Historisk arkiv

Vedlegg XI Telekommunikasjonstjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Vedlegg XI Telekommunikasjonstjenester

KOM(03) 32 Forslag til forordning om etableringen av europeisk nettverks- og informasjonssikkerhetsbyrå

Sammendrag av innholdet

Bakgrunnen for forslaget er medlemslandenes økende behov for å fremme sikkerhet i nettverks og informasjonssystemer. Byrået skal opprettes 1.1.2004 og det skal ha både en rådgivende og en koordinerende funksjon mot nasjonale kontaktpunkter. Byrået skal samle og analysere data om informasjonssikkerhet, og komme med innspill for å støtte fellesskapet i utformingen av sin politikk på dette området. Byrået skal styrke både fellesskapets og medlemslandenes evne til å håndtere utfordringer knyttet til nettverks- og informasjonssikkerhet. Det skal fremme samarbeid mellom ulike aktører innenfor nettverks- og informasjonssikkerhetsområdet både innenfor fellesskapet og med tredjeland. Byrået skal spille en støttende rolle i arbeidet med å identifisere relevante standardiseringsbehov og med å fremme sikkerhetsstandarder og sertifiseringer.

Merknader

Byrået er foreslått som et nytt forvaltningsorgan i EU. Enheten vil være åpen for deltakelse fra land som har avtaler med EU i den forstand at de har anvendt EUs lover på området dekket av denne reguleringen. Lov om elektronisk kommunikasjon § 2-7 og 2-10 gir rettsgrunnlag for å pålegge gjennomføring av sikringstiltak i elektroniske kommunikasjonsnett og – tjenester. Lov om forebyggende sikkerhetstjeneste med forskrifter vil trolig være relevant for gjennomføring av tiltak som ligger i byråets mandat. Også lov om elektronisk signatur vil falle innenfor byråets arbeidsfelt. Deltakelse i byrået vil neppe føre til behov for vesentlige endringer i norsk regelverk.

Det er viktig at Norge gis anledning til å samarbeide med byrået og om mulig delta i dets organer. Norske interesser og synspunkter innenfor området nettverks- og informasjonssikkerhet bør ivaretas ved samarbeid med byrået og det nettverket som det vil føre med seg. Samarbeid med og deltakelse i byrået vil kunne medføre et løft når det gjelder iverksetting av tiltak som skal forbedre nettverks- og informasjonssikkerheten i Norge. Det er ennå ikke avklart hvilke økonomiske og administrative konsekvenser dette forslaget vil få.

Under Rådets behandling ble Kommisjonens forslag om å etablere et styre bestående av tolv medlemmer forkastet, og et alternativ der styret består av medlemsstatenes representanter og tre utpekt av Kommisjonen foreslått. Sammensetningen av styret diskuteres også i Parlamentet.

Status

Forslaget er til behandling i Rådet/Europaparlamentet.