St.prp. nr. 14 (1998-99)

Om delvis bompengefinansiering av prosjekter og tiltak på Nord-Jæren i Rogaland

Til innholdsfortegnelse

4 Lokal og regional behandling

Handlingsplanen for utbygging av transportsystemet på Nord-Jæren er lagt fram for berørte kommuner og fylkeskommunen. Behandlingen i fylkeskommunen skjedde parallelt med behandlingen av vegkontorets handlingsprogram for perioden 1998-2007.

Fylkestinget i Rogaland fattet i møte 2. og 3. desember 1997 følgende vedtak:

«1. Generelt

1.1 Rogaland fylkeskommune forutsetter at den gjeldende transportplanstrategien, som innebærer en balansert satsing på de enkelte tiltaksområdene med særlig vekt på kollektivtransportsystemet, på gang- og sykkelvegutbygging og på oppfølgende tiltak for arealbruk og trafikkregulering følges opp og videreutvikles ved gjennomføring av tiltak for infrastrukturutbygging og for tiltak for drift og vedlikehold. Dette innebærer at de investeringsnivå som er vist for de ulike innsatsområdene må overholdes ved gjennomføring av tiltak og prosjekter.

1.2 Rogaland fylkeskommune konstaterer at det investeringsbehovet som er definert i den gjeldende transportplanstrategien ikke kan nåes ved bruk av ordinære statlige, fylkeskommunale og kommunale bevilgninger alene, og anbefaler på den bakgrunn bruk av ekstraordinær brukerfinansiering på Nord-Jæren.

1.3 Rogaland fylkeskommune vil understreke at gode løsninger krever et helhetlig og effektivt regionalt samarbeid, og mener det er riktig at staten, fylkeskommunen og kommunene på Nord-Jæren samarbeider om både investerings- og driftstiltak i de forskjellige transport-korridorene for å sikre gjennomføring av den vedtatte transportstrategien.

1.4 Rogaland fylkeskommune anbefaler at det legges opp til en utbyggingstakt der en søker å styrke de miljøvennlige transportformene ved å la viktige tiltak for disse komme først i perioden. Dette må innebære at det ved gjennomgang av tiltak i de ulike transportkorridorene må foretas helhetlige avveininger mellom drift og investeringstiltak for å sikre at de riktige prosjektene gjennomføres i riktig rekkefølge og til riktig tid.

2. Utbyggings- og finansieringsplanen

2.1 Generelt.

Rogaland fylkeskommune forutsetter at prioriteringer som fastlegges i transportplanen legges til grunn ved gjennomføringen av statlige sektorplaner.

2.2 Samordnet korridor/område utbygging.

Rogaland fylkeskommune går inn for den samordnede korridor/områdeutbygging og de prioriteringer av tiltak og prosjekter som er vist i transportplanens handlingsprogram, med følgende presiseringer:

  • de korridorvise tiltakene for å sikre fremkommelighet og tilrettelegging for kollektivtrafikk må prioriteres ved utbygging av korridorene;

  • den korridorvise utbyggingen av gang-/og sykkelvegnettet må tilrettelegges både for lokale og regionale ruter.

2.3 Vegprosjekter.

Rogaland fylkeskommune går inn for realisering av de vegprosjekter som fremgår av handlingsprogrammet, dvs. følgende prosjekter (uprioritert rekkefølge):

Korridoren Stavanger - Sandnes:

  • E39 Forus - Lura - Stangeland

  • E39 Kryss Forus nord (Solasplittkrysset)

Randaberg og Stavanger nord:

  • E39 Tjensvollkrysset

  • E39 Smiene - Dusavik

  • E39 Kryssutbedringer Randaberg

Sola og Stavanger sør-vest:

  • Rv509 Sømmevågen/Arabergvn. -Skiljaberg

  • Rv510 Solasplitten

Stavanger sentrum og øst:

  • Fv427 Storhaugtunnelen

Sandnes:

  • Rv13 Vatnekrossen - Hove

  • Rv 44 Stangeland - Skjæveland

  • Rv44 Strandgata/Norestraen

  • Rv505 Skjæveland - Orstad (innarbeides i slutten av perioden)

Klepp:

  • Rv 44 Omkjøringsveg Klepp

2.4 Jærbanen.

Rogaland fylkeskommune forutsetter at bruk av ekstraordinær brukerfinansiering på Nord-Jæren utløser ekstraordinære statlige bevilgninger for å kunne realisere utbyggingen av dobbelsporet mellom Stavanger (Vågen) og Sandnes (Ganddal) i løpet av planperioden (jfr. transportplanens forslag til finansiering av dobbeltsporet). Det tas opp forhandlinger med Samferdselsdepartementet og Jernbaneverket om dette.

Rogaland fylkeskommune går inn for en oppstart av utbyggingen av dobbelspor - mellom Stavanger og Hinna - realiseres innen år 2002 for å forbedre lokaltog-trafikkens markedsposisjon (jfr. forslag til handlingsplan Jærbanen år 2002).

Rogaland fylkeskommune viser til tidligere søknader til sentrale myndigheter om støtte til en realiseringsstudie for en fremtidig bybane, og forutsetter at sentrale myndigheter og organer, herunder Samferdselsdepartementet og Jernbaneverket, bidrar både økonomisk og faglig i det videre arbeidet.

Det anbefales at det videre arbeidet med bybaneplanlegging intensiveres.

2.6 Øvrige tiltaksområder.

Rogaland fylkeskommune vil fremheve betydningen av trafikksikkerhets-, miljøtiltaks-, gang- og sykkelveg-, turveg-, trafikkregulerings- og kollektivprosjekter i forslaget til handlingsprogram. Fylkeskommunen forutsetter at det plusses på 40 mill. kr til nevnte tiltak, som fordeles ved den videre bearbeidelse og gjennomføring av handlingsprogrammet. Det utarbeides egen tiltakspakke for «trafikksikkerhet» (skoleveier) tilsvarende som for «sykkel» og «miljø».

2.7 Aktuelle prosjekter som ikke er med i planen.

Rogaland fylkeskommune forutsetter at investeringsprofilen i den gjeldende transportplanstrategien opprettholdes ved eventuelle økninger/reduksjoner av investeringsnivået.

Foruten nevnte realiseringsstudie for bybane (jfr. 2.4) forutsettes det en vurdering av ny trase for E39 gjennom Stavanger (Tunnel under Vestre Platå) som inkludert.

3. Tiltaksplan for drift og vedlikehold

3.1 Rogaland fylkeskommune konstaterer at målsettingen om å redusere veksten i bil-trafikken ved å ta en vesentlig større andel av transportbehovet på mer miljøvennlige transportformer ikke kan nåes uten en vilje til å følge opp med driftstiltak for kollektivtrafikken og en høy vedlikeholdsstandard på gang- og sykkelvegnettet.

3.2 Rogaland fylkeskommune forutsetter at handlingsprogrammet følges med driftstiltak rettet mot kollektivtrafikken, som i hovedsak må innebære en satsing på definerte hovedruter med høy frekvens og materuter til disse.

3.3 Rogaland fylkeskommune forutsetter at innføring av et forbedret driftstilbud må skje gjennom et nært samarbeid, nødvendige analyser og forhandlinger mellom alle involverte parter for de ulike transportkorridorene etter modell fra arbeidet med «Hundvågpakken».

3.4 Det forutsettes at driftstiltak for kollektivtrafikk inngår som fylkeskommunalt tilskudd og er finansiert innenfor transportplanens handlingsprogram.

4. Innkrevingssystemet

4.1 Rogaland fylkeskommune slutter seg til de prinsipper som er lagt til grunn for utforming av innkrevningssystemet, og anbefaler at det arbeides videre for å etablere et system iht. forslaget i handlingsprogrammet.

4.2 Rogaland fylkeskommune går inn for det takstsystemet som fremgår av handlingsprogrammet. Det presiseres at kollektivtrafikk i rute fritas betaling ved passering av stasjonene.

4.3 Rogaland fylkeskommune forutsetter at det ved gjennomføring av tiltak og prosjekter drives et utstrakt informasjons- og holdningsskapende arbeid.

5. Videre fremdrift og iverksetting av forslaget.

5.1 Rogaland fylkeskommune forutsetter at Styringsgruppen for Transportplan for Nord-Jæren gis en aktiv rolle i knytning til videre bearbeidelse av handlingsprogrammet. Det utarbeides en egen sak om hvilke fullmakter styringsgruppen for prosjektet må ha.

5.2 Rogaland fylkeskommune forutsetter at det legges opp til en lokalpolitisk behandling om detaljutformingen (inkl. konkret plassering av innkrevingsstasjonene) i løpet av 1998.

5.3 Rogaland fylkeskommune forutsetter at det utredes og legges frem et forslag til etablering av finansieringsselskap som kan forvalte en eventuell innkrevingsordning på Nord-Jæren.

5.4 Rogaland fylkeskommune forutsetter at det utredes og legges frem et forslag til en organisasjonsstruktur hvis formål er å koordinere en effektiv gjennomføring av tiltak og prosjekter som fremgår av handlingsprogrammet.»

I forkant av fylkestingsbehandlingen ble handlingsplanen sendt på høring til de kommunene som er direkte berørt av bomstasjonsplasseringen samt andre tilgrensende kommuner på Nord-Jæren. Stavanger, Sola og Klepp kommuner sluttet seg til bompengeordningen. Sandnes bystyre har avvist forslaget til finansieringsplan, men er positiv til de skisserte utbyggingstiltakene i handlingsplanen. Bystyret understrekte behovet for at staten yter ekstraordinære midler over statsbudsjettet, både til vegprosjekter og sterkere satsing på kollektiv, gang- og sykkelveg og miljøtiltak. Randaberg kommune rår til at handlingsplanen legges til grunn for utbygging av samferdselstiltak i regionen, men at finansieringen av utvidelse av Jærbanen ikke kan finne sted gjennom foreslått bompengeordning.