Olje- og energidepartementet har satt for selskapet, valgte Wood Mackenzie en kombinasjon av kvantitativ og kvalitativ analyse.

I den kvantitative analysen er endringer i SDØE-porteføljens verdi fra 1. januar til 31. desember 2002 vurdert. Wood Mackenzie har benyttet samme forutsetninger, dvs. priser, inflasjon osv., som ble lagt til grunn for revidert budsjett 2002 og revidert budsjett 2003, i verdivurderingen. Tallmaterialet som ble brukt i verdivurderingen ble formidlet av Petoro.

Den kvalitative analysen er gjennomført for å identifisere hvor Petoro eventuelt har bidratt til endringer i porteføljen i 2002. Wood Mackenzie intervjuet Petoro, oljeselskaper, selskapets revisor og myndigheter (Olje- og energidepartementet og Oljedirektoratet).

Resultater

  • Kvantitativ analyse - verdiendring av SDØE i 2002

I verdivurderingen, er det anslått at SDØE var verdt 473 mrd. kroner ved inngangen til 2002. Netto kontantstrøm fra SDØE i løpet av året var 62 3 mrd. kroner. Verdien av porteføljen ved utgangen av 2002 er anslått til 411 mrd. kroner. Dette innebærer at verdien av porteføljen er uendret når en tar hensyn til verdiene som er realisert i 2002.

Legger man antatte olje- og gasspriser fra starten av 2002 til grunn også ved utarbeidingen av verdianslaget på slutten av året, er verdien på det tidspunktet 4 mrd. kroner høyere.

  • Kvalitativ analyse - Petoros bidrag

Petoro mener de har skapt betydelige verdier i interessentskap for Troll, Ormen Lange, Snøhvit og Gassled i 2002.

Generelt deles ikke denne oppfatning av de intervjuede oljeselskapene. Det er liten anerkjennelse av at Petoro har medvirket til verdiskaping i disse interessentskapene. Det er imidlertid flere som mener at Petoro har bidratt positivt ved å bringe ulike partnere sammen for å oppnå enighet i interessentskapene. Petoro får noe anerkjennelse for å bidra positivt i HMS-spørsmål. Det er bred enighet om at Petoro har bygget opp en stab med svært høy kompetanse.

Wood Mackenzie har vurdert det som svært vanskelig å måle Petoros bidrag til verdiskaping. Petoros unike rammer gjør det svært komplisert å si hva som kan tilskrives Petoros virksomhet og hva som tilskrives eksterne faktorer, operatør og/eller andre partnere. Det faktum at Petoro kun har vært fullt operativt andre halvdel av 2002, gjør ikke vurderingen mindre komplisert.

Konklusjonen av den kvantitative analysen er at det ikke er mulig å isolere Petoros bidrag i 2002, men at Petoro mest sannsynlig har bidratt konstruktivt i prosesser i interessentskapene som har muliggjort verdiskaping på norsk sokkel. Wood Mackenzie påpeker også at verdibevaring er et vel så viktig aspekt ved ivaretagelsen av SDØE som verdiskaping. Petoros arbeid med å sikre at SDØE-verdier ikke ødes vil ikke komme klart frem i en ren verdiberegning.

Wood Mackenzies vurdering er at Petoro har utarbeidet solide og gode rutiner for oppfølging av Statoils avsetning av SDØE-petroleum.

Wood Mackenzie har gjennomgått Petoros økonomistyring med Olje- og energidepartementet, Petoro og Deloitte & Touche 4. Wood Mackenzie har ikke diskutert Petoros økonomistyring med Riksrevisjonen som er revisor for SDØE. I følge Wood Mackenzies vurdering, har Petoro fullt ut møtt de krav og forventninger eier har satt til selskapets økonomistyring.

Olje- og energidepartementets kommentarer

SDØE utgjør betydelige verdier for staten. Petoros ivaretagelse av disse verdiene følges derfor nøye av Olje- og energidepartementet.

Departementet tar til etterretning at det ikke var noen endring i porteføljens totale verdi i 2002, og at det ikke er mulig å tallfeste Petoros bidrag til verdiendringer. Departementet deler Wood Mackenzies vurdering at verdibevaring er en like viktig oppgave for Petoro som verdiskaping. Verdibevaring vil normalt ikke komme frem i vurderinger rundt verdiendringer i porteføljen. Petoro var i en oppbyggingsfase i 2002 og Statoil var forretningsfører for Petoro frem til 17. juni 2002, så selskapet var ikke fullt operativt før i andre halvdel av året.

Når det gjelder den kvalitative analysen er det en metodisk utfordring å finne objektive kriterier for å måle prestasjonene til Petoro og hvordan selskapet har bidratt til verdiskaping.

En stor del av selskapets resurser ble brukt på rekruttering av medarbeidere og utarbeiding av selskapets strategi. Analysen til Wood Mackenzie viser at selskapet har lykkes i å bygge opp en stab med betydelig kompetanse innen olje og gass. Olje- og energidepartementet er tilfreds med dette arbeidet.

Departementet er tilfreds med at solide rutiner for oppfølging av Statoils avsetning av SDØE-petroleum er etablert.

Gode rutiner for økonomistyringen er også etablert. SDØE medfører betydelige pengestrømmer inn og ut av statens konti. Det er derfor viktig at disse håndteres på en god og forsvarlig måte. Wood Mackenzies analyse viser at Petoro oppfyller dette kravet.

Wood Mackenzies analyse viser at det ikke er mulig å etablere klare suksesskriterier for Petoro og objektive systemer for å måle om disse oppnås, utover selskapets evne til å møte tidsfrister og overholde budsjetter. Det er ikke mulig å entydig kartlegge Petoros bidrag til endringer i verdien av SDØE-porteføljen. Det er på den annen side viktig for staten å ha en kontinuerlig oversikt over verdiutviklingen til SDØE, og verdivurderinger med tilhørende analyse av endringer over tid vil gi nødvendig innsikt i porteføljens utvikling som helhet samt i de enkelte felts og ressursklassers verdi. I lys av metodeproblematikk knyttet til den kvalitative vurderingen av Petoros bidrag til verdiskaping, vil departementet i fremtiden konsentrere seg om selve verdivurderingen.

Retningslinjer for porteføljetilpasninger

Olje- og energidepartementet utarbeidet i 2002 retningslinjer for porteføljetilpasninger, jf. Innst. S. nr. 198 (2000-2001). Retningslinjene ble vedtatt på en ekstraordinær generalforsamling 28. november 2002.

Programkategori 18.20 Energi- og vassdragsforvaltning

Norges vassdrags- og energidirektorat

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er et forvaltningsorgan med ansvar for forvaltningen av vann- og energiressursene i Norge. NVE er organisert med fire fagavdelinger og en sentral stab ved hovedkontoret i Oslo:

  • Energi og marked

  • Vannressurs

  • Konsesjon og tilsyn

  • Hydrologi

  • Stab for Informasjon og samfunnskontakt, Policy og strategi, Internasjonalt utviklingssamarbeid og Administrasjon

NVE har fem regionkontorer som er lokalisert i henholdsvis Hamar, Tønsberg, Førde, Trondheim og Narvik. NVE hadde pr. 1. mars 2003 en bemanning på 415 tilsatte, fordelt på 146 kvinner og 269 menn, som til sammen utgjorde om lag 397 årsverk 5.

Hovedmål og resultatmål for 2004

NVE skal bidra til en helhetlig og miljøvennlig forvaltning av vannressursene og fremme en sikker, effektiv og miljøvennlig energiforsyning.

NVE styrer sin virksomhet etter fire hovedmål:

Hovedmål 1: Ivareta miljø- og brukerinteresser i vassdrag

NVE har den overordnede nasjonale kompetanse når det gjelder vannressursforvaltning i Norge, og vil få store utfordringer innenfor sitt ansvarsområde. Helhetlig tenkning omkring bruk av vannressurser vil bli viktig fremover. God oversikt over vannressursene vil stå sentralt, og dette krever et representativt og effektivt drevet stasjonsnett. Arbeidet med oppfølgingen av EUs vanndirektiv skal gis høy prioritet i 2004.

NVE må øke innsatsen på å studere konsekvensene av fremtidige klimaendringer. Vi må være forberedt på økte temperaturer, endringer i nedbøren og dermed endringer i vassdragene. Dette vil påvirke både virksomheten i vassdragene, sikkerhet og miljø. Det er viktig å forberede seg på endringer og sikre en best mulig kunnskapsbase som grunnlag for fremtidige beslutninger innenfor energi- og vassdragsforvaltningen.

NVE er nasjonal faginstitusjon innenfor hydrologi og skal sikre en forsvarlig innhenting og tolkning av hydrologiske data. Etaten står overfor store nye utfordringer som følge av blant annet implementeringen av EUs vanndirektiv og endrede klimaforhold. Det er derfor viktig å videreføre arbeidet med å sikre et effektivt og representativt stasjonsnett for hydrologiske målinger. Det er behov for betydelige investeringer knyttet til dette arbeidet også i 2004.

Forvaltningen av vernede vassdrag vil fortsatt være et sentralt arbeidsområde.

Som den sentrale vassdragsmyndigheten i Norge skal NVE fortsatt bruke ressurser på å fremme og formidle kunnskap om vann og vassdrag. Norsk vassdragshistorie er av internasjonal interesse, og NVE følger derfor opp arbeidet med søknaden til UNESCO om verdensarv status for det fredete kraftanlegget Tysso I i Tyssedal.

Hovedmål 2: Sikre samfunnet mot vassdragsulykker og ivareta sikkerhet og beredskap i kraftforsyningen

NVE skal prioritere oppgaven med å ivareta liv og verdier langs vassdragene høyt. NVE må være forberedt på hyppigere og større flommer, samt flere skred i tilknytning til vassdragene. Dette fører til økt risiko for skader på bebyggelse, infrastruktur og jordbruksarealer. Det må derfor fortsatt arbeides med vesentlige sikringstiltak i tiden fremover for å kunne forebygge slike skader.

Risikoklassifisering av kvikkleireområder har avdekket flere tettbygde områder med høy risiko for leirskred og dermed behov for sikringstiltak. Det vil fortsatt være behov for nye analyser for å sikre et bedre grunnlag for flomberegninger, noe som er viktig blant annet når det gjelder damsikkerhetsformål og flomsonekart.

NVE skal prioritere forbygnings- og sikringstiltak som har høy forventet samfunnsmessig nytte.

NVE leder den nasjonale kraftforsyningsberedskapen. Historisk er det klimaet og naturen som har gitt opphav til de mest ødeleggende hendelsene og de største påkjenningene i fredstid, men samfunnet står overfor et vidt spekter av utfordringer innen beredskapsområdet. Fremover vil det være viktig å prioritere nasjonalt og internasjonalt beredskapssamarbeid, samordning med andre myndigheter og aktører, revidering av gjeldende regelverk for beredskap, videreutvikling av kraftforsyningens beredskapsorganisasjon og modernisering av tilsynsaktiviteten.

Hovedmål 3: Fremme verdiskaping gjennom effektiv og miljømessig akseptabel energiproduksjon

I konsesjonsbehandlingen av nye prosjekter skal NVE sikre samfunnets behov for ny energi på en best mulig måte og med minst mulig miljøulemper. Det skal gis prioritet til rask og effektiv behandling av prosjekter som kan gi ny kraft.

I arbeidet med nye regler og rutiner for beregning av konsesjonsavgifter og konsesjonskraft skal det legges stor vekt på forenkling og forutsigbarhet.

For NVE er det en viktig oppgave å ha god oversikt over energiressursene, og en skal arbeide med å fremskaffe en oversikt over det samlede økonomiske utnyttbare energipotensialet i Norge. Det skal gjøres en kartlegging av potensialet for mikro- og minikraftverk for å få en bedre oversikt over denne kraftressursen.

Hovedmål 4: Fremme effektiv og sikker overføring og omsetning av energi og effektiv energibruk

NVE skal legge til rette for effektiv kraftomsetning. I sitt arbeid skal NVE blant annet legge vekt på hensynet til effektiv bruk av nettet, effektive nettinvesteringer og tilfredsstillende leveringskvalitet i alle deler av landet. Det er viktig at et nordisk perspektiv legges til grunn for å bidra til et mer effektivt og sikkert nordisk kraftmarked.

NVE skal innen mars 2004 komme med sine anbefalinger til departementet om hovedprinsippene for reguleringen av nettvirksomhetens inntekter, som skal gjelde i reguleringsperioden fra og med 2007. Målet er at reguleringen skal bidra til et samfunnsmessig rasjonelt energisystem.

NVE skal i 2004 prioritere arbeidet med å gjennomføre analyser med et nordisk perspektiv for dermed å sikre en god forståelse av hele det nordiske kraftmarkedet og energisystemet. Tettere samarbeid med andre lands reguleringsmyndigheter blant annet gjennom Forum of Nordic Energy Regulators (FNER) og Council of European Energy Regulators (CEER) vil være viktig. Blant annet vil nytt EØS-relevant regelverk som skal innføres på kraft- og gassmarkedet 1. juli 2004 kreve dette.

Utviklingen i retning økt konsentrasjon, med større og mer vertikalt integrerte enheter, gjør det nødvendig at NVE fra sitt ståsted følger opp problemstillinger knyttet til blant annet bransjestruktur.

NVE skal vurdere grensesnittet mellom energiselskapenes monopol- og konkurranseutsatte virksomhet. I denne sammenheng må blant annet nettselskapenes nøytralitetsplikt og mulighetene for av avgrense monopolfunksjonene vurderes.

NVE skal i 2004 sluttføre arbeidet med å utforme en forskrift om leveringskvalitet.

NVE skal i 2004 kunne gi en samfunnsøkonomisk vurdering av grunnlaget for økt bruk av toveiskommunikasjon.

Energi- og effektbalansen i Norden blir stadig strammere. NVE skal legge til rette for en sikker effektbalanse og må ha en helhetlig tilnærming til dette arbeidet. Tilrettelegging av markedsmessige tiltak, herunder utvikling av et mer effektivt og fleksibelt sluttbrukermarked, er viktige virkemiddel.

Konsekvensene av ekstreme tørrår krever særlig oppmerksomhet. NVE skal utvikle rutiner for å følge utviklingen nøye, samt tilrettelegge for markedsmessige tiltak for å bedre situasjonen.

Analyse og forvaltning av energisystemet er en hovedprioritering for NVE. Et godt grunnlag for analyser av samspillet mellom ulike former for energiproduksjon og el-nettet er viktig fremover. NVE skal ha bred kompetanse knyttet til forbruk av energi og alle energikilder og energibærere. I tillegg til vannkraft omfatter dette blant annet nye fornybare energikilder samt innenlands bruk av gass og miljøvennlig gasskraftteknologi. Kvalitetssikring av data for bioenergi, kartlegging av det økonomiske vindkraftpotensialet, videreføring av kartlegging av mini- og mikrokraftverk og kartlegging av potensialet for gjenvinning av el-energi ved industrielle prosesser skal prioriteres. Endringer i energibruken påvirker også utviklingen av energisektoren. NVE vil øke oppmerksomheten på dette. Sammen med en bedre bakgrunn for å kunne vurdere miljøkostnader, vil dette danne grunnlag for samfunnsøkonomiske vurderinger ved investeringer og ved vurderinger av rammebetingelser.

Kap. 1820 Norges vassdrags- og energidirektorat (jf. kap. 4820 og 4829)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

01

Driftsutgifter

229 930

227 900

231 380

21

Spesielle driftsutgifter , kan overføres

46 444

51 900

54 000

22

Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag , kan overføres

66 645

54 850

69 250

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold , kan overføres

6 000

6 000

70

Tilskudd til lokale el-forsyningsanlegg , kan overføres

789

1 000

1 000

73

Tilskudd til utjevning av overføringstariffer , kan overføres

10 000

20 000

20 000

75

Tilskudd til sikringstiltak , kan overføres

3 936

2 600

2 600

Sum kap. 1820

357 744

364 250

384 230

Vedrørende 2003

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2003 ble både post 01 Driftsutgifter og post 22 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag økt med henholdsvis 1,5 og 12 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 65 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003).

Post 01 Driftsutgifter

Det foreslås en bevilgning på 231,38 mill. kroner under posten for 2004, en økning på 3,48 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Endringen knytter seg blant annet til forbedring av analyseverktøy for overvåking og utvikling av kraftsektoren og kraftmarkedet. Modell og analyseverktøy vil bli oppgradert med fokus på et nordisk/europeisk perspektiv, og gi muligheter for scenario analyser.

Videre er driftsutgiftene oppjustert som følge av parallelljustering av gebyr- og avgiftsinntekter, jf. kap. 4820, post 01.

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

40 968

41 400

41 400

Flomsonekart

5 476

5 500

5 500

Museums- og kulturminnetiltak

5 000

4 100

Energimerkeordning

3 000

Sum post 21

46 444

51 900

54 000

Det foreslås en bevilgning på 54 mill. kroner under posten for 2004, en økning på 2,1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Bevilgningen dekker lønnskostnader og andre driftskostnader knyttet til hydrologisk oppdragsvirksomhet, institusjonelle oppdrag og samarbeidsavtalen med NORAD.

Det budsjetteres med 41,4 mill. kroner i 2004 til oppdrags- og samarbeidsvirksomheten under NVE, jf. kap. 4820, post 02.

I tilknytning til oppdrags- og samarbeidsvirksomheten foreslås det at bevilgningen for 2004 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4820, post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet, jf. Forslag til vedtak II.

Flomsonekart

Det budsjetteres med 5,5 mill. kroner i 2004 til videreføring av arbeidet med flomsonekartlegging.

Museums- og kulturminnetiltak

Det budsjetteres med 4,1 mill. kroner til museums- og kulturminnetiltak innenfor energi- og vassdragssektoren.

Midlene skal i hovedsak gå til tilskudd til Norsk Skogbruksmuseum i Elverum og Norsk Vasskraft- og Industristadsmuseum i Tyssedal, formidlingstiltak og kulturminnetiltak.

Formålet med ordningen er å ivareta, systematisere og formidle historie tilknyttet norsk vassdrags- og energiforvaltning, samt å ta vare på kulturminner som reflekterer denne historien.

Energimerkeordning

NVE skal som tilsynsmyndighet sørge for at regelverket som stiller krav til energimerking av utvalgte husholdningsapparater blir overholdt. Tilsynsansvaret omfatter også regelverket som stiller krav til energieffektivitet for kjøleskap, frysere og lysstoffrør. Dette arbeidet skal styrkes fremover.

Det budsjetteres med 3 mill. kroner til energimerkeordningen i 2004. Midler til oppfølging av energimerkeordningen lå frem til etableringen av Energifondet under kap. 1825 Omlegging av energibruk og energiproduksjon, post 21 Spesielle driftsutgifter.

Post 22 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag, kan overføres

Det foreslås bevilget 69,25 mill. kroner til sikrings- og miljøtiltak i vassdrag i 2004, en økning på 14,4 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Programmet for økt sikkerhet mot leirskred vil bli prioritert og trappet opp i 2004. Det er store utfordringer knyttet til leirskredproblematikk blant annet i Skaun i Sør-Trøndelag og i Skiens- og Porsgrunnsområdet. I disse områdene gjenstår det omfattende arbeider som må utføres så raskt som mulig for å forebygge rassituasjoner.

Siden distriktsbidragenes størrelse er vanskelig å anslå, foreslås det at bevilgningen for 2004 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 4820 Norges vassdrags- og energidirektorat, post 40 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag, jf. Forslag til vedtak II.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Det foreslås bevilget 6 mill. kroner til oppgradering av det hydrologiske stasjonsnettet i budsjettet for 2004, en videreføring av saldert budsjett 2003.

Norge har i dag et hydrologisk stasjonsnett med mangelfull geografisk dekning ut fra kravene i Vannressursloven og EUs vanndirektiv. Stasjonsnettet er også til dels sterkt foreldet, med et stort antall forskjellige typer instrumenter som krever både stor dybde og bredde i kompetanse.

Post 70 Tilskudd til lokale el-forsyningsanlegg, kan overføres

Formål med ordningen

Støtten går til drift og investeringer i lokal el-forsyning for kunder som ikke er tilknyttet el-nettet. Ordningen stiller midler til disposisjon for husstander som er fast bosatt i utkantstrøk og som ikke har eller vanskelig kan få tilført elektrisk kraft fra det ordinære el-nettet.

Tildelingskriterier

For nye bosettinger uten tilknytning til el-nettet er det praktisert et krav om ervervsmessig begrunnelse for å motta tilskudd etter denne ordningen. Husstanden må således bo på stedet og drive en eller annen form for næringsvirksomhet, for eksempel jordbruk, reindrift eller turisthytte.

Lokale el-forsyningsanlegg som en får tilskudd til kan være dieselaggregat, solcelleanlegg, mikrovannkraftverk, vindmøller eller kombinasjoner av disse.

Resultatrapport 2002

I 2002 er det registrert 83 fastboende husstander som ikke er tilknyttet det alminnelige ledningsnettet. Av disse er det 59 som mottar driftsstøtte, hvorav 35 er helårsboliger og 24 halvårsboliger. Samlet utbetaling av driftsstøtte til uforsynte husstander var i 2002 om lag kr 335 000. Det ble ikke utbetalt investeringstilskudd til lokale el-forsyningsanlegg i 2002.

Budsjettforslag 2004

For 2004 foreslås det bevilget 1 mill. kroner i tilskudd til lokale el-forsyningsanlegg, en videreføring av saldert budsjett 2003.

Post 73 Tilskudd til utjevning av overføringstariffer, kan overføres

Formål med ordningen

Tilskudd til utjevning av overføringstariffer skal bidra til å redusere forskjeller i overføringstariffene som følge av naturgitte forhold og høye overføringskostnader. Tilskuddet bidrar til en direkte reduksjon av overføringstariffene for sluttbrukere tilknyttet distribusjonsnett i de områder av landet med høyest overføringskostnader.

Tildelingskriterier

Ved tildeling av tilskudd tas det utgangspunkt i distribusjonsverkenes årlige inntektsramme fastsatt av NVE, fratrukket inntekter fra andre enn forbrukere, og tillagt kostnader fra overordnet/sideordnet nett. Inntektsrammen gjenspeiler kostnadsforholdene i leveringsområdet, blant annet som følge av topografi, klima og bosetting.

Kriteriet for tildeling av støtte er gjennomsnittlig nettkostnad pr. kWh for uttak av kraft. Det fastsettes en terskelverdi for gjennomsnittlige nettkostnader som gir grunnlag for støtte. Terskelverdien beregnes ut fra størrelsen på den årlige bevilgningen. Midlene fordeles slik at hvert distribusjonsselskap mottar 2/3 av differansen mellom terskelverdien og den gjennomsnittlige nettkostnaden i selskapet. Distribusjonsselskap der støtten til forbrukere blir mindre enn 1 øre/kWh i forhold til gjennomsnittlig nettkostnad omfattes ikke av ordningen. Dette skyldes at den tariffmessige virkningen blir relativt beskjeden i forhold til de administrative kostnadene.

Tilskuddet inngår i selskapets tillatte inntekt (inntektsrammen), og bidrar på denne måten til direkte reduksjon i overføringstariffen til forbruker.

NVE er ansvarlig for tildeling av midler til det enkelte distribusjonsverk, og for oppfølging av ordningen. Ordningen administreres lokalt av distribusjonsverkene gjennom tarifferingen.

Resultatrapport 2002

I 2002 ble det utbetalt 10 mill. kroner under ordningen som omfattet ti distribusjonsnett med til sammen om lag 28 000 sluttbrukere.

Forbrukere i distribusjonsnett som har høyere gjennomsnittlig nettkostnad enn 30,33 øre/kWh (terskelverdi) mottok tilskudd på mellom 1,33 øre/kWh og 5,75 øre/kWh. Dette medførte at ingen distribusjonsnett i 2002 hadde høyere gjennomsnittlig nettkostnad enn 31,21 øre/kWh.

Budsjettforslag 2004

For 2004 foreslås det bevilget 20 mill. kroner i tilskudd til utjevning av overføringstariffer, en videreføring av saldert budsjett 2003.

Post 75 Tilskudd til sikringstiltak, kan overføres

Formål med ordningen

NVE kan i medhold av energiloven gi pålegg om gjennomføring av sikringstiltak ved kraftforsyningsanlegg. Tiltakene skal bidra til å sikre anleggene mot skade som skyldes naturgitte forhold, teknisk svikt eller tilsiktede ødeleggelser i fred, beredskap eller krig. Det kan ytes tilskudd etter søknad for å gjennomføre pålegg om sikringstiltak gitt av NVE og til anskaffelse av reservemateriell og nødstrømsaggregater for å opprettholde driften ved kritiske situasjoner i fred, beredskap og krig.

Tildelings- og oppfølgingskriterier

Det er redegjort nærmere for tildelings- og oppfølgingskriterier under kap. 1820, post 70 i St.prp. nr. 1 (1998-99). Kriteriene vil bli vurdert og eventuelt justert i forbindelse med revideringen av regelverket og endret strategi for kraftforsyningsberedskap.

Resultatrapport 2002

For sikring av kraftforsyningens drift ved krisesituasjoner i fred og forberedelse til beredskap/krig, har NVE i 2002 gitt om lag 3,9 mill. kroner i tilskudd til sikringstiltak og anskaffelse av reservemateriell og nødstrømsaggregater.

Budsjettforslag 2004

For 2004 foreslås bevilget 2,6 mill. kroner i tilskudd til sikringstiltak, en videreføring av saldert budsjett 2003. I likhet med tidligere år foreslås det en tilsagnsfullmakt på 2,5 mill. kroner, jf. Forslag til vedtak V.

Kap. 4820 Norges vassdrags- og energidirektorat (jf. kap. 1820)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

01

Gebyr- og avgiftsinntekter

15 409

19 600

22 900

02

Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

43 465

41 400

41 400

10

Refusjoner

3 984

15

Refusjon arbeidsmarkedstiltak

63

16

Refusjon av fødselspenger/adopsjonspenger

2 476

18

Refusjon av sykepenger

1 856

40

Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag

18 660

12 000

14 400

Sum kap. 4820

85 913

73 000

78 700

Vedrørende 2003

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2003 ble post 01 økt med 1,5 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 65 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003).

Post 01 Gebyr- og avgiftsinntekter

Inntekter under denne posten knytter seg til avgifter fra damtilsyn, natur- og miljøtilsyn og beredskapstilsyn. Gebyrinntektene dekker utgifter vedrørende kraftforsyningsberedskap og driften av tilsynsvirksomheten i NVE.

Det budsjetteres med gebyr- og avgiftsinntekter på 22,9 mill. kroner, en økning på 3,3 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Økte utgifter i forbindelse med miljøtilsynet under kap. 1820, post 01 øker beregningsgrunnlaget for innkreving av gebyr- og avgiftsinntekter tilsvarende (2,4 mill. kroner). I tillegg er posten prisjustert med 0,9 mill. kroner.

Post 02 Oppdrags- og samarbeidsvirksomhet

Det budsjetteres med 41,4 mill. kroner i inntekter under oppdrags- og samarbeidsvirksomheten i 2004, en videreføring av saldert budsjett 2003, jf. kap. 1820, post 21.

Post 40 Sikrings- og miljøtiltak i vassdrag

Inntektene under denne posten knytter seg til distriktsbidrag fra kommuner og andre som får utført sikrings- og miljøtiltak i regi av NVE. Bidraget utgjør normalt 20 pst. av anleggets totale kostnader. Det budsjetteres med totalt 14,4 mill. kroner i 2004, en økning på 2,4 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Økningen er en følge av økt bevilgning til sikringstiltak, jf. kap. 1820, post 22.

Resultatrapport 2002

Ivareta miljø- og brukerinteresser i vassdrag

Etter at vannressursloven trådte i kraft 1. januar 2001 har NVE lagt stor vekt på kompetanseoppbygging og informasjonsvirksomhet omkring det nye lovverket. NVE brukte mye ressurser på dette arbeidet også i 2002.

Arbeidet med implementeringen av EUs vanndirektiv pågikk gjennom 2002 i samarbeid med andre direktorater som berøres av direktivet. I forbindelse med arbeidet med supplering av verneplanen for vassdrag ble det gjennomført en omfattende høringsprosess med medvirkning fra berørte kommuner og andre parter. Dette arbeidet ble samordnet med omleggingen av Samlet plan for vassdragene og sikringen av de nasjonale laksevassdragene.

NVE fortsatte arbeidet med videreutvikling og forbedring av kvalitetssikringssystemene på vassdrags- og hydrologisiden.

For å følge opp etatens kulturminneansvar arbeidet NVE med gjennomføringen av Museumsprosjektet som resulterte i en permanent museumsordning i samarbeid med Norsk Skogbruksmuseum på Elverum og Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum i Tyssedal.

Sikre samfunnet mot vassdragsulykker og ivareta sikkerhet og beredskap i kraftforsyningen

Arbeidet med flomsikring av Kirkenær gikk etter planen, og ble fullført i 2002. Det ble overlevert flomsonekart til flere kommuner. I 2002 utviklet NVE gjennom et pilotprosjekt et dynamisk flomsonekart for Flisa ved Glommavassdraget. I Stjørdalselva i Meråker kommune ble det oppdaget akutt fare for kvikkleireskred, og det ble på kort tid gjennomført nødvendige sikringsarbeider. NVE utarbeidet kart for leirskredfare i nærheten av vassdrag, blant annet i Trondheim og Skaun. Dette arbeidet er svært viktig i forbindelse med lokal arealplanlegging og utbygging.

Det er et stigende behov for data om flommer i urbane strøk, og NVE har brukt store ressurser på oppgradering av det urbanhydrologiske stasjonsnettet. I 2002 ble flere ekstreme værhendelser registrert på disse stasjonene og NVE kunne tilby de berørte kommunene data og analyser av situasjonen.

Det er gjennom året kontrollert beredskaps- og sikringstiltak ved kraftverk, driftssentraler, kontrollsystem og transformatorstasjoner. Det er videre gjennomført systemrevisjoner for generelle beredskaps- og sikkerhetssystemer og sikkerhetstiltak.

NVE har fortsatt arbeidet med å utvikle og implementere et helhetlig beredskapskonsept og samarbeidet med andre myndigheter og aktører i Norge og Norden. Arbeidet baseres i hovedsak på anbefalinger gitt i Sårbarhetsutvalgets utredning (NOU 2000:24) og BAS III-prosjektet.

NVE arrangerte i samarbeid med Statnett SF og Olje- og energidepartementet en øvelse som simulerte en rasjoneringssituasjon som et resultat av en tørrårskrise. Situasjonen i kraftmarkedet vinteren 2002/03 illustrerte klart at dette er en problemstilling det også er nødvendig å ta høyde for i arbeidet med beredskap i kraftforsyningen.

Fremme verdiskaping gjennom effektiv og miljømessig akseptabel energiproduksjon

Det var fortsatt stor pågang av konsesjons- og revisjonssaker i 2002. NVE prioriterte saker som kan gi ny kraft. Den største saken som ble behandlet var innstillingen om kraftutbygging i Sauda. Det er fortsatt et høyt konfliktnivå knyttet til utbyggingssaker både når det gjelder vannkraft, vindkraft og overføringsledninger. Dette krever stor ressursinnsats både fra tiltakshaver og myndighet i den enkelte sak.

Arbeidet med forenkling av beregningsprosedyrene for konsesjonsavgifter og konsesjonskraft fortsatte gjennom 2002. NVEs innstilling i saken er oversendt departementet.

Det er stor interesse for utbygging av mini- og mikrokraftverk, og i løpet av 2002 kom det inn nær 100 søknader om tillatelse til denne type vannkraftverk. For å følge opp interessen har NVE arbeidet med et eget FoU - prosjekt for småkraftverk. Formålet med prosjektet er blant annet å bidra til å sikre kvalitetskontroll av teknisk utstyr og å spre kunnskap om småkraftverk slik at disse lettere kan bli realisert.

Fremme effektiv og sikker overføring og omsetning av energi og effektiv energibruk

NVE følger løpende utviklingen og effektiviteten i kraftmarkedet. I 2002 var det betydelige svingninger i både kraftprisen og marginer, i hovedsak som følge av den bekymringsfulle kraftsituasjonen vinteren 2002/03.

Effektiv konkurranse forutsetter blant annet like konkurransevilkår for alle aktører, og NVE har derfor blant annet hatt en tett oppfølging av nettselskapenes nøytralitet. Både NVE og Konkurransetilsynet har kommet til at sluttbrukermarkedet fungerer tilfredsstillende.

For å sikre et effektivt tilsyn med kraftmarkedet har Konkurransetilsynet, Kredittilsynet og NVE etablert et samarbeid.

NVE har gjennomført løpende kontroll og tilsyn med konsesjonsbetingelser for kraftutveksling med utlandet. Det er ikke funnet forhold som gir grunn til å tro at gjeldende konsesjonsvilkår ikke er overholdt.

NVE har utviklet kontroll- og rapporteringsrutiner knyttet til Statnett SFs utøvelse av systemansvaret. Ny forskrift trådte i kraft 17. mai 2002.

NVE har foretatt effektbristberegninger for det norske kraftsystemet. Foreløpige resultater viser at sannsynligheten for effektbrist og muligheten for ikke-levert energi vil kunne variere betydelig avhenging av geografiske forhold.

NVE har deltatt aktivt i det nye nordiske regulatorsamarbeidet gjennom Forum of Nordic Energy Regulators (FNER). I andre halvår 2002 hadde NVE formannskapet. Spørsmål knyttet til den anstrengte kraftsituasjonen vinteren 2002/03 har vært høyt prioritert i organisasjonen. FNER har også gitt innspill til NORDELs (samarbeidsorganisasjonen for de systemansvarlige selskap i Norden) arbeid knyttet til håndtering av flaskehalser i det nordiske kraftmarkedet.

NVE har også deltatt i det nye europeiske regulatorsamarbeidet, Council of European Energy Regulators (CEER).

Ny inntektsrammeregulering av nettvirksomheten trådte i kraft fra 2002. For Statnett SF ble ny inntektsramme fastsatt fra 2003. En ny justeringsmekanisme for nyinvesteringer, som er mer nøytral i forhold til valg av energibærer enn den tidligere mekanismen som ga incentiver til å levere mer energi gjennom kraftnettet, ble innført i 2002. NVE startet arbeidet av reguleringen som nettvirksomhetens økonomiske vilkår som skal gjelde fra og med 2007.

Gjennomsnittlig overføringstariff for husholdninger med et årlig forbruk på 20 000 kWh var i 2002 på 25,8 øre/kWh, inklusive merverdiavgift. Dette er en økning på om lag 7,9 pst. fra 2001. Økningen skyldes blant annet oppdateringen av inntektsrammene fra 2002.

NVE har endret sentralnettets utstrekning slik at transformatorene mellom regional- og sentralnettet fra 2003 er en del av sentralnettet, jf. Innst. S. nr. 83 (2001-2002). Det vises ingen klar tendens til tariffmessig utjevning totalt sett.

NVE har utarbeidet nye avbruddssatser til bruk i ordningen for kvalitetsjustering for ikke-levert energi (KILE). Arbeidet med å lage en forskrift om leveringskvaliteten ble startet opp.

Omlegging av energibruk og energiproduksjon

Det er viktig å gjøre Norges energiforsyning mindre avhengig av vannkraften som energikilde og elektrisitet som energibærer. Dette krever en langsiktig omlegging av energiproduksjon og energibruk. Regjeringen fører en ambisiøs politikk for energiomlegging. Satsingen tar utgangspunkt i hovedlinjene i St.meld. nr. 29 (1998-1999) Om energipolitikken (energimeldingen). Det vises til at Stortinget, i forbindelse med behandlingen av energimeldingen (Innst. S. nr. 122 (1999-2000)), og ved opprettelsen av Energifondet og Enova SF (Ot.prp. nr. 35 (2000-2001)), sluttet seg til energiomleggingen, samt de konkrete målene på 3 TWh økt vindkraftproduksjon og 4 TWh vannbåren varme, basert på nye fornybare energikilder, varmepumper og spillvarme.

Energiomleggingen er en langsiktig satsing på utviklingen av et marked for alternative løsninger for energiproduksjon og energibruk. I Norge mangler en tilstrekkelig kompetanse, aktører og teknologi for alternative energiløsninger, slik at produksjonen av ny fornybar energi kan økes, samt at potensialet for energisparing kan utløses. Det er pr. i dag behov for å gi støtte til nye energiløsninger, slik at de kan tilbys som reelle alternativer i markedet. Ulike løsninger må utfordre hverandre, slik at det skapes konkurranse og motivasjon til nyskaping og kostnadsreduksjon. Målet er å bygge opp et marked for nye løsninger, slik at de er levedyktige også uten støtte.

På bakgrunn av dette har man valgt å opprette Energifondet som finansieringskilde for energiomleggingen. Enova SF er opprettet som eget foretak for å forvalte midlene fra Energifondet og utforme de forskjellige virkemidlene rettet mot en miljøvennlig energiomlegging.

Det foreslås ikke bevilget midler til produksjonsstøtte for vindkraft i 2004. I 2002 ble det kun søkt om støtte tilsvarende en produksjon på om lag 9,2 GWh. Dette utgjør 10 pst. av den totale vindkraftproduksjonen. En rekke norske vindkraftprodusenter valgte å selge grønne sertifikater fremfor å motta produksjonsstøtte i 2002. Ved behandlingen av St.meld. nr. 9 (2002-2003) (gassmeldingen) ga Stortinget støtte til Regjeringens vurdering av et pliktig grønt sertifikatmarked, og ba Regjeringen ta initiativ til, fortrinnsvis et felles norsk/svensk pliktig grønt sertifikatmarked. Det er satt i gang en dialog med svenske myndigheter om et samarbeid. Regjeringen tar sikte på å gi en konkret tilbakemelding om dette til Stortinget senest våren 2004.

Kap. 1825 Omlegging av energibruk og energiproduksjon

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

21

Spesielle driftsutgifter , kan overføres

7 772

6 000

12 000

50

Overføring til Energifondet

349 264

279 000

130 000

73

Produksjonsstøtte til vindkraft

14 000

74

Naturgass , kan overføres

35 000

19 000

Sum kap. 1825

357 036

334 000

161 000

Vedrørende 2003

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2003 ble post 50 Overføring til Energifondet og post 74 Naturgass redusert med henholdsvis 20 og 25 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 65, St.prp. nr. 75 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003).

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

Posten dekker deltagelse i ulike internasjonale programmer og aktiviteter innen fornybar energi og energibruk. I 2004 vil hovedandelen av aktiviteten være knyttet til Norges deltagelse i EUs program for fornybar energi og energibruk, Intelligent Energy - Europe. Programmet er en oppfølging og utvidelse av rammeprogrammet for energi, hvor Norge har deltatt i delprogrammene SAVE (energibruk) og ALTENER (fornybar energi). Intelligent Energy - Europe fokuserer på rasjonell energibruk, fornybar energiproduksjon, energi i transport og fremme rasjonell energibruk og fornybar energi på internasjonalt nivå, spesielt i utviklingsland. Deltagelse i programmet er viktig for norske aktørers mulighet til å bidra i utvikling av det felles europeiske energimarkedet.

Bevilgningsforslaget tar videre høyde for utgifter i forbindelse med andre internasjonale aktiviteter knyttet til fornybar energi og energibruk som departementet engasjerer seg i.

Resultatrapport 2002

I 2002 ble midlene i hovedsak benyttet til kontingent for Norges deltagelse i SAVE og ALTENER og medfinansiering av norske prosjekter og engasjement i de to programmene. I 2002 ble det gjennomført en ekstern evaluering av Norges deltagelse i SAVE og ALTENER. Evalueringen konkluderer med at deltagelsen i programmene har vært positiv for både norske aktører og myndigheter, samtidig er det et potensial for å øke utbyttet av programdeltagelsen.

Budsjettforslag 2004

For 2004 foreslås det bevilget 12 mill. kroner under post 21, en økning på 6 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Økningen knytter seg til økte utgifter i forbindelse med deltakelse i EUs nye rammeprogram Intelligent Energy - Europe og øvrige internasjonale aktiviteter.

Post 50 Overføring til Energifondet

Formål

Olje- og energidepartementet har inngått en fire-årig avtale med Enova SF om forvaltningen av Energifondet, jf. St.prp. nr. 1 (2002-2003). I henhold til avtalen skal midlene fra Energifondet bidra til energisparing og ny miljøvennlig energi som samlet tilsvarer minimum 10 TWh innen utgangen av 2010, hvorav minimum 4 TWh skal være økt tilgang på vannbåren varme basert på nye fornybare energikilder, varmepumper og spillvarme, og minimum 3 TWh skal være økt produksjon av vindkraft. Innen utgangen av 2005 skal Enova ha utløst energibesparelser og ny fornybar energiproduksjon på til sammen 4,5 TWh. I tillegg skal Enova ha et landsdekkende tilbud av informasjons- og rådgivningstjenester som på kort og lang sikt bygger opp under målene for energiomleggingen.

Våren 2006 vil det bli gjennomført en evaluering av Enovas forvaltning av midlene fra Energifondet, samt av Enovas organisering av virksomheten. Resultatene av evalueringen vil bli lagt frem for Stortinget og vil danne grunnlag for eventuelle endringer i forvaltningen av Energifondet.

Tildelings og oppfølgingskriterier

Enova tildeler midler i henhold til de mål og kriterier som er nedfelt i avtalen med Olje- og energidepartementet om forvaltningen av Energifondet. Tildeling skjer på grunnlag av en vurdering av ulike prosjekter og aktiviteter etter en felles referanseramme. På den måten søker Enova å oppnå en mest mulig kostnadseffektiv utnyttelse av midlene. Arbeidet med å videreutvikle referanserammen som et verktøy for allokering av midler og tildeling av støtte vil fortsette i 2004.

Viktige kriterier som vektlegges er blant annet at prosjektene skal bidra til en varig omlegging av energibruk eller energiproduksjon. Støtten skal være utløsende, det vil si at prosjektene ikke ville blitt realisert uten støtte. Videre vektlegges prosjektenes ringvirkningseffekter og betydning for markedsutviklingen.

Resultatrapport 2002

Samlet resultatførte Enova SF et energiresultat på 921 GWh pr. år i 2002. Av dette utgjør kontraktsfestet energiresultat 761 GWh pr. år, i tillegg kommer 160 GWh pr. år fra aktiviteter hvor det i 2002 ikke har vært krav om at energiresultater skal kontraktsfestet. Disse er knyttet til prosjekt innenfor bransjenettverket for industri som bidrar med 140 GWh pr. år, program for teknologiintroduksjon 17 GWh pr. år og opplæring i energiledelse med 3 GWh pr. år. Totalt energiresultat for Enova i 2002 ble dermed rett i underkant av 1 TWh.

Tabell 4.4 Aggregerte energiresultat og disponering av midler for 2002

Mill. kr

GWh

Enovas programstruktur:

  • Kontraktsfestede energiresultat

159761
  • Ikke kontraktsfestede energiresultat

77

160

  • Ekstern programadministrasjon

15

Sum Enovas programstruktur

251

921

Videreførte og pålagte oppgaver:

  • Videreførte oppgaver1

101

  • Pålagte oppgaver

17

Sum videreførte og pålagte oppgaver

118

Etablering og drift av Enova SF:

  • Drift av Enova SF

27

  • Etablering av Enova SF

15

Sum etablering og drift av Enova SF

42

Totalt disponert

411

921

1 Aktivitetsrettede tiltak for bl.a. å sikre kontinuitet og en god overgang for de regionale enøk-sentrene, og høy aktivitet i Enovas oppbyggingsfase.

Aktivitets- og resultatmessig har 2002 vært preget av etablering og oppbygging av Enova SF som virksomhet, sikring av kontinuiteten i arbeidet med en miljøvennlig energiomlegging og etableringen av Enovas strategi for å nå målene i avtalen med Olje- og energidepartementet. Av de 236 mill. kronene knyttet til oppnådde energiresultater er 77 mill. kroner benyttet til tiltak igangsatt av Norges vassdrags- og energidirektorat i perioden 1997-2001, og til å dekke utredninger og utviklingskostnader.

I forbindelse med den fire-årige avtalen mellom Enova SF og Olje- og energidepartementet er det lagt til grunn en mer konservativ måte å rapportere energiresultatene på enn hva som har vært praktisert tidligere. Den konservative rapporteringen medfører at det ikke rapporteres tallfestede energiresultater for de videreførte og pålagte oppgavene. Årets resultater kan derfor ikke sammenlignes direkte med tidligere års aktiviteter. Enova har for 2003 reorganisert programstrukturen og med det økt satsingen på konkrete energiresultater betydelig.

Energibruk

For 2002 er det oppnådd et samlet resultat innen redusert energibruk på 450 GWh/år og det er gitt 52 mill. kroner i støtte til prosjektene. Dette inkluderer prosjekter innen industri, boliger, yrkesbygg og anlegg.

Vindkraft

For å bidra til å øke fornybar kraftproduksjon basert på vindenergi i Norge ble det i 2002 gitt 35 mill. kroner i støtte til investering i og utvikling av ny vindkraftteknologi. 80 GWh er resultatført i 2002.

Varme

På varmeområdet satses det primært på produksjon og distribusjon, i tillegg er det gitt støtte til produksjon av brensel. Det er gitt 89 mill. kroner i støtte innen området varme som ga et energiresultat på 390 GWh.

Annen fornybar energi

For å fange opp teknologier og nye fornybare energikilder som faller utenfor varme og vindkraft satser Enova også på annen fornybar energi. I 2002 ble det gitt 3 mill. kroner i støtte til et prosjekt som skal utnytte tidevann/ havstrømmer i Hammerfest til elektrisitetsproduksjon på knapt 1 GWh/år.

Pålagte oppgaver

I tillegg til å oppnå konkrete resultater i form av energibesparelser eller ny fornybar energiproduksjon skal Enova drive et landsdekkende tilbud av informasjons- og rådgivingstjenester. Hensikten med arbeidet har vært å øke oppmerksomheten om energibruk og energiløsninger, og å øke kjennskapen til Enova som aktør i energiomleggingen.

I 2002 så Enova det som viktig å sikre kontinuitet i informasjons- og rådgivningsarbeidet rettet mot publikum og små og mellomstore bedrifter, mens Enova var i en oppbyggingsfase. Det var også et mål å sikre enøksentrene en smidig overgangsordning, og gi dem muligheter til å tilpasse virksomheten forretningsmessig. Det ble derfor inngått kontrakter med de regionale enøksentrene om en videreføring av aktiviteter fra 2001. Kontraktene hadde en samlet ramme på om lag 100 mill. kroner. Det ble satt kontraktsfestete mål for de enkelte aktivitetene, og enøksentrene rapporterte sine resultater månedlig. Som et ledd i arbeidet med å utvikle en ny og mer kostnadseffektiv struktur for landsdekkende informasjons- og rådgivningstjeneste etablerte Enova en nasjonal svartjeneste. En samling av aktivitetene sikret jevnt høy kvalitet på tjenesten, og medførte en betydelig kostnadsreduksjon.

Opplæring av teknisk personell, barn, unge og pedagogisk personell i skolen har vært et satsingsområde. Opplæring er organisert som eget område og understøtter Enovas øvrige aktiviteter.

Administrasjon

I 2002 mottok Enova SF 27 mill. kroner fra Energifondet i administrasjonshonorar. Administrasjonshonoraret dekker ordinær drift av Enova SF for forvaltningen av Energifondet. Selskapet hadde et årsresultat etter netto finansposter på om lag 0,35 mill. kroner, som er overført til selskapets frie egenkapital. Det er i tillegg avsatt 15 mill. kroner fra Energifondet til etablering og organisasjonsutvikling av Enova SF. Det er inntektsført 10,5 mill. kroner av dette til dekning av faktiske utgifter i 2002. Restbeløpet opprettholdes inntil etableringen av selskapet er ferdigstilt.

Budsjettforslag 2004

Erfaringene fra sist vinter med høye kraftpriser viser at det er viktig å satse videre på ny fornybar energi og redusert energibruk. Det arbeidet som Enova har utført når det gjelder støtte til dette området har på kort tid gitt gode resultater. Satsingen har vært kostnadseffektiv og gir en langsiktig effekt. Det er derfor viktig å styrke Energifondet i 2004.

Energifondet finansieres dels over statsbudsjettet og dels gjennom et påslag på nettariffen for uttak av kraft i distribusjonsnettet. Påslaget på nettariffen økes i 2004 fra 0,3 til 0,8 øre/kWh. Det vil øke inntektene fra påslaget fra om lag 190 mill. kroner i 2003 til om lag 460 mill. kroner i 2004 (520 mill. kroner på årsbasis, da siste termin for 2004 først vil bli innbetalt i 2005).

For 2004 foreslås det bevilget 130 mill. kroner i overføring til Energifondet over statsbudsjettet, en reduksjon på 149 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Videre foreslås det at tilsagnsfullmakten på 130 mill. kroner videreføres, jf. Forslag til vedtak V.

Dermed vil de samlede overføringene til Energifondet i 2004 være på om lag 600 mill. kroner. I tillegg forventes det renteinntekter til fondet på om lag 10 mill kroner i 2004.

Ovennevnte innebærer at innbetalingen til Energifondet øker fra om lag 470 mill. kroner i 2003 til om lag 600 mill. kroner i 2004.

Post 74 Naturgass

Formål med ordningen

Regjeringen ser det som viktig å legge til rette for at naturgass i større grad tas i bruk innenlands, til energiformål og verdiskaping. Det foreligger i dag flere planer for å øke bruken av gass og det er en betydelig interesse rundt omkring i landet. For å realisere målet om økt bruk av naturgass vil Olje- og energidepartementet bidra med tilskudd til utbygging av infrastruktur for naturgass. Formålet er å få frem prosjekter som kan gi erfaring med innenlands bruk av naturgass. Regjeringen vil bidra med finansiering, der forholdene ligger til rette for det, slik at gass over tid kan gjøres tilgjengelig i flere sentrale områder i landet.

Regjeringen ønsker i tillegg at det over post 74 åpnes for å støtte nasjonale satsinger som har til hensikt å øke bruken av naturgass, herunder støtte til kompetansesenter for sluttbrukerteknologi på Haugalandet. Det avsettes inntil 4 mill. kroner til etablering av et kompetansesenter for sluttbrukerteknologi i 2004. Etter etablering forutsettes ivaretakelsen av nasjonale oppgaver knyttet til sluttbrukerteknologi å kreve et mindre beløp.

Tildelings- og oppfølgingskriterier

Støtten må være utløsende for prosjektet og skal kun gis til prosjekter som er avhengig av støtte for å realiseres. Støtten er ment å skulle gjelde bygging av transmisjonsrør eller anlegg knyttet til distribusjon av LNG der formålet er å gjøre gassen tilgjengelig til nye områder samtidig som det oppnås en miljøgevinst.

I St.meld. nr. 9 (2002-2003) foreslo Regjeringen at støtten til infrastruktur for naturgass skulle forvaltes av Enova SF. Under Stortingets behandling av St.meld. nr. 9 (2002-2003) ble ikke Regjeringens forslag om forvaltning av støtten drøftet. Stortinget ba imidlertid Regjeringen om ytterligere utredninger knyttet til alternative løsninger for fremføring av naturgass og mulige finansieringsformer for infrastruktur for gass, herunder statlig eierskap. Departementet har igangsatt et omfattende utredningsarbeid for å følge opp dette. Inntil den igangsatte utredningsprosessen er fullført har departementet tildelt ansvaret for forvaltingen av støttemidlene til infrastruktur til Enova SF.

Det legges opp til at Enova SF får ansvaret for tildeling av midler knyttet til den nasjonale satsingen for å øke kompetansen vedrørende sluttbrukerteknologi for naturgass.

Resultatrapport 2002

Det ble i 2002 gitt tilsagn om støtte på 18,7 mill. kroner til Naturgass Vest. Prosjektet omfatter bygging av mottaksanlegg for LNG. Tilsagnet er en oppfølging av tidligere flertallsmerknad fra Stortinget, jf. Budsjett-innst. S. nr. 9 (2000-2001).

Budsjettforslag 2004

For 2004 foreslås det bevilget 19 mill. kroner til infrastruktur for naturgass, en reduksjon på 16 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Videre foreslås det en tilsagnsfullmakt på 20 mill. kroner, jf. Forslag til vedtak V.

Kap. 2490 NVE Anlegg (jf. kap. 5490, 5491 og 5603)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

24

Driftsresultat

-649

3 600

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold , kan overføres

7 436

7 000

7 000

Sum kap. 2490

6 787

10 600

7 000

Anleggsvirksomheten i NVE er organisert som egne resultatenheter - NVE Anlegg. Anleggsvirsomheten er ikke organisatorisk skilt ut fra NVE som egen forretningsdrift. Det budsjett- og regnskapsmessige skille i forhold til NVE er foretatt for å etablere et klarer skille mellom forvaltningsoppgavene og entreprenøroppgavene knyttet til NVEs forbygningsvirksomhet.

NVE Anlegg skal primært utføre sikrings- og miljøtiltak i vassdrag og andre vassdragsrelaterte tiltak, herunder nødvendig vedlikehold av eksisterende anlegg som NVE har gitt bistand til. Enhetene utgjør dessuten en del av NVEs beredskapsorganisasjon og skal bidra til å opprettholde og videreutvikle den vassdragstekniske kompetanse i NVE. NVE Anlegg skal utøve sine oppgaver på en mest mulig kostnadseffektiv og rasjonell måte og samtidig sikre høy kvalitet med hensyn til sikkerhet og miljø. Det er et mål at NVE Anlegg skal gå i driftsmessig balanse. NVE Anlegg konkurrerer i entreprenørmarkedet om anleggsarbeider for NVE forvaltning og vassdragsrelaterte arbeider for andre tiltakshavere.

Tabell 4.5 Økonomiske nøkkeltall for NVE Anlegg

31.12.2002

Resultatgrad i pst.1

6,9

Totalrentabilitet i pst.2

18,6

Kapitalens omløpshastighet3

2,7

1 Resultatgraden viser resultat før finanskostnader i pst. av driftsinntektene.

2 Totalrentabiliteten er resultat før finanskostnader i pst. av totalkapitalen.

3 Totalkapitalens omløpshastighet er et mål for hvor stor bedriftens omsetning er i forhold til den totale kapitalbinding.

Tabell 4.6 NVE Anleggs kapitalbalanse pr. 31.12.2002

Eiendeler

Kroner

Gjeld og egenkapital

Kroner

Omløpsmidler

4 863 139

Statens rentebærende gjeld

13 979 507

Sum omløpsmidler

4 863 139

Sum gjeld

13 979 507

Anleggsmidler

13 979 507

Reguleringsfond

4 863 139

Sum anleggsmidler

13 979 507

Sum egenkapital

4 863 139

Sum eiendeler

18 842 646

Sum gjeld og egenkapital

18 842 646

Post 24 Driftsresultat

 

(i 1 000 kr)

Underpost

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

24.1

Driftsinntekter

-51 172

-41 000

-42 500

24.2

Driftsutgifter

43 778

38 000

35 700

24.3

Avskrivninger

3 874

4 800

5 900

24.4

Renter av statens kapital

1 477

1 800

900

24.5

Reguleringsfond

1 394

Sum post 24

-649

3 600

Underpost 24.1 Driftsinntekter

NVE Anleggs driftsinntekter knytter seg til salg av forbygningstjenester til NVE forvaltning og eksterne oppdrag. Driftsinntekter for 2004 er anslått til 42,5 mill. kroner, en økning på 1,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Underpost 24.2 Driftsutgifter

NVE Anleggs driftsutgifter er knyttet til lønn og kjøp av varer og tjenester. Driftsutgiftene for 2004 er anslått til 35,7 mill. kroner, en reduksjon på 2,3 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Underpost 24.3 Avskrivninger

Det budsjetteres med kalkulatoriske avskrivninger på 5,9 mill. kroner for 2004, en økning på 1,1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Endringen har sammenheng med en gjennomgang av beregningene av avskrivninger for NVE Anlegg basert på reglene for statens forretningsdrift. Det er satt et skille ved inngangen til 1994 da anleggsvirksomheten ble omgjort til resultatenheter. Alle investeringer foretatt før dette tidspunktet anses nedskrevet.

Driften belastes med kalkulatoriske avskrivninger for å ta hensyn til kapitalslit. Dette gir et mer korrekt bilde av ressursbruken. Avskrivningen er en regnskapsmessig kostnad og har derfor ingen kontanteffekt, jf. motpost under kap. 5491, post 30.

Underpost 24.4 Renter av statens kapital

Det budsjetteres med kalkulatoriske renter på 0,9 mill. kroner for 2004, en reduksjon på 0,9 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Endringen har sammenheng med en gjennomgang av beregningene av avskrivninger og renter for NVE Anlegg basert på reglene for statens forretningsdrift. Investeringsmidlene som bevilges over kap. 2490, post 45 anses som rentebærende kapital. Statens årlige netto investeringsbidrag til NVE Anlegg betraktes som et lån det skal betales rente av. Det årlige lånet er således lik investeringsbevilgningen under post 45 med fradrag av salgsinntekter og avskrivninger.

Driften belastes med kalkulatoriske renter for å ta hensyn til kapitalkostnad. Dette gir et mer korrekt bilde av ressursbruken. Renter er en regnskapsmessig kostnad og har derfor ingen kontanteffekt, jf. motpost under kap. 5603, post 80.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Det foreslås avsatt 7 mill. kroner til utstyrsanskaffelser og vedlikehold i 2004, en videreføring av saldert budsjett 2003.

Det foreslås videre at bevilgningen for 2004 kan overskrides mot tilsvarende merinntekter under kap. 5490 NVE Anlegg, post 01 Salg av utstyr mv., jf. Forslag til vedtak II.

Kap. 5490 NVE Anlegg (jf. kap. 2490)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

01

Salg av utstyr mv.

2 716

1 200

1 200

Sum kap. 5490

2 716

1 200

1 200

Post 01 Salg av utstyr mv.

For 2004 budsjetteres det med salg for 1,2 mill. kroner i salg av utstyr mv., jf. omtalen under kap. 2490, post 45.

Kap. 4829 Konsesjonsavgiftsfondet (jf. kap. 1820 og 1830)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

50

Overføring fra fondet

125 000

132 600

139 150

Sum kap. 4829

125 000

132 600

139 150

Post 50 Overføring fra fondet

Konsesjonsavgifter betales av regulanter og energiverk som kompensasjon for de ulemper vannkraftutbygging påfører allmenne interesser, samt at det gis som en andel av verdiskapingen. Hoveddelen av avgiftene tilfaller de kommuner hvor utbygging har funnet sted. En mindre andel går til staten og er opphav til Konsesjonsavgiftsfondet. Fondet består av innbetalte avgifter som er regulert gjennom vassdrags- og elektrisitetslovgivningen. Satsene bestemmes ved tildeling av konsesjon og reguleres hvert femte år i takt med prisstigningen.

Hovedintensjonen med Konsesjonsavgiftsfondet er å ha midler til øyeblikkelig disposisjon for å forebygge, erstatte eller avbøte skader som skyldes dambrudd, isgang, flom eller andre ekstraordinære ulykkeshendelser som følge av vassdragsreguleringer eller virksomhet i elektriske anlegg hvor staten er ansvarlig, eller hvor statens hjelp anses som påkrevd uten at andre midler kan disponeres til formålet. De senere år har uttaket fra fondet hovedsakelig gått til forskning, undersøkelser, opplæring og informasjon om vassdragsutnyttelse og elektrifisering. Midler har også blitt brukt til konkrete vassdragstiltak. Konsesjonsavgiftsfondets finansielle utvikling er vist i vedlegg 1.

Det foreslås et uttak på totalt 139,15 mill. kroner fra Konsesjonsavgiftsfondet i budsjettet for 2004, en økning på 6,55 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Programkategori 18.30 Forskningsformål

Kap. 1830 Energiforskning (jf. kap. 4829)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

21

Spesielle driftsutgifter , kan overføres

17 712

15 500

18 500

50

Norges forskningsråd

239 048

235 000

293 500

70

Internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak , kan overføres

8 068

9 200

9 400

Sum kap. 1830

264 828

259 700

321 400

Post 21 Spesielle driftsutgifter, kan overføres

Bevilgningen på posten dekker forvaltningsrettet energi- og vassdragsforskning i regi av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Målet er at forskningsaktivitetene skal understøtte direktoratets oppgaver, og bidra til at NVE utvikler og videreformidler kunnskap som bedrer forvaltningsgrunnlaget. NVE deltar i flere av programmene til Norges forskningsråd og samarbeider nært med Energibedriftenes landsforening (EBL), Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Enova SF.

Budsjettforslag 2004

For 2004 foreslås det bevilget 18,5 mill. kroner til forvaltningsrettet energi- og vassdragsforskning i regi av NVE, en økning på 3 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Økningen har sammenheng med opptrapping av programmet for mikro-, mini- og småkraftverk, samt opprustings- og utvidelsesprosjekter.

Aktiviteter 2004

Det er uttalt mål for Regjeringen å få mer kraft gjennom økt satsing på mikro-, mini- og småkraftverk, samt opprustings- og utvidelsesprosjekter. Dette vil gi en nødvendig styrking av kraftforsyningen med små miljøinngrep.

Det vises til at interessen for dette området er stort, og at NVE har fått inn mange gode prosjektforslag i 2002 og 2003. Mangel på midler har imidlertid gjort at en har måttet si nei til eller utsette prosjekter.

Det skal ses nærmere på hvilke faktiske miljøkonsekvenser inngrep knyttet til mikro- og minikraftverk enkeltvis og i sum har på vassdrag.

Det er også behov for midler til en grundig kartlegging av potensialet både for småkraftverk og OU-prosjekter slik at en kan målrette innsatsen enda bedre. Kompetanseoppbygging og analysemetoder er eksempler på andre typer prosjekter som kan gjennomføres.

På denne bakgrunn foreslås det at bevilgningen til ovennevnte program økes fra 3 til 6 mill. kroner.

Det planlegges å starte opp aktiviteter på bakgrunn av pågående kartleggingsarbeid innenfor miljø og sikkerhetsmessig rehabilitering av vassdragsanlegg.

Miljøbasert vannføring (2001-2005) er planlagt med stor aktivitet også i 2004. Flere prosjekter avsluttes i 2004, mens temaet landskap og estetikk blir igangsatt. Overføring av resultatene til forvaltningen vil bli vektlagt.

Det vil være aktiviteter i alle arbeidspakker i FLOWS-prosjektet, som ser på ulike forhold knyttet til flom (modellering, flomsonekartlegging, flomrisiko, formidlingsteknikker, arealplanlegging m.m.).

Den hydrologiske forskningen vil konsentreres om hovedområdene effekt av klimaendringer, modellering og målemetodikk. Alle disse FoU-oppgavene er av langsiktig art. Det skal fremskaffes en modell som gir en realistisk representasjon av vannbalansen. Det skal arbeides videre med å lage scenarier for effekten av klimaendringer på ulike hydrologiske forhold. Det nye snøkartet planlegges ferdig i løpet av 2004. To EU-prosjekter innen glasiologi avsluttes tidlig 2004. Det planlegges nye EU-prosjekter.

Innenfor forvaltningsrettet energiforskning, planlegges det startet flere nye prosjekter i tillegg til videreføring av eksisterende prosjekter. Prosjektene ligger innenfor temaene energiressurser, samfunnsøkonomiske analyser, energi- og effektbalanse, energisystemer, samt regulering, incentiver og effektivitetsstudier. Blant annet videreføres effektivitetsanalyser av kraftsystemet, kartlegging av leveringspålitelighet til utvalgte sluttbrukere, videreføring av prosjekter innenfor nye og fornybare energiteknologier og analyse av virkninger av EUs vanndirektiv for utbygd vannkraft.

Det planlegges også et forskningsprogram som skal se på virkninger av vindkraft på fugl. Vindparken på Smøla er et aktuelt område for observasjon.

Resultatrapport 2002

For energiområdet er det blant annet finansiert en rekke FoU-prosjekter innen mikro-, mini- og småkraftverk i løpet av året, som har som mål å bedre driften av slike kraftverk og redusere utbyggingskostnadene. Det er for tidlig å si noe om resultatene, men spredningen av informasjon om småkraftverk har økt som en følge av prosjektet.

Av prosjekter som har fått støtte kan nevnes testing av mikro- og minivannkraftturbiner ved turbinlaboratoriet ved NTNU og forskning omkring langhullsboring av vannveier i fjell istedenfor de tradisjonelle rørgater. Videre har man sett på mulighetene for å realisere mikro-, mini- og småkraftverk sammen med vannverk.

Vassdragsmiljøprogrammet (1997-2001) ble sluttrapportert i 2002. Det har vært stor spennvidde i prosjektene, fra grunnvann og glasiologi, fisk, vegetasjon, til holdninger folk har til tiltak i vassdrag.

Miljøbasert vannføringhar en bred prosjektportefølje. Det ble i 2002 startet 13 nye prosjekter innen områdene lavvann, grunnvann, sedimentasjon, erosjon og biologi, samt avbøtende tiltak. I 2002 ble den første prosjektrapporten om lavvannshydrologi ferdigstilt.

Hovedmålet med Museumsprosjektet (1999-2002) har vært å foreslå en organisatorisk og økonomisk plattform for NVEs museums- og kulturminnerelaterte arbeid. NVE har etablert et langsiktig museumsfaglig samarbeid med Norsk Skogbruksmuseum på Elverum og Norsk Vasskraft- og Industristadsmuseum i Tyssedal. Fra og med 2003 er det opprettet en permanent museumsordning i regi av NVE, jf. kap. 1820, post 21.

I 2002 fokuserte den hydrologiske forskningen først og fremst på å forbedre hydrologiske modeller for både overflate- og grunnvann. Det har vært fokus på metodikk for å måle sedimenttransport. Det er også utført forskning på isforhold og temperaturendringer i vassdrag.

I 2002 deltok NVE i åtte programmer/prosjekter innen forvaltningsrettet energiforskning i Forskningsrådet. Prosjektene spenner over temaer som vindkraft, bioenergi, nett og markedsmakt, miljøpolitikk og lokal kraftproduksjon hos sluttbruker. Sluttrapporten fra Rein-prosjektet ble ferdigstilt. Rapporten inneholder de viktigste resultatene fra fire års forskningsarbeid om virkninger av kraftledninger og vindkraft på rein.

NVE har deltatt i FoU-prosjektet «Forbrukerfleksibilitet ved bruk av IKT (2001-2004)». Prosjektet kartlegger eventuelle effekter toveiskommunikasjon har på sluttbrukerens forbruksmønster, samt på energi- og effektballansen i Norge.

Nærmere omtale av programmer, prosjekter, resultater, samarbeid mv. er lagt ut på NVEs internettsider (www.nve.no).

Post 50 Norges forskningsråd

Gjennom Norges forskningsråd finansierer Olje- og energidepartementet (OED) strategisk og brukerstyrt forskning innen petroleumssektoren og energi- og vassdragssektoren, samt forskningsbasert nyskaping.

For 2004 foreslås det bevilget 293,5 mill. kroner til Norges forskningsråd over OEDs budsjett, en økning på 58,5 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Det foreslås at tilsagnsfullmakten på 33 mill. kroner videreføres for 2004, jf. Forslag til vedtak V.

Økningen er knyttet til etableringen av et nytt stort tverrgående program innen petroleumsforskning (PETROMAKS) og økt satsing på utvikling av renseteknologi for gasskraftverk.

Tabell 4.7 Fordeling av bevilgning under kap. 1830, post 50 til forskning i regi av Norges forskningsråd

(i 1 000 kr)

Formål

Saldert

budsjett 2003

Forslag

2004

Endring

Petroleumssektoren:

Strategisk forskning

38 300

37 500

-800

Brukerstyrt forskning

44 700

43 000

-1 700

Prosjektrettet teknologiutvikling i petroleumssektoren

29 000

30 000

1 000

PETROMAKS

30 000

30 000

Sum petroleumssektoren

112 000

140 500

28 500

Energi- og vassdragssektoren:

Strategisk forskning

28 100

28 000

-100

Brukerstyrt forskning

74 900

75 000

100

Utvikling av renseteknologi for gasskraftverk

20 000

50 000

30 000

Sum energi- og vassdragssektoren

123 000

153 000

30 000

Sum bevilgning til Norges forskningsråd

235 000

293 500

58 500

For å sikre en effektiv og god bruk av forskningsmidlene, gir departementet Forskningsrådet anledning til å omdisponere midler mellom strategisk og brukerstyrt forskning. Når det gjelder petroleumsforskning forutsettes det at eksisterende programmer innen strategisk og brukerstyrt forskning og prosjektrettet teknologiutvikling innen petroleumssektoren, samordnes med det nye store tverrgående programmet PETROMAKS. OED vil drøfte dette nærmere med Forskningsrådet, blant annet under hensyntagen til teknologistrategien OG21.

I tillegg til bevilgningen over denne posten vil noe av avkastningen fra Fondet for forskning og nyskaping bli benyttet til energiforskning. For 2003 brukes 3,22 mill. kroner av avkastningen fra fondet til forskning med relevans for Olje- og energidepartementet.

Strategisk forskning

Strategisk forskning er et virkemiddel for å stimulere til langsiktig faglig utvikling innen et forskningsinstitutt/universitet eller på et spesielt fagområde. Strategisk forskning er også et viktig virkemiddel for å knytte sammen forskningsgrupper ved universitetene og oppdragsinstituttene. Valg av innsatsområder for den strategiske forskningen gjøres på bakgrunn av en vurdering av fremtidige muligheter for norsk næringsliv og den kompetanse norske miljøer har. Det er tre typer strategiske forskningsprogrammer:

  • Strategiske instituttprogrammer (SIP) utgjør en del av instituttenes basisfinansiering. Formålet med strategiske instituttprogrammer er å bidra til at instituttsektoren kan bygge opp et godt tilbud innenfor energi- og petroleumssektoren for norsk næringsliv. Programmene utformes i dialog mellom instituttene, aktuelle brukermiljøer og Forskningsrådet.

  • Strategiske universitetsprogrammer (SUP) skal bidra til å støtte forskergrupper ved universitetene med å utvikle fagområder som vil være viktige for energi- og petroleumssektoren. Det tas også sikte på å utvikle miljøer som kan delta aktivt i internasjonalt forskningssamarbeid.

  • Strategiske nettverksprogrammer støtter forskningsgrupper ved universitetene og forskningsinstitutter som samarbeider om å utvikle kompetanse på prioriterte områder. Programmene skal ivareta grunnleggende aktiviteter som kan gi et bedre fundament for energi- og petroleumssektorens egne forskningsaktiviteter, samt for Forskningsrådets brukerstyrte forskning. Programmene utvikles i samarbeid mellom forskningsmiljøene, sentrale brukere av forskningsresultatene og Forskningsrådet.

Forskningsrådet er hovedansvarlig for å utvikle strategien knyttet til satsingen på de strategiske programmene.

Det overordnede målet for den strategiske forskningen er å oppnå faglig styrking av de enkelte instituttene og universitetene på relevante områder gjennom å bygge opp kompetanse, utdanne forskere og utvikle internasjonalt anerkjente miljøer. Dette skal føre til at den teknisk-industrielle universitets- og instituttsektoren utvikler et godt tilbud for næringslivet og andre brukere innen petroleums- og energisektoren.

Brukerstyrt forskning

Gjennom støtte til brukerstyrt forskning ønsker departementet å stimulere til økt verdiskaping og konkurransekraft i næringslivet, og til positive økonomiske ringvirkninger i samfunnet for øvrig. Det legges vekt på at brukernes prioriteringer og behov ivaretas. Brukerne, som best kjenner markedsbehovene og hvor mulighetene for suksess og vekst ligger, er dermed med på å sette premisser for forskningen. Støtten til prosjekter skal utløse og forsterke næringslivets egen satsing på forskning og utvikling. Støtten forutsetter forpliktende medvirkning fra brukerne. I petroleumssektoren dekker de private aktørene erfaringsmessig gjennomsnittlig 70-75 pst. av kostnadene for slike prosjekter.

Forskningsrådet foreslår konkrete og etterprøvbare resultatmål for prosjektene, noe som danner grunnlag for rapportering og evaluering i etterhånd. Flere brukerstyrte aktiviteter samfinansieres med andre departementer.

OEDs midler blir i hovedsak kanalisert til de næringsrettede programmene PETROMAKS, Olje og gass, og Energi, miljø, bygg og anlegg. Midlene blir deretter fordelt til brukerstyrte innovasjonsprosjekter som skal ha et verdiskapingsfokus og kompetanseprosjekter med brukermedvirkning med fokus på felt der næringslivet ser behov for å utvikle kompetanse i forskningsinstitutt eller universitet. OED gir også midler til samfunnsfaglige programmer.

Petroleumssektoren

OED har i samarbeid med næringen og Norges forskningsråd utarbeidet samarbeidsmodeller basert på «spleiselag» mellom myndigheter og industri. Det mest konkrete eksemplet på denne modellen er Demo 2000-programmet som er rettet mot kvalifisering og testing av ny petroleumsteknologi, men prinsippet om «spleiselag» har også vært førende for at olje- og gassnæringen, i samarbeid med OED og Norges forskningsråd, har etablert OG 21 (Olje og Gass i det 21. århundre - «En nasjonal teknologistrategi for økt verdiskaping og konkurransekraft i olje- og gassnæringen»).

Bakgrunnen for OG 21 er målet om en helhetlig og fokusert FoU-satsing innen petroleumsnæringen. Teknologistrategien dekker hele kjeden fra utdanning, rekruttering og grunnleggende forskning til anvendelse og kvalifisering av teknologi, og retter seg mot universitets- og høyskolesektoren, instituttene og næringslivet.

Erfaringene fra Demo 2000 og Olje- og gassprogrammet viser at offentlig medfinansiering er en viktig katalysator for økt FoU-innsats. Den offentlige finansieringsgraden i Demo 2000 er ca. 25 pst. En offentlig krone utløser med andre ord tre kroner fra private aktører. I det brukerstyrte Olje- og gassprogrammet er den offentlige finansieringsgraden ca. 30 pst. Den statlige medfinansieringen initierer forpliktende privat FoU-innsats fra næringen selv. En økning i bidraget fra det offentlige forventes således å medføre en betydelig økning av den samlede nasjonale forskningsinnsatsen.

Strategisk forskning

Den strategiske forskningen som OED kanaliserer midler til vil i 2004 være knyttet opp mot det nye programmet PETROMAKS, det nye European Science Foundation (ESF) programmet EUROMARGINS, strategiske instituttprogram (SIP) og strategiske universitetsprogram (SUP). Programmene har som mål å bygge opp kompetanse på strategisk viktige områder for petroleumssektoren. Oljeselskapene flytter fokus bort fra langsiktige mot mer kortsiktige operative oppgaver, noe som understreker behovet for å styrke den strategiske forskningen.

Det geofaglige rekrutteringsprogrammet PETROFORSK som har som hovedmål å bringe frem forskningsresultater som kan føre til bedre metoder for leting og økt utvinning, går ut i 2003. Det er derfor behov for å støtte tilsvarende aktiviteter innenfor det nye store tverrgående programmet PETROMAKS.

De norske petroleumsforekomstene ligger på den nordvest europeiske kontinentalsokkelmarginen. Norge deltar i det nye fem årige ESF programmet EUROMARGINS, som gjennom integrerte multinasjonale prosjekter vil kunne bidra til bedre letemodeller innen petroleumssektoren. Videre vil forskning rundt stabilitetsforhold på sokkelen være viktig i forhold til utbygging av nye installasjoner. Programmet bidrar til rekruttering av maringeologisk og -geofysisk personale med internasjonal erfaring til petroleumsindustrien.

Brukerstyrt forskning

OED vil kanalisere midler til brukerstyrt petroleumsforskning gjennom Olje- og gassprogrammet, det nye store tverrgående programmet PETROMAKS, PROOF-programmet og Petropolprogrammet.

Gjennom etableringen av det nye store tverrgående programmet PETROMAKS ønsker OED å kanalisere midler som skal utløse viktige prosjekter innen teknologistrategien for petroleumsnæringen. Etableringen av PETROMAKS vil omfatte en styrking både av den strategiske og den brukerstyrte forskningen da intensjonene i programmet er å dekke hele «verdikjeden» fra grunnforskning til anvendt forskning, på tvers av tidligere områdegrenser. Dette er i tråd med den nye organiseringen av Forskningsrådet.

For å få gjennomført FoU-prosjekter av mer langsiktig og samfunnsøkonomisk karakter er myndighetenes bidrag av avgjørende betydning. Økt offentlig medfinansiering av petroleumsforskningen skal ivareta den nødvendige langsiktighet og et samfunnsøkonomisk perspektiv, samt bidra til utdanning innen realfag generelt og petroleumsfag spesielt slik at rekrutteringsgrunnlaget til næringen sikres.

Med etableringen av PETROMAKS vil en sette i gang nye forskningsprosjekter med en betydelig økt innsats på temaene leting og økt utvinning. Det største verdiskapingspotensialet for Norge ligger i bedre utnyttelse av produserende felt og større tilgjengelighet til nye reserver. Leting og økt utvinning er nødvendig for å oppnå målsettingen om en langsiktig vekstbane for den norske kontinentalsokkel.

Sentrale forskningsoppgaver i PETROMAKS vil være:

  • Utvikling av metoder for stimulert utvinning, reservoarovervåking og -styring og boreteknologi samt nye prosesser, metoder og teknologi for avsetning av gass.

  • Utvikling av geofysiske målemetoder, lete- og reservoarmodeller og bedret forståelse av bassengdannelse.

Oppstarten av PETROMAKS og videreføring av Olje- og gassprogrammet skal bidra til at:

  • nye kompetanseprosjekt med brukermedvirkning (KMB) igangsettes

  • nye doktorgradsstipendiater igangsettes som integrert del av prosjektene

  • nye/forbedrede produkter/tjenester skal utvikles

  • nye bedrifter skal bli kunde til de brukerstyrte programmene

  • flere prosjekter skal oppnå Eureka status eller etablere annet formelt internasjonalt prosjektsamarbeid

  • flere SMBer skal delta blant prosjekter med oppstart i 2005

PROOF-programmet (Olje-Sjø) foreslås videreført i 2004. Programmet som ble startet opp 2002, er planlagt å gå over en seksårsperiode og skal bidra til å øke kunnskapen om langtidsvirkninger av utslipp til sjø fra petroleumssektoren. Programmet er basert på samfinansiering mellom myndigheter og petroleumsindustrien.

I Petropolprogrammet vil et viktig perspektiv i 2004 være forskning som bidrar til å videreutvikle den norske petroleumsklyngen og som skaper et kompetansegrunnlag for politikkutformingen. Det vil bli fokusert på utfordringer knyttet til overgangen fra høsting av grunnrente til verdiskaping basert på kompetanse. Forskningen på de fire hovedtemaene vil bli videreført, men med vekt på problemstillinger knyttet til gass, strukturendringer i petroleumssektoren, forholdene i petroleumsklyngen og utviklingen av leverandørindustrien.

Prosjektrettet teknologiutvikling i petroleumssektoren (Demo 2000)

Det foreslås avsatt 30 mill. kroner til Demo 2000-programmet i 2004. Midlene vil hovedsakelig bli benyttet til å sikre ferdigstillelse av pågående prosjekter. En rekke av prosjektene i programmet har frem til nå vært gjennom en kvalifiseringsfase frem mot prototypestadiet, og står nå foran en tyngre uttesting i forbindelse med konkrete anvendelser på kontinentalsokkelen. Denne delen av uttestingen er tradisjonelt mer kostnadskrevende enn forutgående teknologikvalifiseringsfaser.

Det åpnes også for at noen nye, fremtidsrettede prosjekter kan igangsettes. Fastsettelse av prioriteringer og aktiviteter i forhold til ovennevnte ramme vil bli foretatt av styringsgruppen i Demo 2000.

Energi- og vassdragssektoren

Forskning for et rent og effektivt energisystem er viktig for å kunne utnytte og forvalte våre energiressurser for egen og fremtidige generasjoner. Slik forskning vil blant annet omfatte teknologier og løsninger knyttet til fornybare energikilder, miljøvennlige energibærere og optimal energibruk og teknologi som direkte bidrar til å redusere utslippene av CO2 og andre klimagasser. Videre er det behov for forskning som vurderer samfunnsmessige rammebetingelser og virkemidler i miljø- og energipolitikken.

Et godt samspill mellom forskningsmiljøer og bedrifter er viktig, slik at nye løsninger raskt kan tas i bruk. Nye løsninger innenfor produksjon og bruk av energi har et stort potensial for næringsutvikling - markedet for nye fornybare energikilder er et av de raskest voksende markedene internasjonalt.

RENERGI - Fremtidens rene energisystem

Energiforskningen vil fra og med 2004 bli organisert i ett stort program kalt RENERGI. Programmet vil ha stor faglig spennvidde og vil omfatte både strategisk grunnleggende forskning og kompetanseutvikling, anvendt forskning og teknologiutvikling, og forskning som underlag for politikkutforming. Aktivitetene i de pågående strategiske, brukerstyrte og samfunnsfaglige energiprogrammene vil bli videreført i RENERGI.

Programmet vil prioritere viktige langsiktige tema hvor nytten er stor for næringen og samfunnet generelt. Det legges vekt på å bygge opp kompetente og robuste FoU-miljøer som kan betjene næringsliv og forvaltning på en tilfredsstillende måte. Dette krever en bevisst satsing på rekrutteringstiltak innen alle aktiviteter. Viktige tema i programmet vil være:

  • Gasskraft med CO2-håndtering

  • Fornybare energikilder - energiproduksjon uten utslipp

  • Effektiv energibruk hos sluttbruker

  • Økt kunnskap om energisystemutfordringer

  • Hydrogen - produksjon, lagring og anvendelse

  • Bruk av naturgass til energiformål med vekt på småskala anvendelser

  • Økt kunnskap om utviklingen av samfunnsmessige rammebetingelser, myndighetenes virkemiddelbruk og energimarkedenes funksjonsmåter

  • Optimal ressursutnyttelse ved miljøriktig vannkraftproduksjon

  • Økt kunnskap om virkninger av klimaendringer i energisektoren.

Strategisk forskning

Det vil innenfor RENERGI-programmet bli prioritert forskning knyttet til strategiske institutt- og universitetsprogram, samt to strategiske nettverksprogrammer.

Energi for fremtiden (2000-2006) skal fokusere på forskningsoppgaver knyttet til bærekraftig systemtilpasning (systemutforming og sluttbrukerfokusering) og bærekraftig energitilgang (distribuert/lokal produksjon og sentral energi- og effekttilgang, herunder gasskraft og CO2-problematikk). Programmet disponerer også midler fra Forskningsfondet som er øremerket til forskning innen naturgass.

Katalyse og organisk syntetisk kjemi (2000-2006) skal gi økt kompetanse på foredling av naturgass og skal bidra til økt verdiskaping innen norsk kjemisk industri. Programmet retter seg mot katalytiske prosesser for foredling av naturgass til mer verdifulle kjemikalier som for eksempel metanol, drivstoffer og andre kjemikalier. En annen del av programmet, finansiert i sin helhet av Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD), belyser ulike temaer innen organisk syntetisk kjemi.

Den strategiske energiforskningen har som resultatmål å finansiere 23 doktorgradsstipendiater og 13 postdoktorstipendiater.

Brukerstyrt forskning

Det er en kontinuerlig utfordring for den brukerstyrte forskningen å dekke de kortsiktige kunnskapsbehov som endringer i energisektoren krever. Samtidig ønsker man å stimulere industri og næringsliv til samarbeid med forskningsmiljøer med en mer langsiktig horisont, både for fremtidig næringsutvikling og som grunnlag for et fremtidig energisystem karakterisert av energieffektivitet og miljøvennlig ressursforvaltning.

Hovedtyngden av den brukerstyrte forskningen innenfor RENERGI er samlet i programmet Energi, Miljø, Bygg og anlegg (EMBa). Programmet retter seg mot de utfordringer og muligheter som er knyttet til forvaltning og foredling av våre ressurser og vår infrastruktur på en miljømessig helhetlig måte. Programmets hovedmål er knyttet til å:

  • utnytte og foredle norske naturressurser og infrastruktur på en effektiv og miljøvennlig måte

  • stimulere forsknings- og teknologibasert næringsutvikling med høyt verdiskapingspotensiale

  • utvikle forsknings- og kompetansemiljøer som kan betjene energiforsyningen, næringsliv og myndigheter.

Sentrale utfordringer vil være knyttet til å få frem nye fornybare energikilder, øke bruken av naturgass, og utvikling på hydrogenområdet - både knyttet opp mot fornybare energikilder og med naturgass som kilde. Den gjeldende energisituasjonen ved årsskiftet 2002/2003 viser også at energisystemutfordringene står høyt på dagsorden, og er et prioritert område. Eksempelvis kan nevnes løsninger for bedre integrasjon av desentral energiproduksjon basert på nye fornybare energikilder og samspill mellom elektrisitet og varme.

Forskningsrådet skal samtidig i tett samarbeid med Enova SF og NVE bidra til en målrettet kompetanseoppbygging med sikte på å nå målsettingene innenfor energibruk, vindkraft, energifleksibilitet og innenlands bruk av gass på en mest mulig robust og kostnadseffektiv måte.

Den samfunnsfaglige forskningen innenfor RENERGI er organisert i programmet SAMSTEMT - Samfunnsfaglige studier av energi, miljø og teknologi (2001-2010). Programmet har som mål å gi økt kunnskap om rammebetingelser for en norsk politikk knyttet til produksjon, transport og bruk av energi i Norge og i et regionalt og globalt perspektiv, og om hvordan virkemidlene kan utformes best mulig. Det er et viktig mål å sikre en effektiv forvaltning av miljø- og naturressursene. Det er viktig at miljøhensyn integreres i energipolitikken og at det legges vekt på effektiv ressursbruk. Slik integrasjon er en betingelse for et helhetssyn på en bærekraftig utvikling på energiområdet, og kunnskap på dette området er fundamental som grunnlag for politikkutforming og for å øke kunnskapen hos aktørene.

Den brukerstyrte energiforskningen har som resultatmål:

  • Å finansiere minst 50 løpende doktorgrader

  • FoU-prosjekter som fører til minst 3 reelle nyetableringer

  • I minst 30 pst. av prosjektene skal internasjonalt samarbeid være en vesentlig dimensjon.

Utvikling av renseteknologi for gasskraftverk

Innenfor EMBa-programmet er det lagt opp til en særlig satsing på utvikling av renseteknologi for gasskraftverk. Regjeringen vil styrke arbeidet for at Norge og norske teknologimiljøer, i samarbeid med andre land, skal få en sterk posisjon i utvikling av teknologi som kan redusere CO2-utslippene fra kraftproduksjon. Utfordringene knyttet til gasskraft med CO2-håndtering har internasjonale dimensjoner av kompetansemessig, industriell, markedsmessig og miljøpolitisk karakter. Ved fokusering og oppbygging av nasjonal kompetanse og industriell aktivitet på området legges grunnlaget for en miljøvennlig og fremtidsrettet utnyttelse av våre gassressurser. Samtidig legger det grunnlaget for nye industrielle muligheter i et internasjonalt perspektiv. En forutsetning for å lykkes er at satsingen har fokus på nasjonale muligheter, har et langsiktig perspektiv og har et sterkt internasjonalt engasjement.

Hovedmål for satsingen er:

  • Utvikle kompetanse- og teknologigrunnlaget for gasskraft med CO2-håndtering.

  • Utvikle og demonstrere teknologi som kan bidra til betydelig reduksjon av de nasjonale klimagassutslipp.

  • Utvikle løsninger og teknologi for separasjon, transport og sikker deponering av CO2, herunder bruk av CO2 til økt oljeutvinning.

For 2004 foreslås det avsatt 50 mill. kroner til utvikling av renseteknologi for gasskraftverk over OEDs budsjett, en økning på 30 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Resultatrapport 2002

Petroleumssektoren

Strategisk forskning

Antall programmer og resultater av grunnleggende kompetanseoppbygging for 2002 var:

  • 1 nettverksprogram

  • 7 strategiske instituttprogram

  • 1 strategiske universitetsprogram

  • 25 doktorgrader

  • 13 postdocstipend

  • 18 publikasjoner i internasjonale tidsskrift m/referee

  • 26 konferansebidrag m/referee

Som et eksempel på forskningsresultat kan nevnes forskningsprosjektet «Norway from oil to gas age» hvor man har utarbeidet et instrument for å analysere oljeinnholdet i borekaks ved hjelp av sporingsstoffer. Sporingsstoffer brukes for å overvåke flømmingsprosesser i oljereservoarer. Det finnes ikke så mange av slike sporingsstoffer som tåler å brukes til reservoarovervåkning, det vil si som tåler høye temperaturer og trykk, varierende geologiske og kjemiske forhold over lang tid. Instrumentet er bærbart og analysen skal skje under boring for å hjelpe til å rettlede boreprosessen. Dette er en helt ny metodikk som har stort potensiale i oljeletingsvirksomhet over hele verden.

For nærmere informasjon om resultater fra de enkelte teknologiprogrammene vises til Forskningsrådets hjemmeside: www.forskningsradet.no/fag/nt/strategiske_program.html

Høsten 1991 ble Program for grunnleggende petroleumsforskning (PROPETRO) igangsatt for å styrke den langsiktige forskningen med relevans for petroleumssektoren. Programmet ble avsluttet i 1998 og hadde et totalbudsjett på 70 mill. kroner. Programmet var forløperen til det løpende programmet for grunnleggende petroleumsforskning, PETROFORSK. I alt har det blitt 49 doktorgrader fra PROPETRO. De to siste doktorgradene finansiert av programmet ble avlagt i 2002. Forskningen i programmet har gitt forskningsresultater som har vært viktige innenfor basseng- og reservoarkarakterisering, strømningsegenskaper i basseng og reservoar og økt utvinning. De fleste doktorandene har fått stillinger i forskningsinstitusjoner og industrien. Programmet finansierte i tillegg 20 postdoktorstipendiater og 20 gjesteforskere.

Brukerstyrt forskning

Strategiorganet OG 21 utarbeidet en revidert strategi for petroleumsforskning i 2002 som Forskningsrådet deltok aktivt i. Olje- og gassprogrammet er integrert med satsingen i OG 21, for å sikre en mer effektiv og helhetlig FoU innsats. Resultatmålene for Olje og gassprogrammet ble i all hovedsak nådd for 2002:

  • 31 doktorgrader, hvorav 10 avlagte

  • 13 nye produkter/systemer

  • 9 patenter

  • 7 nye kompetanseprosjekter

  • 4 internasjonale samarbeidsprosjekter

  • 2 SMB-foretak som kontraktspartner

Petropol programmet hadde åtte prosjekter i gang i 2002, hvorav to ble avsluttet i løpet av året. En doktorgradsstipendiat var knyttet til programmet i 2002. To av prosjektene har hatt fokus på Midtøsten. Dette har gitt kunnskap om et område som nå er i brennpunktet for norsk utenriks- og petroleumspolitikk. Petropol arrangerte en konferanse i samarbeid med Oljeindustriens landsforening (OLF) og Makt- og demokratiutredningen om olje- og gassvirksomhetens betydning for det norske samfunn.

I 2002 ble det startet opp ett nytt forskningsprogramm (PROOF) som har som formål å utvikle kunnskap om langtidseffekter av petroleumsvirksomhetens utslipp til sjø. Opprettelsen av forskningsprogrammet er et tiltak som vil bidra til å styrke beslutningsgrunnlaget for framtidig petroleumsvirksomhet på norsk sokkel. Resultater fra dette programmet vil blant annet gi departementet et grunnlag for å vurdere behovet for ytterligere tiltak for å øke kunnskapsgrunnlaget omkring dette temaet, eventuelt andre avbøtende tiltak. Prosjektene som ble tildelt midler i 2002 fokuserer på effekter i vannsøylen og spesielle forskningsbehov i Arktis.

Energi- og vassdragssektoren

Strategisk forskning

Antall programmer og resultater av grunnleggende kompetanseoppbygging for 2002 var:

  • 2 nettverksprogram

  • 4 strategiske instituttprogram

  • 27 doktorgrader

  • 11 postdoktorstipend

  • 44 publikasjoner i internasjonale tidsskrift med referee

  • 78 konferansebidrag med referee

Energi for fremtiden (2000-2006) har en prosjektportefølje på 16 prosjekter. I porteføljen er det fokusert på noen utvalgte elementer fra handlingsplanen, særlig innenfor hydrogen, lagring, dekarbonisering og hydrogenproduksjon fra naturgass, CO2-fri kraftproduksjon/gasseparasjon og solenergi. Innenfor noen av områdene er det gjort særlige fremskritt. Som eksempler kan nevnes membranutvikling rettet mot brenselceller og hydrider for hydrogenlagring. Det er blant annet lagt grunnlag for større prosjekter i EU og nasjonalt innenfor høytemperatur hydrogen separasjon.

Prosjektet «Energy for the future» er et paraplyprosjekt med bred faglig spredning. På slutten av 2002 ble det gjort en midtveisevaluering av programmet. Denne konkluderte med at prosjektene dekker opp alle fem delmålene i programmet, men ikke alle temaer som identifiseres i handlingsplanen. Det anbefales å fokusere mer i videreføringen. Programmets hjemmeside er www.program.forskningsradet.no/enerfram/.

Katalyse og organisk syntetisk kjemi (KOSK) (2000-2006) har en prosjektportefølje på 36 prosjekter. Midler fra OED gikk i sin helhet til katalyseprosjekter. Katalyseprosjektene er konsentrert på områdene fremstilling og bruk av syntesegass, fremstilling og videreforedling av olefiner og direkte konvertering av metan/lette alkaner. Det er gitt støtte til stipendiatstillinger ved universitetene og til ulike instituttprosjekter. Mange av prosjektene er nå kommet godt i gang. Programmets hjemmeside er www.program.forskningsradet.no/kosk/.

Brukerstyrt forskning

Innenfor energisektoren har forskningsmidlene gått til brukerstyrte innovasjonsprosjekter og kompetanseprosjekter i programmet Energi, Miljø, Bygg og anlegg (EMBa) og samfunnsfaglige prosjekter i SAMSTEMT-programmet. Det har vært særlig fokus på å styrke kompetansen innenfor områder som man ser vil få stor betydning, men hvor det fortsatt er store uløste utfordringer. To eksempler på sentrale temaer er hydrogen og renseteknologi.

Resultatmålene som ble satt for 2002 er jevnt over godt oppfylt. Antall nye produkter, tjenester og prosesser ligger høyt. Dette viser at prosjektene er resultatorienterte, og gir gode muligheter for at forskningen får frem løsninger som kan komme til anvendelse. Måltallet om stipendiater er også oppnådd. Dette synliggjør den store utdannings- og kompetanseutviklingskomponenten som ligger i prosjektene. Det har vært noe mer problematisk å finne nye doktorgradskandidater. De konkrete resultatene som ble oppnådd gjennom prosjektene i 2002 var:

  • 72 doktorgrader, hvorav 8 avlagte

  • 108 SMB-foretak har deltatt

  • 5 nye prosjektdeltakere (kunder) har deltatt

  • 1 ny bedrift/foretak er etablert basert på FoU-resultater

  • 62 nye eller forbedrede produkter/prosesser/tjenester er blitt utviklet

  • 13 nye patenter er registrert, hvorav 8 innenfor nye fornybare

  • 8 EU-prosjekter har mottatt delfinansiering

EMBa har hatt stor pågang av søknader til programmet. Programmet hadde i 2002 en portefølje på nesten 200 prosjekter. Det har vært økt fokusering på temaene energi i bygninger og energibruk. Videre er det blitt satt i gang og gjennomført en første runde med samfinansiering av prosjekter mellom EMBa og SAMSTEMT, der intensjonen er å ta opp tverrfaglige problemstillinger som ligger i grenseflaten mellom teknologi og samfunnsforskning.

Det legges stor vekt på næringsutvikling knyttet til nye energiteknologier. Innenfor varmepumper er det under etablering to bedrifter som skal kommersialisere hvert sitt varmepumpekonsept. Innenfor vindkraftområdet har programmet bidratt til å etablere et bredt industrisamarbeid. Bevisst satsing på oppbygging av kompetanse innenfor solcellesilisium har brakt Norge inn i den øverste internasjonale forskerklassen. Dette har også bidratt til å styrke en gryende norsk industri på solcelleområdet.

Innenfor den delen av EMBa som er rettet mot utvikling av renseteknologi for gasskraftverk, ble det i 2002 etablert flere nye forskningsprosjekter som del av det langsiktige kompetansegrunnlaget. De eksisterende satsingene innenfor renseteknologi for CO2 og nye energiteknologier basert på naturgass med CO2-fangst ble styrket. Sentrale temaer er membranseparasjon, hydrogen- og oksygenanriket forbrenning, nye kraftprosesser og brenselceller. Det er også etablert forskningsprosjekter innenfor lagring av CO2 i geologiske formasjoner med spesiell vekt på å bedre forståelsen av den langsiktige utviklingen av CO2 i lagringsformasjonen og bruk av CO2 til økt oljeutvinning.

EMBa-programmets hjemmeside er www.program.forskningsradet.no/emba/.

I SAMSTEMT-programmet har man en portefølje på totalt 20 prosjekter med til sammen syv stipendiater. I programmet er det forsket på utforming, samspill og effekter av virkemidler i energipolitikken, og da særlig på «grønne sertifikater». Andre sentrale problemstillinger går på regionale kraftmarkedsmodeller, håndhevelsesmekanismene og effekten av Kyotoprotokollen, effekten av å tildele gratis utslippskvoter, lokal klima- og energiplanlegging, samt klimaavtaler og teknologisk utvikling. Programmets hjemmeside er www.program.forskningsradet.no/samstemt/.

Post 70 Internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak, kan overføres

(i 1 000 kr)

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

Nordisk energiforskning

6 327

6 336

6 700

IEA-prosjekter

1 700

2 700

2 700

ETAP

41

164

Sum post 70

8 068

9 200

9 400

Deltakelse i internasjonalt FoU-samarbeid på energiområdet har høy prioritet og er et viktig supplement til den nasjonale forskningen. Samarbeid på tvers av landegrenser er avgjørende, ikke bare for å kunne holde et høyt faglig nivå blant norske forskningsmiljøer, men også av strategiske grunner for å etablere kontakter og allianser med andre land. Deltakelse i internasjonale prosjekter er kompetanseoppbyggende og gir både faglig og økonomisk drahjelp til å løse sentrale forskningsoppgaver. Samtidig er internasjonalt samarbeid også et utstillingsvindu for norske teknologi- og kunnskapsleverandører. På energiområdet deltar Norge i første rekke i samarbeidsaktiviteter innenfor EU, IEA og på nordisk nivå. Over Olje- og energidepartementets budsjett for 2004 dekkes støtte til Nordisk energiforskning, samt til enkeltprogrammer innenfor IEA.

ETAP inngår fra og med 2004 i EUs nye rammeprogram Intelligent Energy - Europe. Programmet er en oppfølging og utvidelse av rammeprogrammet for energi, hvor Norge har deltatt i delprogrammene SAVE (energibruk) og ALTENER (fornybar energi), jf. omtale under programkategori 18.20 (kap. 1825, post 21 Spesielle driftsutgifter).

Budsjettforslag 2004

For 2004 foreslås det bevilget totalt 9,4 mill. kroner til internasjonale samarbeids- og utviklingstiltak, en økning på 0,2 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Økningen har sammenheng med at den norske andelen av Nordisk energiforskning sitt budsjett har økt.

Nordisk energiforskning

Nordisk energiforskning ble etablert som en nordisk institusjon under Nordisk Ministerråd i 2000, og tok som sin hovedaktivitet opp i seg virksomheten i det tidligere Nordisk energiforskningsprogram. Institusjonens formål er å fremme og videreføre det nordiske samarbeidet på energiforskningsområdet. Den skal styrke de nasjonale energiforskningsprogrammene og institusjonene i Norden, og bidra til en felles strategi for forskning og utvikling på de deler av energiområdet som er av felles nordisk interesse. Institusjonen forestår også strategiarbeid og rådgivning i forhold til prosjekter i Nordisk Ministerråd. Institusjonen samfinansieres av de nordiske landene med 27,5 mill. kroner årlig etter en fastsatt fordelingsnøkkel.

I den nye virksomhetsperioden (2003-2006) er det lagt opp til at Nordisk energiforskning skal få økt fleksibilitet, blant annet ved å introdusere flere mulige instrumenter for å støtte energiforskning. De tematiske forskningsaktivitetene som det vil bli arbeidet med skal støtte opp under kjerneområder som er utpekt av energiministrene som hovedsatsningene i det nordiske energisamarbeidet, det nordiske elsamarbeidet, klimaspørsmål og regionalt samarbeid. Ut i fra dette er det blitt valgt ut fem tematiske områder:

  • integrasjon av energimarkedet

  • fornybare energikilder

  • energieffektivitet

  • hydrogensamfunnet

  • konsekvenser av klimaendringer på energiområdet.

Mål og strategier

Nordisk energiforskning skal bidra til å oppfylle kunnskapsbaserte forutsetninger for en kostnadseffektiv reduksjon av energiforbruket og utvikling av nye fornybare energikilder og miljøvennlig energiteknologi. Dette skal skje gjennom å styrke grunnkompetansen ved universiteter, høyskoler og andre forskningsinstitusjoner, og gjennom å skape velfungerende forskernettverk mellom de nordiske landene, mellom forskning og næringsliv og med regionale aktører. Det er også et mål å øke nordiske forskningsmiljøers internasjonale konkurransekraft, samt å øke interaksjonen med Nordens nærområder, det vil si Østersjøregionen og enkelte arktiske områder.

Tildeling av stipendier og lønnsbidrag til forskerstudenter og forskere, samt å bygge aktive nordiske kunnskapsnettverk mellom forskere og ressurspersoner innen de utvalgte innsatsområdene, står sentralt.

Resultatrapport 2002

Forskningsprogrammer for perioden 1999-2002 ble avsluttet med gode og dokumenterte resultater. Fullstendig sluttrapport fra disse programmene finnes på www.nefp.info. Til sammen har det i 2002 vært involvert 82 stipendiater og 12 seniorforskere innenfor de ulike fagprogrammene. 17 av de involverte var norske, hvorav 12 var stipendiater og 5 seniorforskere. Aktivitene rettet mot Nordens nærområder ble ytterligere styrket. Det ble gjennomført kontaktmøter og informasjonsseminarer med kolleger fra nærområdene, og 22 doktorstipendiater fra Baltikum/Russland har vært engasjert i programmene. Vinteren 2002 ble den første «Call for proposals» i NEFPs regi gjennomført. Basert på denne ble det etablert ny prosjektportefølje på 16 prosjekter for perioden 2003-2006. Prosjektene dekker alle de fem tematiske områdene i NEFP og har bred deltakelse fra alle de nordiske landene.

IEA-prosjekter

Eneregiinformasjonsutveksling

Norge deltar i IEAs flernasjonale informasjonsprogram Energy Technology Data Exchange (ETDE). Programmet er konsentrert omkring oppbygging av en felles, internasjonal energidatabase.

De norske forpliktelsene ivaretas av Institutt for energiteknikk (IFE) som innhenter relevant informasjon på energiområdet og formidler denne videre til energidatabasen. Databasen er tilgjengelig via Internett. IFE er norsk administrator og tildeler brukernavn og passord. Markedsføring av denne basen og den potensielle nytte norske brukere kan ha av ETDE vil fortsatt være viktig i tiden fremover.

For 2004 er det satt av 1,7 mill. kroner til ETDE. Dette er en videreføring i forhold til 2003.

Resultatrapport 2002

IFE fortsatte i 2002 overvåking av norsk energilitteratur og utarbeidet og la inn emnemessige og bibliografiske beskrivelser til ETDE. Det ble til sammen lagt inn 675 dokumenter til den internasjonale energidatabasen.

Energy technology persepective project (ETP)

I forbindelse med Norges oppfølging av internasjonal teknologi og FoU-samarbeid og analyse innen olje- og gass innen rammen av IEA og beslektede internasjonale aktiviteter, foreslås det avsatt 1 mill. kroner til dette formålet i 2004.

Resultatrapport 2002

De internasjonale samarbeidsaktivitetene innen FoU og langsiktig bærekraft for fossile brensler gjennom IEAs Zero Emission Technology initiativ ble utviklet videre under IEAs Working Party for Fossil Fuels i 2002. Tallunderlag fra ETP-prosjektet ble lagt til grunn for beskrivelse av alternative utviklingstrekk i IEAs World Energy Outlook for 2002. Forberedelser til et globalt dialogarbeid for å se på de langsiktige utviklingstrekkene i verdens gassforsyning som følge av teknologisk utvikling ble igangsatt under olje- og gassgruppen.

Rammene for et bilateralt samarbeid med USA innen CO2 og hydrogen fra fossile brensler ble nærmere konkretisert på bakgrunn av en anmodning fra det amerikanske energidepartementet om et samarbeid innen energiteknologi og FoU.

Programkategori 18.60 Statsforetak

Statnett SF har systemansvaret i det norske kraftsystemet, det vil blant annet si å sørge for at det er balanse mellom produksjon og forbruk i det norske kraftsystemet. Statnett SF har ansvaret for en samfunnsøkonomisk rasjonell drift og utvikling av landets sentrale overføringsnett for kraft. Foretaket skal alene eller sammen med andre planlegge og prosjektere, bygge, eie og drive overføringsanlegg og utenlandsforbindelser.

Statnett SF skal for øvrig drives etter forretningsmessige prinsipper og gi best mulig avkastning på den statlige innskuddskapitalen innenfor de rammer foretakene er pålagt.

Foretakets hovedvirksomhet er drift av egne overføringsanlegg. Statnett SF er underlagt Norges vassdrags- og energidirektoratets monopolkontroll.

Statsforetaket Enova som forvalter Energifondet er omtalt under kap. 1825 Omlegging av energibruk og energiproduksjon.

Kap. 4860 Statsforetak under Olje og energidepartementet

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

70

Garantiprovisjon, Statnett SF

18 197

30 000

11 900

90

Avdrag, Statnett SF

400 200

Sum kap. 4860

418 397

30 000

11 900

Vedrørende 2003

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2003 ble post 70 Garantiprovisjon, Statnett SF redusert med 16,7 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 65 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003).

Post 70 Garantiprovisjon, Statnett SF

Ved behandling av St.prp. nr. 63 (2001-2002) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2002, ble det vedtatt innført en garantipremie for statsforetakenes langsiktige låneopptak. Ordningen med garantipremie må ses i sammenheng med endringene i statsforetaksloven som trådte i kraft 1. januar 2003, jf. Ot.prp. nr. 13 og Innst. O. nr. 45 (2002-2003). I endringslovens overgangsregler er det vedtatt at staten opprettholder sitt garantiansvar for forpliktelser pådratt før 1. januar 2003, og at statsforetakene skal betale en årlig provisjon for de fordeler de statsgaranterte lånene gir. Det vises også til Regjeringens forslag om at statens garantiansvar skal begrenses til konkrete låneavtaler, og forpliktelser knyttet til disse, tatt opp før 1. januar 2003, jf. Ot.prp. nr. 101 (2002-2003).

Som en foreløpig ordning fra 1. juli 2002 ble det gitt et påslag på 0,6 pst. på eksisterende låneportefølje og på nye lån med løpetid inntil 7 år. På nye lån med løpetid over 7 år ble det innført en garantipremie på 1 pst.

I revidert budsjett for 2003 vedtok Stortinget å endre systemet for beregning av garantipremie gjeldende fra 1. januar 2003, jf. St.prp. nr. 65 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003). Garantipremien vil nå bli beregnet for hvert enkelt låneopptak foretatt før 1. januar 2003, slik at premien tilsvarer den fordelen selskapet har av at gjelden er underlagt statsgaranti i henhold til statsforetaksloven. Dette medfører at premien beregnes markedsmessig ut fra hva de enkelte lånene ville ha kostet selskapet dersom gjelden ikke var underlagt statsgaranti på de tidspunkt lånene ble tatt opp. Fordelen som ble oppnådd for hvert enkelt lån er beregnet av en uavhengig rådgiver og viser store individuelle forskjeller alt etter tidspunktet for låneopptak og løpetiden for det enkelte lån. For Statnetts lånemasse pr. 1. januar 2003 ble den gjennomsnittlige fordelen beregnet til 0,2 pst. For å kompensere for en viss usikkerhet i bergningen ble garantipremien for det enkelte lån satt 10 pst. høyere enn beregningsresultatet. Det øker den gjennomsnittlige garantipremien pr. 1. januar 2003 til 0,22 pst.

Statnett hadde pr. 1. januar 2003 lån med statsgaranti på til sammen 6 140 mill. kroner. Departementet anslår at foretakets lån med statsgaranti vil utgjøre om lag 4 400 mill. kroner pr. 1. januar 2004 og om lag 3 700 mill. kroner pr. 1. januar 2005.

På bakgrunn av forventet utvikling i lånemassen og fastsatt garantipremie pr. lån, anslår departementet garantiprovisjonen for Statnett SF i 2004 til 11,9 mill. kroner, en reduksjon på 18,1 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Det er en viss usikkerhet i anslaget da garantiprovisjonen vil avhenge av forfallsstrukturen til Statnetts statsgaranterte lån.

Endelig garantiprovisjon for 2004 fastsettes i desember 2004 basert på faktisk utvikling i foretakets lånemasse med statsgaranti.

Kap. 5608 Renter av lån til statsforetak under Olje- og energidepartementet

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

80

Renter, Statnett SF

84 978

52 000

48 500

Sum kap. 608

84 978

52 000

48 500

Vedrørende 2003

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2003 ble post 80 Renter, Statnett SF redusert med 3,5 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 65 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003).

Post 80 Renter, Statnett SF

Renteinntektene fra Statnett SF anslås til 48,5 mill. kroner i 2004. Rentene er knyttet til foretakets serielån med en saldo på 800,4 mill. kroner pr. 1. januar 2004. Eventuell førtidig nedbetaling av lånet vil medføre lavere renteinnbetaling enn forutsatt.

Kap. 5680 Utbytte fra statsforetak under Olje- og energidepartementet

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

80

Utbytte, Statnett SF

240 000

450 000

450 000

Sum kap. 5680

240 000

450 000

450 000

Vedrørende 2003

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2003 ble post 80 redusert med 49,5 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 65 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003).

Post 80 Utbytte, Statnett SF

Statnetts utbyttepolitikk ble for regnskapsårene 1999 til 2002 fastsatt til 50 pst. av konsernets resultat etter skatt, jf. St.prp. nr. 1 (1999-2000). Regjeringen vil ikke foreslå ny langsiktig utbyttepolitikk for Statnett SF på dette tidspunkt. For regnskapsåret 2003 foreslås det at utbyttet fra Statnett SF settes til 90 pst. av konsernets resultat etter skatt.

Utbytte for Statnett SF for regnskapsåret 2003 som utbetales i 2004 vil da utgjøre 450 mill. kroner, basert på siste resultatanslag. Det er betydelig usikkerhet knyttet til anslaget. Endelig vedtak om utbytte fastsettes i foretaksmøte våren 2004 basert på faktisk resultat for 2003. Eventuelle endringer av utbyttet vil bli presentert i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2004.

Det er ikke fastsatt avkastningskrav for Statnett SF. Det innhentes heller ikke eksterne verdivurderinger av foretaket. Reguleringsregimet for nettselskaper er basert på et normalt avkastingskrav med regler for maksimal og minimal avkastning, fastsatt av Norges vassdrags- og energidirektorat. Som en konsekvens av dette reguleringsregimet, vil den reelle verdien av Statnett SF ligge nær opptil den bokførte.

Konsernet omfatter foruten morselskapet Statnett SF det heleide datterselskapet Statnett Transport AS, samt Statnett Skagerrak AS som er et heleid selskap under Statnett Transport AS. Det heleide datterselskapet Statnett Forsikring AS inngår ikke i konsernregnskapet da selskapets drift er vesentlig forskjellig fra resten av konsernet. Videre inngår Statnetts andel av de felles kontrollerte virksomhetene Nord Pool ASA, Nord Pool Clearing ASA, EuroKabel AS og Nord Pool Consulting ASA, hvor morselskapet direkte eller indirekte har 50 pst. eierandel.

Statnetts direkte og indirekte eierandel i Nord Pool Spot AS er fra 1. juli 2002 på 30 pst. Nord Pool Spot AS eies nå av de systemansvarlige nettselskapene i de fire nordiske landene og av Nord Pool ASA med 20 pst. hver. I tillegg har Statnett, gjennom sitt eierskap i Nord Pool ASA, en indirekte eierandel i Nord Pool Spot AS på 10 pst.

Statnett Entreprenør AS ble solgt til finske Eltel Networks i april 2003. Salget av Statnett Entreprenør vil ikke endre Statnetts pålagte oppgaver med å ivareta beredskapen i kraftsystemet og vedlikeholdet av sentralnettet.

Resultat 2002

Konsernet hadde et resultat etter skatt på 445 mill. kroner i 2002 mot 341 mill. kroner i 2001. Av foretakets resultat er 400,5 mill. kroner utbetalt i utbytte, tilsvarende om lag 90 pst. av resultatet etter skatt, jf. Stortingets vedtak av 20. juni 2003. Driftsinntektene i 2002 var på 9 435 mill. kroner mot 15 274 mill. kroner i 2001. Driftsresultatet var 922 mill. kroner i 2002 mot 937 mill. kroner i 2001.

Resultatforbedringen kan blant annet ses i sammenheng med at konkursen av Enitel ASA ga et regnskapsmessig tap på 197 mill. kroner i 2001. Videre har kostnadseffektivisering og Nord Pool ASA bidratt positivt til resultatet. Den store endringen i driftsinntekter fra 2001 skyldes at Statnett SFs eierandel i Nord Pool Spot AS ble redusert fra 1. juli 2002. Andelen av inntektene og utgiftene fra Nord Pool Spots kraftkjøp og kraftsalg i Statnetts regnskap ble derfor redusert tilsvarende.

Statnett SF oppnådde for 2002 en regnskapsmessig egenkapitalavkastning på 9,6 pst. etter skatt, og den bokførte egenkapitalandelen var på 36,3 pst. pr. 31. desember 2002. De tilsvarende tallene for konsernet var 10 pst. og 36,9 pst.

Resultat 1. tertial 2003

Konsernet hadde pr. 1. tertial 2003 et resultat etter skatt på 192 mill. kroner, og et driftsresultat på 354 mill. kroner. For 1. tertial 2002 var resultatet etter skatt og driftsresultatet henholdsvis 175 og 352 mill. kroner. Konsernet hadde en omsetning på 2 321 mill. kroner pr. 1. tertial 2003 mot 4 995 mill. kroner på samme tid i 2002. Endringen skyldes i hovedsak at Statnett SFs eierandel i Nord Pool Spot ble redusert fra 1. juli 2002.

Resultatendringen er hovedsakelig relatert til økte kostnader for transporttap og lavere kostnader til systemtjenester. Transporttapet har økt som følge av høyere kraftpriser og økte energitap fordi ledningsnettet blir utnyttet sterkere. Kostnader knyttet til systemtjenester har vært lavere da det ikke har vært så store behov for spesialreguleringer.

I tillegg kommer realisering av tidligere konserninterne gevinster etter at Statnett Entreprenør AS ble solgt 10. april 2003. Selskapet inngår i konsernregnskapet til og med 31. mars 2003. Statnetts andel av resultatet fra Nord Pool gruppen var noe lavere enn forventet grunnet lavere omsatt volum både i det finansielle markedet og clearing av finansielle kontrakter.

Tabell 4.8 Nøkkeltall for Statnett konsern

(i mill. kroner)

2001

1. tertial 2002

2002

1. tertial 2003

Driftsinntekter

15 274

4 955

9 435

2 321

Driftsresultat

937

352

922

354

Resultat etter skatt

341

175

445

192

Utbytte til OED

240

400,5

Bokført egenkapitalandel

36,3 pst.

38,6 pst.

36,9 pst.

38,2 pst.

Programkategori 18.70 Petroleumsvirksomheten

Programkategorien omfatter utgifter og inntekter i forbindelse med Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (SDØE), Statoil ASA og disponering av innretninger på kontinentalsokkelen. Finansdepartementet vil fremme en odelstingsproposisjon om endring av petroleumsfondsloven hvor det foreslås at tilskudd til drift av Petoro AS holdes utenfor netto kontantstrømmen fra petroleumsvirksomheten. I tråd med dette er bevilgningen til Petoro AS fra og med 2004 flyttet til programkategori 18.10 Petroleumsforvaltning, kap. 1815 Petoro AS.

Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE)

Status på området

SDØE ble opprettet med virkning fra 1. januar 1985, ved at de fleste av Statoils utvinningstillatelser på norsk kontinentalsokkel ble delt i en direkte økonomisk del til staten (SDØE) og en økonomisk del til Statoil. SDØE-ordningen er et feltspesifikt virkemiddel ved at andelen blir tilpasset lønnsomheten og ressurspotensialet i den enkelte utvinningstillatelse

Ordningen innebærer at en fastsatt andel av inntekter, kostnader og investeringer knyttet til de enkelte utvinningstillatelser og felt på kontinentalsokkelen samt tilknyttede anlegg kanaliseres over statsbudsjettet. Det har siden etableringen blitt fastsatt SDØE-andeler ved tildeling av de fleste utvinningstillatelser frem til 17. konsesjonsrunde. Staten har beholdt en mindre SDØE-andel ved tildeling etter hvert som norsk sokkel har modnet.

I 2001 og 2002 solgte staten 21,5 pst. av SDØE-porteføljen til Statoil ASA, Norsk Hydro, Paladin, Pelican, Shell, TotalFinaElf, Conoco, Gaz de France, Idemitsu og Marathon.

SDØEs produksjon og reserver

SDØEs produksjon av olje i 2002 var 354 mill. fat. Justert for nedsalg av 21,5 pst. av porteføljen innebærer det en reduksjon fra 416 mill. fat i 2001. Gassproduksjon i 2002 var 21 mrd. Sm3 mot 21,1 mrd. Sm3 i 2001. NGL- og kondensatproduksjonen var 2,5 mill. tonn i 2002.

SDØEs olje- og gassreserver estimeres i henhold til Oljedirektoratets definisjon av forventningsverdier. SDØEs forventede oljereserver (inkl. våtgass) var ved utgangen av år 2002 om lag 457 mill. Sm3, en reduksjon på 79 mill. Sm3 i forhold til begynnelsen av året. SDØEs forventede gassreserver var 891 mrd. Sm3ved utgangen av 2002, en reduksjon på 62 mrd. Sm3. En Sm3 olje tilsvarer 6,29 fat, mens 1 000 Sm3 gass tilsvarer 6,29 fat oljeekvivalenter.

Tabell 4.9 SDØEs olje- og gassreserver pr. 31. desember 2002

Forventede reserver1

Olje2 (mill. Sm3)

Gass (mrd. Sm3)

Ved inngangen til 2002

536

953

Justering av tidligere anslag

25

-21

Utvidelser og funn

4

2

Forbedret utvinning

5

0

Salg av reserver

-57

-22

Produksjon

-56

-21

Ved utgangen av 2002 (31.12.2002)

457

891

1 Forventede reserver representerer forventningsverdier i henhold til ressursklasse 1-3 i Oljedirektoratets ressursklassifiseringssystem. Reserver i produksjon, reserver med godkjent plan for utbygging og drift og reserver som rettighetshaverne har besluttet å utvinne.

Inkludert våtgass (NGL).

Oljepris

Ved utarbeidelsen av statsbudsjettet for 2003 la en til grunn en gjennomsnittlig oljepris på kr 180 pr. fat. I revidert budsjett 2003 ble det lagt til grunn en pris på kr 190 pr. fat, jf. St.prp. nr. 65 (2002-2003) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet for 2003 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003). I budsjettforslaget for 2004 er det lagt til grunn en gjennomsnittlig oljepris på kr 170 pr. fat. Det understrekes at den fremtidige utviklingen i oljeprisen er usikker.

Tabell 4.10 Gjennomsnittlig realisert oljepris for SDØE i 2000-2002, samt prisforutsetninger for 2003 og 2004

2000

2001

2002

20031

20042

Oljepris i løpende kroner pr. fat

250

250

196

190

170

1 Revidert budsjett 2003, jf. St.prp. nr. 65 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003).

2 Budsjettforslag for 2004.

Tabell 4.11 Kapitalbalansen for SDØE (i mill. kroner)

2000

2001

2002

20031

20042

Anleggskapital pr. 31. desember

151 341

125 239

117 010

117 910

121 610

1 Revidert budsjett 2003, jf. St.prp. nr. 65 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003).

2 Budsjettforslag for 2004.

Langsiktige mål og strategier

Det langsiktige målet for forvaltningen av SDØE-porteføljen er å oppnå høyest mulig inntekter til staten. SDØE, kombinert med skatte- og avgiftssystemet, er et velegnet virkemiddel for å sikre staten en høy andel av verdiskapingen på norsk kontinentalsokkel. Gjennom SDØE kan en tilpasse statens andel av petroleumsrenten til det enkelte felt. I konsesjonstildelinger vurderes direkte statlig deltakelse gjennom SDØE i forhold til lønnsomheten og ressurspotensialet i den enkelte utvinningstillatelse.

Resultatmål

Ved at SDØE har et engasjement i et betydelig utvalg felt og utvinningstillatelser på kontinentalsokkelen, vil lønnsomheten i stor grad samsvare med lønnsomheten på norsk kontinentalsokkel generelt. Det er derfor ikke fastsatt konkrete resultatmål for SDØE.

Tabell 4.12 SDØEs kontantstrøm (i mill. kroner)

2002

20031

20042

Innbetalinger3

100 220

98 300

95 300

Utbetalinger4

34 961

38 781

41 200

Netto kontantstrøm

65 259

59 519

54 100

1 Revidert budsjett 2003, jf. St.prp. nr. 65 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003).

2 Budsjettforslag 2004.

3 Innbetalinger = driftsinntekter + overføring fra Statens petroleumsforsikringsfond + renter på mellomregnskapet + pro et contra-oppgjør. Det beregnes ikke anslag for overføringer fra Statens petroleumsforsikringsfond eller innbetalinger i forbindelse med pro et contra-oppgjør for 2003 og 2004.

4 Utbetalinger = driftsutgifter + lete- og feltutviklingsutgifter + fjerningsutgifter + investeringer + overføring til Statens petroleumsforsikringsfond + pro et contra-oppgjør. Det beregnes ikke anslag for utbetalinger i forbindelse med pro et contra-oppgjør for 2004.

SDØEs netto kontantstrøm i 2002 var 65,3 mrd. kroner. I 2003 forventes en netto kontantstrøm på om lag 59,5 mrd. kroner, og i 2004 budsjetteres det med en netto kontantstrøm på om lag 54,1 mrd. kroner.

Fullmakter

Fullmakten knyttet til forenklet myndighetsbehandling ved mindre utbyggingssaker på norsk kontinentalsokkel, foreslås videreført i budsjettet for 2004, jf. Forslag til vedtak VII. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 1 (1992-1993) og St.prp. nr. 1 (2000-2001) for nærmere omtale og regler for forenklet myndighetsbehandling.

Fullmakten til å godkjenne overføring av eiendomsrett mot bruksrett, foreslås videreført i budsjettet for 2004, jf. Forslag til vedtak VIII. Det vises for øvrig til St.prp. nr. 1 (1992-1993) for nærmere omtale av fullmakten.

Fullmakten til overdragelse av andeler i utvinningstillatelser, foreslås videreført i budsjettet for 2004, jf. Forslag til vedtak IX. Det vises til St.prp. nr. 1 (1994-1995) og St.prp. nr. 50 (1995-1996) for nærmere omtale og retningslinjer for overdragelse av SDØE-andeler.

I forbindelse med nysalderingen, vil det hvert år bli gitt en samlet orientering til Stortinget om bruken av disse fullmaktene.

Kap. 2440 Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (jf. kap. 5440)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

22

Fjerningsutgifter , overslagsbevilgning

86 578

30 000

25

Pro et contra-oppgjør

1 977 575

30

Investeringer

12 807 833

15 100 000

19 700 000

50

Overføring til Statens petroleumsforsikringsfond

905 000

700 000

1 300 000

Sum kap. 2440

15 776 986

15 830 000

21 000 000

Vedrørende 2003

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2003 ble bevilgningen under post 22 Fjerningsutgifter redusert med 10 mill. kroner. Bevilgningen under post 30 Investeringer ble økt med 3 300 mill. kroner. Videre ble post 50 Overføring til Statens petroleumsforsikringsfond økt med 180 mill. kroner. Det ble bevilget 180 mill. kroner under en ny post 25 Pro et contra-oppgjør, jf. St.prp. nr. 65 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003).

Post 25 Pro et contra-oppgjør

Avtalene som er inngått med Statoil, Norsk Hydro og andre selskaper i 2001 og 2002 angående salg av om lag 21,5 pst. av SDØE-andelene, åpner opp for at revisjon kan gjennomføres innen to år etter overdragelse.

Det budsjetteres ikke med utgifter i forbindelse med pro et contra-oppgjør i etterkant av salgene for 2004. Fullmakten til å utgiftsføre og inntektsføre uten bevilgning pro et contra-oppgjør i forbindelse med salg av SDØE-andeler foreslås imidlertid videreført i budsjettet for 2004, jf. Forslag til vedtak IV.

Post 30 Investeringer

(i 1 000 kr)

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

Prosjekt vedtatt utbygd

12 807 833

14 700 000

17 400 000

Prosjekt under vurdering

400 000

2 300 000

Sum investering

12 807 833

15 100 000

19 700 000

SDØEs andel av investeringene på sokkelen forventes for 2004 å bli 19 700 mill. kroner. Av dette anslaget utgjør prosjekter som er besluttet utbygd om lag 17 400 mill. kroner og prosjekter under vurdering om lag 2 300 mill. kroner. Totalt er dette en økning på 4 600 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Økningen skyldes blant annet at operatør for Snøhvitprosjektet, etter en grundig gjennomgang av tidsfordelingen av investeringene, har endret fasingen av investeringene. Albatross er for eksempel fremskjøvet fra fase 2 til fase 1. De totale investeringene er ikke endret i forhold til revidert budsjett 2003. I tillegg er boreplan for Draugen endret. Ormen Lange-prosjektet har modnet, og anslaget på investeringer er økt. De største prosjektene, vedtatt utbygd, med hensyn til investeringsmidler i 2004 er Snøhvit, Gassled, Troll gass, Heidrun og Kristin.

Post 50 Overføring til Statens petroleumsforsikringsfond

Overføringer til Statens petroleumsforsikringsfond anslås til 1 300 mill. kroner for 2004, en økning på 600 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Overføringen gjenspeiler hva SDØE alternativt måtte ha betalt i forsikringspremier i det private forsikringsmarked. Økningen av anslaget er et resultat av en markant tilstramming i forsikringsmarkedet, som har ført til økte priser.

Kap. 5440 Statens direkte økonomiske engasjement i petroleumsvirksomheten (jf. kap. 2440)

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

01

Pro et contra-oppgjør

347 881

24

Driftsresultat

60 225 626

54 800 000

52 400 000

30

Avskrivninger

14 571 337

16 000 000

15 900 000

50

Overføring fra Statens petroleumsforsikringsfond

284 885

80

Renter av statens kapital

6 362 820

6 500 000

6 800 000

Sum kap. 5440

81 792 549

77 300 000

75 100 000

Vedrørende 2003

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2003 er post 24 Driftsresultat økt med 500 mill. kroner til 55 300 mill. kroner. Videre er post 30 Avskrivninger økt med 1 500 mill. kroner til 17 500 mill. kroner og post 80 Renter redusert med 300 mill. kroner til 6 200 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 65 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003).

Post 01 Pro et contra-oppgjør

Det budsjetteres ikke med inntekter i forbindelse med pro et contra-oppgjør i etterkant av salg av til sammen 21,5 pst. av SDØE i 2001 og 2002. Fullmakten til å utgiftsføre og inntektsføre uten bevilgning pro et contra-oppgjør i forbindelse med salg av SDØE-andeler foreslås imidlertid videreført i budsjettet for 2004, jf. Forslag til vedtak IV. Det vises for øvrig til omtalen under kap. 2440, post 25.

Post 24 Driftsresultat

 

(i 1 000 kr)

Underpost

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

24.1

Driftsinntekter

99 935 367

96 700 000

95 300 000

24.2

Driftsutgifter

-17 763 888

-18 000 000

-18 900 000

24.3

Lete- og feltutviklingsutgifter

-1 011 696

-1 400 000

-1 300 000

24.4

Avskrivninger

-14 571 337

-16 000 000

-15 900 000

24.5

Renter av statens kapital

-6 362 820

-6 500 000

-6 800 000

Sum post 24

60 225 626

54 800 000

52 400 000

Underpost 24.1 Driftsinntekter

Driftsinntektene for SDØE er anslått til 95 300 mill. kroner for 2004, en reduksjon på 1 400 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Inntektsanslaget for 2003 er utarbeidet på grunnlag av en gjennomsnittlig oljepris på kr 190 pr. fat. Anslaget for 2004 er beregnet på grunnlag av en forventet oljepris på kr 170 pr. fat.

Underpost 24.2 Driftsutgifter

Driftsutgiftene for SDØE er ført opp med 18 900 mill. kroner for 2004, en økning på 900 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Underpost 24.3 Lete- og feltutviklingsutgifter

Lete- og feltutviklingsutgifter for SDØE forventes å bli 1 300 mill. kroner i 2004, en reduksjon på 100 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003.

Underpost 24.4 og post 30 Avskrivninger

Avskrivninger på statens kapital i petroleumsvirksomheten er anslått til 15 900 mill. kroner for 2004, en reduksjon på 100 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Driften belastes med avskrivninger for å ta hensyn til kapitalslit og gir et mer korrekt bilde av ressursbruken. Dette er en kalkulatorisk kostnad uten kontantstrømseffekt, jf. motpost under kap. 5440, post 30.

Underpost 24.5 og post 80 Renter av statens kapital

Renter av statens kapital er anslått til 6 800 mill. kroner for 2004, en økning på 300 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Driften belastes med renter av statens faste kapital for å ta hensyn til kapitalkostnader og gir et mer korrekt bilde av ressursbruken. Dette er en kalkulatorisk kostnad uten kontantstrømseffekt, jf. motpost under kap. 5440, post 80.

Kap. 2442 Disponering av innretninger på kontinentalsokkelen

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

70

Tilskudd , overslagsbevilgning

47 715

130 000

60 000

Sum kap. 2442

47 715

130 000

60 000

Bakgrunn

Lov av 25. april 1986 nr. 11 om tilskudd til fjerning av innretninger på kontinentalsokkelen (fjerningstilskuddsloven) innebar at staten dekket en direkte andel av rettighetshavernes fjerningsutgifter. Utgiftene til fjerning skulle deles mellom rettighetshaverne og staten etter en særskilt fordelingsnøkkel. Størrelsen på tilskuddet staten ga den enkelte rettighetshaver skulle som hovedregel svare til den gjennomsnittlige skattesatsen til rettighetshaveren i det tidsrom denne hadde nyttet innretningen i sin virksomhet.

Fjerningstilskuddsloven ble opphevet 27. juni 2003. Fjerningsutgifter som påløper fra og med denne dato vil bli behandlet som fradragsberettiget innenfor det ordinære (petroleums)skattesystemet i likhet med øvrige driftsutgifter i petroleumsvirksomheten.

Ved opphevelsen av fjerningstilskuddsloven gjelder overgangsregler om at utgifter til fjerning likevel kan kreves behandlet etter reglene i fjerningstilskuddsloven dersom vedtak om fjerning er truffet før vedtakelse av lov om opphevelse av fjerningstilskuddsloven, og det er fattet vedtak etter fjerningstilskuddsloven som innebærer at kjøperen av innretningen kan legge selgerens inntekts- og skatteforhold til grunn ved beregningen av statens tilskuddsandel.

Post 70 Tilskudd, overslagsbevilgning

Oppfølgingskriterier

Fjerningstilskuddet blir utbetalt av Olje- og energidepartementet etter krav fra selskapene. Ettersom tilskuddet er en refusjon av påløpte fjerningsutgifter, må krav om utbetaling av tilskudd dokumenteres.

For fjerningsutgifter påløpt før opphevelse av fjerningstilskuddsloven er det fortsatt nødvendig å sende kopi av fjerningsregnskapet til Oljeskattekontoret for kontroll i forhold til deltagerselskapenes selvangivelse. Avgjørelser ved ligning av hva som er å anse som utgifter ved fjerningen er bindende for utbetaling etter den tidligere fjerningstilskuddsloven. Olje- og energidepartementets utbetaling er således foreløpig og betinget av det endelige resultatet ved ligningsbehandlingen. Ved avvik mellom ligningsbehandlingen og den foreløpige utbetalingen, vil det bli foretatt korreksjoner.

Oppfølging av den fysiske gjennomføringen av disponering/fjerning er primært knyttet til petroleumslovens § 5-3. Oljedirektoratet vil følge opp hvert vedtak om disponering, og sørge for at rettighetshaverne gjennomfører den løsningen som blir fastlagt av myndighetene.

Budsjettforslag 2004

Budsjettanslaget omfatter forventede utbetalinger i fjerningssaker hvor det er påløpt fjerningskostnader før vedtak om opphevelse av fjerningstilskuddsloven og som staten er pliktig å dekke i henhold til tidligere lov av 25. april 1986 nr. 11 om fordeling av utgifter til fjerning av innretninger på kontinentalsokkelen.

Fjerningstilskudd anslås til 60 mill. kroner for 2004, en reduksjon på 70 mill. kroner i forhold til saldert budsjett 2003. Det knytter seg stor usikkerhet til anslaget over utbetalinger i 2004. Bevilgningsforslaget er et overslag over utbetaling av tilskudd til dekning av statens andel av rettighetshavernes fjerningsutgifter i 2004. Tidsfordeling av tilskuddsutbetalingene er svært usikre. Bevilgningsforslaget for 2004 knyttet til statens fjerningstilskudd er derfor lagt opp som en overslagsbevilgning og utbetalt tilskudd kan avvike vesentlig fra bevilgningen. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med eventuelle forslag til endring av bevilgning dersom det skulle være behov for det.

Resultatrapport 2002

Utbetalingen av tilskudd i 2002 på 47,7 mill. kroner knytter seg til dekning av utgifter ved fjerningsarbeider på 2/4-S Statpipe, 2/4-T (Ekofisktanken), pumpestasjonene 36/22-A og 37/4-A og Odinfeltet.

Kap. 5685 Aksjer i Statoil ASA

 

(i 1 000 kr)

Post

Betegnelse

Regnskap 2002

Saldert budsjett 2003

Forslag 2004

80

Utbytte

5 044 981

5 045 000

5 133 000

Sum kap. 5685

5 044 981

5 045 000

5 133 000

Vedrørende 2003

Ved Stortingets vedtak av 20. juni 2003 ble post 80 Utbytte, Statoil ASA økt med 88 mill. kroner, jf. St.prp. nr. 65 og Innst. S. nr. 260 (2002-2003).

Rådgivere

Olje- og energidepartementet følger utviklingen i Statoil ASA på lik linje med øvrige aksjonærer. Departementet vil på vegne av den norske stat som hovedaksjonær i selskapet blant annet legge vekt på eventuelle vurderinger og anbefalinger fra styret knyttet til videreutvikling av selskapet, herunder eventuelle anbefalinger som kan få betydning for aksjonærstrukturen. Etter delprivatiseringen av Statoil 18. juni 2001 kan det ikke utelukkes at Statoil på kort eller lengre sikt kan bli involvert i en transaksjon der statens aksjer vil brukes direkte eller indirekte. Dette vil kreve en rask og adekvat reaksjon fra departementets side. I den forbindelse engasjerte departementet våren 2002 stand-by rådgivere som kan bistå departementet ved behov. Departementet er avhengig av denne type kompetanse som gir uavhengige vurderinger for å supplere egen fagkompetanse og kapasitet.

Rådgivningstjenesten honoreres kun dersom en konkret situasjon skulle oppstå. På denne måten har departementet inngått en opsjon på rådgivernes tjenester som vil gjelde i to år av gangen. Ordningen med stand-by rådgivere videreføres i 2004. Det foreslås på denne bakgrunn å videreføre fullmakten til å overskride bevilgningen under kap. 1800 Olje- og energidepartementet, post 21 Spesielle driftsutgifter til dekning av meglerhonorarer og utgifter til faglig bistand ved salg av statlige aksjeposter, samt andre endringer som kan få betydning for eierstrukturen i Statoil ASA, jf. Forslag til vedtak III.

Post 80 Utbytte

Statoil er et allmennaksjeselskap hvor staten eier om lag 81,7 pst. av aksjene og private investorer og institusjoner eier om lag 18,3 pst. I prospektet for børsnoteringen av Statoil står det at styret har til hensikt å foreslå et årlig utbytte i størrelsesorden 45-50 pst. av konsernets årsoverskudd i henhold til US GAAP. I et enkelt år kan hensynet til å bevare selskapets finansielle handlefrihet medføre at utbyttet utgjør en høyere eller lavere andel av årsoverskuddet enn 45 og 50 pst. Et eventuelt avvik vil være basert på en vurdering av olje- og gassprisenes sykliske karakter, selskapets kontantstrøm, finansieringsbehov og investeringsplaner.

Allmennaksjelovens bestemmelser regulerer prosedyren mht. utbetaling av utbytte. Hvilke beløp som kan utdeles i utbytte beregnes i henhold til regnskapet til Statoil ASA (utarbeidet i henhold til norsk regnskapslovgivning, ikke US GAAP), ikke konsernregnskapet. Forslag om utdeling av utbytte fremsettes av styret, og aksepteres av bedriftsforsamlingen og generalforsamlingen. Generalforsamlingen kan beslutte å redusere, men ikke øke, utbytte som er foreslått av styret.

Det gis i prospektet ingen garantier for at det vil bli utbetalt årlig utbytte og heller ikke garantier med hensyn til størrelsen på eventuelt utbytte fremover. Fremtidig utbytte vil avhenge av en rekke forhold på tidspunktet da styret vurderer eventuelle utbyttebetalinger. I prospektet understrekes det at historisk utbytte ikke er representativt for utbytte som vil bli utbetalt i fremtiden.

Da det ikke foreligger offentlig informasjon med foreløpig prognose for årsresultat, har ikke departementet beregnet anslag for eventuelt utbytte for 2003 til utbetaling i 2004. I budsjettet for 2004 legges det foreløpig til grunn hva som ble utbetalt i utbytte i 2003 for regnskapsåret 2002. I 2003 ble det utbetalt et utbytte på kroner 2,90 pr. aksje, tilsvarende en total utbetaling på 6 282 mill. kroner. Justert i henhold til statens nåværende eierandel på 81,7 pst. tilsvarer dette et utbytte på 5 133 mill. kroner. Staten eier 1 770 168 598 aksjer i Statoil ASA.

Det understrekes at utbytte for regnskapsåret 2003 ikke er et forventningsrettet estimat, men en teknisk fremskrivning. Vedtak om eventuelt utbytte fattes i ordinær generalforsamling våren 2004. Styrets eventuelle forslag til utbytte vil fremgå av selskapets årsrapport for 2003. Statens andel av styrets eventuelle forslag til utbytte vil bli presentert i revidert budsjett 2004.

Fotnoter

1.

Kilde: Statens sentrale tjenestemannsregister, bemanningsoversikt pr. 1. mars 2003.

2.

Kilde: Statens sentrale tjenestemannsregister, bemanningsoversikt pr. 1. mars 2003.

3.

Det er tatt omsyn til kostnader forbundet med driften av Petoro AS, Statens petroleumsforsikringsfond og Statoils avsetning av SDØE-petroleum.

4.

Revisor for Petoro og internrevisor for SDØE.

5.

Kilde: Statens sentrale tjenestemannsregister, bemanningsoversikt pr. 1. mars 2003.

Til forsiden