Klimavennlig sykehjem

Stikkord: Stasjonær energi i bygg, Energibruk, Energikilder, Fredrikstad

Et varmt svømmebasseng og et travelt vaskeri på Borge sykehjem i Fredrikstad har byttet oljekjelen ut med pelletsfyring, som både reduserer energiforbruket og sparer kommunen for penger.

Når Fredrikstad kommune ville minske energiforbruket på Borge sykehjem, vurderte de først varmepumpe. Men de gamle radiatorene er dimensjonert for 80 graders vann, og det er vanskelig - om ikke umulig - å få så høy temperatur ved hjelp av varmepumpe. Valget falt derfor på å benytte en Pelletskjel.

Støtte fra Enova

Med diverse renovering av fyrhuset og oppretting av forsømt vedlikehold ble det utgifter på nærmere to millioner kroner. Men en del av dette måtte gjøres uansett, merkostnadene for overgang til pellets er beregnet til snaut 1,3 millioner kroner. Ti prosent av dette ble dekket av konverteringsstøtte fra Enova.

Sparer både penger og miljø

Prisen for pellets levert i stort volum er rundt 30 øre pr kWh. Strøm og nettleie har ligget rundt 70 øre den siste tida. Altså er det penger å spare; om 500.000 kWh kan kjøpes 40 øre billigere vil en ha 200.000 kroner til å betjene investeringen.


Kontaktpersoner i Framtidens byer Fredrikstad 
Til toppen