Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Ung og sykmeldt: – De reddet meg

Sindre Svendsen (23) var langtidssykemeldt og deprimert. Da viste NAV Ås ham en mulig ny karrierevei. – NAV kastet meg uti det og det var full klaff, sier Svendsen.

I dag er han trainee i Freja – et selskap som frakter varer over hele verden. Svendsen booker og følger gods og varer i alle verdensdeler. Men da han hadde vært sykmeldt et år, så han ganske mørkt på tilværelsen.

– NAV kastet meg uti det. To dager etter jeg var i møte hos dem, ringte de og sa jeg hadde fått intervju her hos Freja. Det var synk eller svøm. Og så gikk det kjempebra, forteller en stolt Svendsen.

– Jeg pleier å si at Freja reddet meg.

Anniken Hauglie til høyre sammen med Sindre Svendsen (til venstre) og Sindre Edvardsen.
– Når det er gode tider har vi en historisk sjanse til å inkludere flere av dem som står utenfor, sa arbeidsminister Anniken Hauglie. Her sammen med Sindre Svendsen (til venstre) og Sindre Edvardsen. Foto: ASD

Rekrutteringsavtale

Flere bransjer rekrutterer nå fra NAV, som har ti nasjonale rekrutteringsavtaler med store kjeder. Sist ut i 2018 var det transport- og logistikkbransjen som inngikk et forpliktende samarbeid med Arbeids- og velferdsdirektoratet. Avtalen ble signert 4. desember av NAV og NHO Logistikk og Transport. Målet er å skaffe personer til bransjens trainee-ordning samt andre stillinger hos medlemsbedriftene.

Anniken Hauglie til venstre, Are Kjensli i NHO i midten og Kjell Hugvik i NAV til høyre. Alle tre sitter ved et bord og signerer papirer.
Signeringen skjedde hos Freja Transport & Logistics, en av NHO logistikk og transports medlemsbedrifter, som holder til på Langhus i Ski kommune sør for Oslo. Her er arbeidsministeren sammen med Are Kjensli i NHO og Kjell Hugvik i NAV (til høyre). Foto: ASD

Kvalifisering er nøkkelen

Til stede på signeringen hos Freja Transport & Logistics var også arbeidsminister Anniken Hauglie og arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

– Transportbransjen gir muligheter til dem som ikke har så mye formell utdanning fra før. Det er en gruppe som kan sakke akterut på arbeidsmarkedet. Derfor er det svært positivt at bransjen velger å samarbeide med Nav. Bedre opplæringsmuligheter for folk med hull i CV-en er en av de viktige stolpene i inkluderingsdugnaden. Vi vet at kvalifisering er nøkkelen til å få unge i jobb og vekk fra Nav-køen, sier Anniken Hauglie.

Samfunnsansvar

Logistikk- og transportbransjen har et stort behov for arbeidskraft i årene fremover. Traineeordningen er en kombinasjon av arbeid i bedriftene og kurs i NHO LTs regi. Kjell Hugvik påpekte at slike samarbeid om kvalifisering er kjernen av det inkluderingsdugnaden handler om. Det var NHO enig i.

– Når bedriftene er med og hjelper unge som har falt utenfor på denne måten, viser de samfunnsansvar, sier Are Kjensli, administrerende direktør i NHO LT.

– Vi i Freja er stolte av å gå foran innenfor faglig kvalitetsfokusert utvikling. Vi er et reisebyrå for gods med varer på kryss og tvers over hele verden. Fra en hverdag preget av arbeidsledighet og usikkerhet, lærer nå våre traineer et nyttig fag, sier administrerende direktør Kjell-Arne Eloranta i Freja.

Til toppen