Norge og brexit

På denne siden finner du informasjon om de norske forberedelsene og avtalene som ble gjort i forbindelse med at Storbritannia forlot EU.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og og daværende britisk utenriksminister Boris Johnson. Overgangsperioden mellom Norge og Storbritannia i forbindelse med britenes uttreden av EU, brexit, tar slutt 31. desember 2020. Foto: Tore Kristiansen, VG

Hva skjer 1. januar 2021?

10.06.2021

31. januar 2020 forlot Storbritannia EU. Samtidig startet en overgangsperiode. I denne overgangsperioden ble Storbritannia  behandlet som om landet fortsatt var med i EU og EØS. Det var derfor få praktiske endringer i Norges forhold til Storbritannia i denne overgangsperioden - som tok slutt 31. desember 2020.

Kartleggingen av hva Storbritannias uttreden av EU vil bety for Norge er godt i gang. Foto: wikipedia.org

Hva betyr brexit for britiske borgere i Norge?

Norge har sammen med de andre EØS/Efta-statene inngått en avtale med Storbritannia for å sikre rettighetene for britiske borgere og deres familiemedlemmer som bor i Norge, og tilsvarende for EØS/Efta-borgere i Storbritannia. Avtalen speiler utmeldelsesavtalen mellom EU og Storbritannia som ble inngått i november 2018.

Aktuelt

Avtalen er gode nyheter for Storbritannia, EU og Norge

24.12.2020

– Jeg vil gratulere Storbritannia og EU med å ha blitt enige om en avtale for sitt fremtidige forhold. Dette er gode nyheter for Storbritannia, EU og Norge. En avtale vil gi forutsigbarhet for alle, også oss, sier statsminister Erna Solberg om avtalen som nå må gjennom de formelle prosedyrene i Storbritannia og EU. Norge har på plass ordninge og er godt rustet for det som vil være en ny situasjon også for norske bedrifter og borgere.

Fortsatt enkel overføring av personopplysninger

31.12.2020

En ny midlertidig forskrift sikrer at norske virksomheter fortsatt kan overføre personopplysninger til Storbritannia på en enkel måte. Kommunal- og moderniserings-departementet vedtok den nye forskriften rett før nyttår. - Jeg er glad for at norske bedrifter nå får forutsigbarhet for å fortsette virksomheten sin i tiden som kommer uten å måtte bruke ekstra ressurser på dette, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland