Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Boligblokk i energiklasse A

Stikkord: Stasjonær energi i bygg, energibruk, Stavanger

Stavanger har Nord-Europas største boligblokk i massivtre i energiklasse A. Egenes Park ligger midt i Trehusbyen og består av en barnehage og 55 leiligheter.

Stavanger har Nord-Europas største boligblokk i massivtre - som er et passivhus. Egenes Park ligger midt i Trehusbyen og består av en barnehage og 55 leiligheter.

Norwegian Wood var et av de største prosjektene i Stavanger2008-Europeisk kulturshovedstads program. Prosjektet har hatt som mål å videreutvikle den norske trehustradisjonen ved å realisere forbilledlige byggeprosjekter med nyskapende og miljøvennlig trearkitektur. NW har med dette forsøkt å påvirke byggenæringen i en mer bærekraftig retning.

Alle Norwegian Woods byggeprosjektene har måttet forholde seg til 4 kvalitetskriterier:

1) Arkitektur – innovativ trebruk
2) Miljøvennlig materialbruk
3) Energibruk
4) Universell utforming

Fra passive til aktive løsninger

Norwegian Wood la i utgangspunktet vekt på passive løsninger, dvs. enkle, robuste og varige løsninger knyttet til utforming og detaljering av bygningskroppen. Underveis i prosjektet har erfarte man at prosjekteringsteamene i større grad har foreslått aktive systemer som for eksempel svært aktive varmepumper. Alle Norwegian Wood-byggene tilfredstiller kravene til lavenergistandard.

Viderefører prosjektet

I forbindelse med Fremtidens Byer vil Stavanger kommune ta Norwegian Wood prosjektet videre, bl.a. gjennom en evaluering av prosjektet, ved å gjennomføre Statsbyggs klimaregnskap på utvalgte NW byggeprosjekter og bidra til å få bygget NW prosjekter som ennå ikke er realisert.

Nyskapende og miljøvennlig trearkitektur

Bygget har en relativt kompakt bygningskropp, bevisst vindusplassering (lukket fasade mot nord og åpen fasade mot sør), moderat vindusareal og vindu med passivhusstandard. Bygningskropp er moderat til godt isolert og en hovedkonstruksjon i tre med gode detaljer gjør at man har minimert kuldebroer og redusert luftlekkasje.

Bygget har sentrale felles ventilasjonsløsninger for hver oppgang med høyeffektiv varmegjenvinning. Varmeforsyning er med varmepumpe (luft – vann) samt kondenserende gasskjel for spissbelastning. Varmepumpe er lokalisert i tilknytning til garasjeanlegg for å utnytte overskuddsvarme fra nylig parkerte biler.

U-verdier: Tak 0,13 W/kvmK, gulv 0,08W/kvmK, yttervegg 0,20W/kvmK, vinduer 0,8W/kvm.


Kontaktpersoner i framtidens byer Skien

Aktuelle lenker

Til toppen