St.prp. nr. 67 (2006-2007)

Om lokaldemokrati, velferd og økonomi i kommunesektoren 2008 (kommuneproposisjonen)

Til innholdsfortegnelse

1 Regjeringens politikk overfor kommunene

1.1 På rett vei

Regjeringen gikk til valg på en mer rettferdig fordeling og fellesskapsløsninger. Regjeringen mener at en sterk offentlig sektor og felles velferdsordninger er de viktigste virkemidlene for å nå målene om rettferdig fordeling og likeverdige levekår for alle grupper.

Med denne regjeringen har kommunesektoren fått et nødvendig økonomisk løft fordi den står helt sentralt i løsningen av de store samfunnsoppgavene innenfor oppvekst, kunnskap og omsorg. Den betydelige styrkingen av kommuneøkonomien som har skjedd de par siste årene har bidratt til å snu en negativ trend for kommunesektoren. Kommunesektoren er igjen vist stor tillit.

Tidligere har lokalpolitikere, kommunale ledere og kommunenes organisasjoner rettmessig klaget over trange økonomiske rammer og mangel på handlingsrom i kommunal sektor. Når kommunene har utført de lovpålagte oppgavene har det vært lite midler igjen til å løse andre nødvendige oppgaver i lokalsamfunnet. Med denne regjeringens satsing på kommuneøkonomi har kommunesektoren fått et nytt fundament ikke bare for å kunne ivareta sin rolle som tjenesteprodusent og myndighetsorgan, men også som demokratisk aktør og samfunnsutvikler. Regjeringen er opptatt av at kommunene skal ha mulighet til å styrke sin rolle som samfunnsutvikler. Å være samfunnsutvikler innebærer et allsidig arbeid for å utvikle næringsliv og skape attraktive samfunn og gode levekår for befolkningen. Å realisere «det gode liv», oppmuntre til aktivitet i frivillig sektor, sikre gode oppvekstvilkår og bygge opp under dugnadsånd og kommunal identitet er en del av det brede perspektivet på samfunnsutvikling.

Regjeringen har satset på at bedring av fellesskapsløsningene skal skje gjennom satsing lokalt, og har sørget for at kommunene igjen har fått et handlingsrom. Nå må kommunene gripe mulighetene og utnytte dette handlingsrommet til beste for lokalsamfunnet sitt.

Gitt det økonomiske opplegget som regjeringen nå legger opp til, vil kommunesektorens samlede inntekter øke reelt med drøyt 8 prosent fra 2005 til 2008. Målt i 2008-priser tilsvarer dette om lag 20 milliarder kroner. Kommunesektoren fikk fordelen av en merskattevekst i fjor på om lag 6 milliarder kroner. Veksten i kommunesektorens inntekter i 2008 legger forholdene til rette for at den positive utviklingen i det kommunale tjenestetilbudet i 2006 og 2007 vil kunne fortsette i 2008. Fortsatt er det imidlertid utfordringer i sektoren, og regjeringen vil derfor fortsette den økonomiske satsingen i tiden framover.

Regjeringens satsing på å løse fellesskapsoppgavene gjennom kommunesektoren forplikter. Kommunene må gjøre sin del av jobben. Selv med den styrkingen av kommuneøkonomien som nå foretas, vil kommunene fortsatt kunne oppleve inntektsrammene som begrensede. Et viktig stikkord for kommunesektoren er derfor samfunnsansvarlig drift som innebærer god ledelse, effektiv drift, god økonomistyring og en god arbeidsgiverpolitikk. Kommunene må være omstillingsdyktige og i stand til å møte endrede behov. Fornying trengs for å møte utfordringene ved å gi innbyggerne tidsriktige og kvalitativt gode tjenester og for å ivareta de ansatte og de krav som stilles i dagens arbeidsmarked.

Regjeringen ønsker å bidra i dette arbeidet. Gjennom Kvalitetskommuneprogrammet har regjeringen sammen med KS og de ansattes organisasjoner lagt til rette for et bredt, likeverdig og forpliktende samarbeid om kvalitetsutvikling. Involvering av ansatte, særlig i første linje, folkevalgte og tillitsvalgte skal bidra til gode prosesser og kvalitet i utviklingsarbeidet. Målet for Kvalitetskommuneprogrammet er kommuner som møter innbyggerne, er gode arbeidsgivere og har tjenester av god kvalitet. I kvalitetskommuner skal innbyggerne merke en forskjell.

Tall fra SSB viser at vi er på rett vei. Inntektsveksten har lagt til rette for at kommunesektoren yter flere tjenester enn før. I 2006 ble det utført i overkant av 10 000 nye årsverk i kommunal sektor.

  • Utbyggingen av barnehageplasser i 2006 var rekordhøy og innebar et stort steg mot full barnehagedekning. Kapasitetsveksten ble på om lag 16 100 nye heltidsplasser. Det ga plass til om lag 11 500 nye barn i barnehage, og i tillegg fikk flere barn som tidligere hadde deltidsplass, heltidsplass.

  • Pleie- og omsorgssektoren er styrket betydelig. Ressursinnsatsen økte med 3 900 nye årsverk. I stor grad har de nyansatte helse- og sosialfaglig utdanning.

  • Flere unge er i videregående opplæring, og flere får førstevalg i studieretning oppfylt. Gratis læremidler innføres gradvis fra høsten 2007.

  • Det var en svak økning i antall årstimer til undervisning per elev i grunnskolen. Fra høsten 2007 vil barn på skoler med ungdomstrinn få gratis frukt og grønt.

Regnskapstall for 1. kvartal 2007 viser at veksten i tjenesteproduksjonen fortsetter i 2007. Det er en betydelig aktivitetsvekst særlig innen barnehagesektoren og pleie- og omsorgssektoren.

Ved siden av styrket økonomi vil regjeringen forbedre sektorens rammebetingelser ved:

  • Endring av modellen for beregning av kommunenes egenandel knyttet til toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester vil gi en enklere ordning, økt forutsigbarhet og bedre forutsetninger for kommunene til å yte gode tjenester overfor innbyggerne.

  • Neste år vil forslag til et nytt inntektssystem for kommunene legges fram.

  • I 2008 skal kompensasjonen gjennom skjønnsmidlene for kommuner som taper på oppdatering av folketall gjennom året i inntektssystemet styrkes.

Etikk, lokaldemokrati, kvalitet i tjenesteytingen og miljøsatsing er mer enn honnørord for denne regjeringen. Det er derfor satt i gang

  • en kartlegging av regler for etiske forhold i kommunene og Forum for etikk i kommunesektoren

  • prosjektet Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken for å styrke kvinnerepresentasjonen

  • et samarbeid med KS, organisasjoner i arbeidslivet og øvrig statsforvaltning om et kvalitetsprogram for kommunene. I 2007 vil inntil 100 kommuner bli tatt inn i programmet

  • prosjektet Grønne energikommuner skal få kommunene til å redusere klimautslippene, og satse på energisparetiltak og bioenergi

1.2 Politikk for kommune-Norge

Kommunen betyr mye i folks hverdag, og hvordan den løser oppgavene har stor betydning for legitimiteten til demokratiet. En utviklingsorientert kommunesektor skal levere tjenester av høy kvalitet, tilpasset innbyggernes og lokalmiljøets behov på en etisk korrekt måte. Det er kommunene og fylkeskommunene selv som har ansvaret for en samfunnsansvarlig drift og for omstilling og fornying i sektoren. For å klare dette må kommunene ha handlingsrom, noe som er regjeringen sitt ansvar.

Den demografiske utviklingen vil på sikt kreve at mer av fellesskapets ressurser må brukes på helse- og omsorgstjenester, og stor knapphet på arbeidskraft kan fort bli en realitet. Samtidig øker forventningene blant innbyggerne til hva kommunene skal tilby. Utviklings- og omstillingsarbeidet i sektoren må derfor fortsette, og regjeringen vil bidra i dette viktige arbeidet. Mål i fornyingsarbeidet må være bedret kvalitet og effektivitet, og større åpenhet og økt medvirkning fra innbyggerne.

Innen de sentrale velferdssektorene har regjeringen satt seg følgende mål:

Videre utvikling av eldreomsorgen og opprette 10 000 nye årsverk

Regjeringen vil videreutvikle eldreomsorgen slik at et økende antall eldre skal ha gode muligheter for livskvalitet og utfoldelse. Målet er å opprette 10 000 nye årsverk i pleie- og omsorgssektoren fra 2004 til utgangen av 2009.

Opptrappingsplan psykisk helse

Regjeringen vil ha fortsatt satsing på opptrappingsplan psykisk helse.

Barnehageløftet

Målet i barnehageløftet er full barnehagedekning, høy kvalitet og lav pris.

Flere lærerårsverk, gratis læremidler, frukt og grønt i skolen

Regjeringen har som mål at det skal ansettes flere lærere i skolen for å gi elevene bedre oppfølging. Det innføres gratis frukt og grønt til elever ved skoler med ungdomstrinn fra høsten 2007. Noe under halvparten av elevene i grunnskolen vil omfattes av ordningen. Det iverksettes forsøk med utvidet skoledag for skoleåret 2007-2008. I videregående opplæring skal læremidlene være gratis for elevene.

NAV-reformen, inkludering i arbeidslivet og tiltak mot fattigdom

Hovedmålet med NAV-reformen er at flere skal være i arbeid eller aktiv virksomhet og færre ha trygd eller stønad som hovedinntektskilde. Gjennom inkludering og kvalifisering i arbeidslivet skal fattigdom bekjempes.

1.3 Demografiske utfordringer, arbeidsgiverpolitikk og bevisste innbyggere

Utviklingen i demografi og arbeidsstyrke

I årene framover vil endringene i demografien innebære relativt små kostnader. Likevel har befolkningsutviklingen betydning også på kort sikt. I 2008 er merkostnadene knyttet til demografi anslått av Det tekniske beregningsutvalg for kommunal og fylkeskommunal økonomi (TBU) til å utgjøre i overkant av 1,5 milliarder kroner dersom gjennomsnittskostnadene i tjenesteproduksjonen holdes konstant. Det vil si at verken dekningsgrad, standard eller produktivitet i tjenesteproduksjonen endres når antallet i en gitt aldersgruppe øker. Årsaken er at det blir flere innbyggere over 90 år og fortsatt kostnadsøkning knyttet til antallet 16-18 åringer. Befolkningstall fra de to siste årene har også vist at befolkningen i alt vokser noe sterkere enn SSB tidligere har anslått. Det betyr økt arbeidsstyrke siden økningen i stor grad er knyttet til økt innvandring i alderen mellom 16 og 66 år.

Etter 2010 vil antallet unge i videregående opplæring avta, og kostnadsveksten grunnet demografi vil flate ut fram til 2015. Antallet innbyggere i arbeidsdyktig alder (16-66 år) vil fortsatt øke, men veksten vil dempes etterhvert.

Fram mot 2020 og 2030, og ikke minst fram mot midten av århundret, vil de demografiske endringene føre til en stadig mer kostnadskrevende tjenestestruktur. I løpet av hundreåret vil befolkningen bli merkbart eldre, en kan snakke om et grånende Norge. I tillegg ventes antall personer i arbeidsdyktig alder å øke mindre enn den samlede befolkningen, slik at andelen av befolkningen som er i arbeidsdyktig alder vil avta, jf. tabell 1.1.

Tabell 1.1 Økning i antall innbyggere 16-66 år og 67 år og over. Perioden 2005 -2060.

År16-66 år67 år og over
2005-2015190 00098 000
2015-202070 00088 000
2020-203087 000186 000
2030-2060248 000355 000

Kilde: SSBs befolkningsframskrivninger

Tabell 1.1 viser at forholdet mellom disse befolkningsgruppene vil endres merkbart utover i hundreåret. Samtidig som antallet innbyggere over 67 år øker, vil denne gruppen i gjennomsnitt også bli eldre. Andelen over 90 år vil øke. Økt levealder og lavere fødselsrater er hovedårsaken til aldringen av befolkningen.

Arbeidskraftsbehovet i kommunal sektor

Prognoser vil bestandig være beheftet med usikkerhet, men det er ingen tvil om hovedtendensene. Det vil bli flere eldre som har behov for ulike typer tjenester, samtidig med at antallet som kan gi disse tjenestene vil gå ned. Kommunenes utfordring er at de tjenestene de gir krever hender i arbeid. Det kreves lærere i skolen og helsearbeidere på sykehjemmene. Statistisk sentralbyrå har foretatt framskrivninger av arbeidskraftbehovet for kommunesektoren. Om standarder og dekningsgrader innen de sentrale tjenestene holdes konstant på 2003-nivået øker arbeidskraftbehovet for kommuner og fylkeskommuner med om lag 240 000 årsverk i 2060 sammenlignet med 2003, det vil si om lag 70 prosent økning. I dette alternativet forutsettes samme sykelighet som i dag, noe som betyr at samtidig som levealderen øker vil antall år med sykdom og dermed behov for omsorgstjenester øke.

Fram mot 2020 vil arbeidskraftsbehovet være relativt konstant. Veksten i arbeidskraftsbehovet innen pleie- og omsorgssektoren vil til en viss grad oppveies av en nedgang i arbeidskraftsbehovet innen grunnskolesektoren. Deretter vil arbeidskraftsbehovet øke relativt jevnt og kraftig i tiårene fram mot 2060, og det er innen pleie- og omsorgssektoren at flere hender trengs. Prognosen for denne sektoren er relativt usikker, og avhengig av forutsetningene om framtidig helsetilstand. Kombineres økt levealder med bedre helse reduseres pleiebehovet for de eldste aldersgruppene. Ved et slikt scenario vil det i 2060 være behov for om lag 145 000 flere årsverk i 2060 enn i 2003.

Sysselsettingsandeler, deltid og sykefravær

Som illustrert står kommunene overfor store utfordringer i å gi gode tjenester. Forutsetningen for å møte kommende utfordringer, er å mestre dagens etterspørsel. Som det også framgår av St.meld. nr. 25 (2005-2006) Mestring, muligheter og mening. Framtidas omsorgsutfordringer må kommunene planlegge for framtiden. Selv om det er en viss usikkerhet knyttet til størrelsen på arbeidsstyrken framover, er tendensen på sikt at denne ikke vil øke i takt med arbeidskraftsbehovet.

Norge har i dag en høy yrkesdeltakelse. Sammenlignet med andre OECD-land har vi en særlig høy sysselsetting blant kvinner og eldre arbeidstakere. Den gjennomsnittlige arbeidstiden per sysselsatt er imidlertid lav sammenlignet med andre land. Isolert sett trekker dette arbeidstilbudet ned. Samtidig har det de siste årene vært en tendens til økning i antall uføre og i antallet som benytter avtalefestet pensjon (AFP). 1. kvartal 2007 var det registrert 329 932 uføre, tilveksten fra 1. kvartal 2006 var 7 405. Overgang til uførepensjon og AFP har de siste årene alene ført til at mellom 30 000 og 40 000 personer årlig har gått ut av arbeidsmarkedet.

For å skaffe nok arbeidskraft til å klare krevende omsorgsoppgaver er det viktig at de eldre arbeidstakerne står i arbeidslivet så lenge som mulig. I pensjonsforliket er det klare insentiver til at yrkesdeltakerne utvider antall yrkesaktive år. I tillegg er det helt nødvendig at kommunene som arbeidsgiver har et aktivt samarbeid med de ansatte og deres organisasjoner for å legge forholdene til rette for å unngå at eldre arbeidstakere støtes ut av arbeidslivet.

Situasjonen i arbeidsmarkedet er endret de siste årene. Arbeidskraftsundersøkelsene (AKU-tallene) bekrefter dette. Samtidig med at arbeidsledigheten i 2006 gikk ned med nærmere 40 000, ble det registrert om lag 80 000 flere sysselsatte. Reduksjonen i arbeidsledigheten er gledelig, men utviklingen representerer samtidig en utfordring i form av mangel på arbeidskraft.

I kommunal sektor er omfanget deltidsansatte spesielt høyt, og spesielt gjelder dette kvinnelige ansatte. I 2005 var nærmere 42 prosent av alle kommunalt sysselsatte ansatt på deltid, mens nærmere halvparten av kvinnene var deltidsansatt. I 2005 arbeidet bare 35 prosent av personellet i pleie- og omsorgstjenesten i kommunene over 30 timer i uken, mens 38 prosent arbeidet under 19 timer i uken. Tall fra 2004 fra SSB viser at 24 prosent av hjelpepleierne og omsorgsarbeiderne og ca. 14 prosent av sykepleierne og vernepleierne ønsker lengre avtalt arbeidstid, det vil si totalt over 17 000 personer. Selv om andelen deltidsansatte i kommunal sektor gikk noe ned i 2005, ligger det fortsatt et stort potensial i å redusere andelen deltidsansatte i kommunene. Ved å gå fra deltid til heltid vil arbeidsstyrken øke. Å tilby økt stillingsprosent kan også være en nødvendig forutsetning for å framstå som en attraktiv arbeidsgiver i et endret arbeidsmarked. Sist, men ikke minst vil lengre avtalt arbeidstid kunne gi kvalitativt bedre tjenester og en mer rasjonell drift. For de som får hjemmetjenester kan det ha spesielt stor betydning at de får færre personer å forhold seg til.

En siste faktor av stor betydning er sykefraværet. Sykefraværet har økt i alle sektorer de siste årene, og er spesielt høyt i kommunal sektor. Tall fra 4. kvartal 2006 viste et sykefravær på 8,5 prosent i kommunalforvaltning i prosent av antall avtalte dagsverk. Årsakene til høyt sykefravær er sammensatte, og har naturlig nok også sammenheng med at vi har et inkluderende arbeidsliv som gir høy yrkesdeltakelse. Samtidig kan det også ha sammenheng med arbeidsmiljø og hvor godt arbeidsplassen er tilrettelagt av arbeidsgiver. Det er myndighetenes mål å redusere sykefraværet, fordi det representerer store kostnader for den enkelte arbeidstaker og for arbeidsgiver målt både i kroner og i tapte dagsverk. Anslag fra SSB viser at sykefraværet i kommunal sektor i 2006 utgjorde om lag 6,7 millioner tapte dagsverk, omregnet i normalårsverk representerer dette i underkant av 30 000 årsverk.

Sykefraværet er noe som kommunene må gripe fatt i i samarbeid med de ansatte og deres organisasjoner. I samtlige av kommunene som så langt er med i kvalitetskommuneprogrammet i regi av arbeidstakerorganisasjonene, KS og Kommunal- og regionaldepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet, er sykefraværet satt på dagsorden.

Dette understreker hvor viktig det er å ta arbeidsgiveransvaret på alvor. Målene må være lavt sykefravær, lite uønsket deltid, en god seniorpolitikk og en bevisst politikk for å rekruttere og beholde arbeidstakerne, inklusive bruk av lærlingplasser. Det er behov for 3 000 nye lærlingplasser i kommunene de neste to årene, og en aktiv lærlingpolitikk har mange steder vist seg å være et godt virkemiddel for å rekruttere og beholde arbeidstakere.

Økte krav fra innbyggerne

Forventingene til offentlig og privat velferd går i takt. Parallelt med økningen i privat velferd, øker også folks forventninger til offentlig tjenesteyting. Siden 1992 har utgiftene til offentlige tjenester vokst kraftig. I samme periode har innbyggerne blitt noe mindre fornøyde med det offentlige tjenestetilbudet samlet sett, selv om nedgangen ser ut til å ha stoppet siden 2001. Nedgangen kan skyldes at innbyggerne stiller stadig høyere krav.

Når økt ressursinnsats ikke har gitt mer fornøyde brukere, kan det også skyldes dårlig tilpasning til den enkeltes behov. Gode tjenester som innbyggerne er fornøyd med kan bare oppnås i samspill mellom innbyggerne, de ansatte og kommunen. Kommunen må være seg bevisst hvilken ressurs de ansatte representerer. Med ansatte som medspiller legges et godt grunnlag for bedre tjenesteyting, noe som igjen understreker betydningen av å utvikle et godt arbeidsmiljø og en aktiv arbeidsgiverpolitikk.

1.4 Hva forventes av sektoren

Økt ansvar forplikter – samfunnsansvarlig drift

Lokaldemokratiet er en fundamental del av vårt demokratiske system. Med kommuner og fylkeskommuner som ramme gir lokaldemokratiet innbyggerne gode muligheter til deltakelse og engasjement i det offentlige liv.

Det er et mål for denne regjeringen å styrke lokaldemokratiet. Desentralisering av makt og myndighet gjennom rammefinansiering og rammelovgivning er nødvendig for å kunne gi innbyggerne tjenester de er tilfredse med og for å skape en positiv utvikling i hvert enkelt lokalsamfunn.

For denne regjeringen er kommunesektoren meget viktig. Vi har satset på at bedring av fellesskapsløsningene skal skje gjennom satsing lokalt. At regjeringen satser så sterkt på kommunesektoren forplikter. Kommunene må gjøre sin del av jobben. Friheten til selv å velge hvordan og i noen utstrekning også hvilke oppgaver som skal løses, setter krav til kommunene. Handlingsrommet som nå foreligger må utnyttes til å forbedre tjenestene innen oppvekst, kunnskap og omsorgssektorene, samtidig som rollen som samfunnsutvikler ivaretas.

Selv med styrkingen av kommuneøkonomien som nå foretas vil kommunene fortsatt kunne oppleve inntektsrammene som begrensede. Et viktig stikkord for kommunesektoren er derfor samfunnsansvarlig drift. Dette innebærer en god ledelse, effektiv drift, god økonomistyring og en god arbeidsgiverpolitikk hvor det blant annet jobbbes aktivt i forhold til å redusere sykefraværet og heve kompetansen blant de ansatte. Fornying trengs for å møte utfordringene ved å gi innbyggerne tidsriktige tjenester og for å ivareta de ansatte og møte de krav som stilles i dagens arbeidsmarked. Tjenestene må ha høy kvalitet og være tilpasset innbyggernes og lokalmiljøets behov. I tjenesteytingen må kommunene søke gode arbeidsmetoder, være etterrettelige og tåle innsyn i hvordan beslutninger treffes og hvordan tjenestene gis, samtidig som arbeidsgiveransvaret tas på alvor.

Et levende lokaldemokrati bygger på flere forutsetninger. Den viktigste er at innbyggerne kan velge sine lokale ledere og gi dem mandat til å styre kommunen i fire år. Det er viktig at dette mandatet har basis i bred velgerstøtte. Kommunestyret og andre folkevalgte organer bør så langt som mulig avspeile befolkningssammensetningen for at de folkevalgte skal ha høy legitimitet. Et viktig tiltak er å øke andelen kvinner i lokalpolitikken, jf. prosjektet Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken.

Lokaldemokratikommisjonen pekte på at det er:

... politikken sjølv, og ikkje rammene rundt sjølve valet som har mest å seie for frammøte ved val. Er lokalpolitikken viktig nok vil borgarane møte fram.

Regjeringen har et klart ansvar for å bidra til desentralisering av makt og myndighet og dermed bidra til å gjøre lokalpolitikken viktigere. Kommunene må på sin side legge til rette for en løpende dialog og samspill mellom innbyggerne og kommunen. Det skal være enkelt for innbyggerne å henvende seg til kommunene. Innbyggerne må inviteres med på et tidlig tidspunkt for å komme med sitt syn når det forberedes viktige beslutninger for lokalsamfunnet.

Lokalsamfunnsutvikling

Kommunene har en sentral rolle som lokalsamfunnsutvikler, og har ansvaret for å skape lokalsamfunn som gir identitet og som skaper gode levekår og «det gode samfunn» for innbyggerne. Lokalsamfunnsutvikling er et politikkområde som i stor grad ligger utenfor det statlige myndighetsområdet, og det er opp til kommuner og fylkeskommuner selv å ta utfordringer som ligger i utviklerrollen.

Lokalsamfunnsutvikling handler om planlegging, næringsutvikling og miljø i videste forstand. Å realisere «det gode liv», oppmuntre til aktivitet i frivillig sektor, sikre gode levekår og bidra til å bygge en kommunal identitet er en del av oppgaven som samfunnsutvikler. Utvikling av lokalsamfunn utfordrer kommuner og lokalpolitikere til å være tilretteleggere, samtidig som innbyggerne blir utfordret til å opptre i rollen som borgere, ikke bare som mottakere eller betalere. Styrket samhandling med frivillig sektor er et annet viktig aspekt i kommunenes samfunnsutviklingsrolle. Regjeringen har en klar forventning om at kommunene i enda større grad tar tak i rollen som samfunnsutvikler.

Omstilling

Lokalpolitikerne må sette seg selv i førersetet i fornyingsarbeidet. En utviklingsorientert kommunesektor skal levere tjenester av høy kvalitet, tilpasset innbyggernes og lokalmiljøets behov. Det er kommunene og fylkeskommunene selv som har primæransvaret for egen omstilling og fornying, og kommunesektoren må være effektiv for å ha legitimitet i samfunnet. Utfordringene er mange både knyttet til demografi, arbeidskraft og arbeidsgiverrollen. Utviklings- og omstillingsarbeidet i sektoren må fortsette, og regjeringen vil bidra til dette viktige arbeidet. Satsinger framover er Kvalitetskommuneprogrammet og videreutvikling av kvalitetsindikatorer.

Etikk

Kommunene er berørt av de allmenne, samfunnsmessige utfordringene knyttet til etikk og samfunnsansvar. Dette er allmenne utfordringer som departementet mener at kommunene gjennom sin tradisjon for åpenhet og nærhet til innbyggerne er godt rustet til å møte. Etiske spørsmål må tas på alvor fordi det er viktig at allmennheten har tillit til at kommunene har en høy etisk standard i sin virksomhet. Kommunene har en spesiell rolle i samfunnet som forvaltere av store deler av fellesskapets myndighet og ressurser. Kommunene må derfor kunne stå som et forbilde for resten av samfunnet når det gjelder åpenhet, rolleklarhet, etisk bevissthet og når det gjelder arbeidet mot misligheter og uetiske forhold.

Kommunesektoren og de kommunalt ansatte holder generelt høy etisk standard i Norge. Gjennom oppslag om enkeltsaker er det imidlertid skapt et bilde av en uheldig utvikling i kommunal sektor. Dette har gitt oppmerksomhet rundt arbeidet mot misligheter og uetiske forhold i kommunene.

Utvikling av sunne etiske holdninger og tiltak for kontroll og rapportering er avhengig av både administrativt og politisk lederskap. Ledelsens oppmerksomhet på etikk og innsats for å bygge en positiv intern kultur, er trolig de viktigste redskapene for å sikre kommunesektorens gode omdømme.

Kommunene må være organisert slik at oppgavene løses best mulig. I tillegg har kommunene ansvar for å innrette internkontroll og revisjon i forhold til de særlige risikofaktorene i den organisering som velges.

Innbyggernes grad av tillit til kommunen vil påvirke hvordan de kommunalt ansatte opplever sin hverdag og sin arbeidsplass. Stolthet over arbeidet og arbeidsplassen påvirker motivasjonen, noe som igjen bidrar til å skape gode holdninger og å utvikle en kultur hvor det blir reagert på uetiske handlemåter. Departementet har etablert Forum for etikk i kommunesektoren og iverksatt en gjennomgang av regelverk av betydning for etiske forhold i sektoren.

Klimautfordringen og Grønne energikommuner

Vi står overfor store miljø- og klimautfordringer. Norge skal ta sin del av ansvaret for å redusere de totale klimagassutslippene, og her må også kommunesektoren bidra. En betydelig andel av de totale, nasjonale utslippene er knyttet til kommunale virkemidler og tiltak.

Kommunene kan bidra til å oppnå konkrete utslippsreduksjoner. Dette gjelder både i egen drift og i forhold til utslipp fra andre aktører. I tillegg er kommunene viktige for å skape økt bevissthet om klimaproblemet. Denne rollen henger sammen med den nærheten kommunene har til folk flest.

Gode løsninger for miljøet er også gode løsninger for innbyggerne. Det er viktig at kommunene er seg sitt miljøansvar bevisst, og aktivt benytter de virkemidler og tiltak som de har til rådighet. Å ta miljø- og klimahensyn i planarbeidet er ett grep kommunene bør benytte seg av, energiøkonomisering et annet. Ikke bare vil en se miljø gevinster, det er også penger å hente: Energisparing er god økonomi.

Grønne energikommuner ble lansert i februar 2007 som et samarbeidsprosjekt mellom Kommunal- og regionaldepartementet, Miljøverndepartementet, Olje- og energidepartementet og KS.

Målet med Grønne energikommuner er å få norske kommuner til å satse på energisparetiltak, bioenergi og å få ned klimagassutslippene. Kommunene som velges ut til prosjektet skal gjennom faglig, administrativ og økonomisk støtte gjennom egne nettverk løfte energiplanleggingen til strategisk nivå i kommunene. Erfaringene fra nettverkene skal være inspirasjon og kilde til læring for kommuner over hele landet.

1.5 Resultater av en ny kurs

Kommuneøkonomien - underskudd er snudd til overskudd

Med denne regjeringen har kommunene fått et nødvendig økonomisk løft. Fra 2005 til 2007 har sektoren hatt en reell inntektsvekst på 14,5 milliarder 2007-kroner. I forhold til forutsetningene i revidert nasjonalbudsjett 2006 fikk kommunesektoren fordelen av en merskattevekst i fjor på om lag 6 milliarder 2006-kroner. I revidert nasjonalbudsjett for 2007 er anslaget på kommunesektorens inntekter oppjustert med vel 1,3 milliarder kroner. Selv om det fortsatt er enkelte kommuner som sliter med økonomien, ble 2006 sett under ett et historisk godt år for sektoren. På basis av foreløpige regnskapstall anslås netto driftsresultat samlet for kommuner og fylkeskommuner til 5,5 prosent av inntektene i 2006. Dette innebærer at netto driftsresultat i kommunesektoren har økt fra om lag 9 milliarder kroner i 2005 til i underkant av 15 milliarder kroner i 2006. Vi må helt tilbake til 1980-tallet for å finne tilsvarende resultater. At resultatet ble så høyt har sammenheng med økte skatteinntekter på slutten av året, og at disse midlene i begrenset grad ble lagt inn i driften. Kommunenes økonomiske fundament er bedret, og mange kommuner har nå kunnet avsette midler til en nødvendig økonomisk reserve. Foruten bedret økonomisk balanse, kan overskuddet fra 2006 blant annet brukes til styrket vedlikehold og eventuelt til mer kortvarige prosjekter i lokalsamfunnet.

Regjeringens satsing på kommuneøkonomien vil fortsette. I 2008 legger regjeringen opp til realvekst i de samlede inntekter mellom 4½ og 5¼ milliarder kroner. Av veksten i samlede inntekter i 2008 legges det opp til at mellom 1½ og 1¾ milliarder kroner kommer som frie inntekter. Dette vil komme i tillegg til veksten i 2006 og 2007 og legge et godt fundament for fortsatt styrking av tjenesteytingen og konsolideringen av økonomien.

I tillegg til veksten i frie inntekter vil regjeringen styrke toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester med 425 millioner kroner. Denne forbedringen av ordningen vil frigjøre et tilsvarende beløp av de frie inntektene som vil kunne brukes til å styrke tilbudet av ressurskrevende tjenester eller gå til andre formål.

Regjeringen er opptatt av en rettferdig fordeling mellom kommunene, og å finne løsninger som samler konsensus i det politiske liv og som dermed kan virke på sikt. Regjeringen satte derfor høsten 2006 ned et tverrpolitisk utvalg som skal vurdere de mer politiske sidene av inntektssystemet. Samtidig arbeider departementet videre med kostnadsnøkler som fanger opp variasjoner i kostnader ved å tilby likeverdige tjenester mellom kommunene. Departementet tar sikte på å legge fram forslag til et nytt inntektssystem for kommunene våren 2008, i kommuneproposisjonen for 2009. Et nytt system for fylkeskommunene legges etter planen fram i kommuneproposisjonen for 2010. Fra og med 2008 vil regjeringen styrke kompensasjonen for kommuner som taper på oppdatering av folketallet i inntektssystemet gjennom året.

Regjeringen foreslår ingen større endringer i den generelle ordningen med kompensasjon for merverdiavgift til kommunesektoren, men vil endre regnskapsføringen av merverdiavgiftskompensasjon fra investeringer. I dag inntektsføres disse i sin helhet i driftsregnskapet, noe som blant annet gir muligheter til implisitt å lånefinansiere driften. Dette er uheldig, og derfor foreslås det at merverdiavgiftskompensasjon fra investeringer skal inntektsføres i investeringsregnskapet. Endringen kan på kort sikt innebære en innstramming av balansekravet. Det foreslås derfor at kommunene og fylkeskommunene i en overgangsperiode på fem år gis anledning til å budsjettere med et visst underskudd, jf. kapittel 8.

En mer forpliktende konsultasjonsordning

Regjeringen legger vekt på en god dialog mellom staten og kommunesektoren om statlige rammebetingelser og måloppnåelse innen kommunal virksomhet. I konsultasjonsordningen diskuterer regjeringen og kommunesektoren ved KS hva som kan oppnås innenfor sektorens årlige inntektsrammer. Fra og med konsultasjonsåret 2007 er det innført en mer forpliktende konsultasjonsordning. For det første er det etablert nye rutiner der KS trekkes inn i arbeidet med kostnadsberegninger av reformer. Det andre elementet er utvikling og styrking av arbeidet med de bilaterale samarbeidsavtalene.

Økt velferd og fornying

Gjennom å gi sektoren forbedrede økonomiske rammer er regjeringens mål at kommunene skal klare de store velferdsutfordringene innen oppvekstsektoren og helse- og omsorgssektoren. Vi ser nå at resultatene begynner å komme. Gis kommunene de nødvendige økonomiske rammer og dermed tillit, er de sitt ansvar bevisst og leverer de tjenestene som befolkningen etterspør. Inntektsveksten har lagt til rette for at det i 2006 ble utført i overkant av 10 000 nye årsverk i kommunal sektor, av dette kom om lag 8 850 i kommunene (se for øvrig kapittel 15 og vedlegg 7). Samtidig må det understrekes at utfordringene innen tjenesteytingen fortsatt er store, og at satsingen må fortsette både lokalt og sentralt.

Barnehager

Foreløpige KOSTRA-tall for 2006 viser at utbyggingen av barnehageplasser i 2006 var rekordhøy. Kapasitetsveksten ble på om lag 16 100 nye heltidsplasser. Det ga plass til om lag 11 500 nye barn i barnehage, noe som innebar at flere barn som tidligere hadde deltidsplass fikk tilbud om heltidsplass. Ved utgangen av 2006 var barnehagedekningen i overkant av 80 prosent. I statsbudsjett for 2007 er det bevilget om lag 17,9 milliarder kroner til barnehager, og det er lagt til rette for utbygging av plasser til 15 800 nye barn. I tillegg er det i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2007 foreslått bevilget 369,5 millioner kroner ekstra til nye plasser, slik at det totalt er lagt til rette for at 16 200 nye barn skal få barnehageplass i 2007. 1. kvartals regnskapstall for 2007 fra SSB viser en sterk vekst i bruttodriftsutgiftene i sektoren på 17,3 prosent i forhold til 1. kvartal i fjor.

Grunnskole

Elevtallet i grunnskolen gikk ned i 2006 etter å ha økt hvert år siden 2001. Antall årsverk utført av undervisningspersonale og antall årstimer til undervisning økte fra 2005 til 2006. Som følge av dette har årstimer til undervisning per elev økt fra 2005 til 2006. 1. kvartals regnskapstall for 2007 fra SSB viser en vekst i bruttodriftsutgiftene i sektoren på 5,4 prosent i forhold til 1. kvartal i fjor.

Fra høsten 2007 vil alle barn på skoler med ungdomstrinn få gratis frukt og grønt på skolen. Ordningen vil omfatte om lag 285 000 elever. Dette utgjør noe under halvparten av elevene i grunnskolen. Det iverksettes forsøk med utvidet skoledag for skoleåret 2007-2008.

I Ot.prp. nr. 37 (2006–2007) Om lov om endringar i friskolelova er det lagt fram forslag som i hovedsak bygger på prinsippene i den tidligere privatskoleloven. I proposisjonen foreslås det å lovfeste krav om at nye privatskoler skal drive virksomheten på et særskilt grunnlag (religiøst, pedagogisk mv.).

Pleie- og omsorg – kommunene styrker eldre­omsorgen

Regjeringen har lagt fram St.meld. nr. 25 (2005- 2006) Mestring, muligheter og mening. Framtidas omsorgsutfordringer. På bakgrunn av denne er konkrete strategier for å møte dagens og framtidens omsorgsutfordringer trukket opp i Omsorgsplan 2015. Omsorgsplanen vil være grunnlaget for de statlige satsingene i de kommunale omsorgstjenestene i årene framover.

Omsorgsplan 2015 forutsetter langsiktig planlegging av bygningsmessige investeringer, personellinnsats, kompetanseutvikling, utdanningskapasitet og tilrettelegging av fysiske og sosiale omgivelser. Planarbeidet må foregå både på statlig og kommunalt nivå og forutsetter et tett samspill mellom statlige fagmyndigheter og kommunesektoren.

De siste årene har antall mottakere av hjemmetjenester under 67 år økt betydelig mer enn befolkningsveksten skulle tilsi, og nærmere hver tredje mottaker tilhører nå denne aldersgruppen. For de eldre er tjenestetilbudet utvidet i takt med befolkningsveksten. Det skjer imidlertid en vridning fra institusjonsbaserte tjenester til omsorgsboliger og hjemmebaserte tjenester, samtidig som det blir relativt flere mottakere over 90 år. Ressursinnsatsen i form av antall årsverk har økt kraftig i løpet av 2006. Økningen er på 3 900 nye årsverk, som tilsvarer en vekst på 3,5 prosent. Tilnærmet hele veksten er personell med helse- og sosialutdanning. Målet er å opprette 10 000 nye årsverk i pleie- og omsorgssektoren innen utgangen av 2009 ut fra nivået i 2004. I 2006 ble det utført 5 800 flere årsverk enn i 2004, og det gjenstår oppretting av 4 200 årsverk for å nå målet. 1. kvartals regnskapstall fra 2007 viser en økning i bruttodriftsutgiftene i sektoren på 11,7 prosent i forhold til samme kvartal i fjor, noe som trolig innebærer at årsverksveksten fortsetter også i år. Økningen i årsverk gir kommunene mulighet til å styrke demensomsorgen, utvide dagtilbud og satse mer på kultur, aktivitet og sosiale tiltak for mottakere av omsorgstjenesten.

Ressurskrevende tjenester

Toppfinansieringsordningen for særlig ressurskrevende tjenester vil bli styrket med 425 millioner kroner i 2008. Regjeringen vil i budsjettet for 2008 foreslå en omlegging av ordningen kombinert med at staten overtar en økt andel av finansieringen av ordningen. Det legges opp til at den enkelte kommune får kompensert en fast andel av egne utgifter utover innslagspunktet. Kompensasjonsgraden som i 2007 er på 70 prosent vil i statsbudsjettet bli foreslått økt til 85 prosent. Dette betyr en halvering av kommunenes utgifter utover innslagspunktet som i 2007 er på 770 000 kroner. Innslagspunktet vil prisjusteres fra 2007 til 2008.

Fortsatt satsing på opptrappingsplanen for psykisk helse

Innsatsen i kommunene har vært økende i løpet av opptrappingsperioden og måltallene er på vei til å nås. Det er opprettet om lag 2 900 årsverk totalt (1998-2005). Utfordringene framover er særlig knyttet til innsatsen overfor barn og unge og mennesker med behov for sammensatte tjenester over lang tid.

Flere unge velger videregående opplæring

Videregående opplæring utgjør den største sektoren i fylkeskommunene. Antall 16-18 åringer har økt kraftig i flere år, og det har vært en stor utfordring for fylkeskommunene å gi alle unge et tilbud. Fra 2005 til 2006 valgte flere mellom 16 og 18 år å ta videregående opplæring, og parallelt med den sterke elevtallsveksten har det også vært en økning i antall lærerårsverk. Den prosentvise økningen i lærerårsverkene har vært noe lavere enn økningen i antall elever. En betydelig høyere andel av grunnkurselevene fikk oppfylt førstevalget sitt i 2006 sammenlignet med 2005.

Gratis læremidler

Det er bevilget midler i budsjettet for 2007 og regjeringen har fremmet et lovforslag om å innføre gratis læremidler for elever i videregående opplæring. Regjeringen har lagt vekt på å finne en ordning som i størst mulig grad stimulerer til utviklingsorienterte og kvalitetsbeviste skoleeiere og skoler. Ordningen blir innført for Vg2 høsten 2007, Vg3 i 2008 og Vg1 i 2009. En viktig forutsetning er lokal valgfrihet når det gjelder bruk av læremidler.

Oppfølging av NAV-reformen, inkludering i arbeidslivet og tiltak mot fattigdom

Høsten 2006 åpnet de første 25 NAV-kontorene, i 2007 er det planlagt 110 nye kontorer og innen 2010 skal alle innbyggerne ha tilgang til et NAV-kontor.

I St.meld. nr. 9 (2006-2007) Arbeid, velferd og inkludering legger regjeringen fram forslag til strategier og tiltak for å styrke inkluderingen i arbeidslivet av personer i yrkesaktiv alder som har problemer med å få innpass i arbeidslivet eller er i ferd med å falle ut. Den nye politikkutformingen på arbeids- og velferdsområdet vil bli fulgt opp med ulike endringer i folketrygdloven.

Et kvalifiseringsprogram for utsatte grupper er et sentralt virkemiddel for å nå målene i regjeringens handlingsplan mot fattigdom og er et hovedgrep i meldingen. Målet er å få flere i arbeid gjennom en forsterket innsats blant annet overfor personer som i dagens system blir avhengige av økonomisk sosialhjelp over lengre tid.

Det foreslås at kommunene får plikt til å tilby kvalifiseringsprogrammet. Ordningen skal i likhet med økonomisk sosialhjelp legges til NAV-kontorene og gradvis innføres i takt med etableringen av kontorene. Det tas sikte på at de første kommunene skal kunne tilby programmet i løpet av 2007.

Kvalitetskommuneprogrammet

Kvalitetskommuneprogrammet blir presentert i avsnitt 1.1 og i kapittel 9.

Kvalitetsindikatorer – status i arbeidet

Kvalitet i kommunal sektor omfatter faglig kvalitet, folks tilfredshet, helsefremmende arbeidsmiljø og kontinuerlig kompetanseoppbygging. Arbeidet med å etablere gode systemer for å måle kvaliteten på tjenestene skjer i dag på flere områder. KOSTRA er det nasjonale informasjonssystemet som gir styringsinformasjon om kommunal virksomhet. Ved publiseringen 15. mars 2007 ble det for første gang presentert kvalitetsindikatorer i KOSTRA. Den foreløpige publiseringen i KOSTRA inneholder 66 kvalitetsindikatorer for kommunene og 10 kvalitetsindikatorer for fylkeskommunene. Kvalitetsindikatorene vil fortsatt være et satsingsområde for KOSTRA i 2007 og 2008, jf. kapittel 9.

Lokaldemokrati og deltakelse

Regjeringen vil etter planen legge fram en stortingsmelding om lokaldemokrati våren 2008.

Kvinner i lokalpolitikken

Kvinnerepresentasjonen i lokalpolitikken er viktig for regjeringen. Gjennom prosjektet Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken vil Kommunal- og regionaldepartementet støtte initiativ fra kommuner som vil prøve ut ulike tiltak for å øke representasjonen av kvinner i kommunestyrene, på alle beslutningsnivå og på alle områder innen lokalpolitikken.

Det er valgt ut syv enkeltkommuner og fire kommunenettverk som skal teste ut en rekke tiltakspakker med ulike profiler for å få flere aktive kvinner i lokalpolitikken.

Etikkarbeidet

Departementet har høye ambisjoner for kommune-Norge. I dette inngår å bidra på de områdene hvor departementet har ansvar, til høy etisk standard i kommunal virksomhet og dermed også til kommunenes gode omdømme. Kommunal- og regionaldepartementet inviterte i august 2006 utvalgte eksperter og organisasjoner til å delta i Forum for etikk i kommunesektoren. Med forumet ble det skapt en møteplass for å dele erfaringer, synspunkter og forslag til tiltak knyttet til etikk i kommunesektoren. Departementet har hatt behov for å få en oversikt over regler av betydning for etiske forhold i kommunene. Det var også behov for et grunnlag for å se på hvilke regler som burde vurderes nærmere med sikte på lovendringer for på den måten å bidra til høyere etisk standard i kommunene. Det ble derfor i august 2006 nedsatt en administrativ arbeidsgruppe som skulle kartlegge reglene av betydning for etiske forhold i kommunene. Arbeidsgruppen la 15. mars 2007 fram rapporten Regelverk for kommunesektoren i et etisk perspektiv, og denne vil bli fulgt opp med et høringsnotat og deretter forslag til lovendringer.

Til forsiden