St.prp. nr. 41 (1999-2000)

Statens engasjement i Raufoss ASA og Nammo AS

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning og sammendrag

Styret i Raufoss ASA (RA) har i noen tid drøftet videre utvikling og finansiering med staten v/Nærings- og handelsdepartementet. RA-konsernet har begrenset finansiell handlekraft som følge av svak inntjening, lav børskurs, og betydelige investeringsbehov for omstilling og videre utvikling. Staten er største aksjonær i RA med vel 50 % av aksjekapitalen. Andre større aksjonærer er svenske Celsius AB med 15% og Orkla ASA med 10% av aksjene.

RA satte i 1998 sin forsvarsvirksomhet inn i det nordiske ammunisjonsselskapet Nammo AS, der RA fikk 45% av aksjene, Celsius AB 27,5% og finske Patria Industries Oyj 27,5%. Som ledd i en restrukturering av RA foreslår RA-styret nå at staten kjøper RAs aksjepost i Nammo AS.

Senere er målet å styrke egenkapitalen i Raufoss ASA gjennom en nyemisjon, og det legges til grunn at staten da reduserer sin eierandel til ned mot 34 %. Departementet ber om Stortingets fullmakt til å redusere eierandelen.

Nærings- og handelsdepartementet gir i proposisjonen en oversikt over virksomheten i Raufoss ASA og Nammo AS, med hovedtall. Departementet foreslår at staten kjøper RAs aksjepost i Nammo for 340 mill. kroner.

Som delbetaling ved kjøpet benyttes det rente- og avdragsfrie ansvarlige lånet som oppsto ved nedskriving av RAs aksjekapital i 1990, nominelt pålydende 180 mill. kroner. Dette ansvarlige lånet kan staten ellers bare benytte til tegning av aksjer ved aksjekapitalforhøyelser for å opprettholde sin eierandel. I forbindelse med kjøp av aksjene i Nammo AS og tilretteleggelsen av den videre utviklingen for Raufoss ASA er lånet verdsatt til 100 mill. kroner som delbetaling for aksjene. Restbeløpet avskrives på statens hånd.

Med forbehold om Stortingets samtykke er det inngått avtale mellom departementet og Raufoss ASA om dette.

Departementet ber videre Stortinget om en fullmakt til å justere statens eierandel i Nammo AS i intervallet 34-51% ved eventuelle fremtidige emisjoner eller børsnoteringer, eller ved mer omfattende endringer av eiersituasjonen og/eller omstruktureringer i denne delen av forsvarsindustrien. De ansattes representanter i RA-styret har forutsatt at staten i en overgangsfase får over 50% eierandel i Nammo AS. Departementet er imidlertid ikke innstilt på å fremme et konkret forslag om dette foreløpig.

Kjøpet av og prisen for aksjeposten i Nammo AS vil være betinget av en såkalt due diligence-gjennomgang. Denne vil starte mens proposisjonen ligger til behandling i Stortinget. Departementet forventer også at selskapet har vedtatt og startet gjennomføringen av en restruktureringsplan for sine bedrifter i Norge, Sverige, Finland og Tyskland.

I henhold til gjeldende aksjonæravtale med RA har de to andre aksjonærene i Nammo AS, svenske Celsius AB og finske Patria Industries Oyj, samtykket i at staten overtar RAs aksjepost i Nammo AS. Det er inngått en revidert aksjonæravtale mellom partene, med forbehold om Stortingets samtykke.

Nærings- og handelsdepartementet har i sitt arbeid med saken lagt til grunn at staten må opptre forretningsmessig som aksjonær i et industriselskap som Raufoss ASA. Når staten kjøper RAs aksjepost i Nammo, er det fordi man tror dette på sikt vil medføre en øking av statens aksjonærverdier, både i RA og Nammo, som kompenserer for de midler som settes inn og den risiko staten tar.

Staten tar ved dette også et eieransvar som majoritetsaksjonær i RA. Konsernet trenger investeringsmidler for fortsatt vekst i nyttekjøretøymarkedet. En styrket kapitalsituasjon for bedriftene på Raufoss og datterselskapene utenlands oppnås best ved at RA-konsernet deles, og Nammo-aksjene selges. I dagens situasjon er staten den eneste reelle kjøper til RAs aksjer i Nammo AS.

RA blir etter dette en bedrift som satser på sivile markeder, og det er liten grunn til at staten skal beholde aksjemajoriteten. Fremtidig vekst bør skje ved å hente inn egenkapital i markedet.

Også i Nammo vil det på sikt kunne være aktuelt å vurdere et styrket kapitalgrunnlag, gjennom en aksjeemisjon og børsnotering. Her kan staten eventuelt delta. Et alternativ kan også være at det, med bakgrunn i de omstruktureringer som for tiden pågår innen den europeiske forsvarsindustrien, blir aktuelt å justere aksjonærenes eierandeler i Nammo AS ved behov for mer omfattende endringer i eiersituasjonen som følge av strategisk samarbeid/omstrukturering innen denne del av forsvarsindustrien.

Proposisjonen gjør rede for de prinsipper departementet har til hensikt å følge ved forvaltningen av aksjer i selskaper som Raufoss ASA og Nammo AS.

Det foreslås videre en bevilgning på 4 mill. kroner til finansiell rådgivning/megler og til juridisk rådgiver.