Meld. St. 28 (2010-2011)
En næring for framtida - om petroleumsvirksomheten

En næring for framtida - om petroleumsvirksomheten
Regjeringen har lagt fram stortingsmeldingen ”En næring for framtida – om petroleumsvirksomheten”. Regjeringen ønsker å legge til rette for en bevisst satsning for å opprettholde produksjonen fra næringen på et meget høyt nivå i generasjoner framover. Et mangfold av aktører og sunn konkurranse i alle ledd er viktig for dette.
Les pressemeldingen fra Olje- og energidepartemenet
Se framleggelsen av meldingen på Nett-tv her
Hele meldingen kan lastes ned som pdf her
Read the White Paper "An industry for the future - Norway's petroleum activities" in English here
Meld. St. 28 (2010-2011)
-
Kapittel 1 - Mål og sammendrag
28.06.2011 Artikkel Olje- og energidepartementetNorges petroleumsressurser er det norske folks eiendom og skal komme hele samfunnet til gode. Dette har vært utgangspunktet for forvaltningen av petroleumsressursene de siste 50 år. Konsesjonslovgivningen fra 1909 omhandler reguleringen av vannkraft men har også vært relevant for petroleumsvirksomheten. Lovgivningen fastsatte hjemfallsrett, presiserte at det er det norske folk som eier vannressursene og at grunnrente skulle tilfalle fellesskapet. De samme prinsippene har blitt fulgt i forvaltningen av petroleumsressursene.
-
Kapittel 2 - Norsk sokkel i endring
22.07.2011 Artikkel Olje- og energidepartementetPetroleumsvirksomheten er Norges største næring, målt i verdiskaping, statlige inntekter og eksportverdi. Næringen bidrar i dag med om lag en femtedel av total verdiskaping og en fjerdedel av statens inntekter. Halvparten av Norges totale eksportverdi er olje og gass. Petroleumsnæringen sysselsetter i dag om lag 43 000 personer, men over 200 000 arbeidsplasser kan direkte eller indirekte knyttet til etterspørselen fra aktivitetene på sokkelen.
-
Kapittel 3 - Olje- og gasspriser understøtter lønnsom aktivitet
22.07.2011 Artikkel Olje- og energidepartementetPrisene på olje og gass er sentrale elementer for at målene i petroleumspolitikken skal nås. Salgsverdien på olje og gass danner grunnlaget for nivået på verdiskaping og statlige inntekter fra næringen. I dette kapitlet gjennomgås utsiktene for olje- og gassmarkedet.
-
Kapittel 4 - Utvinning av påviste ressurser
22.07.2011 Artikkel Olje- og energidepartementetEn vesentlig del av forventet produksjon de neste 10 år kommer fra felt og funn som er påvist. Det å utnytte ressursene i felt og funn på en god måte er svært viktig for aktivitetsnivå og statlige inntekter på kort og mellomlang sikt. En rekke felt på norsk sokkel har produsert over lang tid. Tiltak for å øke utvinningen haster på disse feltene. Tiltak må gjennomføres raskt, før etablert infrastruktur blir ulønnsom å holde i drift eller teknisk uegnet. Mange tiltak kan karakteriseres som tidskritiske. Det haster derfor med å ta beslutninger.
-
Kapittel 5 - Finne mer i åpnede områder
22.07.2011 Artikkel Olje- og energidepartementetMålsettingen for letepolitikken er å gjøre nye funn som er nødvendig for å sikre et jevnt aktivitetsnivå, høyest mulig verdiskaping og statlige inntekter på mellomlang og lang sikt. Dette gjøres best gjennom en effektiv og tidsriktig utforskning av norsk sokkel.
-
Kapittel 6 - Forvaltningen av uåpnede områder
22.07.2011 Artikkel Olje- og energidepartementetErfaringen viser at de største funnene gjøres tidlig under utforskningen av en petroleumsprovins. Dette er naturlig siden de største kartlagte strukturene gjerne bores først. Forventningene om å gjøre nye, store funn framover er derfor størst i de lite utforskede delene av norsk sokkel.
-
Kapittel 7 - Det ytre miljø, beredskap og sikkerhet
28.06.2011 Artikkel Olje- og energidepartementetHensyn til andre næringer og ivaretakelse av det ytre miljø har fra starten vært en integrert del av forvaltningen av petroleumsvirksomheten. Det er gjennom 40 år utviklet et omfattende virkemiddelapparat som ivaretar hensynet til andre næringer og det ytre miljø i alle faser av virksomheten – fra åpning av nye områder, via tildelinger av konsesjoner, leting, utbygging og drift og fram til avslutningen av et felt.
-
Kapittel 8 - Sysselsetting, ringvirkninger og forskning
22.07.2011 Artikkel Olje- og energidepartementetPetroleumsressursene på norsk sokkel har lagt grunnlaget for en høykompetent og internasjonalt konkurransedyktig olje- og gassnæring. Oljeselskaper, leverandørindustri, forsknings- og utdanningsinstitusjoner har i fellesskap funnet løsninger på krevende forhold til havs. Store utbyggingsprosjekter har drevet fram nye teknologiske løsninger. Gunstige rammebetingelser for forskning og teknologiutvikling har vært en viktig forutsetning.
-
Kapittel 9 - Inntekter til staten
22.07.2011 Artikkel Olje- og energidepartementetRessursene på norsk sokkel er fellesskapets eiendom og gir viktige bidrag til finansieringen av velferdssamfunnet. Petroleumsvirksomheten gir en meravkastning ut over normalavkastning. Den høye meravkastningen er hovedårsak til at staten tar en betydelig andel av inntektene fra petroleumsvirksomheten på norsk sokkel gjennom skatter, avgifter og SDØE-ordningen.
-
Petroleumsmeldingen: Vedlegg
22.07.2011 Artikkel Olje- og energidepartementetTilrådning og kilder.
Figurer
-
Listevisning av figurer
08.12.2014 Artikkel Olje- og energidepartementet -
Figur 1.1 - Mulig produksjonsforløp
28.06.2011 Artikkel Olje- og energidepartementet -
Figur 1.2 - Andelen produksjon fra ulike kategorier
28.06.2011 Artikkel Olje- og energidepartementet -
Figur 2.16 - Priser for PUD
28.06.2011 Artikkel Olje- og energidepartementet -
Figur 2.6 - Produksjonsutvikling
28.06.2011 Artikkel Olje- og energidepartementet -
Figur 3.10 - Oljeprisens utvikling
28.06.2011 Artikkel Olje- og energidepartementet -
Figur 3.13 - Utslipp og grensekostnad
28.06.2011 Artikkel Olje- og energidepartementet -
Figur 4.4 - Produsert olje og gjenværende ressurser
28.06.2011 Artikkel Olje- og energidepartementet -
Figur 5.5 - Utvidelsen av TFO-området
28.06.2011 Artikkel Olje- og energidepartementet