Høringssvar fra Marius Hoel

Dato: 25.05.2023

Svartype: Med merknad

Jeg syns dette blir ekstremt bakvendt.

Dette går hardt ut over en gruppe som allerede nå blir oversett fullstendig, pokerspillere. Ettersom det ikke finnes norske sider å spille poker på, men vi har lov (fordi det er ikke ulovlig) å spille på utenlandske sider. Dette er store sider som bryr seg vel så mye, om ikke mer enn Norsk Tipping, om ansvarlig gambling. Hvis norsk tipping faktisk brydde seg om spillavhengighet, så ville de innført pokerrom eller klubber som fikk lisens til å spille.

Det finnes allerede bingohaller, hvor man kan spille på enarmede banditter. En trenger ikke mye kunnskap om spill og spillavhengighet, for å tenke seg til hvilke av de to som er minst attraktive for en problemspiller. Spillet der man må vente og vente på en fornuftig situasjon for å forsøke å tjene pengene i potten oftest mulig. Eller, spillet der man trykker på en knapp, lamper blinker, musikk spiller og man får umiddelbart et svar på om man vinner eller ikke. Dersom noen faktisk tror at poker er verre for spillavhengige enn en enarmet banditt, så har man ikke nok kunnskap til å uttale seg om situasjonen. Et spill du taper penger på i lengden blir ikke bedre bare fordi Norsk tipping får penger når man taper.

Nå kommer folk ofte med argumentet, "men norsk tipping har tapsgrenser!" Ja, det er sant. Dette hindrer at man får tapt en uhorvelig mengde penger. Man kan sette en grense på forhånd, også kan man ikke overstige den. Dette er en god ting, uavhengig av hvorvidt man har et spilleproblem eller ikke. Men dette er ikke unikt for norsk tipping, selv utenlandske pengespillsider har dette. Så om det er det eneste argumentet for å sperre utenlandske spillsider, så har man slutt skivebom. Fordi når utenlandske spillsider har bedre vilkår, flere produkter og bedre software enn norsk tipping, så er det et unaturlig å benytte norsk tipping sine tjenester. Det vil også en hver økonomisk fornuft fortelle de fleste som bestemmer dette. Når et selskap i stedet for å innovere, bestemmer seg for å hindre konkurransen, beveger man seg vekk fra et fritt marked. Når man ikke lenger konkurrer, så kan man fokusere på å bli profittmaksimerende. Noe som betyr enda dårligere vilkår for spillerne. Det er ingen fornuft som tilsier at man bør DNS-blokkere utenlandske sider, det er kun propaganda fra et selskap med egeninteresse.

Hvis Norsk Tipping faktisk brydde seg om problemspillere, og tenkte at Poker var et stort problem. Så burde en vel heller fokusere på å innføre en lisensordning. En lisensordning som gangner pokerspillere så vel som problemspillere. Dersom man innfører en regulert pokerklubb, så kan begge gruppene trygt møte opp, betale med bankkort og holde seg innenfor en forhåndssatt tapsgrense. Hvorfor dette ikke blir praktisert er helt idiotisk. Fremfor å kunne spille på en uregulert klubb, hvor man kan bli rana på vei ut. Hvor man kan tape månedslønna på ei uke. Hvor man kan sitte i frykt fordi politiet plutselig kan komme væpna på døra. Nei, hvorfor velger man å dra på et sånt sted tenker nok mange. Svarer er, fordi man syns poker er gøy. Ikke fordi penger står på spill, men fordi man må ta en korrekt beslutning uten å ha all informasjonen, og har man oftere rett enn galt, så blir man belønnet.

Så derfor spør jeg dere. Hvorfor tenker dere dette er en god løsning? Hva gjør dette til en god løsning? Fordi fra mitt perspektiv, så virker det som dette kun gagner Norsk Tipping. Som allerede har den største markedsfordelen man ha. Hvorfor skal man prioritere en gruppe som allerede omsetter for milliarder, bare fordi de kan omsette for et par millioner til i året. Hvordan beskytter dette problemspillere mer? Når de uansett resultat kan gå og spille bort tjue tusen kroner i måneden på en bingohall, på hest eller bare på skrapelodd om man så vil. Hvordan er dette et bedre alternativ enn at folk får lov til å spille et spill, der man hvertfall til en grad kan kontrollere oddsen i sin favør?

jeg ønsker at alle som ser dette, tenner nøye gjennom hvorfor dere skal godkjenne dette og hvem som faktisk tjener mest på den foreslåtte endringen i lengden. Det er jo tross alt det gambling handler om, å tjene penger i lengden.