Utfyllende regler til IDD (forsikringsdistribusjonsdirektivet) om forsikringsbaserte investeringsprodukter

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2017/2359 av 21. september 2017 om utfylling av europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2016/97 med hensyn til opplysningskrav og regler om god forretningsskikk i forbindelse med distribusjon av forsikringsbaserte investeringsprodukter

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/2359 of 21 September 2017 supplementing Directive (EU) 2016/97 of the European Parliament and of the Council with regard to information requirements and conduct of business rules applicable to the distribution of insurance-based investment products

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 20.04.2018

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 22.05.2018

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: I. Forsikring

Status

Reglene er vedtatt og trådt i kraft i EU. Reglene er til vurdering av EØS/EFTA-statene for innlemmelse i EØS-avtalen. 

Sammendrag av innhold

Forordningen inneholder utfyllende regler/nivå 2-regler til forsikringsdistribusjonsdirektivet (IDD).Formålet med forordningen er å bidra til effektiv forbrukerbeskyttelse og like konkurransevilkår.Forordningen inneholder detaljerte regler om informasjonskrav og god forretningsskikk ved distribusjon av forsikringsbaserte investeringsprodukter (livsforsikring med investeringsvalg). Bestemmelsene i forordningen omfatter særlige krav til styring og kontroll med interessekonflikter, vederlag fra andre enn kunden og egnethetsvurdering med videre. Reglene i forordningen kommer i tillegg til de alminnelige regler i forsikringsdistribusjonsdirektivet om krav til god forretningsskikk, som gjelder ved distribusjon av alle typer forsikringsprodukter. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når forsikringsdistribusjonsdirektivet er tatt inn i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett, vil forordningen bli gjennomført i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift (dvs. at det i forskrift med hjemmel i lov tas inn en bestemmelse om at forordningen gjelder som norsk forskrift med eventuelle tilpasninger som følger av EØS-komitebeslutningen). Forordningen vil ikke ha vesentlige rettslige konsekvenser utover det som følger av forsikringsdistribusjonsdirektivet. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Reglene forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter, foretak eller forbrukere.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for kapitalbevegelser og finansielle tjenester, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Rettsakten er EØS-relevant og akseptabel. Det er behov for tekniske tilpasninger når det gjelder dato for ikrafttredelse.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2017/2359
Basis rettsaktnr.: 2016/97
Celexnr.: 32017R2359

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 03.10.2017
Frist returnering standardskjema: 23.01.2018
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Ja
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: