St.prp. nr. 53 (2002-2003)

Om Forsvarets investeringsvirksomhet

Til innholdsfortegnelse

2 Godkjenning av nye eiendoms-, bygge- og anleggsprosjekter (kapittel 1710 post 47 og kapittel 1760 post 44)

2.1 Hele landet - bakke til luftradioer

Prosjektet er bygge- og anleggsdelen av materiellprosjektet 7048 Bakke til luftradioer. Prosjektet omfatter utskifting av radiomateriell og forsterkning av sambandsnettet for kommunikasjon mellom kommandoenheter på bakken og stridskrefter i luften. Byggearbeidene består av oppgradering, tilbygg og nybygg ved til sammen 50 radiostasjoner fordelt over hele landet med hovedvekt på de tre nordligste fylker. Materielldelen av prosjektet er tidligere godkjent innenfor departementets fullmakt, men vil ikke bli iverksatt før Stortinget har fattet vedtak på bygge- og anleggsdelen av prosjektet.

Prosjektet er planlagt ferdigstilt i 2006. Prosjektet foreslås gjennomført innenfor en kostnadsramme på inntil 217 millioner kroner.

2.2 Huseby - HMKG - utbedring av byggskader

Gardeleiren ble oppført på 1980-tallet og omfatter i hovedsak forlegninger, messer og forvaltningsbygg. Bygningskonstruksjonene består for det meste av betong og mur. På slutten av 1980-tallet ble det registrert bygningsmessige skader og mangler knyttet til bygningsmessige detaljer, materialer og utførelse. Disse skadene har utviklet seg og påført bygningsmassen nye følgeskader. Prosjektet omfatter høyst nødvendig utbedring av byggskader i tegl, betong, tak og tekking samt innvendig utbedring av fuktskader knyttet til helse, miljø og sikkerhet. Utbedringen vil bli gjennomført i form av mindre prosjektpakker for å bidra til en best mulig prosjektstyring. Prosjektet anbefales gjennomført for å sikre en tilfredsstillende standard på bygningsmassen, unngå en forverring av byggskadene og forhindre en mulig stenging som følge av krav til helse, miljø og sikkerhet. Forsvarsbygg har iverksatt utbedringen av kritiske helse-, miljø- og sikkerhetstiltak i 2002.

Prosjektet er planlagt å være ferdig i 2005. Prosjektet foreslås gjennomført innenfor en kostnadsramme på inntil 140 millioner kroner.

2.3 Madla - nye mannskapsforlegninger

Prosjektet er et resultat av en utredning om felles forlegning, forvaltning og forpleining av vernepliktige mannskaper i Rogaland. I utredningen anbefales det å forlegge alle faste mannskaper i Rogaland på Madla.

Videre er det med bakgrunn i etableringen av ny helikopterbase på Sola (ref. Innst. S. nr. 342 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 45 (2000-2001)) behov for å opprette nye forlegningsplasser til erstatning for forlegninger av svært dårlig standard. Forlegningene på Sola brukes i dag med vesentlige begrensninger og er planlagt revet. Istedenfor å relokalisere disse internt på Sola er det valgt å samle ny forlegningskapasitet på Madla.

Prosjektet omfatter tre forlegningsbygg i tre etasjer, og inneholder sammen med forlegningsplasser en administrasjonsdel med kontorplasser. Prosjektet planlegges ferdigstilt ved utgangen av 2004.

Prosjektet foreslås gjennomført innenfor en kostnadsramme på inntil 99 millioner kroner.

2.4 Rena - teknisk verksted

I forbindelse med behandlingen av Innst. S. nr. 342 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 45 (2000-2001) vedtok Stortinget å etablere utdannings- og kompetansesenter for Hærens kamptropper (KAMPUKS) og Hærens del av forsvarets innsatsstyrke (FIST H) i Østerdalen Garnison. Det er også besluttet å legge ned Hvalsmoen, Eggemoen og Haslemoen med tilhørende tekniske verksteder. Prosjektet omfatter bygging av nytt verksted på Rena for å dekke behovet for økt verkstedskapasitet i Østerdalen Garnison. Eksisterende verkstedbygg tas i bruk som flerbrukshall og til administrasjon for forsvarets ABC-skole.

Prosjektet foreslås gjennomført innenfor en kostnadsramme på inntil 194 millioner kroner og er planlagt ferdigstilt i løpet av 2004.

2.5 Sessvollmoen - nytt undervisningsverksted for teknisk utdanning

I forbindelse med behandlingen av Innst. S. nr. 342 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 45 (2000-2001) vedtok Stortinget å etablere utdannings- og kompetansesenter for Hærens trenvåpen (LOGUKS) på Sessvollmoen og nedlegge virksomheten på Helgelandsmoen.

Prosjektet omfatter et nybygg med generelle undervisningsarealer og spesialrom for grunnleggende teknisk utdanning, ammunisjon- og eksplosivrydding samt berging av kjøretøy. Prosjektet planlegges ferdigstilt i 2004.

Prosjektet foreslås gjennomført innenfor en kostnadsramme på inntil 139 millioner kroner.