Mikrobiologiske kriterier for rått kjæledyrfôr, eksport av husdyrgjødsel og visse andre produkter

Kommisjonsforordning (EU) 2020/762 av 9. juni 2020 om endring av forordning (EU) nr. 142/2011 med hensyn til mikrobiologiske standarder for rått kjæledyrfôr, krav til godkjente virksomheter, tekniske parametere som gjelder for den alternative Brookes gassifiseringsprosessmetoden og hydrolyse av smeltet fett, og eksport av bearbeidet husdyrgjødsel, visse blodtyper, blodprodukter og spesielle produkter

Commission Regulation (EU) 2020/762 of 9 June 2020 amending Regulation (EU) No 142/2011 as regards microbiological standards for raw petfood, requirements concerning approved establishments, technical parameters applicable to the alternative method Brookes' gasification process and hydrolysis of rendered fats, and exports of processed manure, certain blood, blood products and intermediate products

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 29.11.2019

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 20.12.2019

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet / Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er ikke vedtatt i EU.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen gjennomfører ulike materielle endringer i kravene til virksomheter som håndterer animalske biprodukter, justerer de tekniske parametrene for bruk av en alternativ bearbeidingsprosess og gjør visse lettelser i adgangen til eksport av animalske biprodukter

Forordningen åpner for at virksomheter hvor animalske biprodukter oppstår, typisk slakterier, kan tillates å lagre de animalske biproduktene på virksomheten ved ensilering, forutsatt at produktene ved videre omsetning betraktes som ubearbeidede.

Videre fastsettes det visse mikrobiologiske kriterier for rått kjæledyrfôr og det fastsettes regler om merking av slike produkter. Kommisjonen ønsker med forslaget å sikre at slik fôr kan anvendes trygt ved å anvende de prosesshygieniske kriterier som gjelder ved produksjon av kjøtt til konsum.

Forordningen tilpasser kravene til temperatur ved en alternativ bearbeidingsprosess, slik at de samsvarer med gjeldende krav til forbrenning av animalske biprodukter. 

Forordningen bestemmer vilkår for eksport av bearbeidet husdyrgjødsel og blod og blodprodukter.

Forordningen gjør i tillegg noen mindre formelle endringer og presiseringer i regelverket, herunder unntak for visse gjenstander i naturhistoriske samlinger.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om animalske biprodukter som ikke er beregnet på konsum

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for verken norske myndigheter, næringen eller andre.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2020/762
Basis rettsaktnr.: 142/2011
Celexnr.: 32020R0762

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 08.11.2019
Frist returnering standardskjema: 28.02.2020
Dato returnert standardskjema: 03.01.2020
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 26.06.2020
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker