Tvillingbyduell mellom Fredrikstad og Sarpsborg

Koert oppsummering fra innlegget til Grethe Rasmussen og Charlotte Iversen

 

Tvillingbyduell mellom Fredrikstad og Sarpsborg

Tvillingbyene Fredrikstad og Sarpsborg har i to år hatt konkurranse om å spare mest strøm under Earth Hour. Byene konkurrerer i alt  fra før og strømsparing var nok en god anledning.

Sarpsborg har mobilisert ved å sende ut informasjon til alle skoler, barnehager og arbeidsplasser, lagt ut informasjon på internett, intranett og kommunens facebooksider. Det er også sendt ut e-post via nettverket KlimAvis og Natur og Ungdom ble bruk til mobilisering.

Fredrikstad har gjort mye av det samme. Skoler og barnehager har fått informasjon, e-post har blitt sendt ut i nettverket, det ble opprettet et Facebook-arrangement, lagt inn kø-melding på telefon hos kommunen. Særlig Facebook-arrangementet fikk mange med.

I 2010 var det Sarpsborg som vant med spart energi tilsvarende 7,3 40 watts lyspærer mot Fredrikstads 7,2 lyspærer. I 2011 derimot vant Fredrikstad med 8,8 lyspærer mot Sarpsborgs 7,8 lyspærer. 

Dette er langt over landsgjennomsnittet, noe som viser at det å spille på konkurranseelementet – sammen med god informasjon – når fram til folk.