Historisk arkiv

Vedlegg XV Statsstøtte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Vedlegg XV Statsstøtte

302 R 1407 Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1407/2002 av 23. juli 2002 om statsstøtte til kullindustrien

Sammendrag av innholdet

Den 18. april 1951 inngikk daværende medlemstater avtalen om Det europeiske kull – og stålfellesskap (EKSF-traktaten). EKSF-traktaten ble inngått for en periode på 50 år fra dens ikrafttredelse. Dette innebærer at avtalen utløp den 23. juli 2002.

Etter traktatens utløp skal kullsektoren betraktes som hvilken som helst annen sektor og underlegges traktatens alminnelige markedsregler, herunder reglene om de fire friheter samt konkurransereglene. Ettersom kullindustrien i Europa vil få store problemer uten støtte, har Rådet vedtatt denne forordningen med det formålet å fastsette regler for ytelse av statsstøtte til kullindustrien som opprettholder det tidligere støtteregimet også etter utløpet av EKSF-traktaten.

Merknader

Forordningen har ingen betydning for Norge i dag, da vi ikke har egen kullindustri utenom Svalbard (som er unntatt fra EØS-avtalens virkeområde, jf. protokoll 40).

Forordningen må likevel inkorporeres i norsk rett i forskrift.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært diskutert med representanter fra Justisdepartementets lovavdeling. Nærings- og handelsdepartementet slutter seg til deres vurdering om at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.

Status

Utkast til beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen er overlevert Kommisjonen.

304 R 0363 Kommisjonsforordning (EF) nr. 363/2004 av 25. februar 2004 om endring av kommisjonsforordning (EF) nr. 68/2001 om støtte til opplæring

Sammendrag av innholdet

Kommisjonsforordning (EF) nr. 68/2001 ble innlemmet i EØS-avtalen ved EØS-komiteens beslutning nr. 88/2002. Forordningen er en videreføring av Kommisjonens arbeid med å gi enklere prosessuelle regler for bestemte typer offentlig støtte.

Den nye forordningen gjør enkelte mindre endringer i forordning 68/2001. For det første skal forordningen om støtte til opplæring benytte den omarbeidede definisjonen av små og mellomstore bedrifter (SMB) som er inntatt i forordningen om endring i kommisjonsforordning 70/2001 (omtalt nedenfor) og som skal tre i kraft 1. januar 2005. I tillegg innføres det nye regler som avklarer den rettslige statusen til løpende saker om opplæringsstøtte. Det er innført en ny og forenklet prosedyre for årlig rapportering av den støtten som er tildelt med hjemmel i forordningen om støtte til opplæring.

Merknader

Forordning (EF) nr. 68/2001 er gjennomført i norsk rett ved forskrift. Gjennomføring av endringsforordningen vil derfor kreve endring i denne forskriften. Denne prosessen er i allerede satt i gang.

Endringsforordningen antas ikke å ha økonomiske og administrative konsekvenser for lokale/sentrale myndigheter.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært behandlet i spesialutvalget for statsstøtte, der Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Fiskeridepartementet, Finansdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Utdannings- og forskningsdepartementet, Miljøverndepartementet, Samferdselsdepartementet og Utenriksdepartementet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten relevant og akseptabel.

Status

Utkast til beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen er overlevet Kommisjonen.

304 R 0364 Kommisjonsforordning (EF) nr. 364/2004 av 25. februar 2004 om endring av kommisjonsforordning (EF) nr. 70/2001 om utvidelse av forordningens anvendelsesområdet til også å gjelde støtte til forskning og utvikling

Sammendrag av innholdet

Kommisjonsforordning (EF) nr. 70/2001 ble innlemmet i EØS-avtalen ved EØS-komiteens beslutning nr. 88/2002. Forordningen viderefører Kommisjonens arbeid med å gi enklere prosessuelle regler for bestemte typer offentlig støtte.

Forordningen skal deles i tre hoveddeler. For det første innfører endringsforordningen enkelte nye regler i forordning 70/2001 om status for løpende saker og en ny og forenklet prosedyre for årlig rapportering av den støtten som er tildelt med hjemmel i forordningen om støtte til SMB.

Det andre hovedpunktet er at støtte til forskning og utvikling (FoU) for SMB-er er unntatt fra meldeplikten for offentlig støtte. Forordningen viderefører i hovedsak de reglene som gjelder for FoU til SMB i dag, men det skal ikke lenger være nødvendig å få en støtte eller støtteordning godkjent av EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) før slik støtte gis.

Den tredje endringen går ut på å presisere og i noen grad endre dagens definisjon av hvilke foretak som faller inn under betegnelsen SMB. Det nye regelverket utdyper de tre hovedvilkårene om at en SMB skal: ha begrenset antall ansatte og økonomisk virksomhet (omsetning/balanse) og være formelt og reelt uavhengig.

Merknader

Forordning (EF) nr. 70/2001 er gjennomført i norsk rett ved forskrift. Gjennomføring av endringsforordningen vil derfor kreve endring i denne forskriften. Denne prosessen er i allerede satt i gang.

Endringsforordningen antas å ha begrensede økonomiske og administrative konsekvenser for lokale/sentrale myndigheter. Det nye regelverket vil gjøre det enklere å gi offentlig støtte til FoU for SMB-er, og risikoen for at ESA kommer med innvendinger mot aktuelle støtteordninger blir noe redusert. Dette er positivt for myndigheter og de berørte foretakene, og kan også gi positive eksterne effekter.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært behandlet i spesialutvalget for statsstøtte, der Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Fiskeridepartementet, Finansdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Utdannings- og forskningsdepartementet, Miljøverndepartementet, Samferdselsdepartementet og Utenriksdepartementet er representert. Utvalget hadde ingen merknader til forslaget.

Status

Utkast til beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen er overlevert Kommisjonen.

304 R XXXX Kommisjonsforordning (EF) nr. ../… av 24. mars 2004 om detaljert informasjon vedrørende form, i meldinger av offentlig støtte (ennå ikke kunngjort)

Sammendrag av innholdet

Kommisjonen vedtok 24. mars 2004 en ny forordning som utfyller og spesifiseres forordning (EF) nr. 659/1999 om saksbehandlingsregler i saker om offentlig støtte. Den nye forordningen gir detaljerte saksbehandlingsregler på områder som tidligere ikke har vært klart regulert. For det første er det innført nye obligatoriske skjemaer som skal brukes når det offentlige melder nye støtteordninger til Kommisjonen. For hver støtteform finnes det i tillegg til det generelle skjemaet et spesielt skjema tilpasset det enkelte støtteformål.

Forordningen gir også presise regler for hvordan tidsfrister skal beregnes i notifikasjonssaker, og den slår fast hvilke endringer i eksisterende støtteordninger som behøver å godkjennes av Kommisjonen.

Det siste sentrale punktet i forordningen er at den innfører en metode for beregning av renter på beløp Kommisjonen (ESA) krever tilbake fra støttemottakeren.

Merknader

Forordning (EF) nr. 659/1999 er inkorporert i norsk rett i forskrift. Det mest hensiktsmessige er å inkorporere den nye forordningen i den samme forskriften.

Sakkyndige instansers merknader

Forordningen har vært behandlet i spesialutvalget for statsstøtte, der Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Fiskeridepartementet, Finansdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Utdannings- og forskningsdepartementet, Miljøverndepartementet, Samferdselsdepartementet og Utenriksdepartementet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten relevant og akseptabel.

Status

Rettsakten er under vurdering i EFTA/EØS-landene.