Historisk arkiv

Europa og Afrika styrker migrasjonssamarbeidet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Sammen med EU jobber Norge for å gjøre noe med årsakene til migrasjon fra Afrika til Europa. EU Emergency Trust Fund for Africa (EUTF) er en viktig del av dette. Det afrikanske kontinentet får stadig mer plass på den europeiske agendaen – også som en økonomisk samarbeidspartner.

Africa2
Foto: European Commission

Afrikansk og europeisk integrasjon ble senest løftet frem under president Junckers State of the Union-tale i Europaparlamentet i september i år, hvor Europakommisjonen foreslo en ny allianse mellom Europa og Afrika.

Ambassadesekretær Marko Soldic ved Norges delegasjon til EU har fulgt EUs Afrika-satsning tett, og forteller at EUs Afrika-politikk har flere årsaker.

– Afrika er Europas nærmeste nabo i sør, og et stabilt og økonomisk velutviklet Afrika er en europeisk kjerneinteresse. Kommisjonen har tradisjonelt fokusert på bistand, og men nå vil man bruke flere virkemidler for å bidra til en utvikling som kan komme både Afrika og Europa til gode, forteller Soldic.

Innsats gjennom EUs Emergency Trust Fund for Africa

Som et svar på migrantkrisen i 2015 opprettet EU et flergiverfond for å bistå afrikanske land med å håndtere de bakenforliggende årsakene til at migranter velger å forlate sitt hjemland. Fondet fikk navnet The EU Emergency Trust Fund for Africa (EUTF).

Africa3
Foto: European Commission

Fondet er en del av det såkalte Vallettasamarbeidet, som ble etablert i forbindelse med det europeisk-afrikanske toppmøtet om migrasjon i Valletta i november 2015, hvor også statsminister Erna Solberg deltok. Norge er styremedlem som følge av vårt finansielle bidrag til fondet. Fondet opererer i tre geografiske områder i Afrika: Sahel og Tsjadsjøen, Afrikas horn og Nord-Afrika, og samarbeider med 26 land.

– Styrets oppgave er å gjennomgå fondets aktiviteter og sørge for at planene og prosjektene er i overenstemmelse med hensikten med fondet og målene som er satt. Operasjonskomiteer for de tre ulike regionene vurderer løpende prosjektforslag som blir lagt fram av Kommisjonen. Norge er representert på både styremøtene og møtene i operasjonskomiteene samt på temamøter som er knyttet til den europeisk-afrikanske dialogen om migrasjon og utvikling, forteller Annlaug Rønneberg i seksjon for migrasjon i Utenriksdepartementet.

Antallet migranter som krysser Middelhavet har gått ned siden 2015, men det er fortsatt mange som kommer til Europa, og det er en utfordring både for de europeiske og afrikanske landene å håndtere utfordringene som følger med migrasjon. De siste årene har derfor fondet fått mer sammensatte oppgaver. På den ene siden er oppdraget å se på de bakenforliggende årsakene til at folk velger å migrere til Europa, slik som manglende økonomiske muligheter, og å iverksette tiltak som kan bedre situasjonen. På den andre siden bidrar også fondet til den praktiske håndteringen av migrasjonen, bistå opprinnelses- og transittlandene med å styrke grensekontrollen eller med å bygge opp et folkeregister samt støtte frivillige returer for migranter som er strandet i transittland.

I praksis dreier det seg både om humanitær hjelp, bidrag til økonomisk vekst gjennom investeringer og arbeidsplasser, samt forebygge menneskesmugling og annen kriminalitet.

Fondet har et budsjett på 4,1 milliarder euro, og Norge har bidratt økonomisk i flere omganger. Senest i høst økte Norge støtten med ytterligere 60 millioner kroner, og har til sammen bidratt med 140 millioner kroner.

– Fattigdom, arbeidsledighet og dårlig styresett er viktige årsaker til migrasjon. Europeiske land må jobbe med opprinnelse- og transittland for å håndtere migrasjon og flyktningkriser, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Les pressemelding her

Ny allianse?

– Afrika behøver ikke veldedighet, Afrika trenger likeverdig partnerskap. Og vi, som europeere, trenger dette partnerskapet like mye, sa president Juncker i Europaparlamentet i september.

Det er et overordnet mål å stimulere til økonomisk vekst og investeringer i Afrika. Det tallfestedee målet er å skape opp til ti millioner arbeidsplasser på det afrikanske kontinentet i løpet av de neste fem årene. I praksis betyr det økonomisk samarbeid i form av handelsavtaler og tilrettelegging for investeringer ikke minst fra private kilder, men også langsiktig investering i arbeidskraft gjennom utdanning og forskning.

Målene er ambisiøse, og inkluderer blant annet:

- Antallet afrikanske studenter og akademikere som har fått muligheter gjennom Erasmus+ programmet skal inkludere 35 000 innen 2020. Les mer her.

- 750 000 mennesker vil motta yrkesopplæring

- Man forventer å skape 3,2 millioner arbeidsplasser i Afrika gjennom «External investment»-programmet, som retter seg mot små og mellomstore bedrifter. Les mer her 

Afrika1
Foto: European Commission

Ifølge Soldic vitner både EUTF og forslaget om en Afrika-Europa-allianse om et nytt syn på naboskapet.

– Det er på mange måter et nytt og mer langt mer positivt europeisk syn på Afrika. Man ser at migrasjonsutfordringene må møtes på en mer helhetlig måte enn kun bistand, men også at man i større grad har begynt å se på Afrika som en potensiell økonomisk partner snarere enn kun en mottaker av bistand, forteller Soldic.

Ny norsk delegasjon til Den afrikanske union

Norge deler EUs store ambisjoner for Afrika, også på andre måter.
1. oktober ble Norges faste delegasjon til Den afrikanske union (AU) etablert. Morten Aasland er ambassadør, og Norge slutter seg til en liten gruppe bestående av EU, USA, Kina og Japan som har delegasjoner til unionen.

Etablering av egen fast delegasjon til AU er et uttrykk for økt vekt på Afrika, når det gjelder næringsfremme, økonomisk vekst og havsatsing, fred og konfliktløsning, migrasjon samt godt styresett, menneskerettigheter og fortsatt bistand. Det er også et uttrykk for den vekten Norge legger på multilateralt samarbeid.

Les mer om EUTF her