Vet - tredjeland

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/1395 av 10. september 2019 om endring av vedlegg I til forordning (EF) nr. 798/2008 som angår opplysninger vedrørende Bosnia - Hercegovina og Israel og navnet på Republikken Nordmakedonia

amending Annex I to Regulation (EC) No 798/2008 as regards the entries for Bosnia and Herzegovina and Israel and the name of the Republic of North Macedonia in the list of third countries, territories, zones or compartments from which certain poultry commodities may be imported into and transit through the Union and amending the model veterinary certificate for egg products

Sakstrinn

  1. Forenklet prosedyre

Opprettet 20.09.2019

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 09.10.2019

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Sammendrag av innhold

Rettsakten endrer listen i del 1 vedlegg 1 til forordning (EF) nr. 798/2008 for opplysninger om Bosnia – Hercegovina slik at andre tredjeland gis tillatelse til import til og transitt gjennom unionen av egg og eggprodukter. Bakgrunnen er at Kommisjonen har konkludert med at Bosnia- Hercegovina oppfyller de dyrehelsemessige krav som er fastsatt i forordning (EF) nr. 798/2008. Det er videre kun tillatt å importere egg av typen Gallus gallus fra Bosnia-Hercegovina som er oppført under «S4» i del 2 i vedlegg 1.

Den 24. april 2019 ble det bekreftet utbrudd av HPAI på fjørfe i Israel, og det har siden den dato ikke lenger blitt innført slike produkter med opprinnelse i Israel til unionen. På bakgrunn av dette endres den relevante sluttdato i tabellen i vedlegg 1 del 1. 

Rettsakten endrer videre navnet på den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia i del 1 i vedlegg 1.

Del 2 i vedlegg 1 inneholder standardveterinærsertifikat for eggprodukter (EP). I standardveterinærsertifikatet henvises det i del I i bemerkninger til HS-koder, som skal angis i rubrik I.19. i sertifikatets del I. Enzymer, som stammer fra egg slik som lysozym, anses å være eggprodukter og de relevante HS-koder for disse enzymer bør tilføyes til de HS-koder som anføres i rubrik I.19. i del I i standardveterinærsertifikatet for eggprodukter. Derfor bør standardveterinærsertifikatet for eggprodukter (EP) endres.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Endringene medfører at forskrift om import og transitt av fjørfe og visse fjørfeprodukter fra tredjestater må endres i henhold til rettsakten.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Det vurderes at endringene vil ha få administrative og økonomiske konsekvenser.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten skal innlemmes i EØS-avtalen etter forenklet prosedyre. Den tas opp til orientering i Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert.

Vurdering

Rettsakten er vedtatt i EU. Den er publisert i OJ. 

Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 13

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Rettsaktnr.: 2019/1395
Celexnr.: 32019R1395

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: 14.09.2019
Dato for faktisk gjennomføring: 30.09.2019
Dato varsling til ESA om gjennomføring: