Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Gir folk en sjanse

Her er bedriften som med suksess ansetter folk som står i fare for å falle utenfor alt. – Flere arbeidsgivere bør åpne dørene for mennesker som sliter, oppfordrer eierne Renate og Bjørn.

Tre mennesker med gule refleksvester og hvite vernehjelmer foran grønn bil med registreringsskiltet "ADHD), foran bygg med stillas.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie på besøk hos RMB Malerservice i Sandnes. Firmaet eies og drives av ekteparet Renate (t.h.) og Bjørn Thunem. Foto: ASD

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie besøkte torsdag 14. mars firmaet RMB Malerservice AS i Sandnes, som eies og drives av ekteparet Renate og Bjørn Thunem. Firmaet, som per dags dato har over 30 ansatte, gir sjansen til vanskeligstilte med personlige, psykiske eller rusrelaterte utfordringer – inkludert ungdommer som har droppet ut av skolen. De driver med sparkling, maling, tapetsering og gulvlegging.

Både Renate og Bjørn har diagnosen ADHD, og begge har i tillegg hatt flere andre fysiske utfordringer. Ønsket om å gi folk en ny start i livet er viktig for ekteparet.

– Noen hadde neppe vært i jobb i det hele tatt hvis ikke vi hadde tatt dem inn. Og skal jeg være helt ærlig så er de den største motivasjonen min i jobben, forteller Renate.

God inkludering

Statsråden fikk høre de personlige historiene til Per Helge, Nils og Mohanned. Per Helge er tidligere rusmisbruker, og har vært en del inn og ut av fengsel. Nils har ADHD og er bipolar, mens Mohanned kom til firmaet via Flyktninghjelpen.

Alle får de beste skussmål fra arbeidsgiveren.

– Per Helge, Nils og Mohanned gjør en kjempejobb. De jobber og står på, og er veldig dedikerte til bedriften. Vi setter stor pris på dem, roser Renate.

Arbeids- og sosialministeren skryter av sandnesfirmaet.

– RMB Malerservice er et glimrende eksempel på hva som er mulig hvis man tror på folk, og ser muligheter i stedet for begrensninger. Renate og Bjørn er et eksempel til etterfølgelse for andre arbeidsgivere, sier Hauglie.

– Skal vi lykkes med å inkludere flere av dem som står på utsiden er vi helt avhengige av at flere arbeidsgivere gjør som Renate og Bjørn, og åpner dørene sine. Min beskjed til arbeidsgiverne er: Gi folk en sjanse. NAV kan hjelpe dere med inkluderingen – også ved å bidra med penger.

RMB malerservice gir folk en ny sjanse

Elsker å jobbe

Anniken Hauglie fikk også gleden av besøke søskenparet Stine og Hilde, som bor og jobber i Ålgård i Gjesdal kommune. Mens Hilde er ansatt i barnehage, jobber Stine på kafeen Eat&More på Norwegian Outlet. Begge har downs syndrom, og begge har såkalt VTAO-plass (varig tilrettelagt arbeid i ordinær virksomhet). Stine viste statsråden rundt på arbeidsplassen sin, og forklarte hvilke arbeidsoppgaver hun har.

Anniken Hauglie til venstre, sammen med Hilde og Stine, foran bakeridisk.
Anniken Hauglie sammen med søstrene Hilde (i midten) og Stine. Stine jobber på kafé og Hilde i barnehage. Foto: ASD

– Jeg er kjempeimponert over jobben Stine og Hilde gjør. Begge gjør en viktig jobb på kafeen og i barnehagen. Jeg ønsker meg et inkluderende arbeidsliv med plass til alle, sier Anniken Hauglie.

– Jeg er også glad for at arbeidsgiverne deres ser muligheten i folk, og at de tilrettelegger for at Stine og Hilde kan få brukt seg selv i jobb. For at flere som Stine og Hilde skal komme i arbeid styrker vi i år VTA-ordningen med 700 nye plasser. Da regjeringen overtok i 2013, var det 9 200 plasser i VTA. Innen utgangen av neste år vil kapasiteten i VTA være økt med 1 500 plasser. Dette er en historisk sterk satsing på VTA, fastslår Hauglie.

Se Stine og Hilde på jobb

Til toppen