St.prp. nr. 55 (2002-2003)

Om fortsatt regulering av Storelvvassdraget og videre kraftutbygging i Saudafjellene

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning

1.1 Olje- og energidepartementets proposisjon

Olje- og energidepartementet legger med dette frem proposisjon for Stortinget om ny konsesjon for fortsatt regulering av Storelvvassdraget og tillatelse til videre kraftutbygging i Saudafjellene.

1.2 Bakgrunn for proposisjonen

Aktieselskabet Saudefaldene driver i dag 5 kraftverk i Sauda. Samlet effektkapasitet er på 168 MW og midlere årsproduksjon er om lag 1040 GWh.

Den første konsesjonen til kraftutbygging ble gitt i 1914. Kraftverket Sauda I sto ferdig i 1919, og Sauda II sto ferdig i 1922. Kraftverket Sauda III ble satt i drift i 1930. Kraftverket Sauda IV ble ferdigstilt i 1968. Svartkulp kraftverk ble satt i drift i 2001. Sauda IV og Svartkulp eies av AS Saudefaldene.

Kraftverkene Sauda I, II og III med utbygde elvestrekninger hjemfalt til staten i forbindelse med foregrepet hjemfall i 1966, og eies nå av Statkraft SF. Samtidig med det foregrepne hjemfallet ble det inngått en tilbakeleieavtale gjeldende frem til 31.12.2009.

Stortinget vedtok i juni 1999 ved behandlingen av St.prp. nr. 52 (1998-99) å tilby Elkem v/AS Saudefaldene ny leieavtale for kraftanleggene og vannrettigheter i Saudavassdraget fram til 31.12.2030, jf. Innst. S. nr. 233 (1998-99). Leieavtale ble inngått med Statkraft SF 19.09.2000.

1.3 Konsesjonssøker

I henhold til St.prp. nr. 52 (1998-99) er Statkraft SF ikke lenger deltaker i søknaden om konsesjon for videre utbygging av vassdragene i Saudafjellene.

Konsesjonssøknaden er fremmet av et selskap under stiftelse som foreløpig benytter navnet Saudaprosjektet. Bak Saudaprosjektet står Elkem ASA v/AS Saudefaldene og Sunnhordland Kraftlag AS. De to partene har som siktemål å danne et selskap som kan inneha konsesjoner og stå for framtidig utbygging og drift.

1.4 Søknaden

Søknaden gjelder opprusting av eksisterende anlegg og utvidelse av utbyggingsområdet i Saudafjellene ved å overføre vassdrag som tidligere ikke er utnyttet til vannkraftproduksjon. Formålet med prosjektet er å oppnå en bedre ressursutnyttelse.

Saudaprosjektet har søkt om konsesjon etter følgende lovverk:

  • Vannressursloven og industrikonsesjonsloven til å bygge og drive 3 nye kraftverk, å overta og drive 4 eksisterende kraftverk, samt senere å legge ned 2 av disse

  • vassdragsreguleringsloven til å etablere nye overføringer og reguleringer, og til å videreføre gamle overføringer og reguleringer

  • oreigningsloven til å erverve grunn og rettigheter som er nødvendig for utbyggingen og til forhåndstiltredelse til grunn og rettigheter som blir berørt av nye reguleringer, utbygginger og elektriske anlegg.

1.5 Det berørte området

Søknaden berører områder og vassdrag som ligger i Sauda og Suldal kommuner i Rogaland, samt Etne og Odda kommuner i Hordaland. Store deler av området er snaufjell med topper opp til 1600 moh. Området er avgrenset av tre store dominerende fjord- og dalsystemer: I vest Saudafjorden med flere store dalsystemer som munner ut ved fjorden. I nord Åkrafjorden og Sørdalen/Dalelvvassdraget. I sør og øst Hylsfjorden - Suldalsvatnet - Brattlandsdalen til Røldalsvatnet og videre dalen mot Seljestadvatnet til møtet med Sørdalen i forlengelsen av Sørfjorden.

Til forsiden