Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

USAF klar til å begynne instruktørtrening på F-35

- F-35 er nå kommet et viktig skritt nærmere full operativ status. Amerikanernes erfaring med å drifte og operere F-35 vokser, og dette er noe vi kan dra stor nytte av når vi selv skal begynne å trene om rundt tre år.

 
Første F-35A ankom Eglin AFB i Florida i Juli 2011, og det er fra denne basen at det amerikanske luftforsvaret nå er klare til å begynne regulær trening (Lockheed Martin)

- F-35 er nå kommet et viktig skritt nærmere full operativ status. Amerikanernes erfaring med å drifte og operere F-35 vokser, og dette er noe vi kan dra stor nytte av når vi selv skal begynne å trene om rundt tre år.

Det sier Charles Svensson, oberst og operativ sjef i det norske kampflyprogrammet etter at det amerikanske luftforsvaret (USAF) mandag 17. desember annonserte at de nå har godkjent et formelt treningsprogram for F-35A og derfor vil begynne treningen av instruktører for fullt fra 2013. Så mange som seks klasser med seks F-35 instruktørelever planlegges gjennomført i 2013.

- Når vi begynner treningen vår vil USA allerede ha mer enn tre fulle årsklasser med instruktører ferdig utdannet. Dette bidrar til at det operative miljøet er av en slik størrelse og kvalitet at vi kan begynne effektiv trening ved et felles treningssenter i USA fra slutten av 2015, og dermed komme godt i gang med forberedelsene til mottak av de første flyene til Norge i 2017. Dette er videre en forutsetning for oppnåelse av milepælen kalt «Initial Operational Capability» (IOC), dvs første operative evne, i 2019, forteller Charles Svensson.

Svensson mener at kritikere som påstår at Norge ikke kan fastsette dato for IOC all den tid USA ikke har gjort det samme misforstår begrepet.

- Milepælen IOC beskriver en operativ evne F-35 systemet skal kunne levere. Norge når IOC så fort man oppnår en evne til effektivt å kunne bruke F-35 til èn av de kampflyaktiviteter som er beskrevet i ambisjonsnivået for kampfly som Stortinget har sluttet seg til. Dette krever at våpensystemet F-35 tilfredsstiller operative krav for å gjennomføre aktiviteten, og at det bemannes og opereres av en tilstrekkelig utstyrt og understøttet organisasjon. Vi planlegger på å nå IOC i løpet av 2019, og amerikanernes oppstart av formell instruktørtrening i 2013 er et viktig ledd i den utviklingen som må skje for at vi skal kunne nå dette målet, avslutter Svensson.

For spørsmål eller kommentarer, ta gjerne kontakt med pressevakt i Forsvarsdepartementet på 23 09 60 11 fdinfo@fd.dep.no eller kommunikasjonsrådgiver i Kampflyprogrammet, Endre Lunde, på 908 53 270 eller endre.lunde@fd.dep.no

Til toppen