Historisk arkiv

Vedlegg XXII Selskapsrett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Vedlegg XXII Selskapsrett

32004 L 0044 Europaparlaments- og rådsdirektiv 2004/25/EF av 21. april 2004 om overtakelsestilbud[Gry2]

Sammendrag av innholdet

Direktivet tar sikte på å sikre den juridiske forutsigbarheten ved grenseoverskridende virksomhetsovertakelser og å sikre minoritetsaksjonærenes interesser. Direktivet legger opp til et rammeverk for medlemsstatene med generelle prinsipper og et begrenset antall krav, samtidig som medlemsstatene selv forutsettes å skulle utvikle detaljerte regler for gjennomføring i samsvar med nasjonal praksis.

Direktivet forutsetter at aksjonærene skal ha innflytelse over eventuelle forsvarsmekanismer, og at det skal være åpenhet omkring disse bl.a. ved at de skal behandles av generalforsamlingen.

Det legges opp til at stemmerettsbegrensninger og restriksjoner på godkjenning av transaksjoner ikke skal kunne brukes for å blokkere et oppkjøp. Tilbyderen sikres retten til å kunne sammenkalle til en ekstraordinær generalforsamling for å endre vedtekter og styresammensetning forutsatt at de eksisterende reglene for dette blir fulgt.

Direktivet forutsetter:

  • at alle aksjonærer skal behandles likt,
  • at aksjeeiere skal gis en reell mulighet til å vurdere det innkomne budet ved at det etableres regler for tidsfrister og informasjon,
  • at styret plikter å la aksjonærene få en reell mulighet til å ta stilling til et tilbud,
  • at markedet for aksjene i de berørte selskapene ikke må forstyrres,
  • at tilbyder kan garantere evnen til å gjennomføre tilbudet, og
  • at målselskapets daglige drift ikke skal forstyrres unødig.

Direktivet er et minimumsdirektiv. Dette innebærer at medlemsstatene skal sørge for at minimumsstandardene som er oppstilt i direktivet oppfylles, men står for øvrig fritt til å fastsette strengere regler.

Merknader

Bestemmelsene som regulerer overtakelsestilbud finnes i hovedsak i lov 19. juni 1976 nr 79 om verdipapirhandel (vphl) kap.4 og lov 13.juni 1997 nr 45 om allmennaksjeselskaper (asal).

Norsk regelverk oppfyller i det vesentlige kravene i direktivet. Det vil imidlertid på en del punkter i så vel verdipapirhandellov som allmennaksjelov være nødvendig å foreta justeringer. Dette gjelder særlig på følgende punkter:

  • Bestemmelsene i verdipapirhandelloven som regulerer forsvarstiltak må også gjøres gjeldende for frivillige tilbud. I dag gjelder de kun for pliktige tilbud.
  • Aksjonærene må sikres mulighet til å ta stilling til eventuelle forsvarstiltak etter at tilbud er fremsatt samt en periodisk evaluering av strukturelle forsvarstiltak i forbindelse med ordinære generalforsamlinger.
  • Styret må pålegges å orientere om strukturelle forsvarstiltak i sin årsberetning.
  • Verdipapirhandellovens regler om styrets plikt til å uttale seg om et tilbud må stille opp en detaljert oversikt over hva en slik redegjørelse skal inneholde.
  • Det må innføres regler i allmennaksjeloven som setter eventuelle vedtektsfestede stemmerettighetsbegrensninger og restriksjoner på overføring av aksjer ut av spill i forbindelse med overtakelsestilbud.
  • Regelverk knyttet til kompetanse og jurisdiksjon må endres for å reflektere direktivets bestemmelser på dette området.

Sakkyndige instansers merknader

Utkast til direktivet har vært behandlet i Kredittilsynet som ikke har hatt merknader utover ovennevnte. Utkastet har også vært behandlet i Spesialutvalget for finansielle tjenester.

Status

Rettsakten er under vurdering i EFTA/EØS landene.