listeføring 766/2006 USA

Kommisjonens gjennomføringsbeslutning (EU) 2018/1668 av 6. november 2018 som endrer Vedlegg I til beslutning 2006/766/EF med hensyn til oppføring av Amerikas forente stater i listen over tredjeland og territorier fra hvilke import av levende, frosne og bearbeidede toskallede bløtdyr, pigghuder, sekkedyr og sjøsnegler for humant kunsum er tillat

Commission implementing decision (EU) 2018/1668 of 6 November 2018 amending Annex I to Decision 2006/766/EC as regards the entry for the United States of America in the list of third countries and territories from which imports of live, chilled, frozen or processed bivalve molluscs, echinoderms, tunicates and marine gastropods for human consumption are permitted

Sakstrinn

  1. Forenklet prosedyre

Opprettet 14.11.2018

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet / Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten ble gjeldende i EU 6. november 2018 og i Norge 16. november 2018.

Sammendrag av innhold

Rettsakten endrer vedlegg I i kommisjonsbeslutning 2006/766/EF. Vedlegget inneholder en liste over hvilke tredjestater og områder det er tillatt å importere levende, frosne og bearbeidede toskallede bløtdyr, pigghuder, sekkedyr og sjøsnegler fra. Listen inneholder også restriksjoner på slik import fra enkelte land. Formålet med listen er å beskytte helsen til forbrukerne ved å sikre at kun varer som oppfyller fellesskapets hygienekravene kan importeres. 

De seneste EU-kontollene i De forente statene (USA), med hensikt å evaluere det eksisterende kontrollsystemet for produksjon av toskallede bløtdyr bestemt til eksport til Unionen, fant sted i 2015. Med bakgrunn i disse kontrollene og at kompetent myndighet har gitt forsikringer om at betingelsene for produksjonen i statene Massachusetts og Washington samsvarer med Unionens produksjonkrav, blir statene Massachusetts og Washington tatt inn i listen over tredjeland og områder som det er tillatt å importere levende, frosne og bearbeidede toskallede bløtdyr, pigghuder, sekkedyr og sjøsnegler fra.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten krever endring i forskrift 16. april 2010 nr. 520 om fra hvilke tredjestater det kan importeres muslinger og fiskerivarer.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten gir ikke noen administrative eller økonomiske konsekvenser for privatpersoner, næringen eller Mattilsynet. USA har ikke tidligere vært oppført på listen i vedlegg I.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten innlemmes i EØS-avtalen etter forenklet prosedyre. Den tas opp til orientering i Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert.

Vurdering

Mattilsynet vurderer rettsakten som EØS-relevant og akseptabel. Dette fordi rettsakten kun tillater import av levende, frosne og bearbeidede toskallede bløtdyr, pigghuder, sekkedyr og sjøsnegler på bakgrunn av kontroller gjennomført av Kommisjonen og garantier gitt av USAs kompetente myndighet på at produksjonen er i samsvar med Unionens krav.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Rettsaktnr.: (EU) 2018/1668
Celexnr.: 32018D1668

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:
Dato for faktisk gjennomføring: 16.11.2018
Dato varsling til ESA om gjennomføring: 29.11.2018