St.prp. nr. 87 (2007-2008)

Om styrking av Arbeids- og velferdsetaten i 2008

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn

Arbeids- og velferdsetaten er midt inne i en omfattende og krevende omstilling som følge av NAV-reformen, pensjonsreformen og overføring av ansvaret for helserefusjoner fra Arbeids- og velferdsetaten til Helsedirektoratet. Samtidig med gjennomføringen av disse reformene og endringene i organiseringen av arbeids- og velferdsforvaltningen, er det satt i gang et omfattende arbeid med å utvikle, endre og tilrettelegge virkemidler gjennom oppfølgingen av St.meld. nr. 9 (2006-2007) Arbeid, velferd og inkludering og ved oppfølging av sykefraværsutvalgets innstilling.

Både de organisatoriske endringene og endringene av virkemidlene i arbeids- og velferdsforvaltningen skal understøtte de overordnede målene med NAV-reformen. Gjennomføringen innebærer at mange ansatte må bytte arbeidssted, arbeide med nye oppgaver og tilegne seg ny kompetanse. Etableringen av NAV-kontor har også vist seg mer krevende enn regnet med. Samlet sett har dette medført at Arbeids- og velferdsetaten ikke har opprettholdt forventet tjenesteproduksjon i 2008, jf. avsnitt 3.

NAV-reformen

Hovedmålene for NAV-reformen er flere i arbeid og aktivitet og færre på stønad, forenkle for brukerne og tilpasse til brukernes behov, samt en helhetlig og effektiv arbeids- og velferdsforvaltning. Det har vært et mål at innen utgangen av 2009 skal det være etablert NAV-kontor som dekker alle landets kommuner. NAV-kontorene skal være basert på samarbeidsavtaler mellom Arbeids- og velferdsetaten og den enkelte kommune.

Ved utgangen av 2007 var det etablert 146 NAV-kontorer. Etableringen av kontorer er således i rute. Det er planlagt etablert 140 NAV-kontorer i 2008. Arbeids- og velferdsetaten har ved utgangen av 1. halvår 2008 etablert totalt 37 spesialenheter for forvaltning (forvaltningsenheter), inklusiv avdelingskontorer. Disse skal hovedsakelig behandle ytelser som tidligere lå til trygdekontorene.

Ved inngangen til 2009 vil det etter planen gjenstå å etablere om lag 180 NAV-kontorer. De fleste av disse vil bli etablert i løpet av 2009, men noen NAV-kontorer vil først bli etablert i 2010 i påvente av egnede lokaler.

Pensjonsreformen

Som følge av Stortingets behandling og vedtak i forbindelse med St.meld. nr. 12 (2004-2005) Pensjonsreformen – trygghet for pensjonene samt St.meld. nr. 5 (2006-2007) Opptjening og uttak av alderspensjon i folketrygden, må det etableres nye IKT-løsninger for håndtering av pensjonsområdet i Arbeids- og velferdsetaten. I tillegg til å utvikle nye IKT-løsninger for nye pensjonsregler skal det også utformes nye arbeidsprosesser og ny organisering på pensjonsområdet slik at Arbeids- og velferdsetaten kan håndtere den nye pensjonsreformen når den trer i kraft. Innen 01.12.2008 skal det etableres fem spesialenheter for pensjon med til sammen om lag 300 ansatte.

Helserefusjonsreformen

Forvaltningsansvaret for helserefusjoner overføres fra Arbeids- og velferdsetaten til Helsedirektoratet 1. januar 2009. Dette er i tråd med opplegget i St.prp. nr. 66 (2006-2006), jf. Innst.S. nr. 205 (2005-2006), der det bl.a. ble omtalt at overføringen skulle finne sted senest innen 2010. Helserefusjonene omfatter bl.a. refusjon til poliklinikk, lege, psykolog, legemidler, tannlege, laboratorier og røntgeninstitutter. I tillegg kommer forvaltning av frikort for enkeltpersoner. NAV-kontorene vil fortsatt i nødvendig grad følge opp henvendelser og spørsmål om helserefusjoner. Det arbeides med utvikling av en elektronisk frikortløsning.

Innholdsreformene

Regjeringen la høsten 2006 frem St.meld. nr. 9 (2006-2007) Arbeid, velferd og inkludering om nye virkemidler i en ny arbeids- og velferdsforvaltning. Som et ledd i oppfølgingen av stortingsmeldingen har Regjeringen innført et kvalifiseringsprogram for personer som har stått utenfor arbeidslivet i lengre tid eller som mangler erfaring fra arbeidslivet. Tilbudet skal gis til personer som vurderes å ha en mulighet til komme i arbeid gjennom tettere og mer forpliktende bistand fra NAV-kontorene. Kvalifiseringsprogrammet iverksettes i takt med etablering av nye NAV-kontorer.

Som et ledd i oppfølgingen av ovenfor nevnte stortingsmelding, vil også Regjeringen om kort tid fremme forslag om innføring av arbeidsavklaringspenger som skal erstatte dagens rehabiliteringspenger, attføringspenger og tidsbegrenset uførestønad. Det skal tas i bruk systematiske arbeidsevnevurderinger som redskap og metode for å avklare brukernes behov for arbeidsrettet bistand.

For å få til en bedre individuell tilpasning av den arbeidsrettede bistanden har departementet i tillegg sendt på høring forslag om å forenkle dagens tiltaksregelverk ved blant annet å slå sammen arbeidsmarkedstiltak som i dag er splittet opp på ulike målgrupper. Tildelingen av arbeidsmarkedstiltak mht. til innhold, varighet og tilskudd vil bygge på behovs- og arbeidsevnevurderinger som gjøres ved NAV-kontorene.

I tråd med sykefraværutvalgets rapport av 6. november 2006 ble det i mars 2007 lovfestet en forsterket oppfølging av sykmeldte, blant annet ved at Arbeids- og velferdsetaten skal avholde dialogmøter senest ved 6 måneders sykmelding.

Disse innholdsreformene er etter departementets vurdering både ønskelige og nødvendige for å støtte opp under den organisatoriske reformen, men innebærer at Arbeids- og velferdsetaten også må bruke ressurser på å legge til rette for implementeringen av nytt regelverk.