Tilsetningsstoffer til næringsmidler, endringer relatert til bruk av natriumaskorbat (E 301) i vitamin A preparater beregnet til morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger

Kommisjonsforordning (EU) .../... om endring i vedlegg III til Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 når det gjelder bruk av natriumaskorbat (E 301) i vitamin A preparater beregnet til morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger

Commission Regulation (EU) / amending Annex III to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the use of sodium ascorbate (E 301) in vitamin A preparations intended for infant formula and follow-on formula

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 03.04.2025

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er ikke vedtatt i EU.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen endrer unionslisten i vedlegg III til forordning (EF) nr. 1333/2008 om tilsetningsstoffer til næringsmidler, over godkjente tilsetningsstoffer, herunder bærere, som kan brukes i tilsetningsstoffer, enzymer, aromaer og næringsstoffer i næringsmidler. Forordning (EF) nr. 1333/2008 er gjennomført i norsk rett i § 1 første ledd i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.

Endringene gjelder utvidet bruk av natriumaskorbat (E 301) i mikroinnkapslede vitamin A-preparater beregnet til morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger. Grenseverdien vil være 50 000 mg/kg, med høyst 1 mg/l overføring («carry-over») til det ferdige produktet (morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger). Bruken godkjennes kun for mikroinnkapslet vitamin A. 

Teknisk funksjon vil være som antioksidant. Endringen skjer som følge av en søknad. Under produksjon av mikroinnkapslede vitamin A-preparater er det, pga. arbeid med reformulering (f.eks. for å unngå bruk av gelatin), et teknisk behov for stabilisering av den beskyttende matriksen som innkapsler vitaminet. Tilsetningsstoffet vil som antioksidant stabilisere matriksen, og dermed beskytte vitamin A under varmebehandling ved spraytørking. Økt stabilitet gjør at dosen med vitamin A kan kontrolleres bedre, som igjen fører til at det ikke tilsettes mer vitamin A enn nødvendig i det ferdige produktet.

Natriumaskorbat er allerede tillat i vitamin D-preparater (grenseverdi på 100 000 mg/kg), med høyst 1 mg/l overføring til det ferdige produktet. Det er også tillatt å tilsette natriumaskorbat direkte i morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger som en kilde til vitamin C (per forordning (EU) nr. 609/2013, altså ikke som tilsetningsstoff), i en mye større mengde enn det som gjelder i denne saken.

I 2010 publiserte EFSA en risikovurdering om bruk av E 301 i vitamin D-preparater. I vurderingen konkluderte de med at eventuell overføring av E 301 kun vil bidra marginalt til innholdet av vitamin C og natrium i morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger, og at det ellers ikke er noen helserisiko for denne bruken. Det ble vurdert at denne risikovurderingen også var relevant for E 301 i vitamin A-preparater, og at det derfor ikke var nødvendig å konsultere EFSA i denne saken.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for norske virksomheter, myndigheter, forbrukere eller samfunnet for øvrig.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 32008R1333

Norsk regelverk

Høringsstart: 25.04.2025
Høringsfrist: 06.06.2025
Frist for gjennomføring:

Lenker