Historisk arkiv

EU-ambassadør på speeddating i Strasbourg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Som ny leder for den norske EU-delegasjonen er det viktig for ambassadør Rolf Einar Fife å bli kjent med Europaparlamentet og å gjøre norske interesser synlig for parlamentarikerne. Under sin første tur til plenumsamling i Strasbourg gikk han derfor på speeddating.

a
Ambassadør Rolf Einar Fife foretrekker å starte morgenen med en spasertur

Det er tidlig tirsdag morgen og plenum ble offisielt åpnet dagen i forveien. Ut fra et gammelt familiedrevet hotell kommer den norske EU-ambassadøren. Dette er hans faste hotell i Strasbourg, en by han har besøkt utallige ganger gjennom nærmere 20 år, blant annet som leder for rettsavdelingen i Utenriksdepartementet. Da var det Europarådet og menneskerettighetsdomstolen som var destinasjonen, men dette blir hans første besøk i Europaparlamentet.

Han har valgt å starte dagen med å ta bena fatt til Parlamentet, i det som blir en 20 minutters spasertur langs kanalene i Strasbourg.

- Det er godt å starte dagen med litt frisk luft. Strasbourg er en fantastisk by med mye historie. Det er en by hvor det tyske møter det franske, forteller Rolf Einar Fife.

Ambassadøren har god oversikt over historien til regionen som gjennom århundrer har vært et omstridt område, og vært en kilde til konflikt mellom Tyskland og Frankrike. Etter dannelsen av EU har de to gamle kamphanene blitt ført sammen, og samarbeidet mellom Berlin og Paris utgjør i dag motoren i EU.

a
EU-ambassadør Rolf Einar Fife og Gry Karen Waage, EU-delegasjonens ansvarlige for parlamentssaker.

Sjonglering mellom språk og sak

Vel fremme i Europaparlamentet møter han Gry Karen Waage, som er ansvarlig for parlamentssaker hos EU-delegasjonen. De rekker en kjapp briefing før det bærer av sted til møter med en rekke europaparlamentarikere.

- Europaparlamentet er nå i innspurten på mandatperioden med behandling av mange saker. Tiden er derfor knapp, men poenget er å fremheve norske erfaringer, verdier og interesser. Der det passer seg trekker vi også frem en del synspunkter som vi ser på som relevante når EU vurderer ny regelgiving og utvikling av holdninger, sier Fife.

Møtene varer i alt fra 15 til 30 minutter. Noen på kontoret til europaparlamentarikerne, andre kun som en kaffeavtale på en av Parlamentets mange kafeer. Siden Parlamentet er nærmest som en labyrint av ganger, kontorer, møtelokaler og fellesområder, er det ingen tid å miste for å nå neste møte. I tillegg til å finne frem til rett sted, må ambassadøren også veksle mellom norsk, fransk og engelsk, og hopper fra diskusjoner om norsk fiskeripolitikk til brexit og til 25-årsjubileet for EØS-avtalen.

- Det virker som alle har et inntrykk av Norge som en særdeles nær partner, men det er ulik grad av kunnskap om de mekanismene vi har utviklet i løpet av de 25 årene med EØS-avtalen. Dette året – 2019 – der man skal markere de 25 årene, bruker jeg ganske aktivt for å komme inn på temaer som har praktisk betydning for deres arbeid, enten de er komiteledere eller har saksordføreransvar for en type sak. Eller som en mer langsiktig investering i videre kontakt i fremtiden.

Dagen avsluttes med et hyggelig gjensyn med norsk-franske Eva Joly, som Fife blant annet kjenner godt fra tiden som ambassadør i Frankrike. Den tidligere korrupsjonsjegeren og presidentkandidaten er en kjent skikkelse i Frankrike, og hun representerer nå De Grønne i Europaparlamentet.

a
Norsk-franske Eva Joly var blant europaparlamentarikerne ambassadør Rolf Einar Fife møtte i Strasbourg

Må bidra til forståelse for norske interesser

Dag to fortsetter som den første. Ambassadør Fife blir gang på gang slått av både sakkunnskap, et åpent og godt forhold til Norge, og et sterkt engasjement for ulike tema som spenner fra klima og miljø via energi til spørsmål om den digitale økonomien.

- Den erfaringen jeg sitter igjen med er at vi må videreutvikle vårt kontaktnettverk for å sikre at det er best mulig forståelse om de tema og interesser vi har. Ofte har vi et interessefellesskap. Men man vil ikke være klar over det i Europaparlamentet hvis ikke vi aktivt bidrar til å få forståelse på det riktige tidspunktet i disse prosessene, sier Fife.

Diplomatisk virksomhet som dette er altså svært viktig for et land som Norge – som selv om vi er på innsiden av det indre markedet, er på utsiden når beslutningene skal tas.

- Det er to ting som skjer fremover: Det første er at turtallet øker – omdreiningshastigheten på ulike beslutningsprosesser som er viktige for Norge tiltar. Det andre er at vi får en annen sammensetning av Europaparlamentet etter valget i slutten av mai. Da kommer det nye medlemmer og kanskje nye styrkeforhold mellom partigruppene. Det er viktig for oss å ta hensyn til begge de utviklingstrekkene. Det taler i retning av jevn kontakt.

a
Ambassadør Rolf Einar Fife synes det er viktig å pleie et godt forhold til Europaparlamentet.

Europaparlamentet er det nest største demokratisk valgte parlamentet i verden etter Indias, det representerer rundt en halv milliard mennesker og har de senere årene fått en større rolle når det gjelder regelutvikling og standarder som er av stor betydning for vanlige folks hverdag i Europa. To dager her, tettpakket med møter og kaffedater, har overbevist ambassadør Fife hvor viktig det er for Norge å ha et tett samarbeid med Europaparlamentet.

- Dette er et vesentlig, myldrende politisk miljø, med representasjon fra alle medlemslandene i EU og alle politiske retninger. Der er det viktig for oss å være med for å sikre innsikt og forståelse for våre erfaringer, slik at det vi anser for å være helt vesentlig tas hensyn til når ting skal vedtas. Vi må jobbe opp mot Europaparlamentet både i Strasbourg og i Brussel, sier ambassadør Fife.

a
Europaparlamentet i Strasbourg