St.prp. nr. 66 (1997-98)

Om den 85. internasjonale arbeidskonferanse i Geneve, 3.-19. juni 1997

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning

Departementet legger med dette frem en proposisjon om den 85. internasjonale arbeidskonferanse i Geneve, 3. -19. juni og om Norges stilling til

Konvensjon nr. 181 og rekommandasjon nr. 188 om privat arbeidsformidling og Dokument om endring av ILOs konstitusjon, som der ble vedtatt.

Departementet legger også frem forslag om at Norge ratifiserer konvensjon nr. 176 og tiltrer rekommandasjon nr. 183 om sikkerhet og helse i bergindustrien, som ble vedtatt på Arbeidskonferansen i juni 1995.

Arbeidskonferansen 1997

Den 85. internasjonale arbeidskonferanse ble holdt i Geneve, 3. -19. juni 1997. Sakslisten for konferansen, sammensetningen av den norske delegasjon og delegasjonens fordeling på komiteer fremgår av rapporten fra den norske statlige delegasjonen(vedlegg 1). Rapporten gir en oversikt over behandlingen av sakene og de vedtak som ble gjort.

Generaldebatten

En lang rekke statsråder deltok som vanlig i denne debatten. Hovedtemaet var i år ILOs normsystem og globaliseringen.

Statsråd Kjell Opseth holdt det norske hovedinnlegget i denne debatten. Tillitsvalgt Evy Buverud Pedersen, LO, og direktør Erik Hoff, NHO, holdt også hvert sitt innlegg i generaldebatten.

Nye emner

Konferansen hadde også en førstegangsbehandling av utkastene til en konvensjon og en rekommandasjon om kontraktsarbeid og av utkastet til en rekommandasjon om jobbskaping i små og mellomstore bedrifter. Alle disse tre instrumentene vil bli ferdigbehandlet på Arbeidskonferansen i juni 1998.

Budsjettspørsmål

ILOs program- og budsjett for toårsperioden 1998-99 ble vedtatt av Arbeidskonferansen og det var på US dollar 481.050.000, dvs. omlag 3,5 milliarder norske kroner.

Menneskerettigheter

Den såkalte Gjennomføringskomiteen vedtok å føre opp følgende 6 land under en særskilt paragraf i komiterapporten for alvorlig manglende oppfyllelse av sine forpliktelser etter ratifiserte konvensjoner: Iran, Marokko, Swaziland, Burma, Nigeria og Sudan.

En nærmere omtale av de enkelte sakene er gitt i de statlige utsendingens rapport om deltaking i de enkelte komiteene.

Rapporten inneholder også en kort oppsummering av de viktigste faglige vedtak og en vurdering av konferansen, se vedlegg 1.