Endringer i fellesskapslisten over helsepåstander

Kommisjonsforodning (EU) nr. 2015/539 av 31. mars 2015 om godkjenning av en helsepåstand om næringsmidler som ikke viser til redusert sykdomsrisiko eller barns utvikling og helse og om endring av forordning (EU) nr. 432/2012.

Commission Regulation (EU) No 2015/539 of 31 March 2015 authorising a health claim made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children's development and health and amending Regulation (EU) No 432/2012 .

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 19.03.2015

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 19.05.2015

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

EU-kommisjonens utkast til rettsakt fikk tilslutning fra medlemsstatene med kvalifisert flertall på Kommisjonens "stående komité for planter, dyr, fødevarer og foder" (SCoPAFF) den 10. februar 2015. Rettsaken ble vedtatt av Europakommisjonen den 31. mars 2015 og publisert i Official Journal den 1. april og trådte i kraft i EU den 21. april 2015.

Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.

Sammendrag av innhold

Rettsakten går etter hurtigprosedyren.

Rettsakten gjelder en utvidelse av bruksbetingelsene for en allerede godkjent helsepåstand i forordning (EU) nr. 851/2013. Denne godkjente helsepåstanden har beskyttet eiendomsrett i fem år (dvs. at andre bedrifter først kan bruke påstanden etter perioden med eiendomsrett har opphørt). Den godkjente påstanden er oppført på felleskapslisten over godkjente helsepåstander i forordning (EU) nr. 432/2012. Helsepåstanden som rettsakten omhandler er kakaoflavanoler og vedlikehold av blodkarenes elastisitet og blodgjennomstrømming.

Endringen som søker har søkt om gjelder en utvidelse av nåværende bruksbetingelser. Søker ønsker at helsepåstanden ikke kun skal omhandle kakaoflavanoler, men også kakaoflavanoler fra ekstrakt og som dermed har et høyere innhold av flavanoler. Søker ønsker at de utvidede bruksbetingelser skal gjelde for tabletter, kapsler og drikkevarer.                            

EFSA har vurdert de utvidede bruksbetingelsene fra søker og har konkludert med at det er en årsakssammenheng mellom kakaoflavanoler fra ekstrakt (kapsler, tabletter) og vedlikehold av blodkarenes elastisitet og blodgjennomstrømming. EFSA har ikke gjort vurderinger i forhold til kakaoflavanoler fra ekstrakt i drikkevarer. På bakgrunn av dette har EU-kommisjonen kun gitt godkjenning til at de utvidede bruksbetingelser skal gjelde for kapsler og tabletter og ikke for drikkevarer.

Ettersom den godkjente bruksbetingelsen allerede er oppført i EUs registeret over godkjente helsepåstander blir de nye bruksbetingelsene, som er knyttet til helsepåstanden, oppført i registeret over godkjente helsepåstander og søker får fem nye år med beskyttet eiendomsrett på de utvidede bruksbetingelser.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forordningen gjennomføres i norsk regelverk ved en henvisningsbestemmelse i forskrift 17. februar 2010 nr. 187 om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Virksomhetene:

Virksomhetene kan først benytte den godkjente helsepåstanden med og de utvidede bruksbetingelser etter at 5-årsperioden med beskyttet eiendomsrett er opphørt dvs. den 21. april 2020.

Forbrukerne:

EFSAs vurdering vedrørende utvidelsen av bruksbetingelsene for helsepåstanden gir forbrukerne større trygghet for at påstanden er vitenskapelig dokumentert og ikke villedende. Betingelser for bruk knyttet til helsepåstanden sikrer at forbrukerne ikke blir villedet.

Mattilsynet:

Tilsyn med bruken av helsepåstander inngår i det ordinære tilsynet.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet er Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Rettsakten har vært diskutert på arbeidsgruppemøte for ernærings- og helsepåstander i 2014 og på SCoPAFF 10. februar 2015. Medlemsland har stilt spørsmål til muligheten for å få et for høyt inntak av kakaoflavanoler fra ekstrakt ved inntak fra kapsler/tabletter og fra matvarer (f. eks. mørk sjokolade). EU-kommisjonen svarte at dette er det tatt hensyn til i bruksbetingelsene som er knyttet til helsepåstanden utfra EFSAs vurdering.

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 539/2015
Basis rettsaktnr.: 1924/2006
Celexnr.: 32015R0539

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 13.04.2015
Frist returnering standardskjema: 25.05.2015
Dato returnert standardskjema: 05.05.2015
Dato innlemmet i EØS-avtalen: 25.09.2015
Nummer for EØS-komitebeslutning: 210/2015
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 19.11.2014
Høringsfrist: 09.01.2015
Frist for gjennomføring: 26.09.2015
Dato for faktisk gjennomføring:
Dato varsling til ESA om gjennomføring: