St.prp. nr. 76 (2006-2007)

Utbygging og drift av Valhall videreutvikling

Til innholdsfortegnelse

4 Vurderinger, konklusjoner og vilkår

Olje- og energidepartementet er i vurderingen av utbygging av olje- og gassfelt opptatt av samfunnsøkonomisk gode løsninger hvor man legger særlig vekt på hensynet til sikkerhet, miljø og fiskeriinteresser. Utbyggingsplanene har vært lagt frem for Arbeids- og inkluderingsdepartementet for vurdering av spørsmål relatert til sikkerhet og arbeidsmiljø. Planene har videre vært lagt frem for Oljedirektoratet for vurdering av spørsmål relatert til ressursforvaltningen.

4.1 Arbeids- og inkluderings­departementets vurdering

Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) gir i brev av 7. mai 2007 deres vurdering av utbyggingsplanen for Valhall videreutvikling. Saken er forelagt Petroleumtilsynet (Ptil) for en sikkerhets- og arbeidsmiljømessig vurdering. Petroleumstilsynets anbefaling er at operatørens planlagte løsning godkjennes. Departementet stiller seg bak Ptils anbefaling.

AID har imidlertid et par kommentarer til den leverte PUD.

Den ene gjelder fortsatt drift av eksiterende innretninger, inkludert DP som er en av de eldste innretningene på Valhallfeltet, etter 2010. Opprinnelig levetid for tre av disse innretningene, inkludert transportsystemer og brønner, utløper i 2007. Det er et regelverkskrav at det skal søkes om samtykke til bruk av en innretning ut over opprinnelig levetid. Det er derfor en forutsetning for videre drift av de tre eldste eksisterende innretningene, som beskrevet i PUD for Valhall, at slikt samtykke blir gitt av Ptil. Sikkerhets- og arbeidsmiljømyndighetene forventer å motta en komplett søknad om samtykke til forlenget levetid i løpet av 3. kvartal 2007.

AIDs andre kommentar dreier seg om den skisserte løsningen for en gradvis overføring av styringsfunksjoner fra et kontrollrom på Valhallfeltet til et kontrollrom i BP sine lokaler på land. Det er i PUD i svært liten grad beskrevet hvilke kontrollromsfunksjoner som skal ivaretas fra land fra oppstartsdato for den nye innretningen, og hvilket tidsperspektiv som legges til grunn for implementering av full fjernstyring. En løsning med fjernstyring fra land er ikke fullt ut beskrevet på dette stadiet i prosjektet, og det er så langt ikke dokumentert at forsvarlig drift vil kunne ivaretas med et slikt konsept. Imidlertid er det, etter Ptils vurdering, bygget inn tilstrekkelig robusthet ved at det skal installeres et komplett kontrollrom både på feltet og i BP sine lokaler på land. Feltet kan dermed fortsatt styres fra kontrollrommet på feltet dersom en løsning med fjernstyring fra land ikke kan dokumenteres. Ved denne anbefalingen av PUD har arbeidsmiljø- og sikkerhetsmyndighetene således ikke tatt stilling til den skisserte løsningen med fjernstyring fra land.

I hvilken grad kontrollromsfunksjoner skal ivaretas fra land, ved oppstart i 2010, må inngå i søknad om samtykke til å ta i bruk inntretningen. Ved eventuelle ytterligere overføring av styringsfunksjoner til land i driftsfasen må det også innhentes eget samtykke til bruksendring fra Ptil.

For øvrig bemerker AID at PUD beskriver en løsning med lasting av olje til skip for eksport etter 2011 dersom dagens eksportavtale via Ekofisk ikke forlenges. Dette vil imidlertid kreve modifikasjoner som ikke er beskrevet i PUD, og som vil kreve samtykke fra Ptil. Dette vil det måtte tas stilling til på det aktuelle tidspunktet og er således ikke en del av anbefalingen til innsendt PUD.

4.2 Oljedirektoratets vurdering

Oljedirektoratet (OD) har vurdert geofaglige, reservoarmessige, utbyggingstekniske, miljømessige og økonomiske forhold i forbindelse med utbygging og drift av Valhall videreutvikling.

OD mener at Valhall videreutvikling viser solid lønnsomhet, og lønnsomheten er robust overfor store endringer i kostnader og prisnivå.

OD mener at valgt løsning med kraft fra land og gjenvinning av fakkelgass er gode og lønnsomme miljøløsninger for feltet.

Det blir avsatt plass på den nye innretningen for nødvendig utstyr knyttet til bøyelasting og reinjeksjon av NGL. OD påpeker at eventuell endring av dagens eksportløsning vil kreve ny myndighetsgodkjennelse.

I PUD er intensjonen at de eldste innretningene vil holdes i drift så lenge det er lønnsomt og sikkerhetsmessig forsvarlig. OD ønsker at rettighetshaverne gjennomfører en kost-nytte vurdering av ulike alternativer for videre bruk av de eksisterende installasjonene på Valhall. Vurderingen skal inkludere utsatt disponering og alternative løsninger. Oljedirektoratet ønsker at det kreves en studie som adresserer dette problemkomplekset.

Innføringen av integrerte operasjoner med kontrollrom på land er en omfattende prosess hvor det må tas hensyn til flere ulike interesser. Det er Oljedirektoratets vurdering at operatøren her søker en god og fremtidsrettet løsning med tanke på verdiskaping fra feltet. Styring av feltet fra kontrollrommet på land bør realiseres så snart alle forutsetningene for det er oppfylt. Det vises til omtalen av de arbeidsmiljø- og sikkerhetsmessige sidene av dette under kapittel 4.1.

Det største potensialet til fremtidig reservevekst er knyttet til høy aktivitet på brønnsiden. Dette gjelder både brønnfortetting og utvidelse av området med vanninjeksjon. Det er ikke naturlig å pålegge en slik aktivitet, all den tid usikkerhetene er betydelige. Dette vil følges opp gjennom Oljedirektoratets normale aktivitet.

Innretningen, slik den er beskrevet i PUD, har etter Oljedirektoratets vurdering tilstrekkelig fleksibilitet både for transport- og prosesseringskapasiteter og muligheter for innfasing av eventuelle tilleggsressurser i feltet og området rundt. Den valgte løsningen fremstår som fremtidsrettet, med strømforsyning fra land og kontrollrom på land hvor en på sikt vil overta styringen av feltet.

OD anbefaler at PUD for Valhall videreutvikling godkjennes, men at det forutsettes at en studie om videre drift av de eldste innretningene forelegges OD. OD påpeker at eventuell endring av dagens eksportløsning vil kreve ny myndighetsgodkjennelse.

4.3 Olje- og energidepartementets vurdering

Valhallfeltet har vært i produksjon i 25 år, men er likevel blant feltene på norsk sokkel med størst gjenværende oljereserver. På grunn av produksjonen fra feltet synker havbunnen og fører til at de opprinnelige plattformene ikke lenger oppfyller sikkerhetskravene. Dette fører til at feltet må oppgraderes for å kunne produsere videre. Operatøren BP foreslår i utbyggingsplanen at det installeres en ny produksjons- og boligplattform på feltet. Installasjon av en ny plattform som erstatning for eldre plattformer fører til at de tekniske løsningene oppgraderes. Valhall videreutvikling medfører, i tillegg til forlenget produksjon fra Valhallfeltet, bl.a. tilrettelegging for integrerte operasjoner, oppgradert boligkvarter, forbedret reinjeksjon av produsert vann, gjenvinning av fakkelgass og kraftforsyning fra land.

Rettighetshaverne bygger en plattform designet for produksjon i 40 år. Dette legger et godt grunnlag for langsiktig produksjon og verdiskaping fra feltet.

Oljedirektoratet har av departementet blitt bedt om å gjøre en vurdering av utbyggingsplanen for Valhall videreutvikling. Departementet slutter seg til Oljedirektoratets vurderinger og merknader slik de er gjengitt i forrige kapittel.

De totale investeringskostnadene for Valhall videreutvikling, inkludert alle andre investeringer som er nødvendig for videre drift av feltet, er beregnet til 21,7 milliarder 2006-kroner. Operatøren har i referansetilfellet beregnet at prosjektets nåverdi før skatt er på 4,8 milliarder kroner med 7 pst. diskonteringsrente. Prosjektet er beregnet til å gi positiv nåverdi for oljepris over 21,6 USD/fat. Nåverdi etter skatt er av operatøren beregnet til 0,7 milliarder kroner. Prosjektets internrente er 14,7 pst. før skatt. Operatøren har forutsatt en valutakurs på 6,5 NOK/USD, olje-, gass- og NGL-priser på henholdsvis 25 USD/fat, 0,86 NOK/Sm3 og 18,75 USD/fat. Alle operatørens beregninger er i 2006-kroner.

Operatøren har lagt frem sensitivitetsberegninger som vist i tabell 4.1. Disse viser at prosjektøkonomien er negativ ved en oljepris på 20 USD/fat og ved lavt ressursutfall, men prosjektet har en betydelig oppside ved oljepris på 35 USD/fat eller hvis ressursestimatet viser seg å være høyere enn estimert.

Tabell 4.1 Sensitivitetsberegninger fra operatøren

  Internrente (pst.)Nåverdi (7 pst.) Mrd. 2006-kroner
Referansetilfelle14,74,8
Oljepris 20 USD/fat2,6-2,2
Oljepris 35 USD/fat36,718,8
Ressursutfall lavt--9,6
Ressursutfall høyt36,724,3
Investeringer P1018,66,6
Investeringer P9012,03,3
Driftskostnader (- 20 pst.)18,27,5
Driftskostnader (+ 20 pst.)10,82,1
Diskonteringsrente 10 pst.14,72,5

Økonomiberegninger gjort med myndighetenes forutsetninger om petroleumspriser, valutakurser og inflasjon, presentert i nasjonalbudsjettet 2007 1 , og en diskonteringsrente på 7 pst., gir en nåverdi i prosjektet på 27,6 milliarder kroner og en internrente på 84 pst. Balanseprisen i prosjektet er med disse forutsetningene beregnet til 23 USD/fat. Beregninger gjort med myndighetenes forutsetninger er i 2007-kroner.

Tabell 4.2 Sensitivitetsberegninger med forutsetninger fra NB2007 og 7 pst. diskonteringsrente

  Nåverdi (7 pst.) Mrd. 2007-kroner
Oljepris (- 20 pst.)17,1
Oljepris (+ 20 pst.)38,1
Investeringer (- 20 pst.)31,5
Investeringer (+ 20 pst.)23,7
Driftskostnader (- 20 pst.)30,4
Driftskostnader (+ 20 pst.)24,8
Diskonteringsrente 4 pst.34,3
Diskonteringsrente 10 pst.22,6

Sensitivitetsberegninger med myndighetenes økonomiforutsetninger viser at det er lite sannsynlig at prosjektøkonomien blir negativ. 20 pst. reduksjon i oljeprisen reduserer forventet lønnsomhet til om lag 17,1 milliarder kroner. 20 pst. høyere investeringskostnader gir nåverdi på 23,7 milliarder kroner. Størst usikkerhet ligger det i ressursanslaget for feltet.

Det har blitt utarbeidet en konsekvensutredning for prosjektet som viser at prosjektet kan gjennomføres innfor akseptable rammer for miljø og fiskeri. Det har ikke fremkommet noe i høringsuttalelsene som tilsier at plan for utbygging og drift av Valhall videreutvikling ikke bør bli godkjent.

Kraft fra land

I tråd med vedtak i Stortinget 22. februar 1996, og Innst. S. nr. 114 (1995-1996) skal det i forbindelse med alle nye feltutbygginger på norsk sokkel legges frem en oversikt over energiforbruk og kostnader med å elektrifisere innretningen fremfor å bruke gassturbiner. Det er samtidig store utfordringer knyttet til lønnsomheten i slike prosjekter til havs og til tilgangen på kraft fra kraftsystemet fra land.

OD og NVE utarbeidet i 2002, på oppfordring fra departementet, en studie for å identifisere effektene av, og tiltakskostnadene ved, å hente kraft fra land til drift av innretningene på sokkelen. Studien ga uttrykk for flere mulige positive effekter av slike tiltak, som for eksempel reduserte utslipp av CO2 og NOx , reduserte driftskostnader og høyere regularitet. Samtidig viste studien at tiltakskostnadene var svært høye. Bruk av kraft fra land ved fremtidige utbygginger bør ses i sammenheng med størrelsen og tidsperspektivet til prosjektet slik at man sikrer størst mulig samfunnsmessig utbytte av tiltaket.

Spørsmålet om tilknytning av petroleumsanlegg til havs til kraftsystemet på land må også vurderes opp mot utviklingen i kraftforsyningen nasjonalt og regionalt.

Operatøren har beregnet at kraft fra land vil bidra til reduserte driftskostnader og høyere regularitet for Valhallfeltet, slik at tiltaket er økonomisk lønnsomt. Nødvendige anlegg for kraft fra land er konsekvensutredet i forbindelse med søknad om konsesjon etter energiloven. Konsesjon ble gitt av Norges vassdrags- og energidirektorat 30. september 2005.

En tilfredsstillende kraftbalanse og forsyningssikkerhet i regionen i årene fremover er avhenging av utviklingen i forbruk, produksjon og overføringen i regionen.

Sør-Vestlandet har betydelig kraftproduksjon og normalt en god forsyningssikkerhet. Regionen har flere overføringsforbindelser for kraft til kontinentet. Det arbeides for tiden med flere overføringsprosjekter i regionen, deriblant ny kabel til Nederland (NorNed) og ny kraftledning mellom Evje og Holen. Siden Valhallfeltet er et stort felt med betydelige ressurser igjen å produsere i mange år framover og at kraftsituasjonen i regionen synes å være tilfredsstillende i forhold til kraftbehovet til Valhallfeltet, mener departementet at det kan aksepteres at feltet får sin energiforsyning dekket gjennom kraft fra land.

Ved tilknytning til kraftsystemet på land vil prosjektet måtte holde seg til de vilkår som gjelder for kraftmarkedet og tilknytning til overføringsnettet. Dette innebærer blant annet ordinære vilkår i sammenheng med å inngå avtaler om kraftkjøp, tilkobling til nettet og leveringssikkerhet.

4.4 Konklusjoner og vilkår

Departementet slutter seg til plan for utbygging og drift av Valhall videreutvikling i samsvar med planene operatøren har lagt frem og med de merknadene som går frem av denne proposisjonen, og på følgende vilkår:

  1. En eventuell omlegging av eksportløsning i forbindelse med at transportavtalen med Ekofisk/Norpipe går ut i fjerde kvartal 2011 vil være betinget av departementets godkjennelse.

  2. Rettighetshaverne skal gjennomføre en kost-nytte vurdering av ulike alternativer for videre bruk av de eksisterende installasjonene på Valhall. Vurderingen skal inkludere utsatt disponering og alternative løsninger. Operatøren skal gjennomføre en studie som adresserer dette problemkomplekset i løpet av 2008. Endelig disponering av de gamle innretningene skal skje i henhold til petroleumsloven kapittel 5, og departementet vil fatte eget vedtak om disponering etter § 5-3 uavhengig av godkjennelse av PUD for Valhall videreutvikling.

Fotnoter

1.

I nasjonalbudsjettet legges det til grunn en oljepris på 390 kroner pr. fat for 2007. For de påfølgende årene er det lagt til grunn at oljeprisen gradvis faller ned mot et langsiktig nivå på 220 kroner pr. fat i 2015 (2007-kroner). Forutsatt valutakurs for beregningene er 5,99 NOK/USD.