Historisk arkiv

Vedlegg XII Fri bevegelighet...

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Vedlegg XII Fri bevegelighet for kapital

301 R 2560 Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 2560/2001 av 19. desember 2001 om grensekryssende betalinger i euro

Sammendrag av innholdet

Europaparlamentet og Rådet vedtok 19. desember 2001 forordning om grensekryssende betalinger i Euro. Hovedinnholdet i forordningen er at grensekryssende betalinger i euro ikke skal kunne prises høyere enn tilsvarende betalinger innenlands. I den forbindelse pålegger forordningen bankene informasjonsplikt med hensyn til de gebyrer som oppkreves for grensekryssende betalinger og en plikt til å opplyse kunden om kundens internasjonale bankkontonummer og bankens internasjonale identifikasjonsnummer. Videre pålegges medlemsstatene å fjerne eksisterende innrapporteringsplikter for grensekryssende betalinger opp til 12 500 euro og å innføre effektive og avskrekkende sanksjoneringstiltak for overtredelse av forordningens bestemmelser.

Forordningen gir adgang til å la bestemmelsene få anvendelse på nasjonal valuta.

Merknader

Forordningen vil bli gjennomført i norsk rett som forskrift med hjemmel i finansavtalelovens § 9(3). Det er følgelig ikke nødvendig med lovendring.

For Norges vedkommende har det vært ansett som problematisk for gjennomføringen av forordningen at norske banker ikke har tilgang til TARGET-systemet. TARGET er et betalingssystem for eurobetalinger etablert av Den europeiske sentralbanken. Norske banker har på grunn av manglende direkte tilknytning til dette systemet vært nødt til å basere seg på andre oppgjørsmåter. Ved gjennomføringen av forordningens bestemmelser i norsk rett, vil dermed den manglende tilknytningen til TARGET kunne innebære at norske banker kan få et dårligere utgangspunkt enn banker innen EU. Tilgang til alternative systemer kan imidlertid løse dette problemet.

Sakkyndige instansers merknader

Utenriksdepartementet har forelagt spørsmålet om forordningens EØS-relevans for Justisdepartementet, Kredittilsynet og Norges Bank. Finansdepartementet har tidligere lagt til grunn at det bør vurderes å sette vilkår om TARGET-tilknytning for at forordningen skal tas inn i EØS-avtalen. På nåværende tidspunkt synes TARGET-tilknytning være uaktuelt for banker med hovedsete i EØS/EFTA-stater. Det foregår imidlertid arbeid med alternative løsninger som vil kunne gi norske banker tilgang til internasjonale betalingssystemer. En slik løsning vil gjøre TARGET-tilknytning overflødig. Finansdepartementet bemerker at det på nåværende tidspunkt ikke foreligger noen løsning.

Status

Utkast til beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen er overlevert Kommisjonen.