Ga aldri opp drømmen om jobb

Petter Strømmen (22) fra Bergen har i hele oppveksten slitt med store lærevansker. Takket være jobbspesialist-teamet ved NAV Åsane har han nå fått kompetansebevis og fast jobb på bilverksted.

Som et oppspill til regjeringens inkluderingsdugnad, gjennomfører statsrådene Anniken Hauglie, Jan Tore Sanner og Bent Høie en rekke innspillsmøter ulike steder i landet. Målet er å få innspill fra ungdom – og aktører som jobber tett på unge – til hvordan vi kan bli bedre på inkludering. 

På møtet i Bergen 19. april møtte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner Petter. Siden han var liten har unggutten fra Åsane slitt for å henge med på skolen. Medfødte lære- og skrivevansker gjør at Petter trenger mye lenger tid enn elever flest for å komme seg igjennom pensum. Problemene har hindret ham i å fullføre ordinær skolegang. 

Bestod eksamen

Men Petter har aldri gitt opp. Drømmen har alltid vært å bli håndverker, og på Eidsvåg Auto AS fikk han sjansen. Nå er en han en av 11 mann på gulvet. Men veien frem til fast jobb har vært lang og kronglete. 

Anniken Hauglie (til venstre) i samtale med Petter Strømmen inne på bilverksted.
– Hovedmålet mitt er å jobbe fast på verkstedet fremover, sier Petter Strømmen til Anniken Hauglie. Foto: ASD

– Petter var først utplassert her. Så, det siste halvåret, bestemte vi oss for å gi ham en sjanse. Jeg tenkte vi måtte prøve å få gitt ham kompetansebevis. Det har vi klart, sier daglig leder Svein Raknes. 

Rett før jul kom gladmeldingen: Petter hadde bestått eksamen og fått kompetansebevis, et viktig steg på veien mot det endelige fagbrevet som bilmekaniker. Begivenheten ble behørig feiret med kake fra NAV. 

– Hovedmålet mitt er å jobbe fast på verkstedet fremover. På grunn av lære- og skrivevansker trenger jeg tid. Men innen fem-ti år skal jeg klare å ta fagbrevet. Det er min plan, sier Petter optimistisk. 

Svein Raknes (til venstre), Petter Strømmen (i midten) og Anniken Hauglie står i snakker sammen ved en resepsjon.
Daglig leder Svein Raknes og Petter Strømmen i Eidsvåg Auto AS i samtale med Anniken Hauglie. Foto: ASD

NAV er tett på

Han er takknemlig for at arbeidsgiveren ga ham sjansen til å komme i arbeid, og retter også en stor takk til jobbspesialist Siv M. Sangolt fra NAV Åsane, som har vært tett på. 

– Støtten jeg har fått har vært til stor hjelp for meg, fastslår Petter. 

Arbeidsgiveren synes samarbeidet med NAV har fungert greit, og at det er lett å få kontakt med jobbspesialisten. 

– Jeg har Sivs direktenummer og slipper å ringe via NAVs kontakttelefon eller sentralbord, som har lang ventetid. Det har jeg dårlige erfaringer med, sier Svein Raknes. 

Imponert minister

Verkstedsjefen understreker viktigheten av å få tett oppfølging og en fast kontaktperson i NAV som han kan forholde seg til. 

– Det er viktig at NAV følger opp også etter at avtalen er avsluttet slik at vi ikke blir sittende alene med eventuelle problemer. Men planen er altså at Petter skal bli her. For fast jobb, det har han, forsikrer Svein. 

Anniken Hauglie tar av seg hatten for Petter og Svein.

– I min tid som statsråd har jeg møtt utallige unge som Petter. Det er et vell av solskinnshistorier der ute, som har samme fellesnevner: Det handler om unge med sammensatte utfordringer som av en eller annen grunn har falt utenfor skole og arbeidsliv, men som takket være egen stå-på-vilje, et fleksibelt NAV og ikke minst velvillige arbeidsgivere klarer å løfte seg tilbake til livet. Det er like inspirerende hver gang, sier arbeids- og sosialministeren.