Historisk arkiv

Skam fikk skryt i Europaparlamentet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norske Skam var en av flere nordiske tv-dramaer som ble trukket fram i Europaparlamentet som eksempler på hvordan dramaproduksjon spiller en viktig rolle i å støtte europeisk kulturelt mangfold.

NRKs dramasjef Ivar Køhn (i midten) diskuterte nordisk drama i Europaparlamentet Foto: Hilde Sandvær, EU-delegasjonen

– Dramaserier som Broen, Borgen og Skam reflekterer vår kultur og minner oss på hvordan kulturen vår er i endring. Det er derfor veldig synd at ikke filmer og serier reiser på tvers av landegrenser. Det er noe vi må gjøre noe med, var budskapet fra den danske EU-kommisæren Margrethe Vestager.

Vestager var en av talerne i en mediedebatt, 24. januar, som samlet alle de nordiske allmennkringkasterne i Europaparlamentet. Fra Norge var blant annet statssekretær Bård Folke Fredriksen og ambassadør til Belgia, Ingrid Schulerud til stede.

Til grunn for arrangementet lå Europakommisjonens Digital Single Market Strategy som tar for seg temaer som tilgang til audiovisuelt innhold, distribusjon og forvaltning av rettigheter.

EU-komissær for konkurranse Margrethe Vestager

NRK: – Vi trenger gode visningsrettigheter

NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og dramasjef Ivan Køhn var begge til stede for å fortelle om suksesshistorien til Skam.

– Skam har blitt en verdenssensasjon. Det er en historiefortelling som seerne kjenner seg igjen i. En slik debatt om seksualitet og livssyn finnes knapt i noen dramaserie som har bidratt til slik refleksjon som Skam har, sier Eriksen.

Køhn satt i debattpanelet sammen med sine nordiske kollegaer og fortalte blant annet hvordan NRK har gått inn for å møte ungdommer på de plattformene de bruker overalt til enhver tid.

– Det er viktig for oss å få forklart at vi må ha gode visningsrettigheter, på lik linje med de internasjonale strømmetjenestene. Tilgjengelighet er noe av det viktigste, at produksjonen er lett og langvarig tilgjengelig, sier Køhn om utfordringene de står overfor.

En nordisk modell

Kringkasternes rolle i produksjon av europeisk innhold og å støtte kulturelt mangfold ble også gjennomgående tatt opp.

– Vi er veldig stolt over innstillingen og samarbeidsviljen til de nordiske kringkasterne. De har skapt en modell som vi kan kommunisere til resten av Europa, sa statssekretær Bård Folke Fredriksen i et intervju med ordstyrer Ole Ryborg.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen representerte Nordisk Ministerråd

Han representerte de nordiske kulturministrene i og med Norges formannskap i Nordisk Ministerråd i 2017.

De nordiske landene samarbeider tett på kultur og mediefeltet. I regi av Nordisk ministerråd pågår det blant annet en utredning om hva økt konkurranse fra selskaper som Facebook og Google har for mediemangfoldet i Norden. Denne rapporten skal legges fram i løpet av våren.

EU har også fokus på digitaliseringen av medier, og holder for øyeblikket på med to viktige reformer av opphavsretten og rammeverket for audiovisuelle tjenester. Dette er en del av EUs strategi for det digitale indre marked som også kommer til å ha stor betydning for nordiske kringkastere. Digitalisering er en av hovedprioriteringene under det norske formannskapet i Nordisk Ministerråd