St.prp. nr. 33 (2002-2003)

Om samtykke til at Norge deltar i den 13. kapitalpåfylling i Det internasjonale utviklingsfondet (IDA)— Omtale av enkelte Verdensbankspørsmål og norsk arbeid med disse

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning

I denne proposisjonens del I omtales forhandlingene om den 13. kapitalpåfyllingen i Det internasjonale utviklingsfondet (International Development Association - IDA). IDA er Verdensbankens utviklingsfond for de fattigste land, og mobiliserer ressurser gjennom påfyllingsforhandlinger mellom giverland hvert tredje år. Den fremmes for Stortingets samtykke til bevilgningen.

Gjennom Stortingets behandling av Dokument 8:128 (2001-2002) om tiltak for å følge opp SAPRIN-rapporten om konsekvensene av Verdensbankens strukturtilpasningsprogrammer jfr. Innst. S.nr 8 (2002-2003) ble Regjeringen anmodet om å gi en redegjørelse for Verdensbankens politikk og Norges rolle i dens styre og virksomhet. Dette er gjort i proposisjonens del II.

I likhet med tidligere forhandlinger, omfattet forhandlingene om den 13. kapitalpåfyllingen (IDA 13) påfyllingens størrelse, byrdefordelingen mellom giverlandene og kriteriene og de utviklingspolitiske målsettinger for IDAs virksomhet. I tillegg ble spørsmålet om i hvilken grad og til hvilke formål IDA skal yte gavebistand et sentralt forhandlingstema. Størstedelen av midlene i fondet skal fortsatt lånes ut på svært gunstige vilkår. Under forhandlingene ble det imidlertid enighet om at en del av midlene (18-21 pst.) skal gis som ren gavebistand, i hovedsak til land som er rammet av væpnet konflikt, HIV/Aids, naturkatastrofer og/eller opplever en vanskelig gjeldssituasjon. En viktig nyvinning i forhold til tidligere påfyllinger er at IDAs bistand skal forankres sterkere i de fattige landenes egne fattigdomsrettede utviklingsstrategier.

Totalt beløper giverlandenes andel av den 13. kapitalpåfyllingen seg til USD 12,7 milliarder (rundt NOK 115 milliarder). Resten av det totale kapitalgrunnlaget på USD 22,9 milliarder (rundt NOK 207 milliarder) kommer fra tilbakebetalinger fra låntakerne i IDA og overføringer fra Verdensbankens overskudd. For Norges del innebærer påfyllingen et totalt bidrag på NOK 1.751.270.000 fordelt over tre år. Dette utgjør 1,52 pst. av påfyllingen, opp fra en andel på 1,42 pst. i de senere påfyllinger. Tilskudd til IDA går over kap. 0171, post 70 (Verdensbanken).

Bidragene fra de enkelte land fremgår av vedlegg 1.

Til forsiden