St.prp. nr. 96 (2000-2001)

Salg av deler av statens eiendom Birkelid

Til innholdsfortegnelse

1 Forslag om salg av deler av statens eiendom Birkelid til Songdalen kommune

Eiendommen Birkelid som totalt utgjør om lag 7 mål, hvorav betydelig deler skog ligger i nærheten av Kristiansand. Eiendommens bebyggede del har vært brukt av staten til spesialpedagogiske formål.

Etter at denne virksomheten ble avviklet/flyttet har eiendommen stått på liste over eiendommer Statsbygg skulle selge, mens den midlertidig har vært brukt som flyktningemottak. Flyktningemottaket skal iht. opplysninger fra Kommunal- og regionaldepartementet nedlegges 30.07 2001. Leieinntektene utgjør i dag 1,65 millioner kroner. Leien er ment å være kostnadsdekkende. Utleie eller bortfeste har ikke vært vurdert som alternativ til salg.

Takst har vært avholdt og Songdalen kommune fikk tilbud om å kjøpe deler av eiendommen (det aktuelle areal utgjør ca. 109 800 kvadratmeter) med oppførte bygg (med en bygningsmasse på ca. 12 000 kvadratmeter) til takst på 26,5 millioner kroner innen 30. juni 2000. Kommunen ønsker primært å overta eiendommen vederlagsfritt for i samarbeid med nabokommuner og fylkeskommunen å etablere regional eller interkommunal virksomhet på Birkelid, og er ikke villig til å kjøpe eiendommen inklusive bygninger til takst. Argumentene for vederlagsfri overtagelse, eller overtagelse til underpris har vært at eiendommen skal brukes til tilsvarende formål som tidligere, og at eiendommen er av en slik karakter at den bør beholdes i offentlig eie og brukes til allmennyttige formål.

Songdalen Kommune har signalisert at eiendommen delvis vil bli brukt til egne formål, og dels til interkommunal virksomhet. Aktiviteter som er planlagt er rehabiliterings- og opplæringssenter, oppvekstsenter med skole og barnehage, voksenopplæring, samt samlokalisering av PP-tjenesten for Songdalen og Søgne kommuner.

Det har vært samtaler mellom Songdalen Kommune og Arbeids- og administrasjonsdepartementet, og kommunen har sagt seg villig til å betale 5 millioner kroner for eiendommen. Når man fra kommunens side ikke er villig til å strekke seg lenger henger det sammen med at det er et visst vedlikeholdsetterslep på eiendommen og at rominndelingen er av en slik karakter at det må påregnes en del bygningsmessige tilpasninger for å kunne ta i bruk bygningene til den aktivitet som tenkes innplassert der.

Riksantikvaren har i samsvar med avhendingsinstruksen bestemmelser vurdert bygningenes verneverdi og har ingen merknader til at eiendommen selges.

Saken har i tråd med avhendingsinstruksen vært forelagt Finansdepartementet for uttalelse. I brev av 14.03.01 motsetter Finansdepartementet seg salg til underpris og peker på at det ikke foreligger tungtveiende grunner til å fravike hovedregelen om salg til markedspris, og at salg til underpris i dette tilfelle vil skape forsterket press fra andre kommuner om at staten selger sine eiendommer rimelig.

Når det nå fremlegges forslag om salg til underpris er det fordi regjeringen etter overveielse har kommet frem til at staten ved salg av eiendom ikke alene bør ta markedshensyn, men at også samfunnsmessige hensyn vurderes tungt ved avhending. Det er i denne saken snakk om å bruke eiendommen til viktige samfunnsnyttige formål, og regjeringen mener derfor kravet om salg til markedspris bør kunne fravikes.

Til forsiden