Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Hvor mye internasjonalt samarbeid er det innen forskning og innovasjon?

13Figuren viser andelen vitenskapelige artikler fra landene som også har internasjonale medforfattere (plasseringen på y-aksen), og andelen patenter fra landene som også har internasjonale medoppfinnere (på x-aksen). Indikatorene omfatter artikler som er registrert i den internasjonale bibliografiske databasen Scopus fra 2005–2016, og såkalte IP5-patenter med søknadsår i 2005–2015 (oppfinnelser patentert ved ett eller flere av de fem største patentkontorene: Det europeiske patentkontoret i tillegg til Japans, Kinas, Sør-Koreas og USAs).

Alle landene i figuren har internasjonalt samforfatterskap på mellom 50 og 56 prosent av artiklene, som er over medianen blant OECD-landene på 45 prosent. Østerrike har det største omfanget av internasjonalt samforfatterskap av disse, fulgt av Danmark og Sverige med andeler rundt 55 prosent. Finland har det laveste nivået, med Norge og Nederland noe over med andeler rundt 52 prosent.

For den internasjonale sampatenteringen er Nederland på medianen blant OECD-landene, med internasjonale medoppfinnere på nesten 12 prosent av IP5-patentene. Østerrike er over med en andel på 14 prosent, mens de øvrige landene i figuren er under. Danmark, Norge og Sverige er rundt 11 prosent, mens Finland har internasjonale medoppfinnere på nesten 9 prosent av IP5-patentene.

Østerrike og Finland har respektivt den høyeste og laveste andelen blant sammenligningslandene på begge de to indikatorene for internasjonalt samarbeid i forskning og innovasjon, med de øvrige landene i en mellomposisjon. Sammenlignet med medianen blant OECD-landene har disse landene et større omfang av internasjonalt samarbeid om vitenskapelige artikler enn om patenterte oppfinnelser.

Kilde: OECD Science, Technology and Industry Scoreboard 2017

Last ned figuren i PDF-format


Til toppen