Historisk arkiv

Nasjonal kartlegging av ressursbruk til forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet vil fra 2007 etablere et nasjonalt system med årlig måling av ressursbruk til forskning i helseforetakene

Nasjonal måling av ressursbruk til forskning og utviklingsarbeid 2008 Rapporteringen av ressursbruk til forskning og utviklingsarbeid (FoU) i helseforetakene for 2008 dekker i prinsippet samme aktivitet som 2007-rapporteringen. Det er imidlertid foretatt et par forbedringer i datatilfanget. For det første dekkes personale som deltok i FoU i alle helseforetak fra 2008 i NIFU STEPs forskerpersonalregister. Helseforetak med universitetsklinikkfunksjoner ble tatt med fra 2007, men fra 2008 er også øvrige helseforetak inkludert. Dette er et ledd i samordningen av målesystemet for ressursbruk til FoU i helseforetakene med den nasjonale FoU-statistikken.

 

For det andre måler 2008-rapporteringen kostnader og årsverk til forskning og utviklingsarbeid hver for seg. Dette gir en mer presis måling av de to aktivitetstypene i 2008, men vanskeliggjør samtidig sammenligninger med 2007. Beregninger viser at om vi tar hensyn til lønns- og prisvekst økte forskningskostnadene med om lag 9 prosent fra 2007 til 2008. Det er imidlertid betydelig usikkerhet knyttet til hvor mye av veksten som skyldes reelt økte forskningsressurser og hvor mye som skyldes forbedringer i rapporteringsopplegget, inkludert rapporteringsenhetenes rutiner og praksis. 2009-rapporteringen gjennomføres imidlertid på tilnærmet identisk måte som den for 2008. Dette vil bidra til bedre sammenlignbarhet over tid.

 

Samlet sett vurderes 2008-rapporteringen mer presis og dekkende for forskningsaktiviteten enn tidligere årganger. Målesystemet omfatter om lag 40 helseforetak og private, ideelle sykehus. Til sammen rapporterte de om driftskostnader til forskning på vel 2 milliarder kroner i 2008, og det ble utført nesten 2.000 forskningsårsverk. Kostnadstallet dekker lønn, annen drift, avskrivninger mv. som er bokført ved helseforetak og private, ideelle sykehus – uavhengig av hvordan kostnadene er finansiert, dvs. inkludert eksternt finansiert forskning.

 

For å forbedre og videreutvikle sider ved ressursmålingen fram mot 2010-rapporteringen er en arbeidsgruppe under oppnevning av RHFenes strategigruppe for forskning. Arbeidsgruppen skal bl.a. komme med anbefalinger om bedre måling av ressursbruken til utviklingsarbeid og hvordan det over nevnte, britiske Health Research Classification System (HRCS) kan implementeres i ressursmålingssammenheng.

Link til rapporten

 

Nasjonal kartlegging av ressursbruk til forskning
Helse- og omsorgsdepartementet har fra 2007 etablert et nasjonalt system med årlig måling av ressursbruk til forskning i helseforetakene. Nasjonal måling av ressursbruk til forskning fra helseforetakene tar utgangspunkt i felles system utarbeidet av de regionale helseforetakene på oppdrag fra departementet, jf rapporten ”Kartlegging av ressursbruk til forskning” av 20. november 2006. Rapporten oppsummerer bakgrunn for oppdraget og presenterer et helhetlig rammeverk for kartlegging av ressursbruk til forskning i helseforetakene.

Våren 2006 ble det gjennomført en nasjonal pilot for kartlegging av ressursbruk til forskning for året 2005 i alle helseforetakene, med elektronisk innrapportering til statistisk sentralbyrå (SSB). Det ble lagt til grunn at dataene som ble innrapportert til SSB ikke skulle offentliggjøres. Departementet vurderte imidlertid, i samråd med de regionale helseforetakene, at kvaliteten på innrapporterte data etter ytterligere kvalitetssikring var av så høy kvalitet at de overordnede dataene kunne tilgjengeliggjøres gjennom offentliggjøring av sluttrapporten for prosjektet. Det understrekes at dette er data fra pilotstudiet og derfor ikke bør siteres som offentlig nasjonal statistikk. Departementet vurderte videre at datakvaliteten og legitimiteten til rammeverket er så høy, at det kan legges til grunn for årlig rapportering på ressursbruk til forskning fra helseforetakene fra 2007. Det vil imidlertid likevel være behov for en videreutvikling av rammeverket.

Rapporten ”Kartlegging av ressursbruk til forskning”.

HRCS (Health Research Classification System) er et forskningsklassifiseringssystem for medisinsk- og helsefaglig forskning utviklet i Storbritannia. Systemet er ment å gi en overordnet oversikt over finansieringen av forskning innenfor de ulike fagområdene som er innlemmet i kodesystemet. Systemet er allerede i bruk internasjonalt. HRCS er et enhetlig klassifiseringssystem som gjør det mulig å utføre sammenligninger mellom målene for helseforskningspolitikken og den reelle ressursutnyttelsen på forskning innenfor ulike fagområder, og monitorere endringer i ressursbruk over tid.

Nasjonal samordning av måling av ressursbruk til forskning og utvikling 2007
Fra 2007 er målingen av ressursbruk til forskning samordnet med den nasjonale statistikken over forskning og utviklingsarbeid (FoU). Det innebærer at helseforetakene er bedt om å rapportere ressursbruk til utviklingsarbeid i tillegg til forskningsressurser. Tallene fra helseforetakene er nå integrert i FoU-statistisk materiale som presenteres nasjonalt og videreformidles som grunnlag for presentasjon av internasjonal FoU-statistikk i regi av bl.a. OECD og EU.

Utvidelsen av rapporteringen innebærer visse sammenligningsproblemer i forhold til tidligere år. Holder vi utviklingsarbeid utenfor og i tillegg tar hensyn til at nye rapporteringsenheter er tatt med og at priser, lønninger og pensjonskostnader er økt, viser beregninger en vekst i driftskostnadene til forskning på om lag 12 prosent fra 2006.

Det bør her understrekes at rapporteringsopplegget fortsatt befinner seg i en utviklingsfase, og det er grunn til å tro at 2007-målingen er mer presis og dekkende enn tidligere målinger. Det innebærer på den ene siden at de interne datainnsamlingsprosesser i helseforetakene fanger opp stadig mer av aktiviteten enn tidligere og at bevisstheten om definisjoner, avgrensninger og retningslinjer er økende. På den annen side betyr imidlertid dette at det er grunn til å tro at deler av økingen fra 2006 skyldes forbedret registrering og ikke aktivitetsøkning. Samlet sett er det imidlertid en ikke ubetydelig aktivitetsvekst i forskningen fra 2006 til 2007.

Fra 2008 er rapporteringsopplegget justert med sikte på enda bedre og mer detaljert dekning av forskning på den ene siden og utviklingsarbeid på den andre.


Rapport: Ressursbruk til forskning og utviklingsarbeid (FoU) i helseforetakene i 2007 

Nasjonal samordning av måling av ressursbruk til forskning og utvikling 2006
På nasjonalt nivå er det ønskelig at det utarbeides ett sett med nasjonale tall som beskriver bruk av ressursbruk til forskning i helseforetakene og som presenteres i offentlig statistikk både nasjonalt og internasjonalt. På denne bakgrunn har Helse- og omsorgsdepartementet, i samråd med Kunnskapsdepartementet, gitt Norges forskningsråd i oppdrag å sikre videreutvikling og samordning av dagens system for måling av FoU i UH-sektoren i regi av NIFU STEP med det etablerte målesystemet for måling av ressursbruk til forskning i helseforetakene. Det skal tas utgangspunkt i det utviklede rammeverket for måling av ressursbruk til forskning i helseforetakene. Samordningen vil innebære at måling av forskning i helseforetakene tilfredsstiller rapporteringskrav til OECD, samt at målingen videreutvikles til også å omfatte utviklingsarbeid i helseforetakene.  Samordning og videreutvikling av målesystemet skal ta utgangspunkt i delprosjekt 1 og 2 slik de er beskrevet i prosjektskisse fra NIFU STEP (vedlegg 5 til ovennevnte rapport) som er utarbeidet i samarbeid med de regionale helseforetakene. NIFU STEP vil i være ansvarlig for måling av ressursbruk til forskning i helseforetakene fra og med 2007 på årlig basis. Det skal gjennomføres måling av ressursbruk til forskning i helseforetakene for 2006 etter eksisterende mal, med innrapportering til NIFU STEP våren 2007.  I 2007 vil rapporteringen også omfatte data som er nødvendig å rapportere for å tilfredsstille rapporteringskravene til OECD (Frascati-manualen).  Fra 2008 legges det til grunn at det skal rapporteres på forskning og utvikling fra helseforetakene.

Rapport 39/2007 (NIFU STEP) Ressursbruk til forskning i helseforetakene i 2006. Dokumentasjon av undersøkelsen og hovedresultater