Historisk arkiv

Vedlegg VIII Etableringsrett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Vedlegg VIII Etableringsrett

KOM(04) 2 Endelig - Kommisjonens forslag til direktiv om tjenester

Sammendrag av innholdet

Kommisjonen la 13. januar 2004 fram et forslag til direktiv om tjenester i det indre marked, COM(2004) 2 endelig.

Direktivforslaget er hjemlet i EF-traktaten artikkel 47 (2), 55, 71 og 80 (2).

Kommisjonen legger opp til endelig vedtak i 2005, med ikrafttredelse 2007 og overgangsperiode til 1. januar 2010. Det legges også opp til at direktivet skal gjelde fullt ut fra og med 2010.

Formålet med direktivet er å sørge for at det indre marked for tjenester fungerer som tiltenkt i EF-traktaten, ved å fjerne barrierer som hindrer fri flyt av tjenester og å sikre fri etablering for tjenesteytere.

I utgangspunktet er alle økonomiske tjenester omfattet av direktivforslaget. Finansielle tjenesteytelser, elektronisk kommunikasjon og deler av transportsektoren er imidlertid unntatt siden disse tjenestene dekkes av annet regelverk på europeisk nivå.

Forslaget tar sikte på forenkling av regelverk og ulike krav når det gjelder etableringsfrihet for tjenesteytere og fri bevegelighet for tjenester. I tillegg er det en rekke bestemmelser som har til formål å sikre gjensidig tillit mellom myndighetene i medlemsstatene. Direktivets intensjon er at det er ønskelig med harmonisering av tjenestenes kvalitet, samt administrativt samarbeid på myndighetsnivå, i forbindelse med tilsyn av tjenesteytere og deres ytelser.

Merknader

Direktivforslaget er i utgangspunktet kun en presisering av gjeldende rett. Det er imidlertid nødvendig å gå nærmere gjennom forslaget for å vurdere effekter for gjeldende regelverk og konsekvenser på enkeltområder for Norge.

Status

Forslaget er til behandling i Rådet/Europaparlamentet.

KOM(04) 374 - Kommisjonens hvitbok om tjenester av almen betydning

Sammendrag av innholdet

I hvitboken som ble presentert 12. mai 2004, orienterer Kommisjonen om dens videre tilnærming vedrørende tjenester av almen betydning basert på innspillene til Grønnboken som kom i mai i fjor.

Hvitboken skisserer ulike tiltak i en framtidig strategi for å sikre at alle gis en effektiv tilgang til tjenester av almen betydning. Det konkluderes i denne forbindelse med at det på det nåværende tidspunkt ikke er behov for et generelt rammeverk på europeisk nivå, men at en videreutvikling av den nåværende sektorvise tilnærmingen vil gi bedre resultater.

Hvitboken definerer en rekke prinsipper som vil utgjøre retningslinjene for Kommisjonens politikk for tjenester av almen betydning. Kommisjonen vektlegger behovet for evaluering av tjenester av almen betydning, og har derfor satt i gang arbeid med å utvikle en felles europeisk metode for evaluering.

Kommisjonen mener at det er behov for en klargjøring knyttet til finansiering av offentlige tjenesteforpliktelser. Et forslag går derfor ut på at det skal legges fram en melding om offentlig støtte i form av kompensasjon for offentlige tjenester. Kommisjonen har også tatt initiativ til en høring i from av grønnbok om Offentlig-Privat-Samarbeid. I tillegg er det tatt et initiativ om en høring vedrørende velferdstjenester.

Status

Hvitboken er til behandling i Rådet/Europaparlamentet.