Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Sykkeloase i Fredrikstad

Stikkord: Areal og transport, Gang- og sykkelveier, Fredrikstad

Pedalen sykkelverksted i Fredrikstad legger til rette for å bevege seg klimavennlig i Fredrikstad.

mann på rickshaw

Det begynte med oppbevaring av sykler. I sykkelstallen rett ved togstasjonen kan nemlig  togpendlerne parkere sykkelen trygt og tørt.

Så ble tilbudet utvidet: Har du behov for reparasjoner, små eller store, kan dette fikses mens du er på jobb.

Sykkeldrosja, eller Fredrikshawen, som den også kalles, kan brukes av de som ønsker et mer miljøvennlig taxi-alternativ.

I tillegg arbeider ti mann på Pedalen for å få de nødvendige delene til en lokal-designet bysykkel klar.

Pedalen sykkelverksted startet som et samarbeidsprosjekt mellom ROM Eiendom og Kirkens Bymisjon. Tanken var at Pedalen skulle være et sted for de som trengte arbeidstrening. I dag er teller arbeidsstokken ved Pedalen rundt ti mann. Sosial- og helsedirektoratet har bidratt med støtte til sykkelverkstedet, som er et pilotprosjekt igangsatt av Kirkens Bymisjon.

Sykkel for det moderne mennesket

Lederen ved Pedalen er i sykkelmiljøet en kjent størrelse. Industridesigneren Rasmus Leiro er også forfatter av ”Mekkeboka”. Dette er den komplette samlingen av konkrete tips og råd til hvordan du vedlikeholder og reparerer sykkelen din. Boka er trykket i flere opplag og er kjent som ”syklistenes bibel”.

Leiro er opptatt av sykkel som transportmiddel, og at løsningene fanger opp det moderne menneskets behov. Nylig ble han mentor for studenter ved industridesignlinja ved Høgskolen i Østfold. Oppgaven de har valgt går ut på å designe og produsere en ”long tale” sykkel, en sykkeltype med gode egenskaper når man skal frakte for eksempel mye varer eller ha mer enn ett barn bakpå.

Selv om Fredrikstad er en relativt liten by, er det ikke noe veien for at vi kan importere internasjonale sykkeltrender hit, sier Leiro som lover å gjøre det han kan for å få Fredrikstadsykkelen klar til sykkelsesongen.

Pedalen Sykkelverksted ligger rett ved Fredrikstad jernbanestasjon. Pedalen rommer både sykkelstall, sykkelverksted, sykkelutleie og en butikk som selger sykler og utstyr.

Pedalen som drives av Kirkens Bymisjon, driver også med arbeidstrening. Her holdes kurs i sykkelmekking av daglig leder og sykkelentusiast Rasmus Leiro.

Pedalen tilbyr både innbyggere og tilreisende muligheten for å transporteres med sykkeldrosje. Fenomentet kalles Fredrikshaw, og har fått bred nasjonal oppmerksomhet.


Kontaktpersoner i Framtidens byer Fredrikstad
Til toppen