St.prp. nr. 80 (1998-99)

Om tilleggsbevilgning til særlig rådgivning i forbindelse med utforming av statens engasjement i petroleumsvirksomheten

Til innholdsfortegnelse

1

I St meld nr 37 (1998-99) Tillegg til St meld nr 46 (1997-98) informerte Regjeringen om at Olje- og energidepartementet har igangsatt en vurdering av statens engasjement i petroleumsvirksomheten, herunder Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) og Den norske stats oljeselskap a.s. (Statoil). Siktemålet med dette prosjektet er å vurdere grunnlaget for en effektiv organisering som bidrar til langsiktig verdiskaping og høye statlige inntekter. Det planlegges nå å utvide dette prosjektet betydelig både ved et mer omfattende innhold og langt større detaljeringsnivå. Departementet har på denne bakgrunn behov for en tilleggsbevilgning i 1999 knyttet til særlig rådgivning i forbindelse med utforming av statens engasjement innenfor petroleumsvirksomheten.

Regjeringen mener det er nødvendig å gjennomføre langt mer omfattende og detaljerte analyser av alternative eierstrukturer i Statoil enn det som hittil er lagt opp til for å fremskaffe et best mulig beslutningsgrunnlag for regjering og Storting. Dette vil også omfatte en vurdering av om staten skal endre eierposisjon i Statoil, hvordan dette eventuelt kan gjennomføres og en realistisk tidsplan. Statoil er forretningsfører for SDØE og eventuelle endringer i Statoils eierstruktur vil medføre at det må etableres en løsning for SDØE. Dette innebærer at det samtidig må gjennomføres en grundig vurdering av alternative modeller for SDØE.

Dette utredningsarbeidet er av en slik art og omfang at det er nødvendig med betydelig strategisk, økonomisk/finansiell og juridisk konsulentbistand i tillegg til departementets egen kompetanse. Statens engasjement innenfor petroleumsvirksomheten representerer svært store verdier. Det er dermed av vesentlig betydning at departementet knytter til seg rådgivere med høy kompetanse innenfor respektive fagfelt. Utredningene må være grundige og omfattende slik at alle valgmuligheter blir utredet innenfor en forsvarlig tidsramme og slik at et eventuelt salg av statlige eiendeler kan gjennomføres optimalt.

Dette arbeidet må igangsettes nå før våre valgmuligheter begrenses. Regjeringen anser det som helt sentralt at nødvendige ressurser stilles til rådighet for dette arbeidet snarest slik at det eksterne utrednings- og vurderingsarbeidet kan igangsettes innen sommerferien. Resultatet av arbeidet vil bli lagt fram for Stortinget i petroleumsmeldingen våren 2000.

Det er usikkert hvor store kostnader som vil kunne påløpe i forbindelse med dette prosjektet. Kostnadene anslås foreløpig å utgjøre om lag 15 mill kroner. Disse ekstrakostnadene foreslås dekket ved en tilleggsbevilgning over Olje- og energidepartementets budsjett øremerket dette arbeidet.

Til forsiden