Historisk arkiv

Vedlegg XI Telekommunikasjonstjenester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Vedlegg XI Telekommunikasjonstjenester

Forslag til forordning om retningslinjer for .eu (.eu Public Policy Rules)

Sammendrag av innholdet 1Omtalen tar utgangspunkt i forslaget slik det forelå per 25. februar 2004.

Forslaget til forordning om retningslinjer for .eu utfyller europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 733/2002 av 22. april 2002 som etablerte toppnivådomenet ”.eu” og gav det juridiske og politiske grunnlaget for å etablere et rammeverk for forvaltningen av domenet.

Forslaget inneholder nærmere prinsipper for registrering av domenenavn, b.la. ”først til mølla-prinsippet”, som innebærer at den som søker først om et bestemt domenenavn, får navnet tildelt. Forslaget inneholder en rett for EØS-landene, på landets eget språk og alle EU-språk, å reservere det offisielle landsnavnet og andre navn på landet som er i alminnelig bruk. Forslaget inneholder også prosedyrer for en innledende registreringsfase hvor innehavere av immaterielle rettigheter, f.eks. varemerker, og offentlige myndigheter kan sikre seg mot at uvedkommende registrerer deres navn i misbrukshensikt. Forslaget inneholder videre regler om registerenhetens adgang til tilbaketrekking av domenenavn, og om en rimelig og effektiv tvisteløsningsordning som alternativ til domstolsbehandling.

Merknader

Norske bedrifter, organisasjoner, myndigheter og privatpersoner kan etter Kommisjonens syn ikke har adgang til å registrere domenenavn under .eu. Grunnvilkåret for registrering er nedfelt i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 733/2002 art. 2 b), og går ut på at virksomheten må være etablert ”within the Community.” Kommisjonen tolker dette dit hen at virksomheter etablert innen norsk territorium faller utenfor ordningen.

Hovedprinsippene i forslaget til forordning er i tråd med norske interesser på området, forutsatt at EFTA/EØS-landene får delta i ”.eu”. EFTA/EØS-landene er i kontakt med Kommisjonen med sikte på å komme fram til en løsning på dette spørsmålet.

Viktig for Norge er at EØS-landene, på landets eget språk og alle EU-språk, kan reservere det offisielle landsnavnet og andre navn på landet som er i alminnelig bruk. Dette vil hindre andre enn den norske stat i f.eks. å registrere: www.norway.eu.

”.Eu”-domenet vil være et parallelt system til ”.No”-domenet, og vil ikke i seg selv kreve endringer i dagens norske system.

Status

Forslaget er til behandling i Kommisjonen.