Historisk arkiv

Vedlegg IV Energi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Vedlegg IV Energi

KOM(2003) 739 Forslag til direktiv om effektiv sluttbruk av energi og energitjenester

Sammendrag av innholdet

Forslaget ble lagt fram av Kommisjonen den 10. desember 2003. Direktivforslaget utgjør en del av en større pakke vedrørende infrastruktur og forsyningssikkerhet for energi, som ble framlagt samlet (KOM (2003) 0743). Forslaget er hjemlet i EU-traktatens artikkel 175 som omhandler miljø og er vurdert som relevant i EØS-sammenheng.

Bakgrunnen for direktivforslaget er en målsetting om å bidra til reduserte utslipp av klimagasser og økt forsyningssikkerhet for energi. Direktivforslaget blir omtalt som et nødvendig supplement til gjeldende EU-lovgivning på energisiden. Formålet med direktivet er å bedre markedet for energieffektivitet i sluttbruk av energi. Dette skal i henhold til direktivet skje ved fjerning av barrierer for økt sluttbruker-effektivitet, for å få markedet til å fungere bedre.

Merknader

Forslaget er sendt på ekstern høring.

Status

Forslaget er til behandling i Rådet/Europaparlamentet.

KOM(2003) 740 Forslag til direktiv om tiltak for å sikre forsyningssikkerheten og investeringer i infrastruktur for elektrisitet

Sammendrag av innholdet

Forslaget ble lagt fram av Kommisjonen den 10. desember 2003. Direktivforslaget utgjør en del av en større pakke vedrørende infrastruktur og forsyningssikkerhet for energi, som ble framlagt samlet (KOM (2003) 0743). Forslaget er hjemlet i EU-traktatens artikkel 95 som omhandler det indre marked og må derfor vurderes i EØS-sammenheng.

Formålet med direktivet er å sikre et velfungerende energimarked, ivareta forsyningssikkerheten på elektrisitetsområdet samt sikre tilstrekkelig utbygging av overføringskapasitet til andre land. Direktivet fokuserer på behovet for overføringsforbindelser, tiltak på forbrukssiden, samt investeringer i produksjonskapasitet, og da spesielt fornybar energi og kombinert kraft/varmeproduksjon.

Merknader

Forslaget er sendt på ekstern høring.

Status

Forslaget er til behandling i Rådet/Europaparlamentet.

KOM(2003) 741 Forslag til forordning om adgangsvilkår for gasstransmisjonsnett

Sammendrag av innholdet

Forslaget ble lagt frem av Kommisjonen den 10. desember 2003 og utgjør en del av en større pakke vedrørende infrastruktur og forsyningssikkerhet for energi. Forordningen er å anse som en videre detaljering av de regler og prinsipper som er fastsatt i gassmarkedsdirektiv I og II. Hensikten med forslaget er å sette ikke-diskriminerende tariffer mv. for bruk av gasstransmisjonsnett og derigjennom bidra til økt konkurranse i det indre marked. Forslaget er hjemlet i EU-traktatens artikkel 95 som omhandler det indre marked og anses relevant i EØS-sammenheng. Forslaget gjelder ikke oppstrøms gassrørledninger.

Merknader

Forslaget har vært gjenstand for ekstern høring. Det har i høringen ikke fremkommet merknader som tilsier at Norge bør avvise forslaget.

Status

Forslaget er til behandling i Rådet/Europaparlamentet.

KOM(2003) 453 Forslag til direktiv om etablering av et rammeverk for fastsettelse av krav til øko-design for energiforbrukende produkter

Sammendrag av innholdet

Forslaget ble lagt fram av Kommisjonen den 1.august 2003. Hensikten med direktivforslaget er å standardisere miljøkrav som stilles til energiforbrukende produkter som omsettes på det indre marked.

Direktivforslaget er et rammedirektiv som siden skal utfylles med gjennomføringsdirektiver for de enkelte produkter. Direktivet er derfor i utgangspunktet omfattende, kun transportsektoren er i utgangspunktet utelukket. Direktivet definerer imidlertid et sett med kriterier som begrenser hvilke produkter som kan bli gjenstand for tiltak under direktivet. Direktivutkastet legger opp til at det skal etableres en regulatorisk komité som skal bistå Kommisjonen med gjennomføringen av direktivet.

Merknader

Forslaget er sendt på ekstern høring.

Status

Forslaget er til behandling i Rådet/Europaparlamentet.

XXXX Forslag til kommisjonsdirektiv om energimerking av varmtvannsberedere

Sammendrag av innholdet

Rådsdirektiv 92/75/EØF (energimerkedirektivet), som er en del av EØS-avtalen (jf. Særskilt vedlegg nr. 2 til St. prp. nr. 40 (1993-94) bind 3A), fastlegger krav om obligatoriske vareopplysninger om husholdningsapparaters energiforbruk og støynivå.

Energimerkedirektivet er et rammedirektiv, og nærmere detaljer for hver apparattype vil bli fastsatt i såkalte gjennomføringsdirektiv. Det utarbeides nå et utkast til gjennomføringsdirektiv for varmtvannsberedere. Utkastet er under behandling i den regulatoriske komitéen opprettet under direktiv 92/75/EØF (komitéen som utarbeider forslag til direktiv). Når komitéen har gitt sin tilslutning til forslaget, blir det oversendt Kommisjonen som vedtar direktivet.

Merknader

Gjennomføringsdirektivet åpner for merking av varmtvannsberedere.

Direktivet vil gi felles regler for merking av produkter som omsettes i EØS-området og således bidra til å tilrettelegge for like betingelser for de varer som omsettes på EØS-markedet. Det er også i Norges interesse å gjennomføre et eventuelt vedtatt direktiv for å unngå å bli dumpingplass for mindre effektive produkter.

Direktivet vil bli sendt ut på høring i Norge etter at det eventuelt er vedtatt av Kommisjonen. Direktivet vil kunne gjennomføres i norsk rett ved forskrifter om energimerking gitt i medhold av lov om merking av forbruksvarer (lov av 18. desember 1991 nr. 90). En innlemmelse av direktivet vil bidra til å fremme større energieffektivitet i hele EØS-området og sikre økt informasjon til forbrukerne.

Status

Gjennomføringsdirektivet er til behandling i den regulatoriske komitéen opprettet under direktiv 92/75/EØF. Det er usikkert når et endelig utkast vil foreligge for oversendelse til Kommisjonen.